Ostatnio w Biedronce pojawiły się ciekawe saszetki z porcją owocowych miksów do zalania wodą. W ten prosty sposób mamy cieszyć się pysznym smoothie o każdej porze
Candy PandasBudyń na deser od czasu do czasu skusiłby każdego, a jeżeli jest bezglutenowy, to zachęca i kusi nowym, zaskakującym smakiem. Deser błyskawiczny i bardzo smaczny. Serdecznie
Kawa z mlekiemskładniki: ok. 1000 g malin ok. 200 g cukier opcjonalnie: sok z1/2 cytryny wykonanie: Maliny partiami przekładamy do garnka i przesypujemy cukrem. Opcjonalnie wlewamy sok z
Domowy Smak Jedzeniakuchni szukam właśnie tych smaków i zapachów, więc tym razem „przywołam”… rogale drożdżowe z makiem. Jest to mój podstawowy przepis na wszelkie bułki, chałki, drożdżówki z serem, makiem, budyniem, owocami – z czym „dusza zapragnie”. Z poniżej podanego przepisu wychodzi ok. 18-20 szt. (to zależy od ich wielkości). Proporcje, oczywiście, proszę sobie dopasować. Po wystygnięciu, dzielę(...)wymieszaniu, całość ma być ciepła). Ubijam całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodaję wyrośnięty rozczyn, masło z mlekiem, ubite jajka, sól. Wyrabiam robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut. Wyrobione ciasto lekko oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijam
mojewypiekiinietylkopuszyste tak bardzo, że rozpływają się w ustach. Naleśniki na maślance z tego przepisu są naprawdę bardzo miękkie i szalenie delikatne. W sezonie – koniecznie podajcie je ze świeżymi owocami. Poza sezonem do pancakes na maślance super sprawdzi się jogurt (np. jak u mnie marcepanowy jogurt z makiem) i odrobina domowej konfitury. Te pancakes szykujemy tak samo jak muffinki(...)mokre składniki dokładnie mieszamy ze sobą, suche składniki dokładnie razem przesiewamy, a na koniec łączymy wszystko razem, dodając zawartość ‘mokrej miski’ do suchej. Jak przy pieczeniu prawie wszystkich ciast tak i w wypadku tych pancakes dobrze byłoby, gdyby składniki ciasta były w jednakowej temperaturze – jeśli użyjecie zimnej maślanki i zimnych jajek pancakes będą rosły zdecydowanie wolniej, szybciej też opadną
Karo in the Kitchenowocami to wspomnienie lata. Uwielbiam z truskawkami , wiśniami , jagodami , śliwkami. To już za chwilę, już za momencik! I skoro wszystkie pierogi już na blogu mam, to trzeba było (tu mi się przypomina ulubione słówko Hani z czasów przedszkolnych: TRZEBAŁO) pomyśleć o czymś nowym. Kiedyś robiłam kolorowe naleśniki, znajdziecie je TUTAJ . Idąc tym tropem, czemu nie dodać szpinaku do ciasta
bistro mamaciasta a w pucharku bądź kubeczku. Taka oto jest moja propozycja smacznego i szybkiego deserku do zrobienia w kilka minut . Deser serowy z bitą śmietaną, herbatnikami i brzoskwiniami z syropu. Niezwykle lekki i kremowy deser , który nie jest ani przesadnie słodki ani ciężki. Ja do przygotowania tego deseru sięgnęłam po brzoskwinie z puszki. Możecie je jednak zastąpić mrożonymi owocami
mecooksciasta i łyżką wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć nie duże porcje placuszków na złocisto z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy a potem na talerz placuszki przed podaniem posypać pudrem cukrem - placuszki z dodatkiem budyniu i mąki są bardzo pyszne, delikatne, mają chrupiącą skórkę, pierwszy raz ale nie ostatni zrobione, można różne smaki budyniu dodawać i różne owoce
W Mojej Kuchni LubięCiasta nie mieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.Po tym czasie wszystko dobrze zmiksować i wylać na blaszkę.Posypać nie rozmrożonymi jagodami,pokruszyć kruszonką i piec ok.40 min w 180 º C lub do suchego patyczka. Kruszonka 100 g mąki 60 g schłodzonego masła 4 łyżki cukru Wszystkie składniki razem zagnieść. Dodatkowo 250 g jagód lub innych owoców
Anielskie wypiekiUwielbiam ciasta na zimno a w upały takie możemy przygotować najszybciej. Tym razem lekki sernik na bazie śmietanki i serka homogenizowanego z dodatkiem różnych, kolorowych galaretek. Polecam! Przepis dodaję do błyskawicznych piątków . Długo mnie tutaj nie było, ale życie prywatne trochę zdominowało bloga. Wracam! Składniki : * 600g serka homogenizowanego naturalnego * 3 różne po 2 opakowania galaretek * 600ml śmietany kremówki(...)opcjonalnie owoce Przygotowanie : Serek podzielić na 3 części. Po jednej galaretce z każdego smaku rozpuścić w szklance gorącej wody i wymieszać. Przelać na płaski talerz. Wystudzić. Pokroić na kostki. Po jednej galaretce z każdego smaku rozpuścić w szklance gorącej wody i wymieszać, wystudzić. Po 200ml kremówki ubić z każdą rozpuszczoną galaretką. Dodać serek i wymieszać. Wlewać warstwy do keksówki
Magiczne Życie Martyproszku do pieczenia - 1 łyżeczka kremu balsamicznego na bazie fig i daktyli (po kilka kropli na każdą muffinkę) * - 2 jajka - 3/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki oleju - domowy dżem z owoców pigwy * do końca kwietnia na hasło "wielopokoleniowo" otrzymacie 10% rabatu na zakupy w sklepie Ekopestka W jednej misce łączę ze sobą suche składniki, tj. mąkę, cukier, sól, cynamon(...)cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszam jaja, mleko i olej, a następnie całość wlewam do suchych składników, łącząc wszystko ze sobą. Do foremek nakładam 1 łyżkę ciasta, na to 1 łyżeczkę dżemu i kilka kropli kremu balsamicznego, następnie znów łyżkę ciasta. Posypuję łyżeczką cukru wymieszaną z cynamonem. Piekę ok. 30-35 minut w temp. 180'C (grzałki
Wielopokoleniowociast, tart, tortów, ciasteczek, muffinek, babeczek, naleśników i lodów. To rodzaj kremu bardzo popularny w krajach anglosaskich, szczególnie znany lemon curd, używany także jako popularne smarowidło do chleba. Marakuja curd jest to na pewno krem wyjątkowy, a by bardziej służył naszemu zdrowiu, zrezygnowałam z dodatku cukru na rzecz ksylitolu. Gorąco polecam do wykorzystania w wielkanocnym mazurku! Składniki: 5 owoców
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!owocach i warzywach. Moim zdaniem idealnie zastępuje cukier w różnych potrawach. Należy nie przekraczać dziennej dawki przyjmowania ksylitolu, która wynosi 40g (chociaż tutaj zdania są podzielone). Jeżeli nie jesteście przekonani to tego rodzaju zamiennika kupcie małe opakowanie i wypróbujcie. Wiem, że niektóre osoby odstrasza cena ksylitolu. Rzeczywiście nie jest tani, ale jeżeli ktoś ogólnie unika słodzenia (ja do ciasta
rabarbarowoCiasto roprowadzić po całej patelni. Smażyć na średnim ogniu. Jak już omlet będzie na tyle przesmażony żeby podnieść jego boki to można już przewrócić na drugą stronę. Położyć talerz na patelnię i szybkim ruchem odwrócić, tak żeby omlet był na talerzu. Następnie zsunąć delikatnie ponownie na patelnię. Smażyć już teraz dosłownie kilkanaście sekund. Zdjąć z patelni, posmarować zmiksowanymi owocami
Kuchnia Pokoleńtego nie wiem. Wiem, że pestki są bardzo, ale to bardzo gorzkie, wręcz ciężkie dla mnie do przełknięcia. Posiadają też bardzo intensywny smak identyczny jak aromat migdałowy dodawany do ciast. Zalecane dzienne spożycie: maksymalnie 2 pestki dziennie! OLEJE Zarówno olej konopny jak i palmowy będę używać po raz pierwszy. Na co dzień w mojej kuchni znajduje się olej kokosowy(...)oliwa z oliwek - ekologiczne, tłoczone na zimno. Do smażenia używam tego pierwszego, a do sałatek i potraw już gotowych zazwyczaj dodaje oliwę. OLEJ PALMOWY - uzyskany z miąższu owoców palmy oleistej pochodzącej z kontrolowanych upraw ekologicznych. Ma czerwono-pomarańczową barwę, gdyż nie został poddany procesom rafinacji. Bardzo często olej palmowy jest źle kojarzony, produkowany na skalę przemysłową, rafinowany pozbawiany
Zdrowie na języku :P