dalej ubijając dodajemy mus z truskawek i wlewamy rozpuszczona, ostudzoną żelatynę. Śmietanę odkładamy do lodówki aż stężeje. Margarynę, mleko i kakao zagotować, dokładnie wymieszać i ostudzić. Całe jajka ubijamy mikserem z cukrem, wlewamy masę czekoladową, olej rzepakowy i wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy po dużej łyżce ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku
Kulinarne Fantazje MarioliIdealna alternatywa dla przesłodzonych ciast z cukierni, gdy macie ochotę na coś pysznego :) Tartę przygotowujemy na owsianym spodzie z dodatkiem prawdziwego kakao i miodu, a także odżywki białkowej o dowolnym smaku. Masa to płatki jaglane ugotowane na mleku z dodatkiem aromatu waniliowego i mielonych orzechów włoskich. Całość można udekorować kawałkami świeżych truskawek. Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki
Chocolate Muffin Blogcynamonu 1 słoiczek Marmoladki deserowej z truskawką Jamar Drożdże rozgnieść widelcem z żółtkami,solą, łyżką cukru i łyżką mleka. Odstawić na kwadrans. Mąkę i cynamon przesiać. Dodać do rozczynu. Masło roztopić, wymieszać z olejem i resztą mleka i dodać do rozczynu. Dodać pozostały cukier. Wyrobić dokładnie i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawszelkie uwagi i komentarze. Truskawki już się praktycznie skończyły, ale lato to bogactwo innych owoców i trzeba z nich korzystać ile się da. Dziś pora na czereśnie :) Jako, że prognozy weekendowe zapowiadają upały więc nie sądzę, by komukolwiek chciało się spędzać godziny w kuchni. Dlatego mam dla Was lekkie, szybkie czekoladowe ciasto z czereśniami. Składniki: 4 jaja
Cynamonowe szczęściejest młody nie trzeba go obierać. Truskawki również pokroić i wymieszać z rabarbarem. Następnie dodać cukier i mąkę kukurydzianą, wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć w 6 naczyniach do zapiekania o wymiarach 10x10cm (można w 1 dużym naczyniu). Kruszonka: 2. Składniki zagnieść w rękach, robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać
Mała Cukierenkaproste, tanie i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Czego chcieć więcej na śniadanie albo drugie śniadanie lub obiad. Tym razem pora na delikatne i mięciutkie naleśniki na cieście jogurtowym. Zrobione zupełnym przypadkiem (zabrakło mi w lodówce mleka, ale z to znalazłam jogurt naturalny). Oczywiście mogłam zrobić naleśniki na samej wodzie, ale wolałam aby były bardziej treściwe i pulchne(...)nadprogramowe ilości owoców w mojej kuchni postanowiłam je nafaszerować gruszkami. Oczywiście to z czym podacie naleśniki zależy w zupełności od Was. Może macie akurat ochotę na krem czekoladowy, jagody, truskawki, a może twaróg. Nie ważne z czym, bo te naleśniki smakować będą bajecznie z każdym dodatkiem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli
rabarbarowoCiasto można upiec spokojnie dzień wcześniej (nic nie traci na smaku a nawet wg mnie zyskuje). :) Polecam bo naprawdę warto. Dla mnie z okazji Dnia Dziecka, a co tam. :) Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniamiPRZEPIS{forma: 20 x 20 cm, źródło inspiracji: Pyza na drodze do smaku)} Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: 50 min.Składniki 2 jajka(...)dałam olej ryżowy) Dodatkowo Masa budyniowa: gotowy budyń waniliowy/śmietankowy przyrządzony z 0,5 l mleka lub własny Owoce: 4-5 połówek brzoskwiń z puszki lub świeże (pasują też truskawki, maliny, gruszki, borówki) Glazura: 2 łyżki konfitury/dżemu brzoskwiniowego lub morelowego Przygotowanie Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Połówki brzoskwiń odsączyć i pokroić na mniejsze cząsteczki. Przesiać mąkę, dodać
coolinarnastrefa.blogspot.comWreszcie coś na słodko. Uwielbiam gofry ale tylko te chrupiące. Niestety w domu ciężko uzyskać taki efekt, z reguły są one miękkie i płaskie... Niczym nie
Mango PapajaW Polsce uprawia się duży gryki. Okolice Lublina wręcz słyną z tego. Kasza gryczana jest powszechnie znana i używana. Ale kupić makaron gryczany polskiej produkcji jest
Smaczna PyzaBlachę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy ok 40 min w temp 170 stopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Nasączenie: · ok 1 l przegotowanej wody(...)truskawkowe · cukier do smaku Wykonanie: 2 galaretki truskawkowe zalewamy ok półtorej szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min. Truskawki wkładamy do rondelka i z odrobiną wody doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru (pamiętając, że galaretki są słodkie). Miksujemy blenderem i ponownie zagotowujemy. Wyłączamy gaz i dodajemy
Malinowe PocałunkiWstyd się przyznać, że tort, który przygotowałem na walentynki dodaję dopiero w połowie maja. Jednak przez natłok obowiązków i innych spraw wyszło jak zawsze Tort czekoladowo
Programista w kuchniMoje pierwsze podejście do tortu z lukrem plastycznym. Przyznaję, że miałam lekkie obawy czy się uda, czy lukier nie będzie zbyt twardy, czy nie będzie odstawał od ciasta, czy masa mi się właściwie zetnie... Postawiłam na masy owocowe, aby tort nie był zbyt słodki, bo lukier nadrabiał słodyczą. Tort robiłam na chrzciny najmłodszego dziecka, na komunię też byłby idealny. Użyłam(...)przepis tutaj tylko zamiast kakao użyłam mąki ziemniaczanej). Zapraszam na słodkie co nieco. Biszkopt (przepis tu , zamiast kakao jest mąka ziemniaczana) Masa truskawkowa: 400 ml zmiksowanych truskawek (ja miałam mrożone i zmiksowane wcześniej) 1 galaretka truskawkowa Masa brzoskwiniowa: 300 ml śmietany kremówki 1 galaretka brzoskwiniowa kilka brzoskwiń z puszki Masa maślana: 0,5 kostki masła 1 szklanka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKilka dni temu na blogu widzieliście ciasto ryżowe z rabarbarem. W kuchni nie lubię nudy, dlatego kiedy wczoraj zbierałem następną partię dojrzałego rabarbaru, uznałem, że do ostatniego przepisu chce wprowadzić pewne zmiany. Wybór, trochę intuicyjnie, padł na mąkę gryczaną. I naprawdę musicie sprawdzić sami ten przepis bo dla moich kubków smakowych to połączenie idealne. Mąka gryczana daje dość intensywny smak(...)łyżki miodu, mleko, mleko roslinne lub woda gazowana (ok. 300ml), łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka soku z cytryny. Przepis jest na tyle uniwersalny, że rabarbar możemy zastąpić innymi owocami: truskawki, wiśnie, czereśnie a na wet jabłka czy gruszki. Eksperymentujcie w kuchni – to może tylko wyjść Wam na dobre. Przygotowanie: Rabarbar tak jak ostatnio myjemy i kroimy w niewielka kostke (najpierw
Gar Zdrowiacukier lub inne słodzidło, nada się także zgnieciony banan - lubię jego połączenie z rabarbarem) Kilka kropli aromatu waniliowego 1 duża łodyga rabarbaru (100g) - możecie wykorzystać także inne owoce np. truskawki Przygotowanie: Płatki ugotować na mleku wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia i napęcznienia. Jajko wymieszać z serkiem i cukrem. Następnie dodać ugotowane płatki i esencję waniliową. Wymieszać. Przełożyć(...)keksówki lub natłuszczone blaszki. Rabarbar pokroić, zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Chwilę dusić aż będzie lekko miękki, ale nie rozpadający się. Wyłożyć na masę jaglano-sernikwą. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów