Smutki . Ciasteczka smakują rewelacyjnie i co najważniejsze - są bardzo proste w przygotowaniu. Należą do typu tych chrupiących, idealnych do herbatki. Z wyglądu przypominają ciasto francuskie, ponieważ w środku - każda warstwa delikatnie jest rozdzielona. (około 35 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 180g masła (zimnego) 220g twarogu (mielonego; użyłam z kostki) 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 5 łyżek(...)grubość około 3 mm i powycinać z niego kwadraty. Na środku każdego kawałka ułożyć odrobinę dżemu/konfitury. W każdym ciastku - mocno posklejać przeciwne rogi. (Należy zrobić to dokładnie, aby ciasteczka nie rozklejały się podczas pieczenia.) Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do zarumienienia) około 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu oprószyć
Di gotujeSkładniki: 300 g mąki 1 kostka sera białego (250-280 g) 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku
Kuchnia domowa Aniszafki szczęścia i zobaczyć co się ma zachomikowane w stylu herbatników lub kruchych ciasteczek i wymieszać je z masłem jak na kruszonkę. Dozwolona oczywiście dowolność w smakach galaretek. Składniki 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego - 400 g (z Lidla, może być też o smaku waniliowym lub inne dowolne tylko żeby było 400 g) 1 galaretka żółta 1 galaretka czerwona 1 galaretka
Piekielna Kuchnia Patinazwa. Upiekłam ciasteczka z trzcinowym cukrem, ale można je również upiec z białego cukru. Ciasteczka będą oczywiście nieco jaśniejsze. Szwedzkie ciastka karmelowe Składniki: 30 ciastek 100 g miękkiego masła 90 g trzcinowego cukru 3 łyżki golden syropu 150 g mąki ½ łyżeczki soda oczyszczonej 1łyżeczka waniliowego ekstraktu ½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około
codojedzeniaTaka mała rzecz, przy minimalnym nakładzie pracy, a cieszy- szczególnie dzieci :) Żelki na bazie skondensowanego mleka z dodatkiem cukru waniliowego, wycięte w zabawne duszki, żeby wbić
Kraina Miodem Płynącarównież przeciwnicy wszelakich mąk mogliby rogaliki uznać za zdrowe. Można powiedzieć że upiekłam ekspresowe ciasteczka, przygotowanie i upieczenie zajęło mi 30 minut. Co prawda rogaliki są z foremki, ale jak ktoś nie ma takiej silikonowej foremki to można je przygotować ręcznie podobnie jak rogaliki waniliowe. Rogaliki są boskie, zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są za słodkie. Jak zrobić rogaliki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczki wody ewentualnie posypka gwiazdki do dekoracji Na samym początku rozpuścić masło. Ciasteczka pokruszyć, a następnie zalać je rozpuszczonym masłem. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Na sam spód wyłożyć masę ciasteczkową. W misce połączyć ze sobą ser, jajka, cukier puder, cukier waniliowy i maliny w cukrze*. Do przygotowanej masy serowej dodać śmietanę kremówkę i za pomocą miksera wszystkie składniki
UgotowaćKARPATKA czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMakowe grzebienie w/g Siostry Anastazji Pyszne bułeczki z nadzieniem makowym. składniki na ciasto; 0,5 kg mąki 1 cukier waniliowy 5 żółtek 5
Sama słodycz i szczypta chiliOrzeszki SKŁADNIKI: cukier puder -0,5 szkl soda -0,5 łyżeczki jajka -2 szt margaryna palma -1 kost cukier waniliowy -1 opak mąka -3 szkl masło
Kuchnia DanusiPost Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie, wiedeńskie, ciastko parzone) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojeużyto czeresni w maraschino, ja musiałam zadowolić się czereśniami kandyzowanymi. Ciasteczka są niesamowicie kruche i dość słodkie, wszak oblane są lukrem. Wiórki kokosowe wieńczą dzieło) Przepis z tej strony Składniki, około 32 sztuki: 225 g miękkiego masła 65 g (1/2 szklanki) cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego (dałam waniliowy) 1 łyżka wody 100 g (1 szklanka) płatków błyskawicznych(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15/20 minut lub do czasu aż uzyskają lekko złoty kolor. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier puder. Obtaczamy ciasteczka w lukrze, a następnie w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy a kratce do wyschnięcia. Polecam serdecznie
Mia Cucina Sofietadużych :):):) Przepis pochodzi z blogu Cake Time . UWAGA !!! Te ciasteczka potrafią uzależnić !!! Trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od ciasteczkowych potworów i potworków !!!! Składniki (na 40 sztuk) : 230 g margaryny 1/2 szklanki białego cukru (użyłam brązowego) 2 żółtka 1 łyżeczka aromatu waniliowego (użyłam migdałowego i również wyszło pycha, następnym razem(...)kuleczkę, ułożyć na blaszce w niedużych odstępach i kciukiem lub łyżeczką zrobić zagłębienie na misia( najlepiej sprawdzić, czy cały miś mieści się w otworkach - inaczej wypłynie z ciasteczka przy rozpuszczaniu się). Żelków nie umieszczamy w ciasteczkach przed pieczeniem!! Surowe ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Po tym czasie ciastka powinny być już
cucinareKruche, bardzo kokosowe małe co nieco do kawy czy herbaty. Przygotowanie takich ciasteczek to świetna zabawa nie tylko dla dzieci. Ciasteczka podałam do aromatycznej herbaty od Firmy SIR Williams Tea . Herbata Queen of Raspberries (sklep) to herbata o bardzo wyraźnej malinowej nucie.Kompozycja idealnie dobranych składników łączy ze sobą aromatyczna gruszkę, papaję i pełną witamin acerolę. Składniki(...)mąki tortowej Młynomag (klik) 100 g wiórków kokosowych 100 g cukru pudru 50 g drobnego cukru 10 g cukru waniliowego 200 g masła lub margaryny 2 żółtka 4 łyżki śmietany 18% (gęstej) Marmolada wieloowocowa do przełożenia Mąkę, wiórki kokosowe, cukry mieszamy ze sobą. Robimy dołeczek i dokładamy resztę produktów – posiekane masło, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto
VioletoweKucharzenie