ciasta z truskawkami - 9798 przepisów (strona:100/654)

Tropikalne ciasto dyniowe z książki "Moje wypieki na cztery pory roku" 200

książka. Tym razem jest to zbiór przepisów podzielonych na pory roku i ten pomysł podoba mi się bardzo, bo jestem miłośniczką lokalnych świeżych, sezonowych produktów. Nie oszukujmy się ciasto z truskawkami smakuje najlepiej w czerwcu, gdy mamy świeże pachnące owoce, a ciasto ze śliwkami jesienią. Można owszem wykorzystać mrożone owoce ale to już nie to samo.   Wracając do książki(...)już wspomniałam są przepisy na wiosnę: lekkie, soczyste i radosne. Letnie wypieki uginają się od truskawek, czereśni i innych owoców, znajdziemy tutaj także orzeźwiające desery bez pieczenia. W przepisach jesiennych pojawiają się jabłka, orzechy, śliwki i dynia. I wreszcie ciasta na zimę pełne aromatycznych korzennych przypraw. Jak tak przeglądałam tą książkę to połowę ciast miałam ochotę spróbować odrazu, a wszystko

Cynamonowe szczęście
Ciastka francuskie z truskawkami 216

słodko, wytrwanie, na ciepło, na zimno, można w nim zapiekać mięso, ryby… i nie tylko. Wykorzystując gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami.     Składniki na 8 sztuk:  - 1 opakowanie ciasta francuskiego   375g- 1 jajko do posmarowania ciastek- brązowy cukier (Demerara)           Masa śmietanowa:  - 500ml fresh double cream- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudruDodatkowo:- truskawki- kilka(...)listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Dla mniej wprawnych w pieczeniu, czy bardziej zabieganych, czy też zapracowanych… i nie tylko – gotowe ciasto francuskie stanowi wielkie udogodnienie. W krótkim czasie przygotujemy pyszne, aromatyczne ciastka francuskie z truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Ciastka francuskie z truskawkami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pierogi z serem 239

Pierogi z serem to smak naszego dzieciństwa. Można je podawać z dowolnymi dodatkami – owocami, serkiem waniliowym, śmietaną i cukrem. To danie z pewnością zasmakuje niejednemu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK – biszkopt z serową pianką i truskawkami 315

Dziś mam dla Was przepis na jeszcze jedno z moich ulubionych, letnich ciast z truskawkami! W tym roku zrobiłam je dopiero teraz, bo zabiegana-zalatana kompletnie ostatnio nie miałam czasu na wypieki. Teraz to nadrabiam! Lekki biszkopt pokryty fantastyczną, delikatną i orzeźwiającą, serową pianką jest świetnym pomysłem na każdą pogodę. Do tego soczyste truskawki ( po sezonie śmiało mogą być mrożone(...)CAŁOŚĆ: Biszkopt kroimy na 2 blaty, na 1 wylewamy połowę masy serowej, wygładzamy. Wkładamy pionowo oczyszczone truskawki i zalewamy resztą masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy lekko i wkładamy do lodówki. POLEWA: Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, kakao i śmietanę – wylewamy na ciasto. Wiórki kokosowe prażymy z cukrem na suchej patelni, wysypujemy na polewę i wkładamy do lodówki na kilka

Ostra na Słodko
Ciasto truskawkowe bez pieczenia (z kremem grysikowym). 252

Ostatnio walczę z kilogramami truskawek. Nie to, żebym narzekała, bo strasznie je lubię, ale czasem kilka godzin więcej na tarczy zegara w ciągu dnia byłoby mile widziane :-). Zrobiłam ciasto, zrobiłam dżem domowej roboty i nalewkę truskawkową (za kilka dni będą na blogu!), trochę też zamroziłam. Ale to właśnie ciasto skradło moje serducho, dlatego wrzucam je w pierwszej kolejności. Pyszne! Lubicie(...)jednak galaretka może się kiepsko trzymać). Pozostawić do stężenia. Na blaszce układać warstwami kolejno: - herbatniki - pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki - drugie pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki - truskawki - galaretka Ciasto wstawić do lodówki by się schłodziło. Smacznego! Pozdrawiam ciepło :-) Jeżeli jeszcze nie obserwujesz bloga, to zapraszam do śledzenia go przez Facebook lub Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny
Muffinki z truskawkami + film 190

wlewamy mleko, dodajemy jajko oraz olej i całość mieszamy do połączenia się składników (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 1/3 wysokości a następnie w każdą muffinkę wciskamy po kilka sztuk plasterków truskawek. Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 20-25 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.   Artykuł Muffinki z truskawkami

Smakowite Dania
CUSZIMA 178

Dawno nie było u mnie słodkości.Ciasto,które prezentuje czekało na specjalną okazję bo i ono jest specjalne.Kiedy tylko pojawią się truskawki musi się u Nas pojawić również Cuszima s Anastazji.Każdy chwali,znika bardzo szybko.Podaję Wam przepis z moimi zmianami. Biszkopt ciemny: 7 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2-3 łyżki kakao łyżeczka proszku(...)biszkoptów 2 galaretki truskawkowe truskawki na wyłożenie na wierzch   Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny+masa budyniowa+1/2 masy truskawkowej+biszkopty+1/2 masy truskawkowej+masa śmietankowa+ truskawki+tężejące galaretki truskawkowe Ciasto powstało specjalnie na moje kolejne urodziny...z galaretką i truskawkami na górze jest przepyszne.Koniecznie spróbujcie póki jeszcze sezon na truskawki

Niespełnione zdolności kulinarne
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 188

lepszego od szklanki mleka z drożdżówką. Mój poranny wypiek to drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Przepyszne, domowe pachnące bułeczki drożdżowe z kawałkami owoców i słodką lekko migdałową kruszonką.   Mój bazowy przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj: Ciasto drożdżowe babci Zosi  . Dodajcie dodatkową szklankę mąki pszennej, aby ciasto było gęściejsze i nie lepiło się do rąk. Dalej postępujcie(...)wyrośnie formujemy średniej wielkości kulki o średnicy około 7 cm. Układamy na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów. Bułeczki smarujemy białkiem kurzym, aby się pięknie upiekły. Następnie wciskamy w ciasto  kawałki truskawek i sypiemy kruszonkę.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-35 min, aż się zarumienią. Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła 1 niepełna szklanka mąki

Rusty Fork
Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno 389

parę dni temu na blogu Pieczarka Mysia. Wprawdzie poszłam trochę na łatwiznę, bo nie miałam czasu piec tarty na spód i dałam biszkopty, ale i tak ciasto wyszło rewelacyjne. Połączenie słodkiej truskawki i kwaskowatego rabarbaru w delikatnym musie... poezja. Koniecznie spróbujcie ! Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty 500 g rabarbaru

Kulinarne przygody Gatity
Rolada śmietankowa z truskawkami 199

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli   Nadzienie: 500 g truskawek 50 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 śmietanfix  2 czubate łyżeczki cukru pudru  2 łyżeczki cukru waniliowego  Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Białka jajek oddzielamy(...)ubijamy. Gdy zacznie sztywnieć zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżka po łyżce serka mascarpone. Gdy składniki będą wymieszane a krem będzie gęsty dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Delikatnie mieszamy. Wystudzone ciasto biszkoptowe rozwijamy, nakładamy na jego wierzchu krem śmietanowy z truskawkami i z powrotem go zawijamy w roladę. Ciasto oprószamy cukrem pudrem i wkładamy do lodówki na około

Qchnia po prostu
Sałatka z truskawkami w słodko-kwaśnym sosie 169

Sezon na truskawki w pełni. Ostatnio kuszę Was pysznymi ciastami z truskawkami (klik) , orzeźwiającymi napojami, koktajlami czy smoothie, śniadaniami, deserami itd. Dziś jednak postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na prostą i dość nietypową sałatkę. Sałatka z truskawkami w słodko-kwaśnym sosie . Tego połączenia pierwszy raz spróbowałam u mojej znajomej. I choć początkowo miałam obawy co do smaku

Słodkie okruszki
Tarta owoce lata 233

Czereśnie, truskawki i rabarbar pod słodką bezą Składniki ciasto: 150 g mąki 100 g margaryny 2-3 łyżki cukru pudru 2 żółtka owoce: 3 łodygi rabarbaru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej … Czytaj dalej Tarta owoce lata

czarrna od kuchni
Ciasto kruche z bitą śmietaną i truskawkami 142

Całość polana białą czekoladą 😍 Jedno z ciast,które muszę zrobić w sezonie truskawkowym 🍓😊 Przepis na małą blaszkę SKŁADNIKI : CIASTO KRUCHE   : 200 g margaryny 70 g cukru 270 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko ORAZ: 300 ml śmietanki kremówki 36%  150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru truskawki 100 g białej(...)czekolady Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto równo wykładamy na natłuszczoną formę i pieczemy ok.25 minut na złoty kolor w 180 st.C. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy mascarpone i mikserem na najniższych obrotach chwilę miksujemy.Wykładamy na wystudzony spód z ciasta kruchego. Umyte i pokrojone truskawki układamy na śmietanie. Czekoladę rozpuszczamy

Przepisy mojej mamy
Drożdżówki z budyniem i truskawkami 290

sezonie truskawkowym drożdżówki muszą być!  A rzecz to wiadoma,że wszystko co z truskawkami najlepsze jest 😀  🍓🍓🍓  ciasto: 500 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 40 g drożdży 4 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko  100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią na budyń: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy(...)drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto.  Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt. Budyń rozsmarować po środku,posypać pokrojonymi truskawkami i założyć boki do góry zamykając zawartość. Nożem pokroić szerokie paski i dwukrotnie każdy skręcić. Zawijasy ułożyć na blaszce wyścielonej papierem

Kolorowa kuchnia Elki
Powrót do dzieciństwa. I bułeczki z truskawkami i kwiatowym lukrem 168

pełen takich atrakcji nie mógł się obyć bez drożdżówek. Chcę więc Wam ogromnie polecić bułeczki, które zrobią wrażenie na wszystkich: słodkie, nieco lepkie od lukru, z intensywnym smakiem truskawek otulonych mięciutkim ciastem drożdżowym i ulotnym aromatem kwiatów czarnego bzu. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Every cake you bake , wiedziałam, że takie upiekę. Czułam mocny, wewnętrzny przymus; ba, spędziłam kilka(...)wieczorów na wyobrażaniu sobie tego smaku. I z radością oznajmiam: rzeczywistość mnie nie rozczarowało. Ciasto drożdżowe na takiej ilości żółtek jest cudownie delikatne i mięciutkie, truskawki są równo rozłożone, więc można cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie. I jak zwykle okazało się, że przygotowałam za mało... Bułeczki z truskawkami i lukrem z kwiatów czarnego bzu Składniki: (na 10 sztuk

Pożeraczka, czyli raz adobrze