Gdzie jest Nemo Które dziecko nie ucieszyłoby się z babeczki z postacią ze swojej ulubionej kreskówki. Jadalne figurki ulepić można z masy cukrowej, ich zaletą jest
Ciastkozercyciekawe, jako jeden z najlepszych smaków Mazowsza... Nad recepturą myślałam długo, bo zależało mi na dokładnym odtworzeniu smaku, który tak zawładnął moimi kubkami smakowymi.. i udało się. Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu i bardzo pyszne! Polecam :-) Składniki na ok. 35 szt: 2 białka 60 g cukru pudru 60 g mąki 40 g masła w temperaturze pokojowej Normal(...)family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g migdałów w płatkach Masło najlepiej odważyć i zostawić w miseczce na ok.30 min. w temperaturze pokojowej. Rozmięknie, stanie się bardzo miękkie i kremowe. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć
maniapieczeniaKruche ciasteczka z brzoskwiniowym środkiem i orzechami ... czego chcieć więcej? Ja wiem jak osłodzić sobie życie - do kawki czy ciepłego mleka idealne ! :) Przepis znalazłam w internecie, ale nie pamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić(...)albo 2 porcji ! :) Składniki: 300 g mąki pszennej 1 jajko 200 g zimnej margaryny 2 szczypty soli 2 szczypty proszku do pieczenia 8 g cukru waniliowego 80 g drobnego, zwykłego cukru skórka otarta z 1 dużej cytryny 2 krople aromatu migdałowego dodatkowo: 1 rozdzielone jajko 200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowej galaretka pomarańczowa + niewielka ilość wody, tylko aby ją rozpuścić
charlotte gotujePrzepis (z niewielkimi zmianami) pochodzi z książki: "Kokosowe przepisy na zdrowie". Kolejne ciasteczka, które piekłam kilka razy pod rząd. Jednym słowem są rewelacyjne! Smak i zapach sprawiają, że ciężko poprzestać na kilku sztukach. Dodatkowo można je upiec tak, aby były całkowicie chrupiące lub lekko ciągnące się w środku! Obie wersje to "niebo w gębie"! Kolejnym plusem jest fakt, iż nadają(...)dłuższego przechowywania, bo nawet po kilku dniach, a nawet tygodniu - ciastka są doskonałe w smaku - tylko bardziej chrupkie. Polecam! (około 24 sztuki) 220g cukru brązowego (*) 1 łyżka cukru waniliowego 110g masła lub oleju kokosowego ( u mnie olej ) 1 jajko 125g mąki pszennej 80g otrębów owsianych (mogą być płatki błyskawiczne) 1,5 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki sody
Di gotujeZawsze uważałam, że podobne ciasteczka bardziej "wyglądają", aniżeli smakują. I tu się pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną(...)Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich bliskich! Efekt gwarantowany. (około 15 sztuk) 60g masła (zimnego) 110g mąki pszennej 25g skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana) 65g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego (możecie zrobić sami - klik ) 1 żółtko 1 łyżeczka kakao 1-2 łyżeczki kawy mielonej (nierozpuszczalnej; raz użyłam naturalnej , innym razem smakowej ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie
Di gotujeOd zawsze lubiłam babeczki wszelkiej maści. Dawno ich nie piekłam ale ostatnio kiedy zobaczyłam przepis na blogu White Plate nie mogłam się oprzeć, Dość zwarte
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 2 opakowania ciasta francuskiego (2 płaty, każdy o wymiarach 25 x 42 cm); 400 g śmietanki 30 %; 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g
Gospodyni MiejskaSkładniki: ( ok. 75 ciastek ) 515g pszennej mąki tortowej ( 3 szklanki ), 160g cukru pudru ( 1 szklanka ), 4 żółtka, 250g zimnego masła niesolonego, 15 g cukru o smaku
W kuchni u MonikiLekki biszkopt, puszysta masa z kremówki i mascarpone i ...dużo malin! Nie może być inaczej- jest przepysznie. Składniki: 2 jajka 25 g cukru 25 g mąki
Z Majeczką w kuchnibiszkoptów poczynając, na bezach i ciasteczkach kończąc. Po stanowiłam odświeżyć więc m oją popisową recepturę na b abkę z białek , choć w trochę bardziej kolorowej niż zwykle ods ł onie. Babka białkowa wychodzi puszysta , mękka i długo zachowuje świeżość. Wykorzystanie barwników spożywczych dało rezultat wspaniale tęczowego wnętrza, którego koloryt jeszcze bardziej podkreśla polewa waniliowa z posypką cukrową . Inna wersja
Grunt to przepis!składniki: 250 g kwaśnego mleka 600 g mąki orkiszowej 50 g drożdży 25 g cukru 2 duże jajka 3 łyżki ciepłego mleka, słodkiego 10 g oleju
Domowy Smak Jedzeniaorzechów i żurawiny .Do ciasteczek użyłam wyśmienitej Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku Pysznie i zdrowo :) Zapraszam :) Składniki : 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g płatków owsianych 100 brązowego cukru 110 g masła roztopionego 2 jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 100 g mąki
Sama słodycz i szczypta chilimargaryny żeby upiec tradycyjne ciasteczka, więc szukałam czy da się zrobić jakieś na oleju . Mąki znalazłam też tylko 260 g, więc do zapchania dodałam trochę kakao ;p Składniki: (u mnie na 32 sztuki) 260 g mąki pszennej niecała szklanka cukru 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2, 3 łyżki kakao Składniki zagniatamy
W kuchni bez szafekotarta skórka z cytryny cukier waniliowy 2 łyżki bułki tartej Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto. Batata ugotować , obrać ze skórki, rozgnieść widelcem, orzechy utłuc w moździerzu , dodać do masy, dodać cukier, otartą skórkę z cytryny i bułkę tartą (ale tylko wtedy gdy masa jest zbyt rzadka. Wymieszać. Wałkować cienko i formować ciasteczka w kształcie ravioli lub małych pierożków
Gotowanie jest łatweSkładniki: ( na 24sztuki - lecz zależy to od wielkości foremek do ciastek) 3 szklanki mąki pszennej ( 460g ), 1 szklanka cukru pudru ( 150g ), 4 żółtka, kostka masła niesolonego
W kuchni u Moniki