Bardzo dobre placuszki, pełne owoców. I co najważniejsze zdrowa wersja słodkiego śniadania. Można dać pociechom do jedzenia jak ciasteczko Przepis na thermomix na dole Wykonanie ciasta – płatki owsiane zalać gorącą wodą, wymieszać i zostawić na 5 minut. Twaróg z jajkami zmiksować lub mocno ugnieść widelcem i rozmieszać z jajkami. Masę twarogową dodać do płatków, dodać sól, migdały(...)łyżką oleju kokosowego lub innego. Łyżką nałożyć porcje ciasta i lekko spłaszczyć. Formując placuszki. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Bardzo dobrze się je smaży, nic się nie rozlatują. Można polać placuszki płynnym miodem lub obsypać cukrem pudrem. Thermomix w miseczce zalać gorącą wodą płatki i suszone owoce, zostawić tak 5 minut do naczynia miksującego wrzucić twaróg, jajka
Kuchnia Pokoleńmrożonymi ( po uprzednim ich rozmrożeniu i osączeniu ); można też użyć owoców z puszki lub zrezygnować z nich całkowicie. W każdym z ty ch wariantów sernik będzie udany i smaczny :) Polecam :) Kruchy spód: 150 g mąki pszennej 80 g masła, zimnego 20 g smalcu, zimnego ( smalec zwiększa kruchość ciasta, ale nie jest konieczny, w jego miejsce można dać masło(...)następnie zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przygotować formę o wymiarach dolnych około 22x33 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy, przenieść je do niej i dokładnie wylepić spód blaszki. Ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika
Opowieści z piekarnikaprzelewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy borówki i czekoladę, mieszamy delikatnie Ciasto wkładamy do foremek na muffiny (ja używam silikonowych) Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach I gotowe :) Zamiast mieszać ręcznie możemy składniki połączyć mikserem, ale po wsypaniu owoców trzeba już robić to ręcznie. Jest to świetna opcja na szybkie weekendowe słodkości do kawy
Ptasia KuchniaHORTEX ! Zupa jest pyszna na zimno jak i na gorąco, dlatego sprawdzi się o każdej porze roku! Koniecznie zaserwujcie ją swoim pociechom na deser Składniki na zupę: 1 opakowanie owoców tropikalnych Hortex 2,5 szklanki soku Hortex multiwitamina 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na kluseczki miętowo – limonkowe: 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki otartej skórki z limonki(...)limonki oraz posiekaną miętę. Ucieramy, aż masa stanie się gładka. Połowę ciasta wlewamy na łyżkę cedzakową i przecieramy łyżką stołową do gotującej, osolonej wody. Czynność powtarzamy z resztą ciasta. Kiedy kluseczki wypłyną, wyławiamy je, wkładając na krótko do zimnej wody w celu zahartowania. ZUPA OWOCOWA Mrożone owoce zalewamy dwoma szklankami soku i gotujemy 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy
Kierunekuchniadzień dla tego zapachu jestem w stanie odpalić piekarnik ;). Przepis na drożdżówki z powodzeniem możecie wykorzystać z innymi owocami czy innym nadzieniem. Kruszonka robiona z przepisu na placek z rabarbarem i kruszonką , ponieważ nie chciało mi się już jej zagniatać. Ciasto wyrasta szybko i łatwo się formuje. Lubię wchodzić do kuchni i patrzeć, czy wierzch ciasta wraz ze ściereczką
Mieszam w Garnkurana do wieczora 😊 Przepis na paluszki i frykasy zna każdy z Was. Jest to podstawowy przepis na ciasto na pizze. Mój przepis to trochę zmieniona wersja z książki Thermomix. Oczywiście polecam nie tylko mączne przekąski. Warto pomyśleć o warzywach, owocach i pysznych napojach. Ale jeśli miałabym kupować paluszki z takim składem: mąka pszenna , olej roślinny rzepakowy, sól(...)cukier, syrop glukozowy , regulator kwasowości: wodorotlenek sodu, substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu, aromaty - to wolę zamieszać ciasto i zrobić domowe ❤ Frykasy są fajnym dodatkiem do sałaty. Krakersy idealnie komponują się z dipem jogurtowo-czosnkowym. Chipsy z tortilli pasują do sosu pomidorowego. Wszystko jest przyjemnie chrupiące i smaczne. Przepis na domowe krakersy ze szpinakiem Składniki 200 g mąki
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDawno nie jadłam tak pysznych bułeczek. Ciasto drożdżowe lekko wilgotne, smaczne nawet następnego dnia. Do nadzienia możesz użyć nie tylko wiśni świeżych czy mrożonych, ale warto wykorzystać teraz owoce sezonowe: jabłka, śliwki czy jabłka z dynią. Polecam ten przepis, bo drożdżówki przygotowane na bazie tego przepisu są grzechu warte:) Przepis znalazłam u Mariny . Na jej kanale możesz zobaczyć(...)jaki sposób ona przygotowuje te drożdżówki. Ciasto drożdżowe: 250 ml oleju; 250 ml kefiru lub jogurtu; 250 ml mleka; 1 łyżka soli; 2-3 łyżki cukru; 2 żółtka; 1 cukier waniliowy (8g); 70g świeżych drożdży (lub 2 op.drożdży suszonych); 1 kg mąki pszennej; Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić
In my kitchendosłownie chwilę. Idealny przepis kiedy goście są już w drodze, a nie mamy już czasu na upieczenie klasycznego ciasta, które musi jeszcze wystygnąć. Składniki na 4 porcje: 250g mąki 125g cukru 125g masła lub margaryny szczypta soli 300g mrożonych owoców Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Przeczytaj cały przepis - Owoce pod kruszonką at AleTorcik
AleTorcikszkołę średnią. Po tym czasie udało się mu odnaleźć kontakt z kilkoma osobami - oczywiście dzięki jednemu z portali społecznościowych. Owocem tego odnalezienia jest odnowiona przyjaźń z przemiłą Panią Zosią, z którą i ja znalazłam wspólny język. Przedstawiane przeze mnie dziś ciasto jest pierwszym testem przepisów, jakie od niej otrzymałam. Ciasto pyszne i szybkie w wykonaniu osładza mi właśnie gorycz
peggiwkuchniśliwek 1 łyżka cukru 2 jajka bułka tarta olej i masło do smażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski, dokładnie mieszam trzepaczką, aby nie było grudek. Na rozgrzanym oleju smażę cienkie naleśniki. Śliwki płuczę, usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki i mieszam z cukrem. Na środek naleśnika nakładam porcję śliwek. Zwijam naleśniki tworząc krokiety. Krokiety maczam
Tradycyjna kuchnia Kasinigdy jak rosną truskawki… teraz już śpią, ale muszę koniecznie zapytać jak wstaną… niech podzielą się swoją wizją :) Przecież one kojarzą truskawki tylko ze straganów, a większość warzyw i owoców z warzywniaka, w którym robimy zakupy 2-3 razy w tygodniu, bo mamy go po drodze ze żłobka do domu i jest bardzo dobrze zaopatrzony. Z dzieciństwa pamiętam rozgrzane(...)najczęściej kojarzony jest z warzywem – w końcu najczęściej zjadany jest na słodko, jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. W rzeczywistości to jednak warzywo – gatunek byliny. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw." Naleśniki
bistro mamababci człowiek się łapał co jakiś czas. Ale babcia w tamtym czasie miała, na prawdę spore grono koleżanek, które raz w tygodniu się spotykały na kawce, herbatce i kawałku ciasta. Te wizyty doskonale pamiętam do dzisiaj, jak każda z tych Pań była wyfiołkowna, pamiętam że wszystkie miały prawie takie same włosy, takie duże pukle ( dopiero dużo później się dowiedziałam(...)takie spotkanie, Panie przynosiły coś pysznego. Krótko mówiąc dogadzały sobie! Oj do dzisiaj pamiętam smak kruchych babeczek z masą budyniową i owocami od Pani Dzidzi - tak na nią każdy mówił. Ale najbardziej w pamięci utkwił mi smak ciasta z masą budyniową, truskawkami i bezą. Pamiętam go do dziś. Będąc teraz na wsi u rodziców, postanowiłam za wszelką cenę zrobić
SMYKWKUCHNIowoce myjemy oraz osuszamy. Większe owoce jak np. banany, brzoskwinie czy ananasa kroimy na kawałki *** *** Wydrążoną łupinę od arbuza wycinamy w zygzak, tak aby powstał ozdobny wzorek *** *** Owoce mieszamy z wydrążonymi kuleczkami z miąższu arbuza i tak przygotowaną sałatką wypełniamy łupinę arbuza. Całość wkładamy do lodówki *** *** W miseczce mieszamy jogurt z miodem *** *** Tak przygotowanym sosem możemy polać(...)możemy podać sos osobno *** *** Tuż przed podaniem sałatkę możemy jeszcze posypać pokrojonymi orzechami, płatkami migdałowymi albo nasionami słonecznika *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NOCNA OWSIANKA BEZ GOTOWANIA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA
Blog z Apetytemdodajemy ser i dalej dobrze ucieramy do połączenia składników. Wsypujemy budyń i starą skórkę z pomarańczy ( oczywiście owoc wcześniej sparzamy wrzątkiem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód rozwałkowujemy 3/4 ciasta. na ciasto wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto schłodzone w zamrażarce. Pieczemy w nagrzanym
W kuchennym oknie Ewyjest ze śliwkami, ale ponieważ mamy sezon na figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki:Kruche ciasto200 g mąki pszennej3 łyżki soku z pomarańczystarta skórka z połowy pomarańczy100
Kulinarne przygody Gatity