Sezon na truskawki w pełni więc dziś zapraszam na ciasto właśnie z nimi które wyśmienicie smakuje dodatkowo z truskawkową konfiturą. Dzięki mące pełnoziarnistej może jest tez troszkę zdrowsze? ;-) Składniki ; 4 białka pół szklanki mleka pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody pół łyżeczki cynamonu 20 dag truskawek Białka ubijamy(...)najlepiej małej (ja uzyłam ćwibakówki 30/10cm ) i na wierzchu ułożyłam truskawki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. i pieczemy około 40 min. Smacznego! Ciasto podaje z konfiturą truskawkową. Skłądniki; 30 dag truskawek ok pół szklanki cukru 2 łyżeczki żelfixu Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnie i dosypujemy cukier. Smażymy kilkanaście minut
Radość kipiąca uśmiechem.każdym razem pożerałam w całości z mlekiem lub ciepłą herbatą. Pokochałam jej smak więc gdy tylko pojawiły się truskawki postanowiłam upiec drożdżówkę z owocami - wyszła przepyszna Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami pod słodką kruszonką Składniki: 200 ml ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 150 g cukru 500 g mąki pszennej 90 g miękkiego masła 1 jajko 2 żółtka(...)truskawek szklanka czarnej borówki (czernicy, czarnej jagody) - lub innych letnich owoców łyżeczka cynamonu Kruszonka: 140 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do dzieła!!! W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże - odstawiamy na ok 5-10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, masło, jajko i żółtka z zaczynem na mleku (mlekiem z drożdżami). Zagniatamy gładkie, lśniące ciasto
sierotka maRysia w kuchnijajka, olej, maślankę, cukier rózgą dobrze roztrzepać wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać nie za długo tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem - przełożyć ciasto do blaszki, truskawki maczać w mące i kłaść tą stroną na ciasto piekarnik nagrzać do 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom i piec ciasto około 40-45 minut, dobrze
W Mojej Kuchni Lubięzmarnowały:) Miałam jeszcze kawałek pysznej babki, do tego truskawki, śmietanka i odrobina amaretto. Powstała taka moja wersja włoskiego deseru Trifle... Składniki:300g świeżych truskawek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 szklanki likieru amaretto, dowolne ciasto biszkoptowe (u mnie babka) lub biszkopty, 300ml śmietanki 30%,2 łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 5g startej czekolady. Przygotowanie Truskawki(...)ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz nasiona z 1/2 laski wanilii. Na owoce ułożyć po 2 łyżki ubitej kremówki. Nałożyć po kawałku ciasta, skropić likierem, nałożyć kolejną porcję truskawek, przykryć warstwą śmietanki. Ułożyć kolejny kawałek ciasta, skropić likierem, przykryć pozostałymi owocami i resztą śmietanki. Posypać startą czekoladą
Z miłości do słodkościmuffiny z truskawkami i białą czekoladą. 2 jajka rozmiar “M” 30 dkg mąki pszennej 24 dkg jogurtu naturalnego 5 dkg białej czekolady 20 dkg truskawek 15 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody skórka z 1/2 cytryny 100 ml oleju słonecznikowego Jak zrobić muffiny z truskawkami i białą czekoladą. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić(...)wmieszać otwartą skórkę z cytryny, przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem oraz sodą – nie dodawać całej mąki na raz, a mniejszymi partiami. Do tak przygotowanego ciasta na muffiny dodać pokrojone truskawki wraz z połamaną na kawałki białą czekoladą. Metalową formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami, a następnie każdą z nich wypełnić ciastem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza
MeCooksCałość posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy!Masa truskawkowa: 1,5 kg truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 1/2 szklanki posiekanych orzechów w karmelu, 4 łyżki konfitury(...)truskawkowej, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 5 g startej czekolady. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Ostudzić. Umyte i osuszone truskawki rozłożyć na zimnym cieście. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc. Brzegi ciasta oddzielić nożem i zdjąć obręcz tortownicy. Boki ciasta posmarować konfiturą i obsypać zmielonymi orzeszkami. Śmietankę ubić
Z miłości do słodkościodstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki. Do tego ciasta użyłam tylko jeden krążek ciasta,drugi wykorzystałam robiąc inne. masa: 500 ml śmietanki 36% 150 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 galaretki truskawkowe ok. 500 g truskawek Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno,wlewamy przestudzoną czekoladę,miksujemy i na koniec dodajemy(...)Masę wylewamy na biszkopt i umieszczamy w lodówce do stężenia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę w/g instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do stężenia. Na stężałą masę śmietankową układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Kolorowa kuchnia Elkispodzie z herbatniczków, a na nim cudownie kremowa masa z serka śmietanowego z dodatkiem lemon curd - angielskiego kremu cytrynowego. Na to wszystko wspomniane przeze mnie wcześniej truskawki, posypane wiórkami z białej czekolady. Ciasto - błyskawica, o zaskakujaco orzeźwiającym smaku, a to wszystko bez pieczenia!!! Potrzebujemy: - 260 g herbatników (typu digestive) - 100 g masła (niesolonego) - 500 g serka śmietankowego - 320 g lemon(...)lemon curd. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wyciągamy tortownicę z zamrażaki i przekładamy masę na ciasteczkowy spód. Wstawiamy formę na minimum godzinę do lodówki. Truskawki kroimy w ćwiartki. Nastepnie dekorujemy nimi schłodzone ciasto. Na sam koniec ścieramy białą czekoladę i posypujemy nią truskawki. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniCiasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki.Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć.Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto jogurtowo
Smakołyki Berenikitrakcie wyrabiania jest klejące, ale właśnie to gwarantuje, że drożdżówki są leciutkie i delikatne. Do samych drożdżówek nie dodajemy dużo cukru, ale brzoskwinie i truskawki wraz z kruszonką są idealnym uzupełnieniem całości. Drożdżowe ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, uwielbiałam jak Mama je robiła i zawsze próbowałam je jeszcze gorące. Oczywiście i tym razem nie było inaczej, zarówno(...)minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól i cukier wanilinowy i jajko. Zagnieść kulę, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Składniki na kruszonkę wymieszać. Truskawki wymieszać z brzoskwiniami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdy kawałek formować w kulę, rozpłaszczyć dłonią. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie rozpłaszczyć środek dłonią, nakładać porcję owoców i kruszonki Piec
dom-agi.plzostało mi trochę truskawkowego dżemu domowej roboty nie zawahałam się go użyć:) W ekspresowym tempie przygotowałam pyszne i lekkie ciasto na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem kakao i truskawek dzięki temu ciasto jest bez glutenu, dodatku białego cukru i nabiału - idealne! Zamiast dżemu truskawkowego możecie użyć każdego innego dowolnego dżemu - najlepiej domowego chociaż i w sklepie można znaleźć takie
Health-Fit-Lifewykorzystać. W tej tarcie połączyłam je z kokosową panna cottą - co uważam za kolejny strzał w 10!. Domowej roboty mleczko kokosowe i kruche ciasto idealnie komponują się z soczyście czerwonymi i smacznymi truskawkami. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego też używajcie go śmiało w kuchni! On ma więcej dobrego niż myślicie! Składniki są na wysoką formę(...)spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przenosimy je na formę od tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20 min. Tak aby nam się ładnie zrumieniła. Przebrane truskawki zalewamy ok 1/4 szkl wody zagotowujemy. Dosładzamy do smaku. 2 galaretki zalewamy szklanką
Malinowe Pocałunkiciasto z rabarbarem pod bezą Kompulsywne pieczenie ciast No nie zgadniecie… Mam dla Was przepis na kolejne keto ciasto … Wiem, że to już przesada. Przepisy na keto ciasta przychodzą mi jednak tak naturalnie, że nawet się nie zdążę zorientować, a w piekarniku siedzi kolejne z nich… Taki urok najwidoczniej… Lub też jakaś nieznana mi jednostka chorobowa – kompulsywne pieczenie ciast albo(...)ciast z rabarbarem …? Tylko uważajcie – to uzależnia! P.S. Obiecuję, że następny przepis będzie wytrawny… Ciasto z rabarbarem i bezą Wiosna i lato to wspaniały czas obfitujący w piękne i pyszne owoce. Trzeba więc z tego korzystać ile wlezie! Na przykład piekąc keto ciasto z rabarbarem i bezą. Dania Deser Kuchnia Europejska , Polska , Wege Keyword beza , ciasto kokosowe , ciasto
Modern Cave Girlciepłe rozpuszczone masło i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Uzyskamy klejącą „papkę”. Miskę z ciastem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki rozcieramy palcami tworząc kruszonkę i wkładamy do lodówki. Truskawki myjemy(...)kroimy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni. 30 minutach wykładamy ciasto do formy i łyżką równomiernie rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy ser na całą powierzchnię, następnie truskawki lekko wciskając i całość posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Obserwować żeby ciasto nie spiekło się z góry a jedynie przyrumieniło
Kocham Czekoladęjogurtu 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka żurawinowa 2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka truskawkowa truskawki na wierzch ciasta Nadzienie rabarbarowe: 700 g rabarbaru 300 g cukru Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie(...)wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki na 4 godziny
Kulinarne przygody Gatity