różnych proporcjach. Widywałam również przepisy na amoniaczki z dodatkiem masła. Przygotowując swoje amoniaczki wybrałam przepis z okolic Boru Głogowskiego (Głogów Małopolski, kilkanaście km na północ od Rzeszowa). Ciasteczka wyszły pyszne – leciutkie, kruche i delikatne. Nic dziwnego, że są tak popularne, a dzieci trudno od nich odgonić. Na dodatek wyrabianie tego ciasta to czysta przyjemność. Jest tak plastyczne i podatne(...)łyżkami cukru. Śmietanę mieszamy z amoniakiem. Masę jajeczną i śmietanę dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 2- 3 milimetry i foremką lub radełkiem wycinamy ciasteczka. Dwa białka roztrzepujemy widelcem i smarujemy nimi jedną stronę ciastek, które następnie maczamy w cukrze. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy nie muszą być duże, ponieważ ciastka rosną
Trzeci talerzduże, owce i barany. Synek zrobił dużo więcej różnych kształtów: serduszko, ślimaka, autko, myszkę miki i krowę, która równie dobrze mogłaby być twarzą Lorda Vadera;) Same ciasteczka wyszły niebywale smaczne. Kruche, delikatnie… idealne do wielkanocnego koszyka/na wielkanocny stół. Polecam, bo są pyszne:) 2 szkl. mąki 200 g masła 1/2 szkl. cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 łyżka(...)owieczek. Układamy je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tak jak widać na zdjęciu). Z ciasta kakaowego formujemy główki, uszy i nogi owieczek. Dokładamy je do brzuszków. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasteczka – póki ciepłe – są bardzo delikatne, dlatego ostrożnie zdejmujemy je z blachy
Smaki Na Talerzufont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kruche i bardzo smaczne ciasteczka. Przygotowałam je z marmoladą od firmy Jamar . Doskonale się do nich nadaje. Lekko kwaskowy smak, zwarta konsystencja bardzo dobrze przełamuje słodycz ciasteczek. Składniki: 250g kleiku ryżowego, naturalnego
W garach u GosiPrzepis na kruche ciasto w babeczkach bazuje na moim przepisie na Mini jabłeczniki. Jabłek mamy w tym roku pod dostatkiem, więc przygotowuję z nich na okrągło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędulce de leche, które po prostu przygotowuję co jakiś czas i przechowuję w lodówce. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% 1-2 łyżki cukru ok. 150 g ciasteczek graham lub zbożowych (kruchych) 3 banany 350g dulce de leche*/ masy kajmakowej** ok. 80 g czekolady, najlepiej gorzkiej *dulce de leche (350 ml) składniki: 60 ml wody 220g cukru 50 g masła(...)puszkę do 2 do 3 godzin – im dłużej, tym gęstsza masę otrzymamy. Przed otwarciem należy puszkę wystudzić. Wykonanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. W foremce układamy warstwę ciasteczek (z połowy ilości) – wolnych miejsc nie trzeba wypełniać okruchami, po prostu wejdzie w nie śmietana. Na ciasteczka wykładamy połowę ubitej kremówki. Połowę bananów kroimy w plasterki i wykładamy
Pociąg Do KuchniKojarzycie te mocno czekoladowe, popękane ciasteczka z sieciówek typu Lidl czy Biedronka? Ciasteczka, które po przełamaniu są wilgotne w środku i kruche na zewnątrz? Teraz możecie przygotować takie ciasteczka czekoladowe we własnym domu! Ciasteczka czekoladowe z mojego przepisu są naprawdę wyjątkowe – są mocno czekoladowe, wilgotne w środku i delikatnie popękane na zewnątrz, niczym ciasto... Tryb czytania Artykuł Ciasteczka czekoladowe
PysiaGotuje.plproducentem żywności bezglutenowej. Produkty tej marki to nie tylko znane i bardzo lubiane mieszanki mąk do wypieków, ale też gotowe produkty. W moje ręce ostatnio trafiły Ciasteczka Chocolate O’s Schär – kruche markizy z mlecznym nadzieniem, wyglądem i smakiem bardzo przypominające inne, znane czarne ciastka. Smakują rewelacyjnie! Są miękkie, ale zarazem kruche i delikatne. Idealne do podjadania, kiedy(...)macie ochotę na coś słodkiego! Ja postanowiłam jednak przygotować ciasto z ich dodatkiem – posłużyły mi jako kruchy spód do pysznej czekoladowo-bananowej tarty, która zachwyciła całą moją rodzinę ( rodzinę, która kocha gluten! ). Spróbujcie! Tarta jest fantastyczna! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) SPÓD: * Ciasteczka Chocolate O’s Schär – 1 op * masło – 100 g MASA CZEKOLADOWO-BANANOWA * czekolada mleczna
Ostra na Słodkowyszły. Nie wiem, czy też tak macie, że musicie mieć kilka rodzajów świątecznych ciasteczek? Dawniej u mnie pierniczków nie piekło się wcale, były za to niezastąpione ciasteczka składane z powidłami i kruche orzechowe, które uwielbiałam dekorować kolorowymi pisakami (spokojnie, teraz tego nie robię :D). Korzenne klimaty teraz być muszą – są ciasteczka i piernik. Orkiszowe pierniczki z karobem bez cukru
FitkotPalców u rąk mi już zabrakło, koniec więc jak na razie tej zdrowotnej wyliczanki :) Pora zabrać się za miksowanie! Zielony koktajl na II-śniadanie serwuję z ciasteczkiem francuskim z marmoladką od BRZEŚĆ . Kruche, delikatne, maślane - niepoprawny łasuch jestem i nie mogłam się oprzeć tej cukierniczej rozpuście ;) Składniki na 1 szklankę: 2 brykiety mrożonego szpinaku - lub 2 garście świeżego, jeśli(...)Podawać od razu po przyrządzeniu. Przyznaję bez bicia, iż nie oparłam się słodkiej pokusie i schrupałam do tego jedno (albo i dwa) ciasteczka francuskie z marmoladką od BRZEŚĆ :) Będę kurczowo trzymała się wersji, że ta krucha, maślana przegryzka z dżemem z przecieru jabłkowego , jeszcze bardziej pozwoliła mi się ucieszyć kwaskowatym smakiem mojego zielonego koktajlu
Grunt to przepis!długo przechowywać i mieć zawsze coś chrupiącego i pysznego pod ręką. Tym razem zdecydowałam się na lekko czekoladowe ciastka budyniowe i udekorowałam je czekoladą z orzeszkami arachidowymi. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, kruche i w sam raz słodkie dzięki polewie czekoladowej. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy bez cukru
Waniliowe ImprowizacjeRogaliki serowe z czekoladą Kruche, mięciutkie, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne rogaliki wykonane z ciasta na bazie twarogu z nadzieniem czekoladowym. Składniki: 200g
Blog z ApetytemKruche ciasto z bezą i rabarbarem Prosta i pyszna tarta na delikatnym, kruchym spodzie, z rabarbarem i puszystą bezą. Smaki w tym cieście idealnie ze sobą
Blog z ApetytemMój tegoroczny faworyt! Ciasteczka są pyszne i kruche, a do tego zdrowe i pełne błonnika. Długo zachowują świeżość. To idealna przekąska w pracy lub w szkole :) Składniki: Margaryna 25 dag Cukier lub miód prawdziwy ½ szklanki Jajka 3 szt. Słonecznik 20 dag Pestki dyni 20 dag Ziarna sezamu 10 dag Siemię lniane 20 dag Otręby pszenne 10 dag Mąka pełnoziarnista
Tradycyjna Kuchniadomowych herbatników od dawna było na mojej liście "do zrobienia". Nie obyło się bez wielu prób i błędów ale w końcu udało się zrobić pyszne i kruche domowe wegańskie herbatniki. Ciasteczka są bez glutenu, białego cukru oraz laktozy. Herbatniki zrobiłam na bazie zmielonych migdałów oraz gotowej mieszanki mąki bezglutenowej o dobrym składzie (przy wyborze gotowej mieszanki bezglutenowej
Health-Fit-Lifeprogramów na szklanym ekranie. Polecam Wam ten przepis, bo ciastka są rewelacyjne. Więcej przepisów na różnego rodzaju ciastka znajdziecie na moim blogu. Szczególnie polecam chrupiące owsiane ciasteczka , a także trójkąty kruche ciastka Składniki: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (dałam włoskie i nerkowce) 220 g masła 3/4 szklanki brązowego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
O kuchni z uczuciem