boki formy. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wstawić do rozgrzanego piekarnika, podpiec spód około 15 min w 200 st. Ciasto wyjąć. Farsz: 500 g szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki oleju rzepakowego 4 duże ząbki czosnku 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 400 g śmietany 18% 3 jajka (można dodać również białko(...)ciasta) 150 g sera Lazur, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczki soli lub mniej do smaku pieprz do smaku dymka do przystrojenia, drobno pokrojona Świeży szpinak, umyć, drobno posiekać, odparować na patelni, tak aby zmniejszył objętość dwukrotnie (w przypadku mrożonego, należy jedynie odparować). Na drugiej patelni rozgrzać olej, następnie przesmażyć na złoto przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie, drobno pokrojoną dymkę. Wyłączyć
moj przepis naSkładniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: szpinak, najlepiej świeży (u mnie mrożony)2 ząbki czosnkusól, pieprz, cebulkaolej do smażeniaFarsz: szpinak podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku i cebulki. Następnie ostudzić i odcisnąć nadmiar oleju i wody.Ciasto: Wysypać mąkę(...)zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym.Pierogi ze szpinakiem
Bon Appetit Małgorzatykolejne.. Musiałam się przyznać sama przed sobą, że wyszły wspaniałe. Z podanego przepisu wyszło mi ok 50 pierogów. Polecam nawet tym co nie lubią szpinaku :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula(...)wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Jeżeli ciasto będzie już gładkie i jednolite, należy je ponownie pozostawić pod przykryciem 30 minut. Gdy ciasto będzie sobie leżakowało, należy zrobić farsz ze szpinaku. Jeżeli mamy szpinak mrożony to należy go odpowiednio wcześniej rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć. Jeżeli natomiast mamy szpinak świeży to należy go tylko umyć i drobno
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: 3 szklanki mąki, 300 g liści szpinaku, 1 szklanka ciepłej wody, 1 opakowanie suchych drożdży Dr. Oetkera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 żółtko. Przygotowanie: Do miski wsypujemy przesianą mąkę z suchymi drożdżami, cukrem i solą. Wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto mikserem z końcówką(...)haka. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie liście szpinaku drobno siekamy i podsmażamy na maśle, przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy szpinakiem. Następnie zwijamy jednocześnie z obu stron do środka. Wkładamy do keksówki, smarujemy żółtkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnioliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)pół łyżeczki soliszczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia:150 g sera koziego3 świeże figiok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach)200 g kurek2 ząbki czosnku1 mały kartonik pasty pomidorowejsuszone oreganoświeża bazyliasól, pieprzgranulowany czosnekoliwa łyżka masłasos: do pasty pomidorowej dodajemy(...)wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiemOdstawić w ciepłe miejsce na około 1h.Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem, kładziemy szpinak, plastry koziego sera, kurki oraz figi. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią. smażymy szpinaksmażymy na maśle kurkipizza przed
Bon Appetit Małgorzatyzrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni".Tortownica: średnica 25 cmTemp. pieczenia: 180 CCzas pieczenia : 1 godzina Składniki :Biszkopt(...)proszkiem do pieczenia i przesiane wsypać do masy i dodać szpinak. Cały czas miksować. Tak przygotowany biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny. Krem: Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Pokroić kiwi w plasterki
Słodkości i nie tylkodziecka. Składniki : * 2 szklanki mąki pszennej * szklanka otrębów pszennych * 2g suchych drożdży * szczypta soli * łyżeczka cukru * szklanka cieplej wody * 2 filety z kurczaka * pół pęczka zielonych szparagów * garść szpinaku * 2-3 plastry boczku wędzonego * pół szklanki śmietany 12% * pół szklanki jogurtu greckiego * 2-3 ząbki czosnku * łyżka przyprawy do pizzy bądź oregano * ser żółty - tyle(...)teflonowej patelni razem z przyprawami. M ąkę wymieszać z otrębami, drożdżami , solą i cukrem w ymieszać, dolać wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Boczek podsmażyć, dodać szpinak i zblanszowane szparagi. Z ciasta drożdżowego zrobi ć dwie pizze. Na ka żdą wylać sos śmietanowy, dodać kurczaka i pozostałe dodatki. Posypać serem i przyprawą. Piec 20 minut w 200 stopniach. Można
Magiczne Życie Martyopakowanie ciasta francuskiego 6 szt podudzi z kurczaka 50 dkg szpinaku 2-3 cukinie 1-2 cebuli masło do smażenia sól,pieprz,dowolne przyprawy Podudzia posypać solą,pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.i zostawić na 1 godz. lub całą noc ..).Podudzia upiec i odstawic do wystygnięcia(...)Cukinie pokroić na plastry ,posolić ,popieprzyć i usmażyć na patelni ,lub upiec w piekarniku Ciasto francuskie podzielić na sześć kwadratów na każdy kwadrat nałożyć 2 łyżki szpinaku,a w środku umieścić udko. Końce ciasta zwinąć w sakiewkę..Można końcówki udek zawinąć w folię aluminiową,aby się za bardzo nie spiekły.Sakiewki układamy w formie do pieczenia i pieczemy ok.30-40
w mojej kuchnipieczarek, 1 cebula, 150 g tartej mozzarelli, salami, szpinak, sos pomidorowy lub ketchup świeże listki bazylii Mąkę wsypać do misy miksera, wbić jajka, dodać cukier, sól, drożdże i mleko - wyrabiać mikserem przez kilka minut na średnich obrotach, następnie dodać roztopione masło - na dwa, trzy razy, cały czas miksując. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrastania(...)wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt - grubości ok. centymetra. Ciasto posmarowałam 3 łyżkami domowego ketchupu , rozłożyłam salami - u mnie z suszonymi pomidorami, pieczarki wcześniej przesmażone z cebulką, szpinak, bazylię oraz rozsypałam mozzarellę. Ciasto zwijamy dokładnie i staramy się to robić bardzo ściśle. Zwinięte ciasto sklejamy na końcu, kroimy na kawałki kilku centymetrowe, wykładamy na blaszkę albo ustawiamy, albo kładziemy
Plate of Joyogóle doskonale smakuje w połączeniu z kwaśnymi dodatkami- pomidorami, ogórkami kiszonymi czy marynowaną papryką. *foremka 21 cm: Składniki: na ciasto: 200 g mąki 125 g masła 1 jajko szczypta soli na nadzienie: 300 g mrożonego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany łyżka masła 2 ząbki czosnku sól,pieprz dodatkowo: pomidory: malinowy i żółty 100-150 g Sera Korycińskiego "Swojskiego(...)będzie już wody dodać masło i podsmażyć szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić, na końcu dodać śmietanę. Przestudzić nadzienie i wyłożyć je na ciasto. Ser pokroić na plasterki i ułożyć na szpinaku. Kawałek sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Oliwki również pokroić. Plasterki pomidorów ułożyć na tarcie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagotowe. :) Nie musi wyrastać trzy razy, nie trzeba go też zagniatać "godzinami." Jest to najlepsze ciasto drożdżowe, z jakim miałam do czynienia do tej pory, zaraz po tym na rwane bułeczki - klik. Pozostałe składniki: 1 pierś z kurczaka 250 gramów świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju 5 ząbków czosnku sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 150 gramów sera(...)piekarnik, ustawić temperaturę 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty natłuścić masłem, następnie obtoczyć w bułce tartej. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Na cieście układać kolejno - kurczaka, szpinak z czosnkiem, pomidory, ser feta. Zalać wszystko mieszanką śmietany i jajka. Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Na ostatnie 5 minut warto włączyć termoobieg
Garniec MagalieSKŁADNIKI:pierś kurczakaświeży szpinakświeże pomidory lub z puszkidymka lub cebulaczosnekśmietana ( dla łasuchów) lub jogurt (dla tych fit )oreganosól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Mięso z piersi kurczaka podsmażamy
kulinarnyJazdecydowanie ogromny błąd i koniecznie muszę to zmienić! Jest naprawdę smaczna, polecam! Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli Nadzienie; 20 dag mięsa z kurczaka ( u mnie filet pieczony) 20 dag dyni 10 dag szpinaku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, 3 jajka 350 ml śmietany kawałek sera(...)Doprawić do smaku i chwilę dusić aż cała woda wyparuje. Kurczaka oraz ser pokroić w kostkę. W misce wymieszać śmietanę z jajkami oraz wszystkimi przyprawami. Dodać przestudzony szpinak i wymieszać. Na ciasto wykładać kurczaka i dynię a następnie zalewamy sosem. Po wierzchu rozsypujemy kostki sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40 min. do czasu
Radość kipiąca uśmiechem.mąki gryczanej, 150 g margaryny albo oleju roślinnego, 1 jajko, 10 g proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 szczypty kminku (ciasto ma z nim ciekawszy smak), woda (odpowiednia ilość dla właściwej konsystencji w czasie ugniatania). Składniki "farszu": opakowanie szpinaku (najlepiej liści), trochę oleju, ser (w zależności od upodobań: żółty dojrzewający, pleśniowy, biały, bundz) (sama średnio toleruje sery w ogóle(...)już sobie nie radzę dodaję trochę mąki pszennej), składniki farszu smażymy na patelni, ser dodajemy na końcu. Odnośnie czosnku- można go podsmażyć zanim wrzucimy na patelnie szpinak - ma inny aromat. Ciastem wykładamy formę i podpiekamy chwilę (10 min.) w piekarniku o temp. 200 stopni (trochę ciasta zostawiamy na wierzch), następnie wykładamy farsz, na górze robimy kratkę i pieczmy jakieś
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisySkładniki: Ciasto 400 g szpinaku mrożonego szpinaku 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny truskawki Wykonanie: Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody i włożyć do miski. Mikserem rozdrobnić. Dodać jajka
O kuchni z uczuciemtakie przepisy, dlatego teraz postanowiłam zebrać je w jednym miejscu i się z wami podzielić. ŚLIMACZKI Z PESTO GNIAZDA Z SZYNKĄ I PARÓWKĄ FILET ZE SZPINAKIEM ŚWIDERKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO SAKIEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy