BŁYSKAWICZNE JOGURTOWE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI FIT 190użyć również miodu, lub syropu z agawy. Moje babeczki wychodzą trochę zakalcowate, ponieważ faszeruje je dużą ilością truskawek ( oczywiście jest to efekt zamierzony), aby były bardziej puszyste wystarczy połowa owoców. Smacznego! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki ksylitolu, miodu lub syropu z agawy 3 duże jajka(...)oczyszczoną dodaję do mąki truskawki w drugiej misce mieszam jajka z ksylitolem (miodem), dodaję jogurt, olej i aromat waniliowy do masy jajecznej dosypuję mąkę i delikatnie mieszam nakładam ciasto do papilotek Piekę 20 -25 minut w 180 stopniach
Upiecz sobie babeczkę
Ciasto hinduska baletnica 536Pyszne i delikatne w smaku ciasto na zimno o smaku białej czekolady i mango :-) Smak i faktura wzbogacona o jogurt grecki oraz proso preparowane. - bez pieczenia - bez spodu - bez glutenu - bez dodatku cukru Czas przygotowywania: do 30 minut Czas chłodzenia: minimum 4 godziny Ilość: tortownica średnicy do 18 cm lub inna mała forma Składniki(...)słodkiej śmietanki 36 % • 200 g jogurtu greckiego • szklanka prosa lub ryżu ekspandowanego/dmuchanego • 1 łyżka żelatyny i 50 ml wrzątku Składniki na pierzynkę z mango: • 1 dojrzały owoc mango • 200 g jogurtu greckiego • łyżeczka żelatyny i 50 ml wrzątku
AniaGotuje.pl
Zdrowe naleśniki pełnoziarniste gryczano-orkiszowe na maślance 205chcę Wam zaproponować zdrową wersję z mąką gryczaną, mąką orkiszową pełnoziarnistą i maślanką. Idealnie pasują do nich jagody i syrop klonowy, ale jeżeli nie posiadacie, to można wykorzystać inne owoce, np. maliny lub truskawki. Syrop klonowy zaś można zastąpić miodem. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju rzepakowego 500 ml maślanki 150 g mąki(...)maślankę i wymieszane ze sobą obie mąki. Ponownie zmiksować na jednolitą masę i włożyć do lodówki na godzinę (lub na całą noc). Na rozgrzaną patelnię wlewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego, rozprowadzić go po patelni kulistym ruchem ręki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu polane syropem klonowym i posypane jagodami. Uwagi: Dzięki zawartości oleju rzepakowego
Passions hobbies life
Pieczone banany z syropem malinowym 162Szybki, smaczny i bardzo prosty deser. Pieczone banany z syropem malinowym zdecydowanie będą smakować wszystkim, którzy kochają słodkie desery. Dodatkowo warto wspomnieć, że taki deser świetnie
Programista w kuchni
Recenzja produktów Legal Cakes 206Tworząc nasze produkty uwzględniamy wszystkie aspekty ważne dla osób chcących odżywiać się optymalnie: liczbę kalorii, bilans makroskładników, zawartość mikroelementów czy indeks glikemiczny. W naszej ofercie znajdują się batony i ciasta bezglutenowe, bezlaktozowe, czy też stworzone z myślą o diabetykach. 1. Baton żurawina + jagody goji 140g Składniki: banany, płatki owsiane, płatki jęczmienne, odżywka białkowa, żurawina, jagody goji. Wartość odżywcza: wartość energetyczna(...)słodki, nie za ciężki, akurat w punkt! Żurawina i jagody goji nadają przyjemnego kwasku. 2. Baton owocowo-czekoladowy 140g Składniki: banany, płatki owsiane, płatki jęczmienne, odżywka białkowa, czekolada 90%, owoce sezonowe, wanilia. Wartość odżywcza: wartość energetyczna 276kcal, tłuszcz 4g, węglowodany 40g, białko 20g. Opinia: Baton o tej samej bazie co poprzedni, również nie jest za ciężki, ani za słodki
Be Fit Be Strong
Tradycyjne pączki (z kajmakiem i malinami) 188Każdą część delikatnie spłaszczamy w dłoniach i nakładamy łyżkę masy kajmakowej oraz 2-3 maliny. Ciasto zlepiamy i układamy na desce obsypanej mąką. Postępujemy tak samo z pozostałą częścią ciasta. Pączki odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut- aż podwoją swoją objętość. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Należy pamiętać(...)zbyt zimny pączki wchłoną go więcej i nie będą smaczne. Po usmażeniu pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierem. Składniki lukru mieszamy i polewamy nim ciepłe pączki. Dekorujemy kandyzowanymi owocami lub skórką pomarańczy/cytryny jeśli uważamy to za konieczne. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja
gofry (przepis II) 194jagodami i takie też są najlepsze ale niestety na nie jeszcze musimy trochę poczekać. Poza sezonem jadamy je z bitą śmietaną i frużeliną lub dżemem, albo innymi owocami. Gofry z tego przepisu są bardzo chrupiące a w środku delikatne. Na pewno zasmakują każdemu, w końcu to ponadczasowy deser dla małych i dużych łasuchów. *na ok. 12 sztuk Składniki(...)szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, mleko i olej, zmiksować. Białka ubić na pianę i wymieszać z ciastem- całość będzie dość gęsta. Gofrownicę przed pierwszym smażeniem nasmarować olejem. Wlać ciasto i smażyć aż gofr będą złote czyli około 4 minuty. Im większa moc gofrownicy tym gofry wychodzą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Do Liebster Blog Award nominujÄ nastÄpujÄ
ce blogi: 161lody to? odp: Straciatella. 7. Jaki smak kojarzy Ci się z dzieciństwem? odp : Smak aromatycznych powideł . 8. Wolisz kisiel czy budyń? odp : Kisiel. 9. Jogurt naturalny czy z owocami? odp : Nie jem jogurtów bo mam nietolerancję laktozy. 10. Co cenisz w ludziach najbardziej? odp : W ludziach najbardziej cenię szczerość i uczciwość. 11. Jakie są Twoje ulubione zioła(...)najlepiej lubisz ? 6. Serek waniliowy czy jogurt ? 7. Co używasz w swojej kuchni tylko sól czy Vegetę ? 8. Lubisz potrawy ostre czy łagodne ? 9. Najlepsze ciasto które jadłaś ? 10.Co najczęściej gotujesz ? ziemniaki , kasze , czy ryż ? 11. Kawa czy herbata ? Do Liebster Blog Award nominuję następujące blogi: 1. http://waniliaikardamon.blogspot.co
Sama słodycz i szczypta chili
Tiramisu z malinami 341tiramisu z dodatkiem malin. Jestem pewna, że ta wakacyjna wersja zachwyci Cię smakiem. Wcześniej robiłam tiramisu jagodowe, które zostało dosłownie pochłonięte. Malinowe jest równie pyszne, ale właściwie każde miękkie owoce sprawdzą się super. Tiramisu najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by krem stężał, a smaki się przegryzły. Składniki na keksówkę: 200 g podłużnych biszkoptów 250 g mascarpone 250 ml śmietany(...)espresso. Posłodzić kawę 2 łyżeczkami ksylitolu lub cukru i dodać łyżkę likieru amaretto. Ostudzić foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa truskawkowa 293Truskawki królują w naszych przepisach. Sezon trwa i należy je wykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty. SKŁADNIKI: 1 kg. truskawek 2 litry wody 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki(...)litrami wody dodajemy goździki. Zagotowujemy i od tego momentu gotujemy ok 10 min. Kisiel rozprowadzamy zimną wodą dodajemy do zupy. Galaretkę rozprowadzamy wrzątkiem i również wlewamy do owocówki. Mieszamy. Owoce możemy wyjąć i dodawać do talerza lub zostawić w zupie. Zupę możemy zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. U mnie 3 łyżki jogurtu. Makaron gotujemy w wodzie al dente. Podajemy
W kuchennym oknie Ewy
Ciasteczka owsiane z żurawiną 200Bardzo kruche, pyszne ciasteczka owsiane z mąką razową i płatkami owsianymi, czyli ze sporą dawką błonnika. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Można do nich dorzucić orzechy, ulubione suszone owoce lub kawałki czekolady. Polecam gorąco bo są naprawdę znakomite!Składniki:200 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru brązowego1 jajko1/2 szklanki pszennej2 szklanki mąki pszennej razowej1 szklanki płatków owsianych błyskawicznych3/4 łyżeczki proszku(...)krem, po czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Chwilę
Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki razowe 221smak jaki chcecie) kostka białego sera 2 łyżki cukru trzcinowego cynamonSposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni i nalewać chochlą tyle ciasta, żeby pokryło całe dno. Ja mam miskę z dziubkiem, to nie używam chochli. Zachęcam do podrzucania naleśników, bo to jest cała frajda smażenia :-) Wystarczy delikatnie podważyć placek widelcem a potem(...)wydaniu ma być porządny gruby wiejski ser. Każdy naleśnik robić analogicznie do pierwszego, czyli smarować grubą warstwę sera, na to cienką warstwę dżemu i na to owoce. Składamy na pół. Doskonały pomysł dla dzieciaków na śniadanie, podwieczorek, drugie danie obiadowe, kolację.Kocham
pieprzny smaczek
34.Coś słodkiego na niedzielny podwieczorek: czyli mini biszkopciki z kremem cytrynowym z dodatkiem kiwi! 270łyżeczka aromatu waniliowego +opcjonalnie: cukier puder do posypania, listki mięty do ozdoby Krem cytrynowy (Lemon curd) z dodatkiem kiwi: 1 duża cytryna sparzona wrzątkiem 2 obrane owoce kiwi 100g cukru 1 jajo 1,5 łyżki masła 10g mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jaja z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera(...)dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką wahadłowym ruchem w obydwie strony, na przemian, aż do całkowitego połączenia. Na blachach wyścielonych papierem do pieczenia wykładamy małe porcję ciasta (1 biszkopcik= masa na 1/2 powierzchni łyżki). Każdą porcję dokładnie rozsmarowujemy łyżką, tak aby w jak największej mierze przypominała kształt koła, a pomiędzy biszkopcikami zostawiamy ok.5 cm przerwy
Symfonia Smaków
CIASTO BRZOSKWINIOWO-KOKOSOWE. 243Wygodne tenisówki, szorty i sprany t-shirt.Idę, lecz nie sama.Z wiatrem. I ptasim śpiewem do towarzystwa.Ale... najważniejszy jest On.Kiedy tak chodzimy, czas staje w miejscu.Pozwala się ustawiać. Jesteśmy władcami. CIASTO BRZOSKWINIOWO - KOKOSOWE.(znów autorką jestem ja;)biszkopt:5 jajekszklanka cukruszklanka mąkiszczypta soliłyżeczka proszku do pieczeniaBiałka oddzieliłam od żółtek, ubiłam sztywną pianę. Zółtka utarłam z cukrem.Dodałam przesianą mąkę z proszkiem(...)ostygnięcia.wierzch:4 kisiele brzoskwiniowe4 duże brzoskwinieszklanka wiórków kokosowychBrzoskwinie obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Kisiel przygotowałam według przepisu na opakowaniu, zmniejszająco połowę ilość wody. Do gorącego kisielu dodałam owoce,dokładnie wymieszałam. Ciepłą masę wylałam na biszkopt.Wiórki uprażyłam na suchej patelni. Dokładnie pokryłamciepły wierzch masy. Wstawiłam dodatkowo na 15 minut do pieca.Wystudziłam. Smacznego
W kuchni Karmel-itki
Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 192Kokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z
Korniszonki
ETON MESS Z MALINAMI 224ETON MESS, czyli słodki bałagan. To w sumie tak samo, jak ze mną - z jednej strony słodka (i skromna do tego), z
W kuchni Karmel-itki
Raw Trufle - Govinda 194O firmie Govinda pisałyśmy już wcześniej przy recenzji niespotkanych nam dotąd migdałów ziemnych Chufa jak i przy równie pysznej kaszce z owych migdałów . Firma zaprezentowała nam
Candy Pandas
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 403przypadku właśnie tak było! Dlatego też z wielką radością dzielę się swoim przepisem, bo bezglutenowe pierogi są naprawdę pyszne. Świetnie smakują zaraz po ugotowaniu a także odgrzewane na patelni. Ciasto jest delikatne i nie twardnieje. Pierwsze 25 pierogów, które zrobiłam zniknęło jeszcze tego samego dnia. Potem jeszcze 2 razy je przygotowałam. Chciałam sprawdzić czy da się je zamrozić ale były(...)tego, że starałam się opisać każdą czynność tak, aby przepis był w 100% zrozumiały. Oczywiście farsz można dowolnie zmieniać. Ja zrobiłam też kilka w wersji na słodko z owocami leśnymi i smakowały równie wybornie :) Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz być zawsze
Book of spells
Podwójna Pavlova z nektarynami i śmietaną 219pokojowej) szczypta soli 220 g cukru łyżeczka soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 400 g śmietany 2 łyżki cukru pudru 3-6 nektaryn (liczba zależy od wielkości owoców) Przygotować dwie formy do pieczenia bezy (użyłam kratki i dużej formy z piekarnikowego zestawu) oraz papier do pieczenia z odrysowanymi kołami o średnicy 20 cm. Ułożyć papiery na blachach(...)Ułożyć na nim drugi bezowy blat, a na nim równomiernie rozprowadzić pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć cząstki nektarynek. Całość można oprószyć cukrem pudrem. ----- Podobne: Pavlova z truskawkami i śmietaną Ciasto szpinakowe z porzeczkami Powidła z moreli
Weekendy w domu i ogrodzie