ciasta z serem - 3000 przepisów (strona:24/200)

Tarta ze szpinakiem i serem bałkańskim 200

Tarta smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego! spód: 200 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 1 jajko 10 g startego żółtego sera sól ew. łyżeczka czarnuszki Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Do ciasta dodałam czarnuszkę, dzięki której ciasto zyskało ciekawy smak i aromat. Formę do tarty smarujemy masłem(...)zimno. Smacznego :))) - See more at: http://www.bistromama.pl/2012/06/tarta-na-kruchym-ciescie-z-brokuami.html#sthash.CJ2tVp8p.dpuf spód: 200 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 1 jajko 10 g startego żółtego sera sól ew. łyżeczka czarnuszki Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Do ciasta dodałam czarnuszkę, dzięki której ciasto zyskało ciekawy smak i aromat. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym

bistro mama
Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 156

zaproszenie ich do wspólnego gotowania i pozwolenie im na decydowanie o doborze składników ich diety, z odpowiednio dobranych grup produktów. Przykładem takiej potrawy są pieczone pierogi z ciasta drożdżowego orkiszowego nadziane serem, które zaledwie w ciągu kilku minut można odgrzać i podać dzieciom na śniadanie lub zapakować do szkoły, bo na zimno również smakują znakomicie. Dodatki do sera mogą być(...)czym skorupka za młodu nasiąknie... :)   Dziś proponujemy pyszne pieczone pierożki z mąki orkiszowej nadziane serem twarogowym i mascarpone z dodatkie wędzonego łososie, duszonej dyni i świeżych ziół, podane z sosem jogurtowym z kolendrą. Smacznego :) Czas przygotowania: 90 minut Porcje: 20 pierożków Składniki: Ciasto 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 lub mąki pszennej, 250 ml wody, 80 ml oliwy

SzczyptaSmaQ
Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem 392

masłem formy do tarty. Dokładnie dociskamy, ale nie rozciągamy ciasta! Odcinamy nadmiar. Nakłuwamy widelcem, aby zbyt mocno nie urosło i przykrywamy papierem/folią aluminiową. Obciążamy specjalnymi kulkami lub np. fasolą/grochem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Składniki na farsz: 8 pieczarek, 150g startego żółtego sera, 150g szynki gotowanej, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200ml śmietany(...)kostkę i razem z pieczarkami oraz przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy ulubionymi ziołami ( np. bazylia, oregano). Jajka rozbełtujemy ze śmietanką i dodajemy połowę żółtego sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy składniki z patelni dodajemy pozostały ser. Zalewamy mieszaniną z jajek, śmietany i sera. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Tarta z fetą i boćwiną 128

życie, kiedy w porze lanczu poziom cukru zacznie pikować. I co, że bez mięsa?:-) TARTA Z FETĄ I BOĆWINĄ opakowanie ciasta na tartę (dla mniej zdesperowanych czasowo może być przygotowane wg tego przepisu *) spora wiązanka listków boćwiny 200g sera feta 3 jajka 75ml śmietany kremówki czubata łyżeczka tymianku cytrynowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Boćwinę(...)tartę natłuszczamy i wykładamy ciastem nie przyklejając brzegów. Jajka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy miotełką. Dodajemy kremówkę i przyprawy i jeszcze chwilę ubijamy. Na rozłożonym cieście układamy boćwinę i ser, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 20-25 minut, aż wierzch się ładnie zezłoci. Można zjeść na ciepło lub zimno- pod ostrzałem zazdrosnych spojrzeń kolegów z pracy;-) Tarta w piecu, albo

les mirabelles
Tarta z... 105

kozim serem i hiszpańskim bądź hiszpańską hamon. Zagadka z wcześniejszego posta rozwiązana. Oczywiście było pysznie, cudownie, a tarta zniknęła w chwilę. Składniki: CIASTO: 250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody FARSZ: kozi ser 1 opakowanie (może być twarożkowy, może być a'la camembert) mi w udziale przypadł twarożkowy :) szynka dojrzewająca (może być prosciutto, ja jednak(...)lodówki na 30 min. Rozwałkujemy ciasto i wykładamy nim formę. Wsypujemy na ciasto groch bądź inny obciążnik i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 st) na 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy groch i pieczemy kolejne 5-10min.W tym czasie rozdrabniany do miseczki ser, dodajemy śmietanę, jajko. Całość mieszamy. Gdy spód do tarty jest gotowy, wylewamy masę i układamy

Brzuszki Łakomczuszki
Kwadraciki z wędliną, pieczarkami i serem żółtym - przepis autorski 187

Ciasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu. Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki.  I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;) Składniki: ok. 100 gramów wędliny 5-6 sztuk pieczarek 1 mała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie(...)pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło i chwilę wszystko dusimy mieszając i doprawiając Vegetą oraz ziołami prowansalskimi Rozwijamy jeden płat ciasta i układamy 12 porcji podduszonych składników Bazylię siekamy i posypujemy nią wierzch kopczyków Plasterki sera kroimy w kwadraciki (jeden plasterek to 4 kwadraciki) i układamy na bazylii Rozwijamy drugi płat ciasta i przykrywamy nim porcje "pasztecików" Nożem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cebularz, mini pizza z cebulą i serem 211

pieprzem do smaku. Dodać cukier. Smażyć, aż cebula zmięknie i lekko nabierze złotego koloru. Przestudzić. Ostatnia faza przed pieczeniem – posmarować ciasto keczupem. Przestudzone cebulki rozłożyć na cieście, obłożyć potartym serem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20-25 minut. Cebulowe pizze muszą się lekko zarumienić i pięknie upiec Pycha

Kuchnia Pokoleń
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 188

Quiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. „Wyśmienite danie”, „boskie”, „przepyszne”, „Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części :) Poniższy przepis(...)rozprowadzić po całej powierzchni, ale go nie wygładzać . Łyżką „podziabać” w kilku miejscach – dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności) . 30 g sera Gruyère Tartę postawić na wysuniętej z piekarnika blaszce (dzięki temu minimalizujemy ryzyko rozlania nadzienia, podczas przenoszenia tarty do pieca) . Wylać śmietanę z jajami na nadzienie

Moja Delicja
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 234

budzi zachwytu. Mimo to, łapie za serce swoim smakiem,oszałamia zapachem i intryguje różnością w konsystencji każdego"elementu". Miękki, papkowaty szpinak, kawałkirozpływającego się w ustach sera, miękka i delikatna ryba, a także chrupkie ciasto francuskie. Tak podanego łososiamogę zjeść hoho i jeszcze więcej. Pysznie, acz klasycznie. I wiadomo, że większości z konsumentów(...)zasmakuje. ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. na 8 sakiewek 250 g świeżego łososia (część środkowa) 400 g szpinaku (może być mrożony) 200 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko Łososia pozbawiam skóry, kroję na osiem równych kawałków. Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na 4 szerokie pasy. Szpinak wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie

W kuchni Karmel-itki
Drożdżówki z serem 334

Śląsku mówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami :) Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 70g masła 100ml mleka (w temperaturze pokojowej(...)kroimy nożem na kwadraty lub wykrawamy dużą szklanką koła. Można też urywać po kawałku ciasta i formować ręcznie nieduże placuszki. Drożdżówki układamy na papierze pergaminie, pozostawiając między nimi odstępy, by ciastka się nie skleiły. Na środek każdego ciastka nakładamy łyżeczką lub szprycą porcję sera. Drożdżówki pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 – 30 minut, by wyrosły. Jeśli nie chcemy lukrować

Smakowy Raj
Pikantna tarta serowo-cebulowa 143

wymieszać z solą. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać nożem z mąką i smalczykiem. Zagnieść ciasto, dodając po odrobinie wody. Uformować spłaszczoną kulę, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Farsz 300 g niedużych obranych cebul 250 g żółtego sera 1 papryczka chili 2 łyzki smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem 1 szklanka śmietany(...)pieprzem kajeńskim Schłodzonym ciastem wylepić formę do tart (formy niczym nie smarować), nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Ciasto podpiec 10 minut w 200°C. Na podpieczonym cieście wyłożyć cebulę z serem, polać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 30 minut w 190°C. Po ok.10 minutach wierzch posypać pestkami dyni i słonecznika. Podawać na ciepło lub na zimno

Pełny talerz
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 181

Dziś zapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na bułeczki drożdżowe- motylki z serem (8 sztuk): CIASTO DROŻDŻOWE: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego  cukru waniliowego  (lub zwykłego

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe naleśniki z mascarpone i borówkami amerykańskimi 152

Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej. Ważne jest aby ciasto nie miało grudek i było mocno napowietrzone. Na koniec miksowania dodajemy kakao. Odstawiamy miskę z ciastem na bok.   Ser wykładamy do miseczki, dodajemy cukier puder (dosładzamy do smaku) i dokładnie mieszamy.    Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, smarujemy serkiem, posypujemy ser borówkami i zwijamy. Posypujemy cukrem

ChilliJemy
Mini-tarty z pieczonymi buraczkami 78

ogródka mamy postanowiłam spróbować. Efekt przeszedł moje oczekiwanie - tarty wyszły naprawdę przepyszne. Buraczki mają tu wspaniały, nieco słodki smak za sprawą balsamiczno-miodowej glazury a połączenie z pleśniowym serem i francuskim ciastem jest genialne. Tarty pieczemy w formie na muffiny a po wyjęciu obracamy dołem do góry. Jedyny mankament to długi czas pieczenia buraczków ale to ze spokojem możecie zrobić

Milion Smaków