Sałatka z ogórka z sosem tahini Szybka sałatka z ogórków z sezamem i przepis na sos tahini do warzyw. Sałatka z ogórka z sosem tahini
Cztery Fajeryparę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna woda gazowana. v Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe(...)jest albo i go nie ma, zależy od czasu jakim dysponuję i wskaźnika głodu). Chętnie zjem gałkę lodów, kiść winogron czy jogurt, a w zimne dni gorącą herbatę i ciasteczka . Godzina 19.30-20.00 pora na kolację. Pewnie byłoby dla mnie lepiej kolacji w ogóle nie jadać, bo i metabolizm już nie ten( niestety!) i troszkę mam za dużo
Mia Cucina SofietaOd dłuższego czasu marzyło mi się przygotowanie tortu. Ale nie byle jakiego. Obecnie na topie są torty artystyczne . Ich znakiem rozpoznawczym jest wysokość (często powyżej 15
Poezja smakuDzisiaj będzie o czekoladzie, o której dużo czytałam, ale jeszcze nie próbowałam. Dawno, dawno temu, w 1817 roku we Włoszech przyszedł na świat Domenico Ghirardelli
Posadzone i zjedzoneAzji i Afryce. Obecnie głównym producentem są Chiny, Indie i Meksyk. Opis sezamu: Nasiona sezamu są małe, płaskie owalne ziarenka wielkości około 3 mm. Są aromatyczne i orzechowe w smaku. Nasiona sprzedawane są suszone, całe lub mielone, a także w postaci pasty tahini. Istnieje parę rodzajów nasion sezamu, pozyskiwanych z różnych odmian roślin: sezam biały - wykorzystywany jest głównie jako dodatek(...)posypywania ciast i różnego rodzaju pieczywa dla smaku i aromatu. Ziarno sezamu jest kluczowym składnikiem chałwy, czy sezamków. W cukiernictwie ziarna sezamu spotykamy nie tylko w ciastach i ciasteczkach, ale także w mniej typowych deserach jak lody sezamowe. Przyrządzanie i przechowywanie sezamu: Ziarna sezamu mozna jeść surowe lub prażone. Można je uprażyć samemu, rozkładając na blaszce i stopniach
Ciastka - domowe słodkościGdy piekę ciasto nie lubię na nie zbyt długo czekać. Na blogu już kiedyś pojawiła się jedna wersja ciasta snikers . Taki rodzaj tego ciasta jest najbardziej
dom-agi.plCholera, taki tłusty czwartek to jednak świetne "święto". Dzień dobroci nawet dla pracowników. Niezależnie od tego czy wierzysz w Boga, czy nie, czy jesteś za PISem
Wypisz Wymalujwykorzystać sezon, jak tylko się da. Sięgałam też po gruszki i egzotyczne granaty, aż wreszcie nagle obezwładnił mnie zapach cynamonu, więc przygotowałam przyprawę do piernika i zaczęłam planować, jakie ciasteczka upiekę do świątecznych puszek... Jabłka jadam niemal codziennie, bo po prostu bardzo je lubię, a właśnie jesienią są najsmaczniejsze. Ale żeby zagnieść ciasto na szarlotkę i wykorzystać kilka sztuk(...)kolei żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Posypać płatkami orzechowymi. Piec w 160 st. C. przez 45 minut. Wystudzić w piekarniku. Odstawić na noc. Następnego dnia ciasto przeciąć w poziomie na 3 blaty. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam naleśniki. Najbardziej lubię te tradycyjne, lecz gdy nie mam czasu na odpoczywanie ciasta, to wybieram wersję bezglutenową – takie naleśniki można smażyć od razu po
Poezja smakuPrawie każdy kocha słodki smak, dlatego ciągle pojawiają się nowe przepisy na desery. Przybierają różne formy oraz struktury. Czekoladki, galaretki, budynie, kisiele, naleśniki, ciasta i ciasteczka goszczą w wielu domach niemal codziennie. Chociaż są pyszne, to niestety zawierają mnóstwo cukru, który nie jest korzystny dla zdrowia. Dlatego proponujemy samodzielne przygotowanie słodkości w zdrowszych odsłonach. Historia deserów – od tradycji do zdrowych(...)słodyczy. Za to wyśmienite batony z samych naturalnych składników przygotujesz w domu. Zobacz, jak to zrobić według naszego przepisu: https://uwielbiam.pl/przepis/batony-zbozowe-z-dzemem . Płatki owsiane, suszona żurawina, nasiona słonecznika, masło orzechowe i wiórki kokosowe to moc smaku oraz witamin i składników mineralnych. Deser budyniowy z mango – egzotyczna poezja smaku Chyba każdy dobrze zna budyń z dzieciństwa i warto wrócić do tego
Słodkie okruszkiPiękna jesień tego lata prawda? Męczy mnie już ta szaruga za oknem, demotywuje do jakiegokolwiek działania. Człowiek czuje się ospały, bez siły i wzmaga to jego
Be Fit Be Strongróżnimy. Zdarza się, że brakuje mi ziemniaków albo cebuli, że w lodówce echo i mówię do męża: zjedz coś w pracy. Hania dostaje do szkoły kanapkę z masłem orzechowym, a sama czasami kupuję sałatki u pana kanapkowego w pracy. Ciasta najczęściej nie wychodzą mi wtedy, kiedy mają przyjść goście, a najlepsze są te robione na szybko i na hasło(...)spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształt dużego jajka. Z pozostałych resztek ciasta wycinamy za pomocą foremek drobne ciasteczka (np. kwiatki, listki) . Większą płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy spód ciasta, a boki ozdabiamy wyciętymi wzorkami. Cały spód dziurkujemy widelcem. Piekarnik nagrzewamy
bistro mamaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Bon Appetit Małgorzaty