Gofry z bitą śmietaną i owocami! Takie poranki uwielbiam długie i leniwe. Rankiem na śniadanie można zjeść coś bardziej kalorycznego bez obaw, bo przez cały dzień zdążymy spalić ten posiłek. I chociaż gofry same w sobie nie są zbyt kaloryczne, to dodatki a jakimi najchętniej je jemu już niestety tak. Ale co tam! Raz na jakiś czas można zgrzeszyć(...)jeśli lubisz słodkie gofry dodaj 3 łyżki cukru W/w składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką i odstaw na minimum 15 minut (ciasto możesz też przygotować wcześniej i wstawić na godzinę do lodówki). Smażymy na złoty kolor w gofrownicy. Podajemy z ulubionymi owocami i/lub bitą śmietaną. Życzę smacznego! Cudownego dnia Wam życzę
SMYKWKUCHNIczasie wrześniowych deszczów zgniły mi owoce odmiany Muscat de Provence. W rezultacie zostały tylko pięknie wybarwione dynie odmiany Uchiki Kuri i jakaś odmiana mieszańcowa, która pod koniec sierpnia okazała się niezbyt smaczna. Przyjdzie mi zatem albo dokupić jakieś okazy, albo oszczędnie gospodarować dynią z własnego ogródka. Nie mogłam jednak odmówić sobie ciasta na niedzielę w całkowicie moim stylu - sernikowego
Weekendy w domu i ogrodzieZastanawiałam się nad stworzeniem dla moich gości czegoś zdrowego, lekkiego i odżywczego. Powstał więc taki oto deser. Jeśli chcesz go odchudzić na spód użyj zbożowych ciasteczek
Mój pomysł napędzelkiem nasączonym olejem, ale tylko przed smażeniem pierwszego pankejka. Później smażę już beztłuszczowo). Za pomocą chochelki nakładać na patelnię porcję ciasta. Smażyć na pierwszej stronie niecałą minutę – do czasu aż zaczną się pojawiać pęcherzyki na górnej warstwie ciasta, ale wciąż pozostanie ona wilgotna – to czas, by za pomocą łopatki przerzucić placuszek na drugą stronę i smażyć go przez(...)średnicy ok. 12-13 cm. Podawać wedle uznania z syropem klonowym, polewą czekoladową, owocami, dżemem itd. Smacznego! Jeśli lubicie przepisy na placuszki, to polecam również te przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić idealne Pancakes? Ciasta
Kulinarne Przebojerównie pysznie smakuje odgrzewana w piekarniku. Polecam również przepisy na tarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko Składniki na nadzienie
potrawyregionalneduże drzewo włoskich, więc tamtych nie uważam za jakiś szczególny łakoć. Ostatnio dowiedziałam się, że można kupić już uprażone orzechy laskowe, także w wersji pokruszonej, która doskonale pasuje do ciast a nawet zmielonę na mąkę, która można zagęszczać koktajle i dodawać do pieczenia. Produkuje je firma Treenuts , której linia produkcyjna jest wolna od orzechów ziemnych, soi i glutenu. Jest(...)laskowych – można kupić już pokruszone w Treenuts lub pokruszyć w blendzerze szklankę prażonych orzechów bez skórki owoce do dekoracji – u mnie pół szklanki mrożonych jeżyn (bez rozmrażania) oliwa do wysmarowania foremki i odrobina mąki do podsypania Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami i jeżynami Keksówkę smarujemy olejem i podsypujemy odrobiną mąki. W misce blendujemy na gładką masą
Ugotowane pozamiatanewięc na samym czytaniu się kończyło. Marzyłam wtedy, że jak będę miała własny dom, to będzie inaczej. Będą w nim zdrowe i pożywne posiłki, będzie pełno różnokolorowych warzyw i owoców, a wolny czas będziemy spędzać aktywnie na łonie natury. Teraz mam własny dom, swoją rodzinkę i jest tak? No nie do końca. Ciągły brak czasu, praca, dom, dziecko powoduje(...)ograniczam lub zastępuję zdrowszą wersją. Ale napewno jestem przeciwnikiem przetworzonej żywności pełnej chemii, kupnych batoników, ciast i ciasteczek, i takowej swojej córeczce nie podaję. Niestety z chemią w żywności mamy do czynienia nie tylko w kupnej czekoladce. Szkodliwe warzywa i owoce? Jak się okazuje, pełno szkodliwych substancji, konserwantów i pestycydów („ Pozostałości pestycydów w uprawach owoców i warzyw
Moja Delicjawszystko jest banalne, szybkie i wcale nie tak drogie jak się może wydawać :) Składniki na ciasto: 85 g kakao (około 3/4 szklanki) 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodki 300 g suszonych owoców (figi, rodzynki żurawina - obojętnie w jakich proporcjach i jakie owoce suszone) 2 szklanki wody 4 jajka(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego Owoce suszone zalewamy i gotujemy przez około 10-15 min w rondelku, aż dobrze rozmiękną i napęcznieją wodą. Po tym czasie odstawiamy je do lekkiego przestygnięcia i w tym czasie możemy przygotować duszki bezowe z przepisu poniżej. Jak już duszki będą się piekły i susz lekko przestygnie to blendujemy go dokładnie i przelewamy do miski
Jedzeniomaniawystudzić. Śmietankę ubić na sztywno i dodać zimną galaretkę. Dodać pozostałe owoce i wymieszać . Schować na 10 minut do lodówki i poczekać aż masa troszkę zgęstnieje. Następnie wylać ją na spód ciemny . Zetrzeć mleczna czekoladę na grubych oczkach i posypać nią wierzch ciasta . Smacznego
Słodkości i nie tylkoowoców, który jest w stanie przenieść na wyższy level w zasadzie każdy wypiek czy deser. Pomyślcie o jakmkolwiek słodyczu i dodajcie “z jagodami”. Prawda, że lepiej?Mój hit to sernik z jagodami , ale pyszne są też najzwyklejsze jagodzianki , babeczki , muffinki z kremem jagdodowym czy pierogi na obiad. Brakowało tylko jednej pozycji: ciasto z jagodami! Tegoroczny sezon zaczynam
Ciastkozercytwardszy, więc nie nadaje się do jedzenia na surowo, musi być przetworzony. Z tego owocu robi się nalewki, soki, dodatki do herbaty, mięsa czy deserów. U mnie dzisiaj pigwa na słodko w postaci musu. Taki mus można dodawać do deserów, ciast, naleśników lub serów. Można też jeść bez dodatków, jest bardzo smaczny. MUS z PIGWY Składniki: 3 szt pigwa(...)cytryny Przygotowanie: Pigwę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Przełożyć do garnka, dolać ok. 1/3 szkl wody i gotować, aż owoce zmiękną (ok. 20 minut). Zblendować na mus, dodać cukier waniliowy i dosłodzić cukrem według uznania
Bon appetit mon amiekaszy jaglanej zamiast mąki i wprawdzie można by to i owo poprawić, jednak jestem całkiem z niego zadowolony. Ciasto wyszło kruche i smaczne, a czekoladowo-orzechowy krem z daktyli i awokado świetnie się z nim komponuje, do tego ulubione suszone owoce lub orzechy i voila, tarta gotowa :).Składniki:250 g mąki z kaszy jaglanej*2-3 łyżki melasy(...)awokado ("wegańska nutella" z tego przepisu)jagody goi, orzechy laskowe i suszony kokos do posypaniaZ mąki z kaszy jaglanej, melasy, oleju kokosowego, pomarańczy (skórka+sok) i soli zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć nań ciasto (jest dość sypkie i nie daje się rozwałkować, należy formować je ręcznie). Piec w 180oC przez
Food Squaresłabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki(...)miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę aby się rozpuściły. Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy zimne masło, sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce
Cynamonowe szczęściemiski wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy szczyptę soli, cukier i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta (konsystencja ciasta powinna być gęstsza od tradycyjnego ciasta naleśnikowego). Gofrownicę smarujemy olejem (przy użyciu pędzelka). Bardzo dobrze ją rozgrzewamy. Aby gofry wyszły chrupiące i nie „giętkie”, najważniejsza jest moc gofrownicy! Idealna jest(...)dłużej gofrownica się nagrzewa, tym nasze gofry wyjdą lepsze. Małą chochelką nakładamy porcje ciasta. Gofry studzimy, nie mogą być gorące bo nasze dodatki się rozpuszczą. Na każdą porcję (2 gofry) nakładamy 2 gałki lodów czekoladowych z wiśniami, całość polewamy czekoladowym sosem, posypujemy pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi owocami, po bokach układamy kandyzowane wiśnie i dodajemy akcent zieleni w postaci świeżych
Słodkie okruszkikurkumy i gałki muszkatołowej sok z połowy limetki 50 g mieszkanki kandyzowanych owoców tropikalnych 50 g rodzynek 50 g pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni 70 g cukru 150 g kaszy manny Przygotowanie Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i oliwą. Zagniatając ciasto stopniowo dodajemy mleko. Formujemy kulę z ciasta i odstawiamy do lodówki na pół
Karczma Honorietty