ciasta - 4000 przepisów (strona:27/267)

Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 232

solonym karmelem. Przepyszne! Przepis pochodzi z doskonałego bloga Just a Taste Scroll down for recipe in English Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem (ok. 10 ciasteczek) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę 1/2 szklanki zimnej śmietany Składniki na nadzienie: 2 szklanki jabłek pokrojonych(...)sól morska do posypania karmelu w nadzieniu 1 jajko lekko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasteczek cukier perlisty lub zwykły do posypania ciasteczek Przygotowanie: W celu zrobienia ciasta, w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i mieszaj rękami, aż mieszanina nabierze konsystencji mokrego piasku (lub zwyczajnie użyj miksera

karmelowy
Ciasta 146

Babka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna   Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach

Aga w kuchni
Ciasto tak szybkie, że hej ! 14295

Niespodziewani goście, a tu nie mam nic słodkiego do kawy. Oto ucieraniec , który każdemu wyjdzie. Składniki każdy w domu ma. -1 szklanka cukru półtorej szklanki maki

Z Kuchni Do Kuchni
Słodkie gruszki z słoną nutą 159

orzechami najlepiej smakuje, bo są darami jesieni. Mamy ich pod dostatkiem, więc możemy na rożne sposoby łączyć te składniki i tworzyć z nich przepyszne desery. Dodając lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalny smak, który będzie rozpływał się w naszych ustach, rozpieszczając nasze kubki smakowe. Składniki na 4 porcje: 4 gruszki, woda, 4 płaskie łyżki cukru(...)prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, 1 laska wanilii, 12 kostek czekolady mlecznej, 4 łyżki zmielonych orzechów, 200 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, rodzynki.       Ciasto francuskie: 100 ml wody 1 łyżeczka soli, 250 g miękkiego masła, 200 g mąki pszennej. Przygotowanie:  Przygotowanie ciasta francuskiego: Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę i sól. Mieszaj mikserem przez

Moniki Smakołyki
Kopiec kreta 205

wkradła! Najpierw sesja, później niespodziewany wyjazd, urodziny i tak zleciało jakoś. Chciałabym, aby powrócił do mnie zwyczaj częstego publikowania.Kopiec kreta w czasie jego największej popularności był dla mnie ciastem, które strasznie chciałam spróbować, ale sama nie byłam wtedy na tyle doświadczona, by je upiec i się bałam po nie sięgać. Moja mama nigdy nie była co do niego przekonana, więc(...)mimo licznych próśb z mojej strony również go nie przygotowała. Tak więc nie miałam okazji spróbować go w oryginalnej wersji. Teraz smakuję tej wegańskiej i... Mimo bałaganu, który robi, ciasto od razu ląduje w "moich ulubionych". Upiekłam trzy pod rząd w przeciągu trzech tygodni. Jest bardzo sycące. Mam nadzieję, że i wam posmakuje :)Przepis znalazłam tutaj. Dokonałam niewielkich modyfikacji.Składniki

Weganizm infantylny
Paszteciki z kapustą i grzybami 422

paszteciki z kapustą i grzybami. Idealnie pasują do barszczu czerwonego. Mam nadzieję że nie tylko u mnie zagoszczą na wigilijnym stole :) PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: Zaczyn do ciasta drożdżowego: - 50 gram świeżych drożdży (pół kostki) - szklanka mleka - łyżeczka cukru - 2 łyżki mąki pszennej (typ 650) Ciasto drożdżowe: - 500 gram mąki pszennej (typ 650) - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli(...)Farsz: - 300 gram kiszonej kapusty - 250 gram pieczarek - garść suszonych grzybów - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziaren czarnego pieprzu - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Zaczynamy od wyrobienia ciasta drożdżowego. Nie jest to rzecz łatwa, więc nie zniechęcajcie się jak coś nie wyjdzie. Ja za pierwszym razem podchodziłam chyba 3 razy do ciasta, wkurzona jak diabli. Ale praktyka czyni

Zgrabne Gotowanie
Ciasto Jamajka 613

tego ciasta przymierzałam się już dłuższy czas. Niestety jeszcze boje się robić takie ciasta wielowarstwowe a najgorzej zawsze jest z biszkoptem, który jest płaski, że nie ma co rozkroić. No ale kto nie próbuje ten nie ma. Zabrałam się za ciasto. Biszkopt może nie wyrósł jak oczekiwałam ale nie było najgorzej a reszta to już poszła. Ciasto jest bardzo pyszne(...)takie pracochłonne, trzeba tylko odczekać swoje przy galaretkach aby stężały. Jak widać ciasto ładnie prezentuje się w przekroju i w smaku jak dla mnie idealne, nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao

Monia miesza i gotuje
świąteczne ciasto z choinką 257

Witam Kochani Ostatnio troszkę rzadziej dodaję posty, bo zajęłam się pierniczkami :-)  Jednak przygotowałam ostatnio bardzo łatwe i ślicznie wyglądające ciasto, które zaskakuje po przekrojeniu no i jest w świątecznym charakterze :-)  Wewnątrz ciasta ukryta jest zielona choineczka :-)  Polecam-ciasto jest mięciutkie, idealne do kawki :-) SKŁADNIKI *przepis na keksówkę CIASTO ZIELONE  -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia -1 1/3 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju  -8 łyżek wody -0,5 szkl cukru -troszkę zielonego barwnika spożywczego lub 2 łyżeczki kakao CIASTO BIAŁE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 1/3 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -0,5 szkl cukru LUKIER -cukier puder -sok z cytryny -woda Najpierw

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Makowa panienka 191

Pyszne połączenie makowego ciasta i kremu cytrynowego. Dodatkowo całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Nawet biała czekolada, za którą nie przepadam, dobrze tu pasuje. Krem jest mocno cytrynowy i wymaga użycia mleka UHT (z kartonu). Przy mleku jedynie pasteryzowanym (takim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz(...)którzy wolą lżejsze ciasta, niż pełne bakalii tradycyjne makowce . Makowa panienka Ciasto można przygotować w całości i po wystudzeniu przekroić na dwa blaty lub upiec dwa osobne ciasta. Ja wybrałam opcję z podwójnym pieczeniem, żeby mieć pewność, że oba poziomy będą równe. Jakoś przecinanie różnie mi wychodzi... ;) Sami zadecydujcie jak wolicie. Składniki: inspiracja od Anny z addiopomidory Ciasto: 8 białek

Pełny talerz
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 171

Czyli drożdżowe ćwiczenia relaksacyjne :) Pieczenie placka drożdżowego to idealny, jak dla mnie, środek odstresowywujący w przypadku utrzymującego się stanu permanentnego wkurzenia na Pana Męża .  Jak tak sobie pogniotę ciasto przy wyrabianiu, pozbijam je dosadnie pięścią po wyrośnięciu i pomacham wałkiem przy jego formowaniu, to od razu przechodzi mi chęć do natychmiastowej wiwisekcji małżonka, a buzująca furia wyraźnie się zmniejsza(...)wtedy dobrem unikatowym w ramach oazy domowego ogniska - a mianowicie świętym spokojem ... ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany z wody  KRUSZONKA: 100g mąki pszennej

Grunt to przepis!
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 183

świata czasie, wystarczy kliknąć i ściągnąć KLIK . Domowy makowiec ( 3 strucle)   50 g potrawy, czyli 1 kawałek: Energia – 160 kcal, Białko – 6g, Tłuszcz – 11g, Węglowodany – 22g, IG – 28 Ciasto:   300 g mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej 200g mąki pszennej 50g drożdży 250 ml ciepłej wody/mleka 3 łyżki erytrytolu szczypta soli 2 łyżki oleju opcjonalnie 2 żółtka Masa makowa(...)zalewamy niewielką ilością letniej wody z 1 łyżeczką cukru i pozostawiamy je na 15 minut w ciepłym miejscu. Mąkę łączymy z olejem i dokładnie mieszamy ugniatając ręką. Dolewamy do ciasta drożdże i dodajemy pozostałe składniki. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie może kleić się do rąk. W razie potrzeby można dolać wody lub dodać mąki. Ciasto ugniatamy aż pojawią się

Przepysznik - BLW i nie tylko
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 422

kruchym orkiszowym spodzie , ale ma jeszcze inne dodatki, które nadają jej bardzo fajnego smaczku. Przepis wart rozpowszechniania, tym bardziej, że wielbicieli szarlotek chyba nie brakuje... U mnie to ciasto smakowało wszystkim, bez wyjątku. To ciasto z gatunku tych szybko znikających, oczywiście w niewyjaśnionych okolicznościach... :-) Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 3 szklanki mąki tortowej (ja dałam 510g(...)900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać i utworzy się kruszonka. Można również zagnieść energicznie kruche ciasto ręcznie

Smaczne Zdrowe
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 191

Roku czeka na Was ogrom niespodzianek i nowości na blogu! Nie przegapcie tego! Po całym tym świątecznym misz-maszu wypieków, zapragnęłam klasyki. Szarlotka, lub jabłecznik, jak wolicie to ciasto nazywać, to moje ulubione, takie nigdy nie "przejedzone". Można je przyrządzać na wiele sposobów, a nigdy nie zawodzi. Ja i Marcin mamy w Kołobrzegu swoją ulubioną kafejkę, w której nieodmiennie(...)naszych czterech kątów i, zapewniam Was, wszyscy są zadowoleni zachwyceni! Do masy możecie dodać, co tylko dusza zapragnie, ja polecam żurawinę lub maliny. SZARLOTKA Z JABŁKAMI W KARMELUSkładniki:CIASTO:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej1 i 1/4 łyżeczki soli6 łyżek masła, zimnego i pokrojonego w kostki2/3 szklanki bardzo zimnej wody3/4 szklanki margarynyWYPEŁNIENIE:3 łyżki mąki 4 duże

Gotowanie to kochanie
Piernik staropolski dojrzewający 378

Dziś mój dom wypełnił prawdziwie świąteczny zapach... zapach piernika staropolskiego... Cudowny korzenny aromat sprawił, ze ja i moi domownicy poczuliśmy Święta... Coś wspaniałego... Przygotowałam ciasto na prawdziwy staropolski piernik dojrzewający, co w moim domu stało się już tradycją. Razem z Dziećmi celebrujemy każdą chwilę i chłoniemy te nieziemskie zapachy jakie wydobywają się podczas podgrzewania miodu. Jest(...)sieci przepis, a pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Kochani, to już ostatnie dni, aby zagnieść ciasto na piernik. Co roku przygotowuję je na około 5-6 tygodni przed Świętami, ale 4 tygodnie też spokojnie wystarczą by piernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce

Słodko-Słony Świat Ilony
Cobbler - co to takiego? 2941

się kiedyś o uszy obiła, ale nie byłam pewna, co to dokładnie jest. Po wnikliwych poszukiwaniach okazało się, że to niesamowicie prosty deser, pełen owoców przykrytych kruchym lub półkruchym ciastem. Często robię owoce zapiekane pod kruszonką - prosto, szybko, a smakuje obłędnie. Pomyślałam sobie, że cobbler to taka troszkę inna wersja jednego z naszych ulubionych deserów. I miałam rację. Przygotowanie zajmuje(...)nieco więcej czasu, bo po zagnieceniu ciasta trzeba je jeszcze rozwałkować i powykrawać kółka (lub dowolne inne kształty). Efekt jednak jest warty każdej poświęconej minuty (których nie ma znowu aż tak dużo) - cudownie soczyste, lekko kwaskowate owoce, a na wierzchu chrupkie krążki pachnącego ciasta. Do tego gałka lodów waniliowych lub jeżynowego sorbetu, i można odpłynąć z rozkoszy...Przepis znalazłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze