wykładamy na blaszkę 25/30 wyłożoną folią aluminiową. Równio rozkładamy i pieczemy 25 minut, w piekarniku nagranym do 180 % C. Ciasto po upieczeniu studzimy. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kiedy zaczną tężeć dodajemy do nich pokrojone w kostkę owoce. Na spód wylewamy galaretki i chłodzimy około 2 godzin. Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy(...)koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy sok z cytryny. Bezę rozkładamy na blaszkę, formując na kształt naszej formy w której piekliśmy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 140 % C. Beza powinna być chrupka i wypieczona. Śmietanę ubijamy z cukrami waniliowymi i cukrem na sztywno. Następnie dalej ubijając wlewamy rozpuszczoną żelatynę i szybko mieszamy. Na ciasto
Kulinarne Fantazje Marioliwykładamy na blaszkę 25/30 wyłożoną folią aluminiową. Równio rozkładamy i pieczemy 25 minut, w piekarniku nagranym do 180 % C. Ciasto po upieczeniu studzimy. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kiedy zaczną tężeć dodajemy do nich pokrojone w kostkę owoce. Na spód wylewamy galaretki i chłodzimy około 2 godzin. Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy(...)koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy sok z cytryny. Bezę rozkładamy na blaszkę, formując na kształt naszej formy w której piekliśmy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 140 % C. Beza powinna być chrupka i wypieczona. Śmietanę ubijamy z cukrami waniliowymi i cukrem na sztywno. Następnie dalej ubijając wlewamy rozpuszczoną żelatynę i szybko mieszamy. Na ciasto
Kulinarne Fantazje Mariolirodzynek (+duża łyżka mąki ziemniaczanej) 2-3 łyżki pokrojonej drobniutko skórki z pomarańczy (przygotowanej wcześniej wg poniższego przepisu), * można dodać owoce (np. mandarynki, brzoskwinie etc. ja dodałam około 50 gram rodzynek hetmańskich- ekstra dużych :), układamy je bezpośrednio na cieście. Do naczynia pojemności około 2 litry dajemy ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka z 4 jaj i jeden budyń. Wszystko razem
Smakowy Rajźródło białka np. twarożek i ulubiony dodatek w postaci np. owoców. Świetnie smakuję również sam jako przekąska, bo ma w sobie odrobinę słodyczy z jabłka oraz czekoladę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kromki (12): 247 kcal B 8 g W 36 g T 8 g Składniki: ciasto ▪ 250 g mąki gryczanej ▪ 250 g mąki owsianej
Zdrowie i pysznie na talerzuźródło białka np. twarożek i ulubiony dodatek w postaci np. owoców. Świetnie smakuję również sam jako przekąska, bo ma w sobie odrobinę słodyczy z jabłka oraz czekoladę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kromki (12): 247 kcal B 8 g W 36 g T 8 g Składniki: ciasto ▪ 250 g mąki gryczanej ▪ 250 g mąki owsianej
zdrowo i aktywniepodgrzewamy na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się. Całość miksujemy ze sobą na gładką masę, którą wrzucamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dużą łyżką wyrównujemy powierzchnię ciasta i odstawiamy na bok. Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem(...)lekko podgrzewamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia; możemy potem zmiksować na gładko jak w przypadku glazury pomarańczowej lub też zostawić owoce w całości. Gdy sernik będzie też już całkowicie zimny możemy przelać masę na wierzch ciasta i schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc. Łasuchy muszą niestety poczekać, ale warto! O smaku ciasta niech świadczy fakt
sama złodyczMajowe ciepłe dni sprzyjają ciastu drożdżowemu Tak, tak… być może brzmi to zabawnie ale przecież ciasto drożdżowe uwielbia ciepło, praca nad pysznymi drożdżówkami nie pochłania zbyt wiele czasu, a owoce w drożdżówkach przybliżają nas myślami do lata. Pyszne, puszyste, drożdżówki z malinami smakują obłędnie. Polane słodkim lukier idealnie współgrają z orzeźwiającym smakiem malin. Dzięki nim drożdżówki są soczyste(...)około 10 minut, aż drożdże się lekko spienią. Po tym czasie dodajemy jajka, masło, sól i mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy mąkę, mieszamy początkowo łyżką następnie całość zagniatamy ręką. Jeśli ciasto się klei podsypujmy odrobiną mąki, starajmy się jednak podsypywać jak najmniej. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne. Ciasto odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce na około
Made By Mom And SonPilzno niemal w całości znajduje się w granicach obszaru chronionego krajobrazu (obszar Jastrzębsko-Żdżarski, Pogórze Ciężkowickie, Pogórze Strzyżowskie) bogato zalesionego i obfitego w owoce leśne i grzyby. Zbieranie owoców leśnych: borówek, malin i czernic jest tu bardzo rozpowszechnione. Pierogi z borówkami robione są zgodnie z tradycyjnymi przepisami przekazywanymi z matki na córkę. Najczęściej spożywano je w piątek(...)przeczytać, że pierogi powinny mieć kształt półkolisty z charakterystyczną falbanką w miejscu zlepienia, zaś w przekroju widoczne powinny być borówki otoczone ciastem pierogowym. Kształt powinien być półkolisty, kolor pierogów jasnokremowy, aż po kremowy z widocznymi granatowo-fioletowymi prześwitami owoców. Osobiście uwielbiam te pierogi :-) Robiłam dzisiaj na obiad i skrycie liczyłam na to, że zostanie jeszcze na jutro, ale niestety
Passions hobbies lifekolejny postanowiłam dołączyć do zabawy i razem z innymi blogerkami uczestniczyć w akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem wspólnie wypiekamy śniadaniowe placuszki jogurtowe z owocami (w tym przypadku miały to być truskawki, ale oczywiście każda z nas doda to co chce). Ja upiekłam je na śniadanie, ale podzieliłam się z mężem – byłam taką cudowną żoną co zrobiła dostawę(...)jajka i olej dodajemy cukier, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Całość mieszamy łyżką i wykładamy na rozgrzaną patelnię porcje ciasta (porcja = 1 łyżka) aby zachować odstęp między placuszkami. W lekko podsmażone placuszki układać owoce. Smażymy ok 2-3 minut z każdej strony na małym ogniu. Podajemy gorące – możecie je posypać cukrem pudrem, polać śmietanką
Szybko Tanio SmacznieProściej być nie może. Tylko wymieszać ze sobą składniki i gotowe. Można do niego wrzucać te owoce na które akurat jest sezon, a i mrożone też się sprawdzą. Polecam wszystkim, a szczególnie tym którzy swoją przygodę z pieczeniem dopiero zaczynają. To ciasto nie może się nie udać :) U mnie z ostatnimi już
Polska Zupajakie zrobiłam. Strukturą przypomina babkę piaskową. Jest mięciutkie oraz delikatnie pulchne . Z dość wyczuwalnym smakiem kokosowym - w końcu owoc ten wstępuję tu pod trzema postaciami. Idealnie słodkie, aż może nad to :) Ekologiczny dżemik truskawkowy ciekawie i smacznie urozmaica ten bezglutenowy wypiek. Ciasto pozbawione jest białego cukru, pszennej mąki czy tłuszczu. I jak tu można mówić, że wypieki bezglutenowe
Zdrowie na języku :Pskładniki na ciasto I: 60 g mąki orkiszowej 60 g cukru 70 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak Jedzeniadodatkiem płatków migdałowych, o delikatnym, korzennym aromacie :) Orkiszowe ciasto razowe z rabarbarem ok. 350 g rabarbaru 130 g ksylitolu 3 jajka 100 ml delikatnej oliwy / oleju 80 ml jogurtu 250 g mąki razowej orkiszowej, drobno mielonej 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu + płatki migdałowe do posypania Piekarnik rozgrzać do 180°. Owoce umyć i osuszyć, rabarbar pokroić na kawałki, truskawki(...)wymieszać – 1 łyżka jogurtu – wymieszać – 2-3 łyżki mąki, itd.), stale miskując, jednak nie za długo. Gdy ciasto jest już starannie wymieszane, przełożyć je do wyłożonej papierem lub natłuszczonej i lekko wysypanej mąką foremki, wierzch posypać mielonymi migdałami (można pominąć), nałożyć owoce i ewentualnie posypać je 1-2 łyżkami cukru z dodatkiem cynamonu lub wanilii / tonki czy imbiru
FitKotbył strzał w dziesiątkę! Powstał pyszny, kremowy, o subtelnym kokosowym smaku deser. Początkowo z mango planowałam przygotować mus. Ostatecznie pokroiłam owoc w cienkie plastry, które ułożyłam na wierzchu tarty. Puentę stanowiły wiórki kokosowe :) Polecam :) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 jajko 50 g cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 250 g serka mascarpone
zadanie-gotowaniepostanowiłam , że je zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas(...)godziny. Krem: Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie. Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat). Wstawić do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny. Smacznego
Różne smaki w kuchni