Rolada biszkoptowa z bananami i jabłkami. Pyszna i szybka propozycja. Piekłam ją podczas wyjazdu do rodzinki. Bardzo im smakowała i mam nadzieję, że będą z przepisu
Ewa w kuchniodsączając maślankę. Z tej ilości wyszło 400 ml maślanki. Maślankę przelewamy do np. słoika i wstawiamy do lodówki – możną ją później wypić lub zrobić z jej dodatkiem koktajl, ciasto z owocami, proziaki lub naleśniki. Ma ona rzadszą konsystencję, niż kupiona w sklepie ale jest bardzo smaczna. Jak płuczemy masło? Odsączone masło skręcamy w gazie formując zwartą bryłę, którą wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKruche ciasto z owocami i bezą piekłam już wielokrotnie, ale muszę przyznać, że wersja z malinami jest jak na razie moim faworytem. Maliny są lekko kwaśne, co wspaniale współgra
BullioMorelowa modyfikacja jednego z najpopularniejszych przepisów na stronie, czyli kruchego ciasta z lekką, budyniową pianką. Pokrojone w kostkę masło zagnieść z pozostałymi składnikami i podzielić na
BullioCiasto jest przepyszne, oczywiście jak lubicie czarną porzeczkę. Czarna porzeczka ma bardzo intensywny smak. Wykonanie ciasta – do miski dodać masło, cukier, żółtka, mąkę, proszek do
Kuchnia PokoleńDokładnie o tej porze miałam sobie siedzieć z mężem mym na kanapie, we wrocławskim apartamencie i popijać jakieś fajne wrocławskie piwo kraftowe. Zamiast tego siedzę przy
gotować!Korzystam z sezonu truskawkowego 🙂 Proste połączenie – kruche ciasto, budyń i truskawki. Całość posypana cukrem pudrem. Naprawdę godne polecenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do
Bulliozimie zostały mi mrożone jagody. Nie miałam czasu wykorzystać tych owoców do ciasta, ale ochota na deser z nimi w roli głównej była nie do przezwyciężenia! Tak powstał genialny napój. Do czekolady z jagodami używam jogurtu – dzięki niemu ma orzeźwiający posmak, za którym przepadam. Dodałam też Inkę, która doskonale podbija smak czekolady (ta z błonnikiem dodatkowo nas nasyci
Poezja smakuKolejna propozycja na pyszne ciasto z wykorzystaniem truskawek, chociaż ciasto jest też pyszne z innymi owocami sezonowymi. Przepyszne ciasto na lato, miękkie, wilgotne, puszyste. U mnie zniknęło w jeden dzień :) Bardzo proste w przygotowaniu a podczas pieczenia w całym domu unosi się zapach truskawek. To ciasto nie może się nie udać :) Składniki: (użyłam blaszki
Zrób to smacznieKorzystajmy póki trwa sezon na rabarbar. Przygotujemy pyszną drożdżówką. Dziś pokaże Wam jak przygotować taką, w której zaczynu nie robi się oddzielnie z samych drożdży mąki
Z Majeczką w kuchniPojawiają się pierwsze truskawki. Nasze , polskie..ochota na ich zakup była większa niż cena. Powstał takim sposobem lekki serniczek, który przygotujecie w kilka chwil Składniki: opakowanie
Z Majeczką w kuchniwymieszać dokładnie. Mus wylać równomiernie na piankę truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki. Zapraszam Was do korzystania z innych moich przepisów na ciasta z wykorzystaniem truskawek: * KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ * DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ * TRUSKAWKOWA POEZJA
Zrób to smacznieDrożdżowe ciasto z zatopionym w nim rabarbarem. ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 130 g masła, 5 jajek, 300 ml mleka, 7 g
królestwo garówSezon na rabarbar w pełni i ja w pełni z niego korzystam :) Zapraszam na proste i szybkie ciasto z rabarbarem. Bardzo smaczne, lekkie i puszyste, a
Kuchnia z widokiem na ogród