tego ciasta, w sekundę znalazłam się na wsi. Nie wiem skąd to skojarzenie. Całe dzieciństwo spędziłam na wsi, ale nie potrafię z nikim konkretnym go skojarzyć. Dawno nie jadłam takiego ciasta, oj dawno. Skąd pomysł? Znowu chodziło jedynie o wykorzystanie czegoś z lodówki, konkretnie jogurtu naturalnego. Ostatnio mniej go używam, a odruchowo nakupowałam jak zwykle. Uparłam się na ciasto. Poszperałam(...)Wpisałam więc w google „ciasto jogurtowe, jogurt 400 ml” i moim oczom ukazał się przepis z bloga Zjem to! No dobra, bierę. Najwyżej znowu wyjdzie mi zakalec (parę dni temu udał mi się perfekcyjnie). Na zdjęciach ciasto wyglądało super, ale w sumie no czego się spodziewać. Jakby komuś ciasto nie wyszło, nie publikowałby przepisu ze zdjęciami, które
Kardamonovywyrośnięcia, przykrywając je ściereczką na ok 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy owoce. Gdy ciasto wyrośnie rozgniatamy je dłońmi na gruby placek, kolejno wałkujemy je na cienki placek. Na ciasto wykładamy dżem truskawkowy oraz pokrojone owoce. Całość oprószamy twarogiem. Tak przygotowaną pizzę pieczemy przez ok 15 minut w 220 o C. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo(...)jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Przepis bierze udział w konkursie na stronie Durszlak.pl #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Słodki ZakątekPotrzebowałam prostego przepisu. Moją inspiracją był przepis na ciasteczka z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" Jana Czernikowskiego. Ja trochę pozmieniałam składniki. Ciasta wychodzi dużo, więc niestety potrzebujemy na wykonanie i pieczenie przynajmniej 1h, ale warto ! :) Uwaga ! Z blachy ściągamy je jeszcze miękkie, twardnieją jak wyciągniemy je z pieca. Niestety mam jedno zdjęcie i to jest jeszcze z instagrama(...)reszta gdzieś mi przepadła. :( Składniki: 1 szklanka mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka sztuk truskawek Wykonanie: Jajka ucieramy na jasną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę nakładamy łyżeczką - warto ją moczyć za każdym razem w wodzie
Justa próbuje gotowaćPyszne ciasto owsiane z dodatkiem daktyli i kokosa, z lekkim truskawkowym puddingiem, idealne na zbliżające się upały, kiedy nikt nie ma ochoty nawet otwierać piekarnika, idealnie chłodzi i smakuje pysznie, a do tego jest bez dodatku masła, jajek, mąki pszennej i innych niepotrzebnych składników:) Składniki : Na spód : - 2 szklanki płatków owsianych - 200 g daktyli - 3-4 łyżki(...)wiórków kokosowych Na wierzch : - 1 szklanka truskawek - 2 banany - 1/4 szklanki oleju kokosowego - sok z jednej połówki cytryny - 1 szklanka wiórków kokosowych - 4 łyżki nasion chia Przygotowanie Spód : Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć przez 15 minut, zblendować na gładką masę i wymieszać razem z płatkami owsianymi ( zmielonymi na mąkę) i wiórkami na gładką masę
zdrowa vege kuchniaskładniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego wykonanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty. Rogi każdego kwadratu zawijamy do środka, dociskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 375 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki(...)cukru 1 żółtko 1 łyża masła dodatkowo: świeże owoce np. truskawki, borówki, maliny wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy budyń z żółtkiem, który dodajemy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepły budyń nakładamy na upieczone ciasteczka i dekorujemy owocami
Domowy Smak Jedzeniatruskawkami a tym razem z typowym dodatkiem czereśni. Nieco w innej formie bo w małej wersji kakaowej jednak tak samo pysznej.składniki:2 jajka100 g margaryny lub masła1,5 łyżki kakao75 g cukru160 g mąki150 ml mlekaok 250 czereśniMałe foremki do mini tart dobrze natłuścić i posypać tartą bułką. W foremkach ułożyć wydrylowane czereśnie. Przygotować ciasto. Margarynę rozpuścić
Monia miesza i gotujeHalo, czy ktoś tutaj ma ochotę na małego torcika? Ciasto smakuje jak tradycyjny biszkopt, także nie ma na co czekać :D Zapraszam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)oraz mąkę. 4. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Biszkopt: 790kcal B38 W132 T21 MASA SERNIKOWA/''ŚMIETANKOWA'' SKŁADNIKI: -jogurt naturalny gęsty 0% - żelatyna 6g OPCJONALNIE (wliczone w kcal) + truskawki 50g jagody 50g i domowa konfitura z jabłek 100g WYKONANIE: 1. Żelatynę zalewamy wodą w temperaturze pokojowej do poziomu. Odstawiamy na 2 minuty. 2. Żelatyna powinna przyjąć postać żelki, zalewamy
fitolarun.blogspot.comNaleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem to klasyczne połączenie naleśników na słodko. Taka wersja naleśniki to idealna alternatywa dla naszych pociech, które kochają słodkości a jednocześnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czas przygotowania: 15 minut Czas przyrządzania: 4h 00 min Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone By Piotr 2 lipca 2018 Lody
Pogotujmy.plwizualną inspiracją. Jest przepyszny. Biszkopty są mocno nasączone ponczem truskawkowym a krem na bazie mascarpone i bitej śmietany nadaje całości lekkości i puszystości. Jedna warstwa biszkoptu przełożona jest frużeliną truskawką, dzięki czemu tort nabiera wyrazistości w smaku. Jeśli macie ochotę polecam przełożyć dwie warstwy biszkoptu frużeliną, z tym, że torcik będzie wtedy słodszy. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt(...)powoli, ciągle ubijając. Kolejno dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem i ubijamy krótka chwilę na najniższych obrotach miksera. Formę o srednicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, uchylamy i zostawiamy biszkopt do całkowitego ostygniecia. Następnie wyciągamy
Made By Mom And Sonzbożowe najchętniej z dodatkiem płatków owsianych, orzechów lub mąki wieloziarnistej. W tych domowych łatwo kontrolować ilość cukru , który może być zastąpiony miodem lub zdrowszym nierafinowanym cukrem trzcinowym. Do ciasta można dodać twaróg i owoce. ( przepis na ciasteczka serowe z jabłkami ) Batoniki zbożowe z orzechami, bakaliami i masą mleczną to cenne źródło błonnika ,związków mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo(...)sorbety owocowe to dobra alternatywa dla słodyczy.Z dodatkiem kefiru lub jogurtu naturalnego to idealna przekąska lub dodatek do drugiego śniadania. W sezonie dobrze sięgać po nasze rodzime owoce: truskawki, maliny, śliwki gruszki itp. W sezonie zimowym dobrą i zdrową alternatywą są mrożone owoce. Ponieważ owoce zawierają naturalne cukry, a te w sezonie są szczególnie słodkie, nie dosładzamy już naszego
WYSPA SZCZĘSLIWADziś tort truskawkowy ;) Na puszystym delikatnym biszkopcie nasączonym sokiem z cytryny i amaretto, przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone, dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Różowa poezja smaków! Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :) Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia(...)przez sitko. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, bokó w formy niczym nie smarować.Przełożyć do formy ciasto
W kuchennej krainieTrzymając się tych zasad powstał tort dla Kubusia, małego wielkiego mężczyzny. Biszkopty są tradycyjne z dodatkiem barwnika. Do tortu użyłam galaretek kolorowych, mrożonych malin, świeżych truskawek i borówek. Do ozdoby użyłam masy cukrowej w trzech kolorach- zielony, czarny i biały. Z isomaltu zrobiłam jezioro i cyferkę dwa( isolmat jest odpowiednikiem cukru w cukiernictwie, jest bardziej stabilny(...)później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukciasto idealne na ciepłe dni. Sernik jest lekki, puszysty i orzeźwiający. Jak zrobić sernik bez pieczenia z sera z wiaderka z galaretką? Sernik bez pieczenia z galaretką i borówkami przygotujesz z sera z wiaderka. Spód ciasta to pokruszone herbatniki wymieszane z kremem czekoladowym. Krem serowy przygotujesz z sera z wiaderka z dodatkiem rozpuszczonych galaretek i cukru pudru. Na wierzch ciasta(...)stężeje (po około 20 minutach), na wierzchu ciasta rozłóż wcześniej umyte borówki lub inne, wybrane owoce. Następnie, kiedy przezroczysta galaretka będzie tężeć, wylej ją na borówki. Całość włóż do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin, a najlepiej na noc. Ciasto podawaj schłodzone i przechowuj w lodówce. Sprawdź inne przepisy na ciasta i desery bez pieczenia – klik . Bądź
Via GustoLubię przepisy Nigelli. Jej dania są proste, nie wymagają wyszukanych składników, spokojnie można je przygotować z tego co mamy w lodówce czy spiżarni. I dokładnie taki
Moja kraina smaków