Przepis autorski (mój). Poszłam do kuchni, wymieszałam i... wyszły przepyszne ciasteczka. Już sam zapach niemiłosiernie kusił, a smak...? Kokosowo-orzechowa nuta mówi sama za siebie. Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i posiadają delikatnie kruche wnętrze. Idealnie nadają się do szklanki mleka, czy kubka herbaty. Zresztą sami musicie spróbować! Polecam! (około 15 sztuk) 60g masła/margaryny 40g masła orzechowego (użyłam masła(...)się" na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 17-20 minut (*) w 180 stopniach. Ciastka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Ciasteczka dłużej pieczone będą bardziej chrupiące w środku - ale nie twarde. Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi jest do nabycia tu: klik
Di gotujeciasteczka to idealna pełnowartościowa przekąska do pracy - są lekkie i zdrowe bo nie zawierają białej mąki ani cukru a zawartość tahini, czyli sezamowej pasty dostarczy Wam energii tak potrzebnej na przykład po obiedzie gdy poziom cukru we krwi powoli spada. Przygotowanie(...)jest banalnie proste bo wystarczy po prostu wymieszać wszystkie składniki. Jako dodatek wykorzystajcie coś z domowych przetworów. Ja zdecydowanie polecam dżem mandarynkowy - jego nieco gorzki smak cudownie dopełnia orzechowy smak ciasteczek
Milion SmakówPostanowiłam, że dziś będę kontynuowała temat masła orzechowego. Jakiś czas temu upiekłam wspaniałe ciasteczka, które zachwyciły mnie swoim smakiem. Są to ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego , którego smak jest silnie wyczuwalny. Bardzo smaczne, chrupiące, lekko słonawe, ale i słodkie-super. SKŁADNIKI -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki masła orzechowego -1,5 szkl mąki pszennej tortowej -0,5 szklanki mleka(...)gładką masę-należy trochę podsypać mąką. Następnie ciasto dzielimy na kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy widelcem tworząc śliczny wzór kratki. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni-ładnie podrosną. Można je przechowywać w pudełeczku lub puszce, są chrupiące, kruche i wspaniałe w smaku. Polecam gorąco :-) smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPamiętacie ciasteczka robione tłuczkiem do mięsa ? To fajny sposób żeby zrobić na kruchym cieście ciekawy wzorek więc tym razem też go wykorzystałam. Część ciastek jest w paski a część w kratkę bo mój tłuczek ma dwie końcówki. Podane proporcje wystarcza na górę pachnących ciastek i wierzcie mi, że nie warto piec mniej. Lepiej zrobić ich dużo a potem podzielić(...)puszkach czy pojemnikach do żywności. Tym sposobem zawsze w domu będzie jakaś awaryjna słodkość gdyby niespodziewanie wpadli znajomi na kawę. Zamiast zwykłego masła użyłam do ciastek masła orzechowego z orzeszków ziemnych. Ciasteczka są więc mocno orzechowe i smakują wybornie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaniezdecydowanych na co bardziej mają ochotę :) Ich przygotowanie zajmuje tylko kilkanaście minut, nawet z lepieniem;) Niestety jak krótko się je robi, tak krótko potem leżą na talerzyku : ) Ciasteczka czekoladowo - orzechowe Składniki: 120 g miękkiego masła 80 g brązowego cukru 1 jajko 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50 g posiekanych orzechów włoskich(...)dosypujemy czekoladę i orzechy i mieszamy łyżką, Na koniec trzeba przypomnieć sobie czasy przedszkola i z powstałych grudek lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, które należy lekko spłaszczyć. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blachę i pieczemy ok, 20 minut w 180 stopniach. Pychota
Lawendowe Nieboproblemu Najprostsza kawa mrożona to pyszny napój do picia na co dzień – lekka, orzeźwiająca, idealna na upały. Wiem, że istnieje mnóstwo wariantów mrożonej kawy – z lodami, ciasteczkami, pastami orzechowymi, syropami. Wszystkie są pyszne, ale też niestety bardziej pracochłonne i kaloryczne. Dlatego osobom, które uważają na liczbę spożywanych kalorii i ilość cukru oraz tym, którzy lubią naprawdę minimalistyczne przepisy(...)minimalną ilością cukru i kalorycznych dodatków. Jeśli jednak macie ochotę zaszaleć, możecie dodać do kawy rozmaite dodatki, jak np.: lody syrop do kawy bita śmietana czekolada ciasteczka Sprawdź też inne przepisy na orzeźwiające napoje : Lemoniada z pomarańczą, cytryną i miętą Lemoniada rabarbarowa Ice tea – mrożona herbata Karkade – egipska mrożona herbata z hibiskusa Drukuj Kawa mrożona #wprm-recipe-user
Na-talerzu.plZabieram Was w podróż do Armenii Uwielbiam ormiańską pachlawę, staroormiański tort miodowy, znany pod nazwą Marlenka, nazuki, gaty, ale te wszystkie wypieki wymagają poświecenia im dużo
Smaki Arminefont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Orzechowe, kruche ciasteczka nie za słodkie o pysznym aromacie Składniki: 450 g mielonych orzechów włoskich 200g mąki gryczanej 2 jajka 2łyżki jogurtu naturalnego 100g cukru pudru 2 łyżeczki proszku spora szczypta soli
W garach u GosiKolejny prosty przepis na pyszne ciastka, które zrobicie niemal błyskawicznie i które z pewnością przypadną do smaku wszystkim miłośnikom orzeszków ziemnych. Spróbujcie Składniki: – 130ml kefiru
Smaki Arminefont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Orzechowe, kruche ciasteczka nie za słodkie o pysznym aromacie Składniki: 450 g mielonych orzechów włoskich 200g mąki gryczanej 2 jajka 2łyżki jogurtu naturalnego 100g cukru pudru 2 łyżeczki proszku spora szczypta soli
W garach u Gosimleka zagęszczonego niesłodzonego 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego garść pokruszonych ciasteczek Wykonanie: Wszystkie składniki (poza ciasteczkami) przełóż do wysokiego naczynia i miksuj do momentu aż masa zgęstnieje. Przelej do pojemnika, posyp ciasteczkami i zamrażaj przez 3 godziny (nie dłużej! po tym czasie lody robią się bardzo twarde). Moje uwagi i wskazówki(...)jeden sposób na pyszne lody. Jest to wersja owocowa i zdecydowanie bardziej dietetyczna, a w dodatku bardzo łatwa do zrobienia. Składniki: dojrzałe banany dodatki smakowe: posiekana czekolada, masło orzechowe, pokruszone ciasteczka lub to na co masz ochotę Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zamróź na co najmniej kilka godzin. Zamrożone banany zblenduj i ewentualnie połącz z dodatkami. I tyle
Słodki Blogmiksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet do 30 dni (należy je jednak trzymać w szczelnym pojemniku). Przygotowujemy krem. Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy stopniowo dosypując wiórki
Rozpustne gotowaniemiksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet do 30 dni (należy je jednak trzymać w szczelnym pojemniku). Przygotowujemy krem. Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy stopniowo dosypując zmielone
Rozpustne gotowaniegrama, to samo tyczy się jakości składników, podstawa to dobre orzechy i prawdziwe masło. Rogaliki są lekkie, kruche, maślane i uwaga - wyłącznie dla wielbicieli orzechowych smaków. Mąka orkiszowa podkreśla orzechowy smak ciasteczek, ale pszenna również będzie idealna. Co ważne - podaję proporcje na bardzo dużą ilość ciasteczek, połowa składników wystarczy do zapełnienia dwóch talerzy, z górką. Składniki
Kronika PiekarnikaDelikatne ciasteczka z orzechową posypką. Świetnie smakują z filiżanką ulubionej kawy czy herbaty. Przechowywane w szczelnym pojemniku długo zachowają świeżość. 4 jajka 200 g cukru pudru 200 g masła kilka kropel ekstraktu waniliowego 2 łyżki rumu szczypta soli 200 g mąki pszennej 6 g proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów włoskich Masło rozpuścić, przestudzić, dodać 150 g cukru
Smakołyki Asi