ciasteczka do kawy - 2217 przepisów (strona:51/148)

Ciasteczka z mąki ryżowej 196

Jakiś czas temu kupiłam mąkę ryżową i zastanawiałam się co z niej zrobić. W końcu zdecydowałam się na kruche ciasteczka. Ciasteczka wyszły smaczne o ciekawym smaku, jednak dość suche, ale do kawy czy herbaty dobrze pasują. Składniki: 500 g mąki ryżowej 100 g mąki pszennej 3 jajka ¾ szklanki cukru 1 margaryna Wykonanie: W misce wymieszać obie mąki i cukier. Dodać

Mama Gotuje
Urodzinowa pora i Sernik makowy czyli Slodki Czwartek odc.78 182

mojej" Ewki prosto z Domu Mokoszy ... I od wczoraj świeci słońce dodając animuszu chyba już na dobre, po zimie :) Psiapsiółki, które wpadły na kawę dały mi pretekst do wykorzystania przepisów z nowej słodkościowej książki, ciasteczka wyszły pyszne co wprawiło mnie w jeszcze większą radość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzebyki 178

Zapraszam Was na pyszne półfrancuskie ciasteczka grzebyki. Wbrew pozorom są łatwe do przygotowania. Idealny deser do kawy lub herbatki. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, ¾ kostki margaryny, ¾ szklanki śmietany 18%, 1 łyżka cukru waniliowego, marmolada, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę, cukier waniliowy oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Zawijam je w folię i wkładam do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kruche ciasteczka z makiem 212

Jeszcze jedna propozycja na kruche ciasteczka tym razem z dodatkiem maku. Dla dużych i małych, do herbatki czy kawy.składniki:200 g masła lub margaryny360 g

Monia miesza i gotuje
Popękane ciasteczka czekoladowe 145

Delikatne, bardzo czekoladowe, małe co nieco do kawy. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza wszystko. Są obłędnie pyszne :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g masła 1/2 szklanki cukru 3 jajka cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej cukier puder do obtaczania Sposób przygotowania: 1. Obie czekolady oraz(...)papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce w odstępach ok. 5 cm ponieważ ciasteczka lekko rozchodzą się w trakcie pieczenia. Blachę z ciasteczkami od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 13 minut. Jeśli kolejna partia będzie gotowa wcześniej, należy

Na Ciasteczkowych Papierach
Włoskie ciasteczka cantuccini 153

Dzisiaj zapraszam na włoskie cantuccini (zwane również biscotti di Prato) - kruche ciasteczka z grubo siekanym migdałami. Cantuccini są słodkie i bardzo aromatyczne. Je się je zazwyczaj zanurzając w kawie. Cantuccini przechowujemy w szczelnej puszce, dzięki czemu pozostają chrupiące. Mnie zauroczyły od pierwszego chrupnięcia. A te pierwsze, które jadłam, były kupione w sklepie. Domowe są o niebo lepsze :) Składniki (jedna blacha

Smak mojego domu
Aura jak z horroru i biscotti na ogrzanie duszy 177

które nadają im słodyczy i cudnego koloru. Biscotti chrupią głośno, kiedy się je gryzie - najlepiej wcześniej zamoczyć je w kawie lub herbacie, albo kubku pełnym ciepłego mleka. Wtedy stają się mięciutkie i rozpływają się w buzi. Uwielbiam te niepozorne ciasteczka - nie powalają wyglądem, ale po spróbowaniu kawałeczka nie można oprzeć się kolejnym. Spróbujcie, a nie pożałujecie.U mnie dziś wersja

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bożonarodzeniowy sernik pomarańczowo czekoladowy 203

półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g drobnego cukru do wypieków 100 g startej czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka likieru kawowego 3 łyżki mąki pszennej Do dekoracji :  posypki w kolorze czerwonym i niebieskim oraz Decorada o smaku mango wiśnie z kompotu  starta czekolada deserowa(...)wrzucamy do malaksera i ,miksujemy do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. 2. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wsypujemy ciasteczka. Wyrównujemy, i dokładnie wylepiamy dno formy. Tak przygotowany spód wstawiamy  do lodówki, na czas przygotowania masy serowej. 3. Formę trzykrotnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową szczelnie (od dołu

vaniliowoczekoladowa
Ciasteczka z masłem orzechowym 166

Dzień dobry! Coś słodkiego do popołudniowej kawy? Czemu nie! A co gdyby to była słodkość przełamana niewielką ilością soli? Nie mam na myśli solonego karmelu czy też czekolady z solą, a... masło orzechowe! Najlepsze właśnie nieco słone i z chrupiącymi kawałkami orzechów. Można z niego przygotować rewelacyjne, nieco popękane, rustykalne ciasteczka. Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie, o wyraźnym smaku

Pora coś zjeść
Babeczki z rabarbarem 179

Rabarbar uwielbiam szczególnie w postaci bardzo zimnego, kwaskowatego kompotu, który chłodzi i orzeźwia podczas upałów. Ale w słodkich wypiekach jest też niczego sobie Zazwyczaj Piotrek przygotowuje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto czekoladowe z musem kawowym 427

Dzisiaj ciasto dla miłośników kawy. Intensywnie czekoladowe z delikatnym i puszystym musem kawowym. Kawa i czekolada to niezawodne i obłędnie pyszne połączenie, które musi dobrze smakować

Oryginalny smak
Kruche ciasteczka z marmoladą bez jajek i cukru + filmik 2497

Dziś zapraszam na przepis z mojego dzieciństwa czyli z PRL 'u, gdy z niczego gospodynie domowe potrafiły wyczarować coś pysznego. takie ciasteczka kryzysowe, które bardzo lubię

Kawa z mlekiem
Bezy - przepis podstawowy (bezglutenowe) 160

Przedstawiam mój własny przepis na doskonałe chrupiące bezy, oczywiście bezglutenowe. Zaznaczam, że bezglutenowe, bo to takie oczywiste nie jest ze względu na niepewny skład kupnego cukru

Kawa z mlekiem
Bezy czekoladowe z kremem kawowym 210

Dzisiaj słodkości dla miłośników kawy Przepyszne bezy czekoladowe przełożone aromatycznym kremem kawowym… Połączenie idealne, któremu nie można się oprzeć. Pycha! Do masy kawowej dodałam odrobinę

Oryginalny smak
Semifreddo czekoladowo-kawowe 195

Semifreddo czekoladowo-kawowe „Zebra” na spodzie z pokruszonych wafelków. Ten deser lodowy pochodzący z Włoch jest niezwykle puszysty, delikatny i łatwo się go kroi

Oryginalny smak