babeczki są jedne z ulubionych babeczek moich dzieci. Takie małe serniczki do rączki ;) Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 3/4 masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)pół cytryny 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko ze sobą połączyć. Połowę ciasta zamrozić a drugą część włożyć do lodówki na 15 minut. Masa serowa: Gdy ciasto kruche leży w lodówce można
Amatorka kuchennaChodziło za mną coś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy. Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki(...)gramów cukru pudru słoiczek dżemu truskawkowego (mogą być dwa, wówczas ciasto będzie bardziej mokre) Ciasto: Margarynę rozpuścić i ostudzić Żółtka utrzeć z cukrem pudrem Białka ubić na sztywną pianę pamiętając, że naczynie, w którym będą ubijane musi być suche. W przeciwnym razie białka się nie ubiją Białka wymieszać bardzo delikatnie z żółtkami Proszek do pieczenia, obie mąki i mak wymieszać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDawno nie piekłam ciasta. Ten przepis przygotowałam już jakiś czas temu, ale do tej pory nie mogłam się zebrać, żeby go opublikować :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 jajek, ale osobno żółtka i białka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka gazowanej wody 1 szklanka oleju Oddzielnie przygotować: 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Żółtka utrzeć(...)miksować na małych obrotach Dodać proszek do pieczenia i wodę gazowaną i znowu zmiksować na małych obrotach Oddzielnie, w malakserze, ubić na sztywno białka i dodawać stopniowo do ciasta - wymieszać łyżką Ciasto rozdzielić na dwie równe części i do jednej dodać oddzielnie przygotowane kakao - wymieszać Do drugiej części dodać oddzielnie przygotowaną mąkę - wymieszać Piecyk nastawić na 170 stopni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis na tę szarlotkę znalazłam 15, może nawet 20 lat temu w Poradniku Domowym. Z innego przepisu, szarlotki na kruchym cieście, nie zrobię i już! :) Składniki: 3 szklanki mąki 4 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) kostka margaryny 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru 6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta oderwać, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Można odcisnąć Jabłkami wyłożyć ciasto Nagrzać piecyk na 180 stopni C Z białek najpierw ubijamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPołączenie kruchego ciasta z kremem i sezonowymi owocami to mój ulubiony sposób na przygotowanie pysznych babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję. Kruchy spód, słodkie puszyste kremowe wypełnienie i orzeźwiające, soczyste owoce. Nie można się im oprzeć. Dodatek serduszkowego akcentu to taki mały symbol i propozycja na słodki deser(...)dwoje...........da się skusić?......ja już sprawdziłam..... Składniki: / 10 szt / ciasto: 300g mąki 200 g zimnego masła 80 g cukru pudru 2 żółtka skórka cytrynowa /do smaku szczypta soli krem: 450 ml mleka 4 żółtka 50 g mąki / użyłam pszennej i ziemniaczanej/ 100 g cukru 1 laska wanilii sok z 2 mandarynek ½ łyżeczki startej skórki z mandarynki /owoc
Zakamarki mojej kuchniDzisiaj mam dla was przepis na tartę rabarbarowo jabłkową z bardzo czekoladową pianką. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie, lekko kwaskowate z nutką gorzkiej czekolady. Mam też inne pomysły na desery z wykorzystaniem rabarbaru, ale o tym innym razem. składniki na ciasto: 250 g mąki 65 g drobnego cukru szczypta soli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki(...)Wsyp mąkę,cukier, sól do robota kuchennego i wymieszaj. Dodaj masło ponownie mieszając , ciasto powinno przypominać drobno pokruszony chleb. Dodaj jajko, śmietanę cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto ułóż na foli spożywczej i uformuj je w placek o średnicy 20 cm i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 30 minut. Natłuść formę do tart. Wyjmij
noteskulinarnyfigaDziś prezentujemy słodką propozycję na zbliżające się święto zakochanych czyli Walentynki. Deserki te, to połączenie prostego kruchego ciasta z jabłkami, kasztanami, orzechami i odrobiną cynamonu. Deserki te powstały z mojej miłości do męża, słodkości i ... kasztanów. Pierwszy raz kasztany jadłam kilka, nie chyba to już będzie kilkanaście lat temu, kiedy były w Polsce jeszcze mało spotykane i mało znane(...)prażonych jabłek opcjonalnie łyżka cukru pudru do nadzienia cukier puder do posypania Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidecyzja należy do Was.Napiszę o moich spostrzeżeniach związanych z wykluczeniem pszenicy z mojego menu. Ponieważ sama od lat piekę chleb ,jem wyłącznie domowe makarony i pierogi,ciasta przygotowuję również samodzielnie,nie korzystam z garmażeryjnych półproduktów w łatwy sposób wyeliminowałam pszenicę z diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą i zapychającą mój organizm mąkę pszenną na zdrowszą(...)mąkę orkiszową.O orkiszu możesz przeczytać tutaj .Nie zrezygnowałam z pierogów,które uwielbiam,ani ciast do popołudniowej kawki i nie uwierzycie,powoli i bez żadnych wyrzeczeń kulinarnych z mojej strony wróciłam do wagi sprzed lat,a wystający brzuszek zniknął.U mnie zniknął całkowicie i bezpowrotnie,mężwi w pasie ubyły dwa rozmiary.W naszym słusznym już wieku jest dosyć trudno pozbyć się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyznać sama przed sobą, że wyszły wspaniałe. Z podanego przepisu wyszło mi ok 50 pierogów. Polecam nawet tym co nie lubią szpinaku :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku olej(...)natka pietruszki sól, pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: 2 cebule olej odrobina pieprzu i soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody i ponownie wszystko wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut. Gdy mąka z wodą trochę po leżakuje, dodać do niej 1 jajko i wszystko bardzo dokładnie
Na słodko lub wytrawniekremówek”? Kremówki są pycha! (…) Kremówki to jedno z najlepszych ciastek, ja to wiem. Masz chusteczkę? Pociekło mi. Na samą myśl o kremówkach się ślinię.”Korzystam z różnych przepisów na ciasto kruche, ten akurat dostałam od mojej koleżanki – Bogusi. Masę „od zawsze” robię taką samą, sukcesywnie ją zmieniałam i udoskonaliłam. Składniki na ciasto kruche: - 3 szkl mąki pszennej- 4 żółtka(...)minut do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki pokroiłam na plastry, poukładałam na 2 takich samych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównałam widelcem, ponakłuwałam. Część, która będzie stanowiła górę ciasta ponacinałam na kształt herbatników (radełkiem), aby potem łatwiej było kroić. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C, piekłam do lekkiego zarumienienia (ok. 15-20 minut). W międzyczasie przygotowywałam masę budyniową. Odlałam
mojewypiekiinietylkoWielokrotnie pisałam, że do ciasta francuskiego będę wracać. Tym razem nie na słodko, lecz wytrawnie. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską. Składniki: - 1 opakowanie 375g ciasta francuskiego- 2 duże pomidory- 400g sera brie- 80g szynki parmeńskiej- sól morska- świeżo zmielony pieprz (grubo)- świeża bazylia Szynkę kroimy w paski i rumienimy na gorącej patelni. Piekarnik rozgrzewamy(...)Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na brzegach robimy krawędź, nakłuwamy widelcem, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut. Gdy ciasto przyrumieni się od spodu, wyjmujemy z piekarnika, ponownie nakłuwamy (urosło, więc trzeba wypuścić powietrze) i nakładamy składniki. Ser kroimy w plasterki. Z umytych pomidorów usuwamy części przy szypułkach, również kroimy w plasterki. Siekamy bazylię
mojewypiekiinietylkożalem stwierdzałam, że niestety – nie tym razem, bo czegoś mi brakowało. Przepis jest na tyle ciekawy, że postanowiłam się zmobilizować i wreszcie skompletowałam wszystkie potrzebne składniki. Składniki na ciasto: - 250g mąki pszennej- 150g zimnego masła- 1 łyżeczka soli- 1 żółtko- 2 łyżki lodowatej wody Farsz: - 2 torebki kaszy gryczanej- 700g pieczarek- 1 cebula- 1 ząbek czosnku (dałam 3, bo lubię(...)łyżki oliwy (dałam olej arachidowy)- 300g twarogu (dałam domowy)- 5 łyżek śmietany kremowej 30%- 2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki- sól, świeżo zmielony pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło – siekamy (ja zimne masło ścieram na tarce). Dodajemy sól żółtko i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy
mojewypiekiinietylkoprzygotowanie na raty, a jest to możliwe - ułatwimy sobie pracę i skrócimy ten czas. A potem… pozostanie nam już tylko delektowanie się smakiem tartaletek sernikowych ze śliwkami. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej- 250 g margaryny (może być masło)- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta(...)łyżki mleka w proszku (instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo:- 10 śliwek- 3 łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem. Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta. Dzielimy na porcje, przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy
mojewypiekiinietylko