ciasta - 4000 przepisów (strona:34/267)

Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 154

Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą  muszkata ł ow ą  a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata. La torta(...)viene ricoperta con della crema a base di mascarpone e zucchero a velo. Questa torta è proprio deliziosa, da leccarsi i baffi. Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto 220 g m ą ki razowej   180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka

La grande e la piccola cuoca
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 154

Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą  muszkata ł ow ą  a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata. La torta(...)viene ricoperta con della crema a base di mascarpone e zucchero a velo. Questa torta è proprio deliziosa, da leccarsi i baffi. Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto 220 g m ą ki razowej   180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka

La grande e la piccola cuoca
Drożdżowe rogaliki a'la Snickers 120

zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych nie tylko na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 200 ml mleka 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 120 g masła orzechowego 150g masy kajmakowej 150g kremu(...)Przygotowany rozczyn odstawić na 10 minut, aż podrośnie. Jajka zmiksować z pozostałym cukrem i solą. Wlać rozczyn i wymieszać. Stopniowo dodać mąkę i wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło. Ciasto przenieść na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce (fot.1) , aż podrośnie i podwoi swoją objętość

Świat Ciasta
Sernik z cynamonem i kardamonem 234

proponuję Wam przygotowanie bardzo prostego sernika o nucie smakowej cynamonu i kakao. Smakuje lekko czekoladowo, jest troszkę kremowy. To fajna propozycja nie tylko na same Święta, ale również jako ciasto na weekend w okresie zimowym. Sernik robi się bardzo szybko. Przygotowałam go w małej tortownicy ale bardzo wysokiej, dwa razy wyższej niż taka standardowa. Jeśli taką macie to właśnie(...)wykorzystajcie, jeśli nie to sięgnijcie po średnią. SKŁADNIKI: ciasto: - 100 g masła - 200 g maki pszennej (np. szymanowskiej) - 80 g cukru pudru - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka śmiatany - 2 łyżki kakao + ewentualna mąka do podsypywania Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. MASA SEROWA: - 1 litr sera na sernik

SMYKWKUCHNI
Keks królewski - najlepszy! 2455

Najsmaczniejszy keks jaki jadłam, a próbowałam ich naprawdę sporo. Takiego keksu nie znajdziecie dziś w żadnej cukierni. Ciasto jest przepełnione bakaliami, przepięknie pachnie i naprawdę obłędnie smakuje. W przeciwieństwie do większości przepisów na keks, ten nie zawiera proszku do pieczenia ani żadnych dodatkowych spulchniaczy. W moim domu to obowiązkowe ciasto na Nowy Rok. Taka wielopokoleniowa tradycja :-) Czy pyszny keks zagości(...)cytryny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny masło do posmarowania foremek Bakalie pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać. Mąkę przesiać. Dwie podłużne prostokątne foremki do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki foremek posmarować masłem.    Przygotować duży garnek z dopasowaną do niego wielkością dużą metalową miską. Miska musi dokładnie przylegać do garnka

maniapieczenia
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel 121

Święta za pasem, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś przedstawiam niezwykle łatwe, a jednocześnie efektownie wyglądające ciasto z jabłkami i żurawiną. Podane z polewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone orzechy włoskie Bakalland . Polecam! Scroll down for recipe(...)English Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem (10 porcji) Składniki na nadzienie: 6 małych jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonych w kostkę lub plasterki 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego

karmelowy
Ciasto bananowe z chałwą 161

miksera, wystarczy miska i łyżka! - minimalistyczne podejście do zmywania po pieczeniu :) Ciasto bananowe należy do moich ulubionych, słodkich wypieków, a to głównie ze względu na prostotę jego przygotowania.  Jest idealne na niezapowiedzianą wizytę gości, kiedy to pomiędzy powitaniem ich w drzwiach, poczęstowaniem trunkami i wypytaniem o najświeższe nowinki, można raz-dwa zamieszać ciasto w kuchni i wstawić do piekarnika(...)minutach i dolewce herbaty gościom, są mile zaskoczeni prostą, ale jakże smaczną słodkością. Inspirowałam się tu przepisem z bloga Kuchenne Szaleństwa , który mnie zaintrygował nietypowym dodatkiem chałwy do standardowego ciasta bananowego. Moje poprzednie wypieki bananowe do podejrzenia tu: Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem i kokosem Dwukolorowe ciasto bananowe Muffinki czekoladowe z bananem Składniki na małą keksówkę

Grunt to przepis!
Sękaczek- kurche ciasto z jabłkami i orzechami 704

Najpierw zainteresowała mnie nazwa ciasta, a potem spodobała mi się ta orzechowa pierzynka na wierzchu. Co prawda ciasto nie ma nic wspólnego z sękaczem, ale warto pokusić się o jego zrobienie.  Kruche blaty są przełożone masą jabłkową, do tego warstwa orzechów. Połączenie smaków idealne ;) Ciasto nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo(...)Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 100g cukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze) 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka

Czerwona Porzeczka
Skandynawski biszkopt z jabłkami 171

piernika i zaczęłam planować, jakie ciasteczka upiekę do świątecznych puszek... Jabłka jadam niemal codziennie, bo po prostu bardzo je lubię, a właśnie jesienią są najsmaczniejsze. Ale żeby zagnieść ciasto na szarlotkę i wykorzystać kilka sztuk w ten sposób, jakoś nie przyszło mi do głowy. Gdy więc Ania podrzuciła przepis na ciasto z jabłkami, poczuwszy wyrzuty sumienia, zabrałam się do działania(...)matcha w intensywnie zielonym kolorze (nie napiszę, za ile...). No ale... Black Friday jest tylko raz w roku, prawda...? Cóż, mój portfel (i C.) pewnie się cieszą... Wracając do ciasta: wyszło bardzo dobre. Szczerze mówiąc, nie powaliło mnie na kolana (ale o książce nadal marzę), bo to w końcu tylko biszkopt ze śmietaną, ale jabłka nadały mu wilgoci, a wierzch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przekąski z pomidorkami koktajlowymi lub zwykłym pomidorem 176

Wszyscy już chyba wiedzą, że lubimy ciasto francuskie. Nie tylko za jego smak, ale głównie za to, że w kwadrans można z niego wyczarować różne przekąski. Pasuje w wersji na słodko, słonko, kwaśno i jak tam sobie kto jeszcze wymyśli. My bynajmniej kombinujemy z nim na różne sposoby. Dziś bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego do wyboru z pomidorkami koktajlowymi(...)zwykłym pomidorem pokrojonym w plasterki. Obie opcje są szybkie, smaczne i ciekawie wyglądają. Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g pomidorków koktajlowych natka pietruszki świeżo zmielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim w niedużych odległościach połówki pomidorków. Część robię z listkami natki pod pomidorem. Następnie kroimy ciasto między

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jabłecznik na mące ryżowej 143

ciasto kroiłam gorące ,bo goście juz siedzieli za stołem i nie było czasu na studzenie.... Składniki na formę 26 x 26cm Składniki(...)cukier puder do posypania cynamon 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie Mąkę posiekać nożem razem z masłem.. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. 2/3 i 1/3 ciasta wstawić do lodówki na okolo 30 minut.Po 30 minutach rozwałkować większe ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę . Całe

w mojej kuchni
Szarlotka sypana 1630

Szarlotka sypana to klasyka ciast, przepis na nią zna niemal każdy i zazwyczaj jest on taki sam, różni się co najwyżej ilością składników dostosowanych do konkretnej formy. Ciasto to jest jednym z najprostszych, jakie istnieją - nie wymaga użycia miksera, zagniatania czy ucierania, najdłuższą czynnością podczas przygotowań jest obranie i starcie jabłek na tarce. Z najprostszymi przepisami bywa jednak(...)wręcz rozpływająca się w ustach i jeśli pamiętamy o kilku ważnych sprawach podczas jej przygotowań, nie ma prawa się nie udać. Bardzo istotne jest, by jabłka, których użyjemy do ciasta, były soczyste, lecz nie w nadmiarze. Przed pieczeniem warto przetestować kilka odmian, ścierając je na tarce. Idealne będą te owoce, które pozostawią po sobie nieco soku i będą nim nasiąknięte

Smakołyki Bereniki
Pudrowane poduszeczki 107

Niedawno robiłam sycylijskie cannoli z ricottą.  Zostawiłam trochę ciasta, aby przetestować je w jakiejś innej, prostszej, łatwiejszej wersji. Ponieważ samo ciasto jest naprawdę przepyszne, a nie każdy chce się „bawić” w robienie rurek, tym razem zrobiłam… pudrowane poduszeczki.     Składniki :  - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego(...)wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto przygotowujemy, tak samo jak na cannoli. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką

mojewypiekiinietylko
Bułeczki drożdżowe na maślance 133

była letnia). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej masło z jajkiem, wyrośnięty rozczyn oraz letnią maślankę. Wyrabiamy robotem z hakami ok. 15 minut (na średnich obrotach). Dokładnie wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1 godzinę. W międzyczasie, o ile nie mamy gotowej, szykujemy kruszonkę migdałową. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko(...)posypaną mąką stolnicę, zagniatamy (ciasto się odgazuje) i formujemy bułeczki. No i teraz będzie najciekawsze.  Na moim profilu na FB udostępniłam bardzo interesujący filmik o tym, jak można uformować różne kształty wypieków drożdżowych. Zachęcona tym postanowiłam spróbować. Niestety, moja „przygoda” zakończyła się tylko na próbie. Ciasto przygotowane na filmie jest zupełnie z innej bajki – elastyczne i twarde. Moje – delikatne. Już

mojewypiekiinietylko
Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie 168

dodatkami ma charakterystyczny smak i prostemu daniu nadaje wykwintności i elegancji. Idealny pomysł na odmianę tradycyjnej pizzy lub nawet... romantyczną kolację.Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Składniki:Ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliok. 100 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)ok. 150 g serka(...)nieświeże i niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze

Słodka Strona
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 177

stworzyłyśmy idealny związek poligamiczny. Pasują do siebie jak ulał, docierają się, łączą się tak jakby stworzone były specjalnie dla siebie, a wszystkiemu wtóruje francuski klimat. Klimat gorący jak ciasto. Zwracając wzrok pod wyimaginowaną wieżę Eiffela zobaczycie jak DOBRZE SIĘ KOMPONUJĄ... Szpinak, łosoś, czosnek i... Kremowy serek ARLA APETINA "PESTO I RUKOLA". Aż gorąco się zrobiło. Mimo czosnku... wręcz namiętnie(...)romantycznie. A do tego jak smacznie. Mowa oczywiście o potrawie, która kusi swym aromatem uciekającym z francuskiego ciasta. A ciasto francuskie, może być także bezglutenowe i wcale nie trzeba robić go godzinami. O wszystkim w poście.SKŁADNIKI:* ciasto francuskie bezglutenowe:- woda 120-125 ml (lodowata)- 250 gram mąki bezglutenowej- 250 gram pokrojonego w małą kostkę masła,- sol - pół łyżeczki

Wypisz Wymaluj
DROŻDŻOWA BABKA WIELKANOCNA 176

masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam(...)zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć, wtedy przekładamy je do foremki i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu, aby nam po raz drugi wyrosło. Kiedy ciasto wypełnia już po brzegi naszą foremkę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 175st na ok 35 min.moje ciasto po 25 minutach

Walijskie Pichcenie
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 281

RObię ją dopiero od 3 lat, ale tak wpisała się w nasze świąteczne menu, że na hasło, by struclę czymś zastąpić, Babcia została złowrogo zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat(...)waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków  50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto: Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczam z olejem

W kuchni Karmel-itki
W - Z, czyli Wuzetka 20354

pojęcia dlaczego bałam się piec to ciasto. Upiekłam, mimo iż dziś wszystko szło nie tak, ciasto wyszło ładnie i super smakuje. Nie jest za słodkie, a takie jak lubię. Jednak następnym razem zwiększę ilość cukru pudru w bitej śmietanie, wtedy dla mojego syna będzie idealnie :) Do ubitej kremówki dodałam żelatynę, bo nie jesteśmy w stanie zjeść nawet takiego mini torcika(...)jeden dzień. Nie zrobiłam jednego ciasta w tortownicy o średnicy 23 cm tak jak to proponuje autorka przepisu, tylko upiekłam w dwóch małych tortownicach o średnicy 18 cm, chciałam w całości jeden taki torcik podarować najbliższym. Poza tym chciałam torcik podać na Paterze Hemingway tak aby widać było wzorek na brzegach. Często w mailach pytacie gdzie kupuję różne akcesoria

Blondynka Gotuje
Herbatnik – kuchnia podkarpacka 3855

Ciasto herbatnik Herbatnik to smaczne przekładane ciasto , które ładnie się prezentuje, a jest proste w wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu budyniowego i dwie warstwy herbatników. W samym środku ciasta mamy warstwę toffi. Herbatnik to ciasto idealne na święta lub do kawki :) Przepis pochodzi od Miejskiego Koła Kobiet z Jedlicza na Podkarpaciu, a można(...)znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Ciasto herbatnik Składniki na foremkę 25x35 cm: Biszkopt kakaowy – składniki na 2 blaty: 10 jaj 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka (do budyniu) 250 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 paczki

Trzeci talerz
Choinka z ciasta francuskiego z czekoladą 141

Niesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru(...)pieczenia. Na nim rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego i posmarować go (dosyć cienko) kremem czekoladowym (fot.1) . Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego. Dobrze docisnąć. Wyciąć kształt choinki, a następnie z obu stron (zostawiając odstęp na środku, imitujący trzon choinki) ponacinać poziome paski, mniej więcej o szerokości 3 cm  (fot.2) .  Tak przygotowaną choinkę delikatnie przełożyć na największą blaszkę z piekarnika

Świat Ciasta
Świąteczna szarlotka + film 148

łatwa do zrobienia i z pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje się na wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków.     składniki na tortownicę 26 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maku 3 żółtka dodatkowo 800 g prażonych jabłek 4 łyżki bułki tartej(...)cukru kryształu 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki, okrągły placek, przekładamy

Smakowite Dania
Makowiec na kruchym spodzie 127

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makowiec  Składniki – kruche ciasto: Mąka pszenna – 300g Masło – 200g Cukier puder – 50g Żółtka jaja – 2 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Składniki – masa makowa: Mak mielony – 200g Mleko(...)rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować

Kuchnia Bon Appetit
Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym 181

Kruche ciasto zapieczone z powidłami śliwkowymi domowej roboty i warstwą bezy kokosowej, dopełnieniem tego ciasta jest puszysty krem kakaowy. Słodycz której trudno się oprzeć, ma pewno na jednym kawałku się nie skończy,  mnie bardzo posmakowało to połączenie. Doskonały wypiek na różne okazje w tym na świąteczny czas. Składniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej 20 dag masła(...)zwykłe wiórki do posypania Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka,  śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło, mieszadłem do ciasta kruchego lub ręką zagnieść jednolite kruche ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię schłodzić 15 minut w lodówce, po czym rozwałkować na blasze o wym 25/30 cm, na cieście rozsmarować powidła

Wanilia i Kardamon
Bezglutenowy spód do pizzy {v, gf} 178

dawna. Są czasem takie chwile na diecie bezglutenowej, że zaczyna brakować nam zapachów. Przechodziłam pewnego wieczoru obok pizzerii i poczułam zapach, którego tak dawno już nie czułam – drożdże, ciasto, świeża pizza z pieca. W takich momentach zazwyczaj ląduję w wegańskiej pizzerii Vegan Pizza. Pizza tam jest dobra, ale ciasto odbiega od tego, które lubię najbardziej – puszystego i lekko wręcz gumowego(...)Ciasto na pizzę, którą dzisiaj dla Was mam jest puszyte i lekko gumiaste za sprawą mąki z tapioki. W ogóle nie czuć mąki gryczanej, której tutaj jest odrobina. Brakuje też chemicznych dodatków takich jak guma ksantanowa. Spód ten jest również wegański. Czy może być lepiej? Przygotowanie tego spodu nie wymaga więcej pracy niż w przypadku normalnego, glutenowego ciasta, ale niezbędny

Fill The Bowl
Babeczki "Jabłkowe róże" z ciasta francuskiego 126

urodziny i zawsze staram się z tej okazji organizować przyjęcie dla znajomych i rodziny. Jak przystało na przyjęciu nie może zabraknąć łakoci :). Tym razem w słodkim menu znalazły się: ciasto "Anielski puch", ciasto "Waniliowiec", tort pomarańczowy z białą czekoladą oraz "Jabłkowe róże". Dziś prezentuję Wam "Jabłkowe róże". Nie są trudne w wykonaniu, a efekt jest świetny. Kolejne przepisy niebawem(...)kogo:  dla poszukujących łatwego przepisu dla fanów ciasta francuskiego dla kochających wszystko co jabłkowe Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego XXL (może być też zwykłe opakowanie, ale wtedy zamiast 12 sztuk otrzymamy 10) 4 jabłka średniej wielkości (jeśli mamy małe to 5) 6-7 łyżek dżemu jabłkowego lub morelowego/brzoskwiniowego sok z 1 cytryny cukier puder do dekoracji Wykonanie: Jabłka umyć

Mania Wypiekania
Czekoladowo - limonkowe ciasto bez mąki 170

Przepysznie czekoladowe, wilgotne ciasto z wybornym limonkowo - alkoholowym kremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku.  Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja(...)mnie nie zawiodła a ciasto choć pozbawione tony cukru jest nadal po prostu obłędnie pyszne... Skusicie się? Gorąco polecam! Składniki: 170 g gorzkiej czekolady 150 g masła 100 g cukru trzcinowego 6 dużych jajek (L) 100 g mielonych migdałów 4 łyżeczki ciemnego kakao sok i skórka starta z jednej limonki (umytej i wyszorowanej szczoteczką) oraz: cukier puder do posypania

maniapieczenia
Walentynkowe babeczki z serduszkiem 199

Zawsze bardzo podobały mi się ciasta i babeczki z niespodzianką w środku, zazwyczaj jednak sposobem na kształt, który widzimy po przekrojeniu (np. serduszko) było wycięcie go foremką z gotowego ciasta – w sumie nic trudnego, ale ma to jedną wadę: babeczkę trzeba kroić z odpowiedniej strony, żeby rzeczywiście natknąć się na serduszko (a nie bezkształtny kawałek kolorowego ciasta). Z okazji(...)muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na razie będą potrzebne tylko 3. Muffinki pieczemy przez około 15 minut. Powinny być zupełnie blade z wierzchu, ale nie mieć w środku już surowego ciasta. Po wyciągnięciu z pieca muffinki odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Nie muszą być zupełnie zimne, ale łatwiej je rozkruszyć kiedy nie parzą w ręce. Kruszymy babeczki na drobne kawałki, dodajemy

Ciastkozercy
Christmas Mince Pie z Angli 131

roku również postanowiłam wypróbować nowy angielski przepis na coś słodkiego.  Nadzienie wyszło rewelacyjnie. Dzięki temu, że leżakowało w lodówce tak długo, smaki świetnie się połączyły. Ciasto z mąki razowej ma świetną i ciekawą konsystencję. Niestety nie miałam odpowiednich foremek ale foremki na muffiny okazały się równie dobre. Składniki: nadzienie: 700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie(...)jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne

Mama Gotuje
Domowy Chleb Pszenny z Dynią 238

rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, puree z dyni, sól, mleko. Składniki na początku mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne to dodajemy więcej mąki a jeżeli jest zbyt sztywne to dolewamy mleka – w moim przypadku nie musiałam dodawać(...)mleka ani mąki. Gęstość ciasta zależy od tego jak wilgotne mamy puree z dyni. Ciasto wyrabiam około 4 - 5 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką ilością mąki i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 620

podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką. Ciasto półkruche jest elastyczne i przyjemne w pracy, a samo przygotowanie pasztecików – nie tak bardzo skomplikowane jakby się mogło wydawać. CIASTO PÓŁKRUCHE Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne(...)pokrojone w drobną kostkę masło i siekamy razem – nożem na stolnicy lub w misie malaksera. Dodajemy dwa całe jajka i śmietanę, zagniatamy lub mieszamy w malakserze ciasto do połączenia, wyjmujemy na stolnicę i zagniatamy ręcznie aż stanie się gładkie i spójne. Jeśli za bardzo Wam się kruszy, dodajcie łyżkę zimnej wody. Dzielimy ciasto na dwie porcje, zawijamy w folię spożywczą

Karo in the Kitchen
Kawowe ciasto z orzechową kruszonką 198

jest znana z tego, że lakier do włosów mogłaby mieć dożylnie podawany to ja z takiego zamiłowania do kawy. Jakież było zdziwienie mojej Miśki, gdy Jej oświadczyłam że to ciasto jest dla mnie, bo zawsze robię ciasto pod gust innych ale tym razem pomyślałam o sobie. Ciasto jest lekko wilgotne, nie za słodkie, a korzenna kruszonka idealnie podkreśla kawowy aromat(...)tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka, to Miśce zrobiłam lody bananowo- czekoladowe. Składniki (tortownica 20 cm): Ciasto: 170 g mąki (u mnie to było pół na pół pszenna z żytnią) 150 ml wegańskiego naturalnego jogurtu sojowego 1 średni banan 2 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

greenscarf
Wigilijne uszka z farszem grzybowym..i grosik 193

pewnie jak wiele z Was na co dzień pracuję pomyślałam, że przygotuję część potraw wcześniej. Korzystając z wolnej chwili, która głównie zdarza się wieczorami, siadłam i zabrałam się za ciasto. Wielokrotnie korzystałam z poniższego przepisu. Ciasto jest elastyczne, łatwe do formowania, nie obsycha. Niestety zbyt cienko rozwałkowane ze zbyt dużą ilością farszu rozrywa się, więc warto rozwałkować je nieco grubiej(...)Ulepiłam 50 niedużych uszek i zamroziłam. Na ciasto: ( na 50 niedużych uszek) 300 gr. mąki pszennej 250 ml. gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Wykonanie : Mąkę przesiać, dodać sól – wymieszać. Stopniowo dolewać gorącą wodę. Najpierw ciasto wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ręcznie. Ciasto zagniatać na podsypanej mąką stolnicy do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto się będzie kleiło

Niebieski kubek z kawa
Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem 293

będzie potrzebny, wypełniając przy tym całką kuchnię fantastyczmym zapachem. Tuż przed użyciem czosnku zdejmujemy z ząbków łupinki. Ilości składników zostały zaproponowane na 18 bułek, każda po około 90 g ciasta. Taka ilość bułek nie mieści się na jednej blasze, więc trzeba będzie piec je w dwóch turach (albo można zmniejszyć ilości składnikó w dzieląc je na dwa. Upieczemy wtedy(...)wkładka w postaci mielonego siemienia lerkko przyciemniły miękisz, który dzięki mieszaninie mąki pszennej, orkiszowej razowej, żytniej razowej z zakwasu i siemienia jest pełen nieregularnych dziurek. I na koniec porada - ciasto jest stosunkowo luźne, nie bójcie się podsypywać je mąką podczas składania i formowania bułek. Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego razowego 180 g mąki pszennej chlebowej 110 g letniej wody Odświeżony

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto mojego dzieciństwa - truskawkowe 351

byłam małym dzieckiem gdy tylko pojawiały się truskawki w sklepach i na straganikach, prosiłam Mamę o zrobienie właśnie tego ciasta. Uwielbiałam je całe dzieciństwo i uwielbiam do teraz :) Ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu, u mnie znika w tempie expresowym. Składniki na biszkopt  14 łyżek mąki 14 łyżek cukru do wypieków lub cukru pudru 6 jajek 1,5 łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia. Białka dokładnie ubijamy, gdy będą już ubite dodajemy stopniowo cukier, następnie stopniowo żółtka. Gdy wszystko się dokładnie połączy dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przelewamy do blaszki (ja użyłam tortownicy). Ciasto pieczemy ok. 35-40 min w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce w piekarniku. Gdy ciasto stygnie możemy

Ptasia Kuchnia
pyszne,łatwe,smaczne ciasto truskawkowe ze śmietaną galaretkową... 147

masło, cukier, aromat cytrynowy mikserem ucierać z 4 minuty, masa bedzie grudkowata i taka ma być wsypać mąkę z proszkiem, kakao i mikserem krótko tylko połączyć składniki na gęste ciasto silikonowa tortownica 24 cm - przetrzeć formę ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i rozsmarować w formie ciasto ciasto na cieście poukładać truskawki lekko je wciskając do ciasta piekarnik na 200C, grzanie góra(...)ół, 2 poziom - piec około 40-45 minut, ciasto wyjąć jak wystygnie na talerz zimną śmietanę ubijać na sztywno, gdy zacznie robić się sztywna wsypać galaretkę i ubić na sztywno - rozsmarować na wierzchu ciasta na śmietanie poukładać połówki truskawek i schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest przepyszne i warte upieczenia i zjedzenia.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
pyszny sernik na zimno z truskawkami i galaretką 1228

składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki 30 g cukru 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez(...)naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia. wierzch ciasta: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z brzoskwiniami - klasyk! 276

Mój pierwszy pieczony sernik, przygotowany na wzór tradycyjnego przepisu  - na kruchym spodzie z intensywnie brzoskwiniową masą serową i resztą kruchego ciasta. Szybki w przygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać! Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm.) :  kruche ciasto  - 400 g mąki (u mnie pół na pół krupczatka z pszenną pełnoziarnistą) - 200 g masła - 2 łyżki(...)greckiego jogurtu (u mnie waniliowy) - 5 białek - 4 łyżki cukru - kisiel brzoskwiniowy (40 g) - słoik dżemu brzoskwiniowego (u mnie 100 % owoców) - puszka (ok. 800 g) brzoskwiń Przygotowanie:  Kruche ciasto: Wszystkie składniki uformować na gładkie jednolite ciasto. 1/3 zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.Tortownicę natłuścić, podsypać bułką tartą i wylepić pozostałą częścią ciasta. Masa serowa: Białka ubić

Kuchnia Ellie
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 191

ziaren słonecznika 25-30 g soli morskiej 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego 75 g drożdży pół lyżeczki cukru woda (ok 3 szklanki w zależności od konsystencji ciasta) odrobina tłuszczu i otrąb żytnich do wysmarowania i podsypania foremek Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru i zalewamy letnią (nie gorącą!), przegotowaną wodą w takiej ilości, aby pokryła dno miseczki(...)część drożdży. Mieszamy, aż drożdże i cukier calkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy na ok 15-20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem reszty chlebowego ciasta. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i orkiszową. Dodajemy również mąkę żytnia graham, której nie przesiewamy przez sitko. Następnie dodajemy płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, sól i mieszamy. Sprawdzamy

Zawsze głodna!
Ciabatta z czarnymi oliwkami 207

miesza się go z pozostałą częścią mąki i ponownie zostawia do wyrośnięcia.   Każde pieczone na rozczynie pieczywo ma delikatniejszy smak niż to na zakwasie, bo w trakcie wyrastania ciasta nie powstaje kwas mlekowy. Jedną z zalet długiego czasu wrastania ciasta drożdżowego jest to, że smak drożdży przestaje być wyczuwalny. Zmniejsza się też zawartość naturalnego kwasu fitowego, który hamuje przyswajanie(...)oliwę z oliwek, 20 g drożdży rozprowadzonych w ciepłym mleku (ok. 30 stopni Celsjusza) oraz garść posiekanych czarnych oliwek. Całość mieszamy łyżką, a potem zagniatamy ręką do czasu, aż ciasto będzie na tyle gładkie, że bez problemu będzie odchodzić od ręki i miski. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy nieco mleka, jeśli zaś będzie się zbyt lepić - nieco mąki. Rosnące ciasto

W SMAK
Pączki z marmoladą z róży i dżemem jagodowym 249

prezent, więc tym bardziej jest dla mnie ważna :) Ta książka jest naprawdę przepięknie wydana.  Polecam serdecznie i mam nadzieje, że moje wykonanie przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI: CIASTO: 800 g mąki pszennej + kilka łyżek mąki do podsypania 1 szklanka mleka 4 duże jajka 2 żółtka 100 g roztopionego masła 100 g cukru 3 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki(...)soli ROZCZYN ZE ŚWIEŻYCH DROŻDŻY: 30 g drożdży 3 łyżki mąki (odebrać mąkę z ilości przeznaczonej do wykonania ciasta) 2 łyżki cukru 1/4 szklanki  letniego mleka DO NADZIEWANIA PĄCZKÓW: Do wypełnienia pączków możemy wykorzystać taką konfiturę jaką najbardziej lubimy. Ja wykorzystałam:  marmoladę z róży i dżem jagodowy cukier puder do posypania pączków olej do smażenia (około 2 litry

Serce zamknięte w formie pyszności
Knedle ze śliwkami. 116

dotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować  swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle(...)swojemu!! SKŁADNIKI: 2 kostki sera śmietankowego (po 250dag.) 2 jajka około 50-60dag. mąki krupczatki(tyle aby ciasto się nie kleiło do ręki) 1/2 paczki cukru waniliowego szczypta soli 50-60 dag. śliwek najlepiej węgierek( ja miałam większe, dlatego knedle były dość duże) WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić

Kuchnia Beaty
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 192

innych przepisów by potem po wielu próbach wybrać ten jedyny. Po ubiegłorocznym hicie jakim były pączki ziemniaczane przyszła pora na Yum Yumsy.  Przepis znalazłam w Moich Wypiekach . Z ciasta wykonałam i świderki, jak w oryginale, i kilka pączków tradycyjnych z marmoladą.  Ciasto jest świetne w formowaniu, nie klei się do rąk, jest delikatne i niezbyt słodkie. Dzieciaki jadły(...)mąką. Dodajemy wodę i roztrzepane jajko, i mieszamy by składniki połączyły się w kulę. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce by drożdże w cieście zaczęły pracować. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, lekko podsypujemy mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkujemy tak, by dłuższe boki były na górze i dole ciasta, a krótsze po bokach. Końce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową i kruszonką. 140

Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową. Składniki : Ciasto : 1 kostka margaryny ( 25 dkg ) 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń  o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru Sposób(...)wykonania : Z podanych składników na ciasto zrobić kruche ciasto i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy kruche ciasto będzie się nam chłodzić,przygotowujemy sobie masę serową. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce ( lub kupujemy już mielony w sklepie ). Następnie ucieramy z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodajemy jajko i znów mieszamy kilka minut. Na końcu dodajemy budyń

Przepisy i porady kulinarne
Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. 146

mieszając( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu,dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem. Tłuszcz roztapiamy tak aby był półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak aby tłuszcz połączył się z  ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie(...)chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy się do formowania naszych pączków. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze około 6 dkg jeden. Przygniatamy dłonią kawałek ciasta, dociskamy lekko do stolnicy i kulistymi ruchami kręcimy kulki, aby były jednolite i gładkie. Układamy je na desce

Przepisy i porady kulinarne
Precelki półfrancuskie z masą serową. 139

Składniki : Ciasto : 0,38 l mleka 15 dkg cukru 8 jaj 9 dkg drożdży 25 dkg margaryny 1 cukier waniliowy sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna Masa serowa : 1 kg sera białego 20 dkg cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka(...)smarówkę tłuszcz do blach   Sposób wykonania : Ciasto : Z podanych składników na ciasto robimy ciasto drożdżowe, dodajemy tyle mąki, aby nie było ono zbyt wolne, ani zbyt twarde.  Następnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. 2/3 ciasta smarujemy miękką margaryną. Składamy na trzy, podobnie jak ciasto francuskie. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny,aby nam się z chłodziło. Następnie

Przepisy i porady kulinarne
Rolada orzechowa 179

okazji, wpadłam na pomysł sesji w świątecznym klimacie. Moim zdaniem, ta rolada na to zasługuje, by pokazać ją w takiej odsłonie. Podaję proporcje na 2 sztuki. Jest to ciasto dosyć pracochłonne, ale niech Was to nie przeraża. Pracę można sobie rozłożyć na dwa dni. W pierwszym – zarobić ciasto i przygotować orzechy, a w drugim – resztę. Składniki na ciasto(...)łyżki słodkiej śmietanki- 3 łyżki rumu- esencja migdałowa       Do przesianych sypkich składników ścieramy na tarce margarynę. Rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i  łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni lub w piekarniku, wydobywa

mojewypiekiinietylko
Murzynek z ryżem preparowanym 342

Murzynek, to ciasto bardzo łatwe i dosyć szybkie w wykonaniu. Od dłuższego czasu intrygował mnie spoglądający ciekawie gościu, na torebce z ryżem preparowanym. Za każdym razem, gdy otwierałam szafkę pojawiało się pytanie – do czego, i jak go zużyć. Różne pomysły kłębiły mi się w głowie, aż jeden z nich postanowiłam wprowadzić w kulinarny wir moich przepisów.    Składniki: - 250g margaryny(...)łyżki kakao- 2 łyżki cappuccino- 4 jajka- 2 szklanki mąki tortowej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- esencja rumowa- ekstrakt pomarańczowy- 50g ryżu preparowanegoDodatkowo:- uprażone wiórki kokosowe  do posypania ciasta Do większego garnka (zrobimy w nim potem ciasto) dodajemy wszystkie składniki na polewę – margarynę, wodę, cukier, kakao, cappuccino. Podgrzewamy do chwili, aż się rozpuszczą i połączą w jedną gładką masę

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z połówkami jabłek 381

przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier z wanilią – mieszamy suche składniki. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy składniki na kształt kruszonki. Dodajemy serek i szybko zagniatamy ciasto, formując kulę. Dzielimy na dwie równe części, wkładamy do woreczków i chłodzimy przez godzinę w lodówce lub 15 minut w zamrażarce. Z tego co autorka przepisu napisała, jeżeli(...)czynność. Ja akurat czas miałam, więc schłodziłam w zamrażarce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Umyte jabłka obieramy, przekrajamy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy połowę ciasta. Wałkujemy na prostokąt większy niż blaszka. Nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wykładając dno  i boki. Układamy połówki jabłek obok siebie,  wypukłą częścią do góry. Ja zużyłam 20 połówek

mojewypiekiinietylko
Szarlotka Galicyjska 141

Ciasto wyszło super, z dużą ilością jabłek i fajnie kruche. Przepis znaleziony w, którejś z gazet, chyba Tinie, ale nie jestem pewna. Bo ja wycinam tylko, przepisy. Mam ich trochę, i ciężko mi stwierdzić z których gazet  pochodzą konkretnie. Ciacho polecam jak najbardziej. Pyszota dla smakoszy szarlotek i jabłeczników.Składniki:Ciasto kruche:2 szklanki mąki3/4 (200 g) masła(...)mnie Roślinne)1/2 szklanki cukru pudrujajkołyżka zsiadłego mlekaNadzienie jabłkowe:1kg jabłek najlepiej kwaskowatych)2/3 szklanki cukrujajko2/3 szklanki kremówki3 łyżki mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki cynamonuWykonanie:Ciasto kruche:Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy pokrojone masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, zamieszać. Na koniec dodajemy jajko i zsiadłe mleko (można dać śmietanę 18%, ale akurat ja miałam jeszcze trochę mleka

Moje pyszne gotowanie
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 192

ravioli można oczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda. Ich smak jest wyborny. Uwierzcie. Albo lepiej, spróbujcie zrobić je sami. Satysfakcja gwarantowana!Składniki:Ciasto na makaron:szczypta nitek szafranu1 łyżka stołowa wrzącej wody550g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli4 jajka, dodatkowo 4 żółtka2 łyżki oliwy z oliwekFarsz:2 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku, posiekanego500g liści(...)pokrojonych w cienkie paski2 łyżki bazylii, drobno pokrojonej Przygotowanie:W misce lekko rozgniatamy nitki szafranu, wlewamy wrzątek i zostawiamy do ostygnięcia, by woda zyskała szafranowy aromat. Resztę składników ciasta wkładamy do pojemnika robota kuchennego, dodajemy wodę z szafranem i miksujemy, aż ciasto zacznie przypominać gruboziarnistą kruszonkę. Jeśli trzeba, dodajemy trochę wody. Ciasto przekładamy do miski i dłońmi formujemy kulę

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą 223

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą...Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz.Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki.Pycha!Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g ziemniaków;300 g serka topionego;1 duża cebula;Sól;Pieprz;1 łyżka(...)misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego

Gospodyni Miejska
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 220

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami...Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz.Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek.Okraszone podsmażoną cebulą.Pycha! Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g kiszonej kapusty;200 g pieczarek;1 cebula(...)misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego

Gospodyni Miejska
Pleśniak 231

każdy wekend staram się coś upiec słodkiego. Nie ma to jak blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest(...)masła5 jajek (białka osobno będą ubite)3 szklanki mąki krupczatki (można dodać zwykła mąkę pszenną )1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru (jeżeli lubimy, aby ciasto kruche było słodsze możemy dodać 3 łyżki cukru do ciasta)2 łyżki kakao 2 łyżki smalcu  wiśnie (użyłam mrożonych z własnego sadu, ale można użyć z kompotu, równie smaczne

Basia w kuchni
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 820

smakuje trochę jak delicje pomarańczowe.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm z podwyższonym brzegiem, lub nieco niższy - w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik czekoladowy z musem pomarańczowymSkładniki:ciasto kruche80g mąki pszennej2 łyżki (20g) kakao50g masła3 łyżki (30g) cukru pudru3 łyżki zimnej wodymasa serowa 400g gęstego twarogu z wiaderka90g gorzkiej czekolady (użyłam gorzkiej Wedla) 70g cukru2 jajka1 łyżka(...)laski waniliimus pomarańczowy4 pomarańcze (około 1kg)200ml śmietanki 30%100g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatynyziarenka z 1/2 laski waniliikandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE- mąkę, kakao i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać zimną wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce- spód tortownicy wyłożyć papierem

Smakołyki Bereniki
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 147

Włoch:) Dla mnie to bardzo kuszący pomysł na rozpoczęcie przygody z focaccią…Focaccia jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…Focaccia(...)potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw

Anioły w kuchni
Szarlotki w słoikach 125

Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik.....Składniki;Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki(...)cukru, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, Wykonanie;Ciasto: mieszamy z 230 g mąki, cukier i sól. Miksujemy z masłem aż powstaną grudki. Resztę mąki wsypujemy i chwilę miksujemy. Ciasto skrapiamy zimną wodą i zagniatamy. Dzielimy na dwie kule równej wielkości, każdą spłaszczamy, zwijamy w folię do żywności i wkładamy

Anioły w kuchni
Ruskie na oleju rzepakowym 163

się nie mówi w zasadzie... Odgrzejemy sobie dziś stary jak świat temat PIEROGI... I użyjemy do nich OLEJU RZEPAKOWEGO !  Będziemy na nim smażyć cebulkę na złoto, dodamy go ciasta, dodamy do gotującej się wody, do farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne(...)składnikach odżywczych jak wapń, potas, magnez, cynk, żelazo czy fosfor, który przyczynia się do prawidłowego działania metabolizmu energetycznego. Dlatego zacznijmy dziś zdrowo o sobie myśleć ! Do dzieła! Składniki na ciasto pierogowe mąka pszenna lub tortowa sól OLEJ RZEPAKOWY wrzątek chłodna woda UWAGA- możecie dać 1 jajko, ale nie musicie. To nie jest reguła. Składniki na farsz ziemniaki z upraw

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta z Figami i Kremem Migdałowym 174

Tarta wygląda całkiem ładnie. A czy jej smak powalił mnie na kolana? Nie tak do końca. Słony spód i słodki migdałowy krem w środku..... hmm. Nie jestem miłośniczką migdałowych ciast i kremów. Dla mnie to tylko migdały w płatkach prażone lub zapiekane lub całe migdały w biscotti. Nie musicie sugerować się moją opinią w kwestii smaku, gdyż Wam może smakować(...)zrobiłam, pokazuję i dla zainteresowanych podaję przepis. Według mnie najlepiej smakowała taka wyciągnięta z lodówki. Gdybym miała ją upiec jeszcze raz, na pewno zmniejszyłabym ilość soli o połowę w cieście kruchym. Choć przyznam się, że to słone ciasto kruche bardzo mi smakowało :) Składniki: CIASTO: 250 g mąki pszennej 140 g masła 80 g drobnego cukru 20 g soli 2 łyżki

Blondynka Gotuje
Chlebek dyniowy 299

gęstego purée użyjemy. Purée zrobione z pieczonej dyni hokkaido jest bardzo gęste (jak zgniecione ugotowane ziemniaki) i nie wymaga odsączenia. Jeśli przygotujemy purée o luźniejszej konsystencji, najprawdopodobniej do ciasta będziemy musieli użyć nieco mniej wody lub dodać więcej mąki. Finalnie ciasto przed wyrośnięciem powinno być dość luźne, jednakże na tyle zwarte, by można je było wyrobić.Chlebek z podanego przepisu(...)gęstości purée) 10g drożdży świeżych 25g masła3 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki solimąka do podsypania, olej do wysmarowania dłoni i formy białko + odrobina mleka do posmarowania chleba Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- masło roztopić, ostudzić - połowę mleka lekko podgrzać tak, by było letnie- do mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić

Smakołyki Bereniki
Harataniec 238

Ładne, kolorowe ciasto. Przepis mam od bardzo dawna. Dostałam go od koleżanki ale wiem, że pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji. Ciasto:3 szklanki mąki25 dag margaryny1/2 szklanki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka2 łyżki kakaoZ podanych składników, z wyjątkiem kakao, zagnieść ciasto. podzielić na dwie części, jedną pozostawić jasną, a do dwóch dodać kakao.Masa serowa:1/2 kg sera12(...)cukru1/2 opakowania kisieluZ białek ubić pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać kisiel, wymieszać.W oryginalnym przepisie są 4 białka. Ja dodaję jeszcze 2, które zostają po zrobieniu ciasta, do tego odpowiednio 3 zamiast 2 łyżek cukru i całe opakowanie kisielu. Używam wiśniowego, aby ciasto było bardziej kolorowe.Dodatkowo: powidłocukier puder do posypaniaJasne ciasto rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej

Praktyczna pl
Bułka paryska ekspresowa 139

kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, jednak jej ciasto jest po wypieku o wiele bardziej mięsiste. (inf. z Wikipedii) U nas w domu na takie podłużne pszenne bułki mówiło Bułka paryska lub baton, jest ona lekka, puszysta, z chrupiącą(...)ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Delikatne i kruche faworki 305

soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Ponadto: tłuszcz do smażenia (olej, smalec) cukier puder do posypania Żółtka łączymy z mąką, dodajemy posiekane małso i resztę składników. Zagniatamy gęste, dość twarde ciasto. Dodany do ciasta alkohol możemy zastąpić octem spirytusowym, uważając jednocześnie, aby dodana śmietana nie była zbyt kwaśna, ponieważ może zmienić to smak ciasta. Zagniecione ciasto tłuczemy wałkiem, składamy i ponownie(...)tłuczemy, czynności te powtarzamy wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Jeśli nie mam siły na tłuczenie ciasta, po prostu bardzo dobrze je wyrabiamy rękami na stolnicy przez ok. 10 minut. Ciasto jest na tyle elestyczne, że bez trudu da się ładnie “wałkowac”.   Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek. Przy wałkowaniu nie podsypujemy zbyt

Mia Cucina Sofieta
Pizza a`la Caprese 177

Suszone pomidory, mozarella i świeże zioła - to co lubię! Ciasto na pizzę jest to samo co w innych postach dotyczącymi pizzy. Nie zmieniam ciasta, bo to jest idealne. Przepis znalazłam Kiedyś na stronie Moje Wypieki, dziś dodatkowo wgniotłam w nie ziarenka czarnuszki. A jak coś jest idealne, to po co zmieniać? Dlaczego boki mojej pizzy są tak wysokie? Już(...)piszę. Zawsze ciasto wałkowałam, dziś jednak postanowiłam rozkręcić w rękach i to cały sekret. Warto nauczyć się tej techniki, bo różnica jest ogromna zarówno w smaku jak i wyglądzie. Druga sprawa, to postanowiłam przetestować formę perforowaną do pizzy SILVER-TOP firmy Patisse, która jest dostępna w sklepie Garneczki.pl. Nie sądziłam, że to na czym pieczemy pizzę ma aż tak wielki

Blondynka Gotuje