Czas czytania: 2 min Święta zbliżają się wielkimi krokami czas zacząć myśleć o menu na świąteczny stół, prezentach i smakołykach, którymi poczęstujemy bliskich. Dzisiejszy przepis na
SprawdzonaKuchnia.plSernik pistacjowy z białą czekoladą – marzyłam o takim od dawna, szczególnie ze względu na męża – fana pistacji. Zakupiłam w internecie pastę pistacjową i do
Poezja smakuMillefeuille to deser składajacy się z upieczonego ciasta francuskiego, znaczy „tysiąc płatków” w oryginale przekładamy kremem waniliowym, ja zrobiłam swoją wersję i przełożyłam go kremem czekoladowym
Wanilia i KardamonMazurek różany to kwintesencja świąt Wielkiej Nocy – jest pachnący, bardzo słodki, o pięknym pastelowym kolorze. U mnie właściwie w wersji różano-malinowej. Można się w
Poezja smakuDzieciaki biegają po podwórku ile bądź, najlepiej gdyby siedziały na polu od świtu do nocy (najlepiej dla nich, bo ja nie zrobiłabym już wtedy kompletnie nic
Kuchnia w czekoladziePuszysty sernik klasyczny – taki wiejski, kremowy i pyszny. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12
Poezja smaku"Już Karnawał! Jak ten czas szybko leci. Przyznam, że trochę za szybko, ale przynajmniej niedługo będą wakacje! Ha! Dobra, wiem, przesadziłam :) Lubicie Karnawał? Wieczorne spotkania z
Słodkie Przyjemnościmazurka, ale na mazurkach właśnie to ja się kompletnie nie znam, ponieważ w moim domu rodzinnym, na święta wielkanocne mama piekła pięknego i mięciutkiego piernika :) Ale mazurek był dobry! Kruche ciasto, krem kokosowy - delicja! Przełamane wszystko dżemem z czarnej porzeczki. To już nawet brzmi dobrze! P.S.Jestem fanką wedlowskich wielkanocnych jajeczek. Ich pastelowe kolory pięknie ozdobią każde świąteczne ciasto lub babeczkę(...)spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształt dużego jajka. Z pozostałych resztek ciasta wycinamy za pomocą foremek drobne ciasteczka (np. kwiatki, listki) . Większą płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy spód ciasta, a boki ozdabiamy wyciętymi wzorkami. Cały spód dziurkujemy widelcem. Piekarnik nagrzewamy
bistro mamakakao. Druga opiera się na czekoladzie i maśle. Ja wczoraj wykorzystałam tą drugą i muszę przyznać, że efekt jest świetny. Tak przygotowany blok nie jest tak twardy i kruchy, jak ten na mleku w proszku. Jest mniej zwarty i trochę mi przypomina bardzo gęsty mus czekoladowy. Do jego zrobienia wykorzystałam przepis Nigelli, ale nieco go podrasowałam na tą specjalną okazję(...)mamy minimarshmallows, wtedy oczywiście nie trzeba ich kroić). Do rozpuszczonej, ale nie bardzo gorącej czekolady dodajemy herbatniki i pianki i dokładnie mieszamy, jednocześnie starając się nie połamać bardziej naszych ciasteczek. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja mam formę silikonową i w jej przypadku nie trzeba tego robić. Wygładzamy i lekko dociskamy powierzchnię. Nie przejmujemy się np. wystającymi piankami
Ratunku obiadJak przygotować wigilijną kolację bez zbędnego stresu, kiedy długie kolejki w sklepach i natłok przedświątecznych obowiązków sprawiają, że staje się nie to lada wyzwaniem? O tym
Cztery Fajeryżeby świętować deszczowy Dzień Dziecka. Ciasto zaparzane, to wyzwanie, które miało dla mnie duże znaczenie- moja babcia była mistrzynią karpatki. Potrafiła ukręcić ciasto z zamkniętymi oczami i zawsze było kruche, wypieczone i smaczne. Niestety nie mam jej przepisu, bo jak to babcia, miała wszystkie przepisy w głowie. Dlatego skorzystałam z przepisu na stronie Moje Wypieki . Myślę jednak, że w kwestii(...)kilka płatków róży pomarszczonej. Krem wkładamy do rękawa z ostrą końcówką i od spodu brutalnie nadziewamy przestudzone ptysie (my robiliśmy to we dwójkę i mieliśmy mnóstwo zabawy). Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i podajemy z kawą wszystkim tym, którzy mają już dość deszczu:) Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia dziecka i smacznego! Ptysiami dzielę się w akcji
les mirabellesHej :-). Stosujecie dietę bezglutenową ??? Wszystko o niej wiecie ?? Czy jest dla Was, jakie są ukryte zagrożenia przy jej stosowaniu, czy dla niektórych to tylko moda żywieniowa
kruche babeczkiBeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUpiekłam kolejne ciacha do szkoły na przekąskę dla Niny, tym razem bardzo fit je zrobiłam bo odtłuściłam jak się dało i odcukrzyłam, staram się wykorzystywać cukier
greenscarf