szklanki śmietany 12% 5 jajek kostka margaryny (250g) szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na kruszonkę: 150g mąki pszennej 60g cukru pudru 90g miękkiego masła rodzynki lub owoce (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Rozetrzeć drożdże ze śmietaną i łyżeczką cukru, w dużym kubku lub miseczce. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rozpuścić margarynę. Jajka wraz z cukrem ubić mikserem(...)składniki się połączą rozdrobnić większe bryły na mniejsze grudki. Kruszonkę również włożyć do lodówki. Blachę (prostokątną) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć ciasto z lodówki, nałożyć do blaszki, posypać kruszonką. Na ciasto można także wyłożyć owoce lub rodzynki i dopiero potem posypać kruszonką, jednak ja z tego zrezygnowałam. Piec około godzinę w temperaturze 180 stopni. Przepis jest zmodyfikowaną wersją
Mania WypiekaniaMoja mama zawsze powtarza, że gdyby otworzyła restaurację, to dostałabym oddzielną kuchnię do robienia deserów. Dzisiejsze ciasto to koncepcja własna i powiedzieć można, że w dużej mierze, również bardzo podatna na udoskonalenia - konfitury bądź sezonowe owoce można dowolnie zmieniać, tak samo jak czekolady. I za każdym razem (gwarantuję!) powstanie coś absolutnie nowego. Zazwyczaj przygotowywałam(...)ciasto w wersji porzeczkowej, ale tym razem zdecydowałam się spróbować z wiśniami. Oba są pyszne, ale porzeczkowe bardziej przypadło mi do gustu - uwielbiam kontrast tych kwaśnych owoców z gorzką czekoladą. CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWY I KREMEM WIŚNIOWYM PRZEKŁADANE WIŚNIOWĄ KONFITURĄ ORAZ Z GLAZURĄ WIŚNIOWĄ Składniki na ciasto czekoladowe: - 150 gram czekolady gorzkiej - 100 gram masła - 5 jajek
Życie zamknięte w smakuCiasto z jeżynami, puszyste, lekkie, bez miksera, na małą blaszkę, w zasadzie na raz kiedy mamy gości lub apetyt na coś dobrego, słodkiego Ciasto na maślance, do którego możecie wrzucić wszelakie owoce mrożone lub świeże, posiekane. Polecam sprawdzony przepis. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, przesianej 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka octu winnego 3/4 szklanki drobnego(...)Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce łącze rózgą kuchenną suche składniki, dodaję mokre, mieszam do połączenia. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch wtykam jeżyny (nie rozmrażam ich). Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Piekę ciasto na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół bez termoobiegu i przez
Zasmakuj Kuchnidomu i domownicy już rozpoczęli poszukiwania czegoś słodkiego po szafkach. A że czasowo ostatnio średnio wyrabiam w miedzy czasie przygotowywania obiadu zarobiłam ciasto na placuszki. Wakacyjny czas spędzamy w domu na wsi więc owoce mam pod ręką i tak powstał ten pyszny duet. Składniki: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 2 jaja 1i ½ szklanki ciepłego(...)cukier i sól. Dokładnie wymieszać i połączyć z mąką. Znów wymieszać do połączenia produktów. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia ciasta. Po tym czasie owoce można wmieszać do ciasta i porcjami, łyżką wykładać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor
W garach u Gosigazowaną. 2. Ciasto dzielimy na dwie w miarę równe części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżek nakładamy na blaszkę najpierw porcję ciasta jasnego, potem koło niego porcję ciasta ciemnego i tak do końca, kolejny rząd odwrotnie. Jak zostanie nam ciasta, to nakładamy na ciapki jasne ciasto ciemne, a na ciemne(...)jasne. Tak powstaną na łatki ;-) 4. Na ciasto wysypujemy umyte owoce. Ilość wedle uznania, ja borówek dałam dość dużo. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Sprawdzamy czy upieczone za pomocą drewnianego patyczka :-) Po upieczeniu studzimy, przed podanie możemy posypać cukrem pudrem
kruche babeczkiminut przestygnąć. Składniki na tradycyjną prostokątną blaszkę 25x35: Ciasto: pół kostki drożdży (50 g) 220 ml podgrzanego mleka (ciepłego, nie gorącego) 4 jaja 60 dag maki pszennej typ 500 łyżka cukru + 3/4 szklanki cukru 125 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa) Dodatki : 0,5 kg rabarbaru garść innych owoców, ja dałam mrożone wiśnie na kruszonkę: pół kostki(...)przed wyłożeniem go na ciasto oprószyć go cukrem pudrem. Zrobić kruszonkę. Cukier masło i mąkę zagnieść ze sobą. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć podrośnięte ciasto, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec z 180 stopniach przez 40 minut (lub chwilkę dłużej jeżeli ciasto nie jest rumiane, sprawdzać gotowość patyczkiem w razie wątpliwości). Przestygnięte można oprószyć cukrem
Poezja Smaków - blog kulinarnyPyszne, wilgotne i proste ciasto – idealne do popołudniowej kawy. Przygotować je możemy z ulubionymi owocami. Ja polecam również wersję ze śliwkami :) Składniki (foremka 40x28): 390 g mąki tortowej, 300 g cukru, 4 jajka, ¾ szklanki kwaśnej śmietany, ¾ szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżki soku z cytryny, puszka brzoskwiń, cukier puder(...)następnie śmietanę i dalej ubijać na średnich obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy – miksować na małych obrotach do czasu połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i wyrównać. Do reszty ciasta dodać kakao, mleko i wymieszać. Ciemne ciasto nakładamy „kleksami” na jasne i robimy „esy floresy
Nie tylko w kuchnimagicznie znika. Tarta jest szybka w wykonaniu, tylko potrzebuje chwilę w lodówce aby była dobra do zjedzenia. Zachęcam do wypróbowania. Zamiast mandarynek można dać pomarańcze ale owoce cytrusowe mają tutaj znaczenie, nadają ciastu charakteru. Tarta z kremem imbirowo - mandarynkowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieśliwek 2 galaretki pomarańczowe Polewa: 100 g czekolady (mleczna, gorzka, deserowa, do wyboru)** 60 ml kremówki 1 łyżka masła Dodatkowo: 3-4 łyżki soku z pomarańczy Wykonanie ciasta śliwkowa delicja: Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy 23-24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia; nie smarować tłuszczem. Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych(...)formy. Galaretka. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć, pestki, przekroić na pól, wrzucić do głębokiej i szerokiej patelni i rozgotować (nie dodaję wody, mieszam i uważam, by nie przypalić owoców). Ugotowane śliwki zdjąć z ognia, zmiksować na gładki mus. Ponownie zagotować i odmierzyć 1 litr musu***. Do masy dodać 2 galaretki pomarańczowe, wymieszać i pozostawić do przestudzenia. Biszkopt nasączyć sokiem
Rodzinka w kuchniClafoutis to pyszny, francuski deser. Świeże owoce zapiekane w delikatnym cieście. Bardzo szybko się robi, wystarczy tylko wymieszać składniki ciasta i zalać nimi owoce. Nie potrzeba nawet robota kuchennego, wystarczy miska i trzepaczka. Takie nieskomplikowane przepisy lubimy najbardziej. Dzisiejsza wersja zawiera śmietankę i jajka więc nie nadaje się dla alergików. 0,5 kg. ciemnych czereśni 3 jajka(...)masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo mąkę i śmietankę i ubijać, aż powstanie gładkie ciasto. Formę żaroodporną wysmarować dokładnie masłem. Umieścić w niej wydrylowane czereśnie i zalać ciastem. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem. Można też podawać na zimno
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieLato to naprawdę idealna pora roku na wszelkiego rodzaju wypieki z owocami bo jest ich mnóstwo i nie wykańczają domowego budżetu dlatego dzisiaj kolejna propozycja na słodką tartę z ciasta ucieranego w towarzystwie śliwek Składniki: - 450g śliwek - 120g masła - 2 jajka - 260g mąki pszennej - 100g cukru - 15g cukru trzcinowego - szczypta soli - 1 opakowanie cukru waniliowego - 5g proszku do pieczenia
Kuchenne WariacjeWitam Kochani Sezon truskawkowy trwa, ale już powoli się kończy. Aby wykorzysta resztę truskawek chcę Wam dziś polecić jedno z moich ulubionych ciasto z tymi owocami :) Mowa(...)przekładańcu budyniowym. Jest to bardzo proste i eleganckie ciasto, które zachwyci każdego. Łączy w sobie smaki, które idealnie ze sobą współgrają tworząc pyszną całość. Ciasto składa się z kakaowego biszkopta, kakaowych herbatników, masy budyniowej oraz galaretki z truskawkami :) Bardzo Wam to ciasto polecam, zwłaszcza że idealnie smakuje również z innymi owocami takimi jak maliny, borówki cz banany :) Zapraszam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBiałka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do masy wlewam olej i ocet oraz wsypuję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Pianka cytrynowa: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody(...)galaretką. Masę wylewam na upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 750ml wrzątku. Studzę. Mandarynki odsączam z syropu. Owoce układam na masie cytrynowej. Mandarynki zalewam tężejącą galaretką pomarańczową. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasiwylepiamy forme do tarty. Wylepiamy także boki. Spód tarty podsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie wchłonęło w trakcie pieczenia soku ze śliwek. Umyte, pozbawione pestek i przepołowione owoce wykładamy na ciasto. Śliwki powinny do siebie ciasno przylegać. Owoce posypujemy cynamonem. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywna pianę. Wykładamy ją na śliwki. Drugą część ciasta ścieramy na tarce
Raj dla Podniebieniapowłoką, bo owoce lubią przylepiać się do dna - ja użyłam tu patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) Rozgrzać patelnię, wrzucić mały kawałek oleju kokosowego - ok 1/2 łyżeczki - poczekać aż się rozpuści i rozsmarować go po całym dnie patelni - można tu użyć pędzelka . Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego(...)dobrze wyczyścić ręcznikiem papierowym lub mokrą gąbką - żeby nie zostały na niej kawałki przywartego owocu, które spalą się podczas kolejnego smażenia . Powtórzyć proces smażenia z kolejną porcją ciasta i owoców aż do wyczerpania składników, za każdym razem uprzednio smarując patelnię niewielką ilością oleju kokosowego . U mnie przed podaniem delikatnie posypane cukrem perlistym do wypieków
Grunt to przepis!