ciasta z truskawkami - 9798 przepisów (strona:478/654)

Drożdżówki z malinami i cukrem pudrem! 166

truskawkami i kruszonką, był też na bułeczki z porzeczką czerwoną i lukrem, dzisiaj pieczemy podłużne babeczki z nadzieniem malinowym. :-) Pycha! (p.s. jak nic trzeba iść pobiegać i spalić ;-)))) ) SKŁADNIKI: - 270 g mąki pszennej - paczuszka drożdży suchych - 1/4 kostki masła - 1 jajko - 1 zółtko - 2 czubate łyżki jogurtu greckiego Wykonanie: Drożdże zmieszaj z mąką. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto

SMYKWKUCHNI
Rolada z musem jabłkowym i czekoladą 212

wyposażeniu piekarnka obłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć musem jabłkowym, zalać kakaowym ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami . Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą(...)każdego, który ma okazję go skosztować. Przepis na roladę z musem jabłkowym i czekoladą. Ja przygotowałam 2 rolady, gdyż jedną chciałam wykorzystać jako boki i spód do jogurtowca z truskawkami. Składniki: 3 jajka szczypta soli 3/4 szklanka mąki 3/4 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 700 ml domowego musu jabłkowego Płatki białej czekolady Na polewę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ciasto truskawkowe 183

Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag

Darcia w kuchni
Truskawkowa kopuła z masą budyniową 174

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a ja mam ich tyle, że pomysłów zaraz zabraknie;) Tym razem powstał bardzo prosty i szybki deser, do tego tak

Z miłości do słodkości
3 pomysły na wakacyjne desery ze świeżych owoców 205

sklepach często mają dużo cukru i kalorii, ale niewiele naturalnych składników, więc dobrym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie lodów w domu. Aby to wykonać, wystarczy garść świeżych owoców sezonowych, np. truskawek, malin lub porzeczek, a także szklanka śmietanki lub jogurtu naturalnego- jeżeli dbamy o linię. Po zmiksowaniu składniki przekładamy do foremek i zamrażamy przez kilka godzin. Do przygotowania domowych lodów najlepiej(...)często są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu. Aby uzyskać

Kuchcik gotuje
Babeczki Piernikowe Z Serem I Konfiturą Truskawkową Pod Śmietanowo Truskawkową Czapeczką 178

ciasta, tak do 3/4 wysokości. Gotowe pieczemy w 180-190 stop przez 25-30 minut. Upieczone studzimy na kratce. 4. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder z mixem do śmietany i króciutko miksujemy całość. Następnie nakładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Tak przygotowane babeczki podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce :) Smacznego !! #lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Gotowanie...to proste !
Bezowy wieniec wigilijny 199

ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny , czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. Moja wersja bezowego wieńca jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Całość oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami

Moja Delicja
Konfitura z wiśni! Przepyszna i w obłędnym kolorze! 192

truskawki całkowicie, jakoś niepostrzeżenie sezon na te owoce się dla mnie skończył. Ale może to i dobrze, zawsze staram się zrobić kilka słoiczków maxymalnie 7- 8 sztuk, z jakiegoś owocu. Tak aby móc po prostu wrócić smakiem w zimowe wieczory do tych pyszności. Dżemy wykorzystuje nie tylko na kanapki, w ten sposób to chyba najmniej, najczęściej do gofrów, naleśników, ciast

SMYKWKUCHNI
Duńskie bułeczki z makiem 210

Pokroić ciasto na trójkąty ze ściętym czubkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i posypać makiem.Piekarnik nagrzać do 250 st. C. Włożyć blachę do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec bułeczki przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A póki co, zajadam się truskawkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik waniliowo-truskawkowy na zimno 132

wielu tygodniach pieczenia ciast przyszła pora na delikatny i puszysty sernik waniliowo-truskawkowy na zimno . Do waniliowo-truskawkowej serowej masy daliśmy chrupiący, czekoladowy spód. Bardzo dobrze się to komponuje – zarówno pod względem różnych konsystencji, jak i smaków. Przed przystąpieniem do zrobienia sernika trzeba pamiętać o wcześniejszym wyjęciu z lodówki sera i kremówki, żeby zdążyły się ogrzać, bo wlewa się(...)pokojowej 200 ml śmietany kremówki o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 / 2 szklanki wody 20 g żelatyny (lub ilość wg opakowania na 1 litr płynu) 400 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Spód: Płatki kukurydziane zmielić na drobne kawałki, powinny być wyczuwalne ale nie za duże. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wsypać do niej płatki

niecodziennikpary
Sezonowe warzywa i owoce – co i kiedy warto jeść? 150

masz pewność, że są dojrzałe. Owoce, które możesz spożywać przez cały rok to zdecydowanie jabłka oraz gruszki . Są bogate w wiele witamin. Wykorzystasz je w łatwy sposób do soków, ciast, do obiadu, czy do sałatek. >> Zobacz też: Ice tea – orzeźwiający przepis na herbatę mrożoną w 3 odsłonach Pyszne sezonowe warzywa i owoce – kalendarz W styczniu, lutym oraz w marcu najlepiej(...)cebula, kapusta młoda, karczochy, warzywa strączkowe, sałata lodowa, szparagi, rzodkiewka, pietruszka, cykoria. Wiosną pojawiają się młode, sezonowe warzywa. Maj to miesiąc, w którym znajdziesz swoje ulubione owoce takie jak truskawki, czereśnie, czy agrest. W tym okresie warto także zaopatrzyć się w mango i rabarbar. Warzywa, które znajdziesz na targach na wiosnę, pozwolą Ci wzbogacić Twoje codzienne menu. Można do nich

Rozdomowiona
Gofry na soku jabłkowo-pomarańczowym 329

sztuk) 250 g mąki pszennej 3 jajka M 50 g masła 200 ml soku tłoczonego jabłko-pomarańcza Fabryka Soków 1 łyżeczka proszku do pieczenia ulubione dodatki: u nas truskawki i bita śmietana Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną lśniącą pianę. Do miski z żółtkami dodajemy sok, rozpuszczone masło i mąkę(...)proszkiem do pieczenia. Miksujemy składniki. Na koniec dodajemy do naszej masy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Płyty gofrownicy smarujemy lekko olejem. Rozgrzewamy gofrownicę. Nalewamy porcje ciasta i pieczemy gofry na złoty kolor. Ja mam mocną gofrownicę. Jeśli macie słabszy sprzęt należy go dobrze rozgrzać przed każdą partią i piec gofry ciut dłużej niż wskazuje lampka sygnalizacyjna. Gofry

Słodkie okruszki
Sernik na Zimno z Granatem i Galaretką 93

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu sernik na zimno to idealny deser do kawy. Zazwyczaj przygotowujemy go latem, kiedy nie chcemy dodatkowo nagrzewać

Przepiski.pl
Ukraina - Śniadaniowe syrniki 141

mąki - jeśli ktoś bardzo musi: rodzynki (zdecydowanie nie polecamy!!!!! uważamy, że dodanie takowych do syrniczków to okropna na nich zbrodnia) - olej (do smażenia) - do podania: cukier puder, maliny (jagody, truskawki, jeżyny, porzeczki też mogą być, ale maliny to klasyka!), kwaśna śmietana Przygotowanie: 1) Jak już wspominaliśmy, syrniczki to śniadanie ekspresowe! Do miski wrzucamy twaróg i rozgniatamy widelcem. 2) Dodajemy cukier(...)jajko i przesiewamy mąkę. Dokładnie mieszamy. 3) Może słowo o konsystencji! Całość powinna mieć konsystencję bardzo mokrego twarogu. Mąka jest tu jedynie dodatkiem, bo najważniejszy jest tu zdecydowanie twaróg! "Ciasto" kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna czubata łyżka to jeden syrniczek. Staramy się użyć łyżki do lekkiego rozprowadzenia ciasta i nadania mniej więcej okrągłego kształtu naszemu syrniczkowi. Smażymy po około

Roślinożerni urlopowicze