ciasta - 4000 przepisów (strona:75/267)

Obrączki francuskie z cukrem. 118

Składniki : 1 kg ciasta francuskiego   ( może być mrożone ) 1 jajko 25-30 dkg grubego cukru kryształu mąka pszenna do podsypywania Przygotuj również : szklankę  malutki kieliszek lub rurkę o średnicy 1 i 1/2 cm    Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując co pewien czas przesianą mąką na grubość 2 milimetrów. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Brzegi(...)szklanki co pewien czas zanurzamy w mące,aby szklanka nie kleiła się do ciasta. Kółka wykrawamy jedno obok drugiego,tak aby było jak najmniej ścinek. Jeśli chcemy możemy zagnieść wszystkie ścinki pozostałe po wykrawaniu,rozwałkować i wyciąć kółka. Gdy mamy już wykrojone duże kółka z całego ciasta,wykrawamy teraz małe kółeczka w środku każdego dużego kółka, za pomocą malutkiego kieliszka

Przepisy i porady kulinarne
Jak i czym smarować blaszki na ciasto parzone. 157

Alessio Orrù - Fotolia.com     Ptysie same zjechały z blaszki  :-) Aby ciasto parzone zawsze nam bez problemów odchodziło po upieczeniu od blaszki na której było pieczone, należy blaszki smarować gęstym tłuszczem np. smalec, planta, margaryna itp ( nie smarujmy blaszek olejem ponieważ wtedy bardzo często ciasto się przykleja ). Konsystencja tłuszczu powinna być półpłynna,  taka jak kwaśna śmietana. Blaszki(...)smarujemy za pomocą zwykłego pędzla do malowania, zanurzamy pędzel w tłuszczu i cienko smarujemy czystą blaszkę na której będziemy odpiekać ciasto parzone ( eklery, ptysie paluszki czy groszek ptysiowy ). Gdy posmarujemy blaszkę gęstym tłuszczem ciasto się nam nie przyklei do niej , oraz będzie nam je wygodniej szprycować, nie będzie się ślizgać po blaszce.  Gdy blaszkę posmarujemy zbyt rozgrzanym tłuszczem możemy

Przepisy i porady kulinarne
Naleśniki z serem i cynamonem 182

tłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki  z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków.    SKŁADNIKI  Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj(...)jogurtu naturalnego do rozrzedzenia WYKONANIE  Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy mleko i wodę, dodajemy żółtka. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodajemy sól, cukier  oraz pianę z białek i ponownie dokładnie Mieszamy. Ciasto odstawiamy  na ok pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy

W kuchennym oknie Ewy
Pączki z miodem 166

pokruszyć i wymieszać z ciepłą śmietaną, suszone drożdże także i pozostawić na około 15 minut. Mąkę przesiać, dodać masę jajeczną, drożdże oraz pozostałe składniki i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 godzinę, po tym czasie ponownie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 – 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na placek(...)grubości ok 1,5 cm, podsypując lekko mąką. Szklanką wykrawać krążki. Gotowe krążki pozostawić do napuszenia się ok 20 minut. Nie za długo, żeby ciasto nie było przerośnięte. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz ( powinien mieć temperaturę około 180 stopni). Smażyć pączki z obu stron do momentu aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą za pomocą szprycy. Ja rozrzedzam trochę marmoladę

Na słodko lub wytrawnie
Pizza z Salami i Wędzonymi Szprotkami 177

przy tym trochę mąki. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Z ciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną(...)mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku

Blondynka Gotuje
Przekąski na karnawał i nie tylko 377

pojawiać pomysły na drobne przekąski na zimno i ciepło na nasze domowe imprezy. Dla przypomnienia odsyłam do ubiegłorocznego przepisu na Eleganckie mini-kanapki . Dziś natomiast proponuję Wam pieczarki w cieście naleśnikowym. PIECZARKI W SOSIE NALEŚNIKOWYM Składniki   25 dkg średniej wielkości pieczarek 1 szklanka mąki 1 jajko mleko  sól i pieprz ulubione przyprawy ( u mnie zadar) olej do smażenia(...)Przygotowanie Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki i nakłuwam ich kapelusze widelcem w kilku miejscach. Pozostawiam do odcieknięcia i przeschnięcia. W tym czasie przygotowuję ciasto naleśnikowe. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól pieprz i przyprawy dolewam mleko i miksuję. Mleko dodaję stopniowo tak aby otrzymać ciasto gęstsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany) dlatego w składnikach nie podałam ilości mleka

Magiczna kuchnia Darii
Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach 115

wsypałam suche drożdże – dokładanie wymieszałam) odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Obie mąki przesiałam do miski, dodałam sól, wyrośnięty rozczyn, olej, 2 białka i ciepłą wodę. Zagniotłam ciasto. Posypałam lekko mąką, przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto kilka razy zagniotłam, aby odgazować i uformowałam 2 okrągłe chlebki(...)ok.400g każdy). Ciasto trzeba podwinąć kilka razy pod spód, aby chlebki nie były płaskie. Dodatkowo na każdy położyłam po kawałeczku ciasta. Położyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta uformowałam bochenek i włożyłam do keksówki, również wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebki odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut. Po 30 minutach posmarowałam je żółtkami rozmieszanymi z mlekiem

mojewypiekiinietylko
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 182

danie na obiad, kolację lub jako przystawka.     Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki tortowej- ½ szklanki mąki kukurydzianej- 1 szklanka startego kokosu- 1 duże jajko- szczypta soli- 1 szklanka gazowanej wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy(...)problemu. Obieramy z brązowej skórki i ścieramy na drobnej tarce. Na patelni, woku lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (na kuchni elektrycznej, ceramicznej – na 3). Przygotowujemy ciasto. Mąkę tortową i kukurydzianą przesiewamy do miski, dodajemy starte wiórki kokosowe, szczyptę soli – mieszamy suche składniki. Jajko rozkłócamy widelcem dodajemy do miski z mąką. Mieszamy, wlewając lodowatą wodę z lodem. Ciasto

mojewypiekiinietylko
Mini serniczki cytrynowo czekoladowe 126

czekolady 81%       Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając, wyrównujemy powierzchnię. Do pojemnika (dzbanka, plastikowej miarki) przekładamy serek mascarpone, śmietanę creme fraiche i wciskamy sok z cytryny  – miksujemy blenderem z końcówką „żyrafą”. Cały(...)cytrynową. Mieszamy i przelewamy masę do foremek. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Do blaszki lub żaroodpornego naczynia wlewamy (trochę powyżej połowy) wrzątek – wstawiamy na spód nagrzanego piekarnika. Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 120°C. Od tej pory pieczemy ok. 60 min. Upieczone pozostawiamy, przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku ok. godziny. Wyjmujemy

mojewypiekiinietylko
Uszka z grzybami 146

mnie, na pierwszy ogień, idą uszka z grzybami.      Składniki na farsz:  - 200g suszonych grzybów- 250g pieczarek brunatnych- 2 cebule- sól- czarny pieprz mielony- olej do smażeniaSkładniki na ciasto:- 500g mąki pszennej (dałam poznańską)- 2 łyżki oleju- 1 łyżeczka soli- ok. 1,5 szklanki wrzątku   Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień(...)smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy suszone – posiekane  grzyby, doprawiamy pieprzem (farsz powinien być pikantny) i solą. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i odstawiamy do wystudzenia.  W międzyczasie szykujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wlewamy  1 szklankę wrzątku, olej i drewnią łyżką zarabiamy ciasto, dolewając w miarę potrzeby wrzątku (tyle ile mąka „zabierze”). Gdy ciasto lekko przestygnie wyrabiamy je dokładnie

mojewypiekiinietylko