suplementami diety w tabletkach polecano żelatynę w postaci np galaretki. Ja za gotowymi galaretkami z torebki nie przepadam chyba, że są dodatkiem do ciasta, więc pomyślałam że zamiast takiej galaretki z torebki zrobię domową galaretkę z owoców. Galaretka z pomarańczy była super - teraz przyszła kolej na galaretkę truskawkową, robiłam ją już dwa razy i jest świetna. Do tego
cucinaremożemy dodać dosłownie troszkę mąki. 3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia (placuszki smażymy na małej ilości tłuszczu), łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z owocami, dżemem lub jogurtem :-) Smacznego
kruche babeczkiwymieszaj. Składniki mokre przelej do miski, dodaj jabłka starte na tarce i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wykładaj niewielkie ilości ciasta i smaż z obu stron ok. 2 minut. Racuszki podawaj z świeżymi owocami, masłem orzechowym lub innymi, ulubionymi dodatkami Smacznego Czytaj więcej – przepisy na placuszki Artykuł Racuszki z papierówkami i rodzynkami pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchnitext _builder_version="3.0.96" background_layout="light" border_style="solid"] Poniżej prezentuję sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia – szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne na upalne dni, gdyż do ich przygotowania nie potrzeba piekarnika. Najczęściej są lekkie i orzeźwiające, przygotowane z owocami i galaretką. Znajdziesz tutaj różne serniki na zimno, budyniowce, ptasie mleczka, a także rafaello, galaretkowiec czy stefankę(...)najczęściej przygotowywane na bazie herbatników, biszkoptów lub krakersów. Ciasta bez pieczenia są idealne na każdą okazję, nie tylko w gorące dni, a dzieci z nimi przepadają. W sam raz dla osób, które mają problem z piekarnikiem, albo po prostu nie mają ochoty siedzieć w kuchni i pilnować, czy ciasto wyrośnie. Ciasta bez pieczenia najczęściej wkładamy do lodówki, aby stężały
e-PrzepisyKulinarnedodajemy do wcześniej zmiksowanej masy i ponownie krótko miksujemy, do połączenia się składników. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem kokosowym i łyżką nakładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, miodem, syropem klonowym lub cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnybiałka dodajemy do miski, wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy przyprawę do pierników, żurawinę i porzeczkę (oczywiście można dodać inne, ulubione suszone owoce) - ponownie mieszamy i przelewamy masę na blachę, którą uprzednio należy wysmarować masłem, - ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Prawda, że proste? A jakie pyszne! SMACZNEGO! Filmik firmy Amica promujący
MintTasterozpuszczonego masła 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej 200 g borówek amerykańskich lub innych owoców 1 mała puszka masy krówkowej lub kajmakowej czekolada do ozdoby Formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową i posmarować masłem. Ciasteczka zmiksować i dodać masło. Wymieszać. Wsypać na dno foremki, wyrównać i lekko ugnieść. Masę krówkową wyłożyć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukportugalskiej kuchni. Dlaczego? Po prostu mieszkańcy tego kraju kochają słodycze (, a więc mam z nimi coś wspólnego ) Na portugalskich stołach królują słodkie ciasta, ciasteczka, słodkie gęste śmietany, budynie i najróżniejsze kremy. Oczywiście nie brakuje również owoców. Portugalczycy, tak jak i my, kochają truskawki, winogrona, pomarańcze czy ananasy. Ze słodyczy jednak najbardziej słynie Lizbona. Będąc tam koniecznie spróbujcie pastéis
Słodkie okruszkimąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy, aby nie zmiażdżyć owoców. Blachę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Do każdej foremki nakładamy porcję ciasta do 3/4 wysokości. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzone muffinki posypujemy
My simple kitchenPyszne orzeźwiające ciasto na lato, nie lubię serników bez pieczenia ale ten jest przepyszny. Letnie owoce + zimny serek i biszkopty oraz galaretka, coś niesamowitego do tego do zrobienia w bardzo krótkim czasie. Robione w formie o wymiarach 27 cm x 35 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaabardzo ;). Obiady prawie codziennie przygotowuję inne (inspiruję się blogami, korzystam ze sprawdzonych przepisów i je modyfikuję). Raz na tydzień piekę zdrowe ciasto, a kiedy już je zjemy to najczęściej w ramach przekąski (podwieczorka) jem owoce z płatkami owsianymi, jogurtem i orzechami. Na kolację często zjadam resztki warzyw i sera (jakkolwiek to brzmi :D). Co do pomysłów na posiłki
rabarbarowomrożonych potraw np. uszka, pierogi, gołąbki. Rozmrażaj tyle ile potrzebujesz. 5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne ciasto bananowe, z jabłek, gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się do suszenia w piekarniku. 5. Nie wyrzucaj chleba Pamiętaj
Tradycyjna Kuchniatroszkę gęstsze niż ciasto naleśnikowe . Kiedy mamy ciasto przygotowane , rozgrzewam patelnie z odrobiną oleju kokosowego i smażymy placuszki do wykorzystania całego ciasta . Jak mamy usmażone wszystkie placuszki , możemy podawać , bardzo fajnie smakują ze świeżymi owocami . Smacznego
Mój Smakcukrem, a następnie startą częścią reszty ciasta (schłodzonego). Piec dodatkowe 30 minut w 180 stopniach - do momentu, aż wierzch delikatnie się zarumieni. Ciasto idealnie smakuje na ciepło, jak też następnego dnia - po nabraniu wilgoci z owoców
Di gotujeDżemy z porzeczek obowiązkowo muszą znaleźć się w mojej spiżarni. Nie wyobrażam sobie bez nich tortów oraz kruchych ciast. Doskonale sprawdzają się też na gofrach. Jeśli tylko natkniecie się na te owoce, kupcie choć kilogram i przygotujcie szybki dżem. Składniki: 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek 1 opakowanie Żelfix 3:1 Dr.Oetker 350 g cukru Wykonanie: Porzeczki uprzednio oczyścić
kolorowotorcikowoCzęsto mamy ochotę na coś słodkiego a nie chce nam się piec ciasta. Wtedy idealnie sprawdzają się takie deserki. Galaretka, bita śmietana, serek mascarpone i owoce są idealne aby stworzyć coś słodkiego. składniki: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 1 galaretka truskawkowa 2 kostki gorzkiej czekolady oraz starta czekolada do posypania kilka truskawek i czereśni Galaretkę truskawkową
Monia miesza i gotujezdjęciu z ognia - dodać masło (zimne) i ponownie całość delikatnie wymieszać. Gotową masą polać (ciepłą, ale nie gorącą) po wierzchu ciasta. (Późnij w lodówce stężeje.) Tort udekorować wg uznania. (Użyłam m.in. posiekanej czekolady, owoców w czekoladzie, migdałów - całych pozłacanych i posiekanych, żelki owocowej
Di gotujezakręcić i postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, można śliwki z żelfixem blenderem zmiksować, my lubimy jednak kawałki owoców w przetworach - marmolada jest pyszna do tostów, pieczywa, naleśników, gofrów i innych ciast, deserów................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięuzyskasz jednolitą, elastyczną konsystencję,dodaj jajka jak będzie ciężko zmiksuj mikserem. dodaj do foremki babkowej , rozgrzej piekarnik na 130 stopni i wrzuć ciasto na 2 godzinki Odstaw do ostygnięcia. Nałóż lody , udekoruj truskawkami lub wybranymi owocami i bitą śmietaną
pichcisztosię bardzo kleiło. Przełożyć do miski i przykryć ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę Zagnieść wszystkie składniki w rękach. Ciasto wyrośnięte wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Na wierzch rozsmarować dżem i dodać owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150*C na 30 minut a potem 180*C na 20 minut
ClauditteMissCookingczemu zyskuje charakterystyczny jagodowy smak i kolor. Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. Owoc żurawiny ma szerokie w gastronomi. Można ją wykorzystywać do przygotowywania dowolnych potraw, ciast, ciastek, czy deserów. Ciasteczka owsiane dodatkiem żurawiny to jedne z moich ulubionych ciastek. Zawierają w swoim składzie zdrowe składniki i są przy
Tradycyjna kuchnia KasiBardzo smaczny i aromatyczny torcik na niejedną okazję. Dodatek owoców nadaje mu soczystości a trawa cytrynowa zawarta w herbacie ciekawego smaku. Składniki Ciasto ( tortownica 21 cm ) 1 opakowanie … Czytaj dalej Torcik z zieloną herbatą
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywizyta na targu sprawia wiele radości. Jak zwykle nie mogę się pohamować w czasie zakupów i kupuję bez opamiętania różne owoce i warzywa. Rodzina się cieszy, bo wtedy pichcę na potęgę. Dziś więc ciasto na weekend, śliwkowe, jak przystało na jesień. To już drugie takie ciasto w tym tygodniu. Poprzednie zniknęło tak szybko, że nawet zdjęć nie zrobiłam
Przysmaki Karolkisuplementami diety w tabletkach polecano żelatynę w postaci np galaretki. Ja za gotowymi galaretkami z torebki nie przepadam chyba, że są dodatkiem do ciasta, więc pomyślałam że zamiast takiej galaretki z torebki zrobię domową galaretkę z owoców. Galaretka z pomarańczy była super - teraz przyszła kolej na galaretkę truskawkową, robiłam ją już dwa razy i jest świetna. Do tego
cucinarewłóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz przez około 40 minut, lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. To normalne, że trochę opadnie. Podawaj z lodami, owocami lub jak ja jeżynami. Smacznego! English version Chocolate egg white cake (22 cm baking pan) Ingredients: 150 g dark chocolate, chopped
karmelowyMokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Na koniec wrzucić garść owoców porzeczki, obranych z szypułek, wymieszać. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować odrobiną białej czekolady i gronkami porzeczki
Kuchnia w opałachfraîche, będący lekko ukwaszoną tłustą (ok. 30-36% tłuszczu) śmietaną o konsystencji kremu. Świetnie nadaje się do deserów m. in. do świeżych owoców, czy lodów, do zup (nie ścina się przy gotowaniu!), sosów, a nawet ciast! Można kupić ją w sklepach, jednakże jeśli mamy możliwość w banalny i nieskomplikowany sposób przyrządzić tę śmietankę w domu to po co marnować
Be Fit Be Stronggalaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, ostudzić, następnie wstawić do lodówki, aby zgęstniała na tyle, aby można ją było wyłożyć na wierzch ciasta, ale żeby nie była lejąca - czereśnie oczyścić, wydrylować, ułożyć na wierzchu - na owoce wyłożyć gęstniejącą galaretkę - całość schłodzić do zastygnięcia galaretki, najlepiej przez całą
Smakołyki Berenikiwytrawnie. Ja wolę te pierwszą opcję, ale reszta rodziny to raczej łasuchy. Szczególnie dużym powodzeniem cieszą się u nas naleśniki z owocami. Te zrobiłam na zakończenie wyjątkowo długiego w tym roku sezonu jagodowego. Migdałowe ciasto wypełnione jest jogurtowym nadzieniem z dodatkiem likieru migdałowego (wersja tylko dla dorosłych) i świeżych jagód. Jeżeli będziemy je przyrządzać dla dzieci można likier zastąpić
Wiem co jemszufladzie lodówki, od co najmniej tygodnia, leżała sobie ćwiarteczka nie za dużej czerwonej kapusty, a na dnie misy na owoce smętnie poniewierały się dwie przejrzałe śliwki i pół jabłka, nie wykorzystanego do ciasta. Dołożyłam do tego dwie suszone śliweczki, cebulkę, przyprawy, i… powstał pyszny dodatek do mielonych kotletów wieprzowych J To taka moja wersja na dzisiaj – skromna, bez wina
Kuchenne zapiski Edytysię na ostatnie pigwy bo właśnie one są tematem dzisiejszego posta. Nie będzie żadnego ciasta ani wykwintnego deseru. Za to będzie prosto i smacznie. Pigwa, jak każdy owoc, nadaje się przecież na kompot:) I rok w rok taką pigwę w słoikach sobie przyrządzam:) Prosta sprawa - owoce, cukier, woda - a w zimowe wieczory można cieszyć się aromatycznymi owocami
My simple kitchenTaniutkie i szybkie w wykonaniu ciasto u mnie w wersji z jabłkami ale sprawdzi się także z innymi owocami np. truskawkami gdy mamy teraz na nie sezon. Pomocą przy obieraniu i wydrążaniu jabłek mogą być takie wynalazki nożyk do drylowania jabłek , krajacz do jabłek , lub dla tych co nie lubią ręcznego obierania jabłek automatyczny obierak (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabył trochę szalony- ale właściwie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Udało się wiele rzeczy, które ogólnie uznajemy za relaksujące. Była zupa cukiniowa, ciasto gruszkowe, praca w ogrodzie- trawa jest skoszona, niektóre grządki ogarnięte, orzechy i owoce róży zebrane. Obejrzeliśmy słaby film dla młodzieży, lepszy serial z Halle Berry, ja przypomniałam sobie nawet parę odcinków Felki. Dokończyliśmy halucynogenne zielonogórskie wino
les mirabellespagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Kup rulon (lub więcej) ciasta francuskiego z Biedronki (ok. 3zł), pokrój na prostokąty/kwadraty, połóż na nich owoce, ewentualnie polej słodkim syropem. Piecz 13 minut w temperaturze 210°C. Gotowe! Pomysł od anki-weganki:). Szybko, łatwo i bardzo smacznie. Smacznego! Z OpenCard
Qlinarnie i Qlinarniemleko można przechowywać w lodówce do 2 dni, ale ja robię koktajle i używam jednorazowo, również można dodać mleko do muffinek, naleśników, ciast, budyniu pulpę z płatków lubię zjeść np. polaną sokiem owocowym, koktajlem, posiekanymi owocami- jest bardzo syta i mega super działa na trawienie , można też piec ciasteczka mleko jest smaczne, syte, zdrowe.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępodgrzewamy w garnku. Nic nie dodajemy tylko czekamy aż odparuje woda. W tej sposób uzyskamy bardzo ciekawą w konsystencji konfiturę. FINAŁ Na ciasto wylewamy gorącą konfiturę i chłodzimy. Następnie wykładamy krem. Na górze układamy ulubione owoce. SMACZNEGO
Mój Smak na Życiemąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wsypujemy partiami do maślanej masy i mieszamy do połączenia składników. Żurawinę i inne suszone owoce, razem z listkami mięty wysypujemy na blat, na który następnie wyrzucamy gotowe ciasto. Ciasto przygniatamy a następnie rolujemy, aby utworzyło nam wałek.Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut w 180`C.Wyrośnięte ciasto
Słodkie Przyjemnościmascarpone i kilkoma łyżkami ok 4-6 napoju sunquick. Wymieszany ser dodajemy do bitej śmietany na najniższych obrotach miksera.Wyjmujemy z lodówki paterę z ciastem i nasączamy leżący na musie brzoskwiniowym biszkopt. i wykładamy krem o smaku owocu mango. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy go i wstawiamy całość do lodówki na min 1-2 godz.Pozostała część śmietany ubijamy na sztywno
Malinowe Pocałunkitrzymał formę, a jednocześnie delikatny i niegumowaty. Całość smakuje po prostu rewelacyjnie - słodko-kwaśne, idealnie wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię Wam - to jest sernik idealny.Oczywiście można przygotować go z innymi owocami - malinami, truskawkami, jagodami, morelami... Trzeba tylko wtedy dobrze dopasować ilość cukru - jeżyny są dość kwaśne, więc ze słodszymi owocami ilość cukru należ
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdealne pierogi dla dzieci. Ciasto robimy tylko z mąki pszennej i gorącej wody. Farsz możemy zastąpić innymi owocami ale ja dziś polecam starte jabłko (bez cukru). Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml 3 jabłka łyżka soli do gotowania Sprawdź przepis na pierożki z jabłkami
w kuchni i w ogrodzieszklanki śmietany kremówki (+ do posmarowania) Jabłka obrałam, pokroiłam w cząstki. Wymieszałam z cukrem, cynamonem i wyłożyłam na dnie żaroodpornego naczynia. Składniki ciasta połączyłam i zagniotłam. Palcami uformowałam cienki placek na wielkość naczynia. Przykryłam nim owoce, posmarowałam śmietaną i posypałam cukrem. Całość zapiekłam przez 1h w 150st. Z lodami genialne
bastalenapuder Przygotowanie: Mąkę z solą i cukrem pudrem przesiewamy do miski, wbijamy do niej jaja oraz wsypujemy przyprawę z kandyzowanymi owocami(opcjonalnie). Początkowo mieszamy łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia składników, kolejno wyrabiamy ciasto rękoma na gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. (Jeśli ciasto będzie lepiło się do rąk posypujemy dłonie mąką i dalej wyrabiamy). Ciasto formujemy
Symfonia SmakówKorzystajac z trwajacego Dnia Jablka pragne podzielic sie druga propozycja na danie z wykorzystaniem tego wasnie owocu.W mojej kuchni jablka maja rozne zastosowanie, uzywam ich nie
Przysmaki Karolkirozgrzanej patelni lekko wysmarowanej olejem (smaruję patelnię przed pierwszym naleśnikiem, potem w miarę potrzeby przy około 6-7 - ponieważ olej jest składnikiem ciasta, nalesniki nie przypalają się).Naleśniki pysznie smakują z odtłuszczonym serkiem homogenizowanym i owocami lub domowym dżemem (np. z jeżynowym lub z cukinii i pomarańczy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała, masło do smażenia WYKONANIE Jajka mieszamy z serkiem za pomocą trzepaczki, dodajemy mąkę oraz resztę składników, gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła. Na rozgrzaną patelnię kładziemy po łyżce ciasta (podczas smażenia ciasto urośnie), smażymy na złoto z obu stron, następnie osączamy na ręczniku papierowym. Środek racuszka smarujemy konfiturą, a dookoła(...)wyciskamy szprycą porcję serka, układamy następny racuszek, i postępujemy ponownie tak jak za 1 razem. Na ostatnim racuszku na wierzchu robimy kleks z serka i konfitury oraz układamy owoce. Do przełożenia racuszków użyłam konfitury z czarnego bzu od LUKS POMADA , która przełamała słodki smak racuszków i serka. Smak ma nietypowy, lekko wytrawny,który doskonale uzupełnia się
słodki bratekJogurtem Bez Pieczenia – Kolejny pyszny tort w Małej Cukierence. Prosty, szybki w przygotowaniu, bez pieczenia z owocami. Jest bardzo smaczny, jogurtowy, taki lekki i wygląda pięknie. Tort powstawał przy współpracy z marką dr Gerard. Do ozdoby i na spód ciasta użyłam rurek Rolls Rolls Apple Pie, są to smaczne rurki o smaku cynamonowym. Zachęcam do wypróbowania przepisu i polecam
Mała Cukierenkapieczenia, sodę i szczyptę soli. Następnie dodajemy szpinak, kefir, banana, miód i olej. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju. Smażymy małe pankejki na średnim ogniu, po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z owocami w formie musu i/lub kawałków. Wskazówki Podana ilość wystarczy na przygotowanie ok. małych 10 placków. Jedna porcja
Powiedz dietom niepieczenia, sodę i szczyptę soli. Następnie dodajemy szpinak, kefir, banana, miód i olej. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju. Smażymy małe pankejki na średnim ogniu, po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z owocami w formie musu i/lub kawałków. Wskazówki Podana ilość wystarczy na przygotowanie ok. małych 10 placków. Jedna porcja
Powiedz dietom niezjedzenie choć garstki. Sposobów na wykorzystanie truskawek jest wiele, od jedzenia ich tak po prostu, po ciasta, sałatki, przetwory, kompoty i wiele innych po różnego typu koktajle, na który dzisiaj podam Wam mój pomysł :) Składniki: 500 g truskawek 2 owoce kiwi 300 ml mleka, może być roślinne (ja użyłam mleka ryżowego) łyżeczka siemienia lnianego łyżeczka wiórków kokosowych łyżeczka guarany
Taste Of My Daymazurek wielkanocny powinien być niski, kolorowy i słodki. Zwykle robi się je z masą kajmakową i mnóstwem owoców kandyzowanych i orzechów. Ja w tym roku polecam nieco inną wersję. Z masą michałkową i soczystymi brzoskwiniami. MAZUREK SŁONECZNY MICHAŁ Składniki: spód: kruche ciasto (ja użyłam 1 opakowanie gotowego ciasta) wypełnienie: 150 g śmietany 30% 100 g michałków białych (7 cukierków
Bon appetit mon amieciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, krem: 500 ml śmietanki kremówki UHT, 1/2 laski wanilii, 240 g cukru pudru, 4 żółtka, 15 g żelatyny, 2 łyżki mleka 600-700 g owoców (porzeczki, maliny, borówki) Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do malaksera, szybko zmiksować(...)blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić
królestwo garówmasy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką. Dno okrągłej blaszki wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25-30 minut. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Przygotowanie galaretki i owoców – dwie galaretki truskawkowe zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać. Zostawić aż prawie stężeje. Truskawki umyć, odciąć szypułki. Zostawić(...)sitku żeby obeschły. Przygotowanie kremu – krem wykonać zgodnie z opisem na opakowaniu. Wykonanie ciasta – zimny biszkopt przekroić na pół. Na spodnim biszkopcie rozłożyć połowę kremu. Następnie położyć drugą część biszkoptu i znowu rozsmarować pozostały krem. Rozłożyć truskawki, jedna przy drugiej. Na górę wylać gęstniejącą galaretkę. Wstawić ciasto do lodówki. Ciasto jest proste, ale bardzo pyszne
Kuchnia PokoleńKruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa. Babeczki najlepsze są schłodzone. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 3 łyżki cukru 10 dag masła 2 żółtka Budyń: syrop z jednej puszki ananasa VERA (około
Via Gustoilości wychodzi 5-6 naleśników lub 10 na małej patelni.Najlepszy do tych naleśników jest słodki farsz (np. z owoców czy posłodzonego twarogu). Przy nietolerancji laktozy można robić te nalesniki z twarogiem lub jogurtem zamiast śmietany.Ostatnio często też robię wersję ciasta z bananami ale to już w kolejnym wpisie
prawdziwe jedzenieciasto makowe z jabłkami ciasto orzechowe z brzoskwiniami ciasto orzechowo migdałowe czekoladowe gwiazdki deser zimowy katarzynki keks kisiel żurawinowy kluski z makiem Kompot z suszonych owoców – kompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy(...)kremem śliwkowym tort świąteczny – czekoladowo korzenno jabłkowy tort ze śliwek suszonych tort z palonych migdałów tort z suszonych moreli wino do ciasta na świątecznym stole
królestwo garówObiecywałam kilka dni, ale w końcu jest. Zresztą prawda jest taka, że miałam go wstawić w nocy, później rano, a przeciągnęło się do popołudnia :/ Powód jest
Kuchnia w czekoladzieplażą i słońcem. Wtedy to, z za każdego rogu kuszą nas budki, w których sprzedawane są gofry w różnej postaci...wedle życzenia-polane przeróżnymi polewami,posypkami, owocami, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. W dzisiejszy, jesienny dzień naszła mnie ochota na te chrupiące delicje. Składniki: ( na około 8 gofrów ) 25 g masła 250 g mąki(...)białka z dodatkiem szczypty soli. Wszystko delikatnie wymieszałam. I ciasto na gofry gotowe. Teraz wyjęłam swoją przedpotopową... prawie równolatkę gofrownicę;) Posmarowałam kratki olejem. I nakładałam na nie ciasto. I już po chwili, wyjmowałam upieczone i chrupiące gofry. Pozostało już tylko... podawać je z dowolnym dodatkiem lub owocami i schrupać. Smacznego
potrawyregionalneJABŁKA W CIEŚCIE Obiecany Wam post z przepisem na jabłka w cieście. To śniadanie, które pojawia się u Nas często jesienią kiedy, to jest sezon na te owoce, kiedy to malinówki czy antonówki smakują wybornie. Placuszki są bardzo proste do zrobienia, tanie i chyba nie znam osoby, której by nie smakowały. Ja uwielbiam takie śniadania na szybko i jeszcze(...)szklanki mleka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 szczypty cynamonu + do posypania - olej kokosowy do smażenia ( zamiennie rzepakowy) Jajka, mąkę, mleko i proszek do pieczenia, wymieszaj rózgą, ciasto musi być gęste, aby dobrze przywierało do jabłek. Jabłka możesz obrać ze skórki lub nie, jak wolisz, usuń gniazda nasienne drylownicą. Pokrój na grube plastry. Jabłka maczaj dokładnie w cieście
SMYKWKUCHNIszklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 400 g dżemu z kwaśnych owoców (np. z czarnej porzeczki) Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, 1/3 szklanki cukru oraz żółtkami. Ciasto podzielić na trzy części (dwie większe i jedną trochę mniejszą). Jedną z większych części zagnieść z kakao. Wyrobić 3 kule
Bullioutarta na puch. Ciasto rozwijamy i kroimy (każdy płat) na 12 prostokątów (ok. 10×8 cm). Wewnątrz każdego prostokąta, ostrym, cienkim nożykiem robimy w rogach nacięcia, nie docinając ciasta do końca (patrz gif). Rogi składamy do wewnątrz. Układamy na przygotowanej blaszce. Środek każdego lekko dociskamy i przy użyciu pędzelka, delikatnie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Na każde ciastko nakładamy masę serową(...)rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut. Upieczone wykładamy na kratkę do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy.Czy z owocami, czy z serem, czy też upieczone i wypełnione masą lub bitą śmietaną ciastka francuskie, wśród ciast, plasują się w moich zakamarkach kulinarnych na bardzo wysokiej pozycji. Kruche i delikatne, listkowane ciasto, osłodzone masą serową, przyprószone cukrem pudrem
mojewypiekiinietylko