Racuchy jogurtowe z truskawkami 177plasterki. Rozgrzewam olej na patelni. Nakładam ciasto jedną łyżką formując placuszka. Smażę na średnim ogniu. Gdy brzegi racuszka ładnie się zrumienią (smażę ok. 2 minut) wtykam po dwa plasterki truskawki i przekręcam delikatnie na drugą stronę. Smażę kolejne niecałe 2 minuty. Warto po każdej turze smażenia lekko wytrzeć patelnię po owocach, inaczej przyszłe placki będą się lekko przypalać. Gotowe
Zasmakuj Kuchni
Pyszne domowe gofry podane z miłością 200szukacie wyjątkowych ozdób do deserów czy ciast zachęcam Was do zajrzenia na stronę Arkom Świat Kawy i Herbaty Uwaga! Mam dla Was również niespodziankę Kod rabatowy w sklepie https://kawaiherbata.com/ na hasło: OKRUSZKI RABAT WYNOSI 10% i obejmuje wszystkie produkty spożywcze (kawa, herbata, dodatki cukiernicze, słodycze, konfitury, produkty BIO, owoce liofilizowane) sprzedawane w sklepie internetowym. Rabat
Słodkie okruszki
LODY BEZOWE Z ORZECHAMI / JAK ZROBIĆ IDEALNĄ BEZĘ WŁOSKĄ? 238problemem. * Trzecim problemem było robienie dużych ciast, również na bazie bezy, np. Pavlovej. czy piętrowego Dacquoise. Misa zwyczajnie nie mieściła mi takiej ilości ubitej bezy, a cała „piana” wychodziła górą. W misie z robota Assistent PRO zapomniałam o tym problemie, i robienie piętrowych tortów czy wielkich, słodkich Pavlovych z sezonowymi owocami stało się przyjemnością. WAŻNE! Nie jest
Ostra na Słodko
Polewajka, czyli makaron z sosem truskawkowym 236mozzarelli. Kiedy pojawiają się inne owoce przez całe lato można delektować się prostym i pysznym daniem w upalne dni. Czekam na jagody leśne a to już niedługo! Składniki domowego makaronu 500g mąki orkiszowej jasnej, 5 jajek, sól do smaku. Jajka roztrzepujemy widelcem w misce. Dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy ciasto tak długo aż będzie elastyczne. W zależności
Leśny Zakątek
KLASYCZNE LENIWE NA SŁODKO 514bułką tartą do polania lub śmietana i owoce cukier W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli (około 1/2 łyżeczki) . Do miski przełóż twaróg (w kostce rozgnieć go najpierw porządnie widelcem lub, jeśli chcesz, zmiel w maszynce), jajko, mąkę i sól. Wszystko wymieszaj dokładnie, ale krotko na gładką masę. Im krócej mieszasz ciasto, tym lepiej. Ciasto podziel
Słodko-Słony Świat Ilony
Cudowne właściwości czekolady 217Stanowi ona świetną bazę dla różnego rodzaju ciast, ciasteczek, babeczek, tortów, lodów, puddingów i nie tylko. Krem czekoladowy to jeden z najbardziej cenionych sposobów dekorowania wypieków. Czekolada świetnie nadaje się również do przygotowania fondue czy rozgrzewającego napoju na zimę. Znane jest również połączenie czekolady z mniej oczywistymi składnikami, takimi jak mięso, owoce morza czy zupa. Post Cudowne właściwości czekolady
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pancakes owsiane a'la brownie 189jeden placuszek przypada 1,5 łyżki ciasta. Gdy na wierzchu placuszka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, natychmiast przerzucamy je na drugą stronę. Z podanych proporcji wyszło mi osiem placuszków wielkości takiej, jaka jest na zdjęciach. Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie były to płatki pełnoziarniste bez cukru z suszonymi owocami i plasterki banana. Smacznego
Kuchnia Ellie
Blender kielichowy IN Amica i jesienne koktajle owocowo-warzywne 220jest wystarczająca do miksowania zarówno miękkich owoców jak i twardych warzyw, orzechów czy lodu. Pracuje niezbyt głośno i nawet moje koty, które nie lubią hałasu, niezbyt zwracają uwagę na dźwięk włączonego blendera. Używam go od kilku tygodni przynajmniej raz dziennie, więc zdążyliśmy się już zaprzyjaźnić. Świetnie sprawdza się do robienia ciasta naleśnikowego, a także do ciasta marchewkowego. Jedynym minusem
Codzienna kuchnia niecodzienna
Tartaletki z budyniem i owocami 218części. 5. Foremki wykładamy ciastem. 6. Ciasto nakłuwamy widelcem. 7. Tartaletki pieczemy w 200 stopniach C ok. 12-15 minut (do momentu zarumienienia). 8. Tartaletki wyciągamy delikatnie z foremek i zostawiamy na kilka minut do wystygnięcia. 9. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. 10. Tartaletki napełniamy ciepłym budyniem i dekorujemy owocami. Tartaletki z budyniem i owocami są bogate
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tort bezowy z jagodami i mascarpone 199Niezbyt często robię ciasta, a zwłaszcza torty - przeważnie to sporo pracy, dużo czekania a potem szybko znika ;) Tym razem jednak jak pojawiły się pierwsze jagody wziąłem się do pracy - tort złożony z tego co najbardziej lubię w tortach: chrupiącej bezy z miękkim środkiem, kremu i świeżych sezonowych owoców. Bita śmietana i mascarpone - to zawsze doskonała podstawa do dobrego kremu
Milion Smaków
MAGDALENKI Z MĄKI GRYCZANEJ WG DAVIDA LEBOVITZ'A 155Pieczcie przez 8-10 minut, aż środek ciasta będzie sprężysty w dotyku- nie sugerujcie się kolorem- miód i mąka gryczana nadają wypiekom dosyć ciemny kolor. Po wyciągnięciu formy z piekarnika poczekajcie chwilę, a następnie wyciągnijcie magdalenki na kratkę i w ten sposób wystudzcie. Dla nas najlepsze są maczane w musie z owoców, zaraz po upieczeniu
OliveandThyme
Rolada bezowa z jagodami 250końcu beza plus krem śmietanowy i ulubiony owoc sezonowy to połączenie niebiańskie mmmm.. .Zapraszam... Skala smaku 10/10 - najlepsza beza na roladę nie musi być dobrze wysuszona wręcz tutaj może być wilgotna i miękka aby dobrze się zwijała, dlatego osobą, którym bezy się nie udawały tutaj wyjdzie wszystko idealnie. Składniki na ciasto bezowe: 6 białek 330 g cukru drobnego
Kubki smaku
Naleśniki drożdżowe, bardzo delikatne i pyszne 178rozłożyć masę budyniową i rozgniecione owoce. Thermomix – do naczynia miksującego dodać pokruszone drożdże, wlać ciepłe mleko, dodać sól, cukier, łyżkę mąki – czas 1,5 minuty, temp 37, obroty 1 – dodać jajka, mąkę, czas 30 sek, obroty 4 – zostawić do lekkiego wyrośnięcia około 15, nie musi podwoić objętości jak każde ciasto drożdżowe
Kuchnia Pokoleń
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 192Dostałam ten przepis od mojej siostrzenicy Luizki, już następna młoda osoba założyła własną rodzinę i zaczyna smodzielnie gotować i piec. Brawo Przepis na Thermomix na dole
Kuchnia Pokoleń
Ciasto słoneczne orzechowe ze słonecznikiem (z kajmakiem, ok. 520 kcal/100g) 236serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie. Składniki: Biszkopt: 4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców (tu łowicz 100% z owoców
Malowane smakiem
Rożki z ciasta francuskiego z budyniem 208każdej strony (dzięki temu zabiegowi ciasto na środku nie wyrośnie). Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch każdego z nich posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem i piec przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć do środka budyń, tarty ewentualnie ozdobić owocami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wafelki z wafelnicy 568domu składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru , polecam mniej nawet 2 jajka 1,2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody 1 roztopiona łyżka masła 2 łyżki ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki zmiksować i po troszku wlewać na nagrzaną wafelnicę. Gotowe podawać solo , z lodami, owocami i bitą śmietaną
Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Sarnyky – ukraińskie placuszki twarogowe 286składniki połączą się nam na gładkie ciasto. Z powstałej masy mokrą ręką lepimy kulki i lekko je spłaszczamy. Obtaczamy w pozostałej mące. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy placuszki na złoty kolor. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, słodką śmietanką lub/i owocami. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni
mocno pachnący chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami 217piekarnika ( przy przenoszeniu uważamy, by ciasto nie siadło). W piekarniku nagrzanym do 220 stopni pieczemy bochenki przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 40-45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy czy chleb jest wypieczony w środku ( robimy to patyczkiem i pamiętajmy im więcej dodamy owoców, tym czas pieczenia będzie dłuższy). Upieczony chleb zostawiamy
Miód i pieprz
Placek rabarbarowy z trzech misek 230górną grzałką piekarnika, aż się przyrumienią. Studzimy ciasto po wyjęciu z piekarnika, kroimy dopiero gdy wystygnie. Jeśli za mało dla Was słodkie – posypcie je cukrem pudrem. Ja nie sypę. Jest słodkie i biszkoptowo kruche, rabarbar słodko-cierpki jak trzeba, a całość prosta, szybka i rustykalna, taki właśnie placek. Z sezonowymi owocami. SKŁADNIKI 500-600g rabarbaru 1,5 szklanki
Karo in the Kitchen
Smażone kluski ziemniaczane z powidłami 173pokusić się o nadzianie owych klusek owocami sezonowymi jak wiśnie, truskawki, czy też śliwki. Będzie równie smacznie. Danie bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo sycące i oczywiście bardzo słodkie i owocowe:) Fajne odstępstwo od dań mięsnych. Składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej (bądź więcej jeśli ciasto nie będzie się kleić) sól mały słoiczek
na moim stole...
Sernik na zimno z chałwą 285sernik z chałwa, Serniki, szybkie ciasto, łatwe ciasto, łatwy sernik, Masa serowa: 200 g (małe opakowanie) śmietany 30 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania po 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch, ale może być np z Piątnicy) 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka żelatyny wiśnie z nalewki, lub inne owoce do dekoracji Zimną śmietankę ubijam z cukrem
Cynamonowe szczęście
Konfitura truskawkowa 250truskawki w pełni, bardzo lubię te owoce i w sezonie smakują chyba najbardziej. Jednak zawsze zamykam smak lata w słoiczkach i przechowuję w spiżarni. Zimą taka konfitura smakuje wybornie. Jest idealna do świeżych bułeczek na śniadanie, do naleśników na obiad czy też do deserowych przysmaków. Świetnie nada się do przekładania ciast czy też domowych tortów. Konfitura truskawkowa z nutą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Twaróg domowy 219wykorzystać. Można na niej przygotować ciasto naleśnikowe, dodać do zup takich, jak żurek, barszcz biały, barszcz ukraiński, ogórkowa – naprawdę zastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach kosmetycznych – po więcej odsyłam do wujka Google.Twaróg już mamy, jak go zjeść? Najprościej. Może na słono ? A może na słodko? Z owocami? Hmmm, a może sam, bez żadnych dodatków
mojewypiekiinietylko
Lebkuchen niemieckie pierniczki 274Lebkuchen czyli ciasto miodowe oraz Pfefferkuchen czyli ciasto pieprzowe. Tradycyjnie, ciasteczka są zazwyczaj dość duże i może mieć 11,5 cm w średnicy, najczęściej są okrągłe. Lebkuchen maga mieć smak od pikantnego do słodkiego. Najczęściej zawierają w sobie miód, anyż, imbir, kolendrę, goździki, kardamon, ziele angielskie oraz migdały, orzechy lub kandyzowane owoce. Są inne od polskich, ale warte polecenia
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Naleśniki z twarogiem i powidłami śliwkowymi 197powideł, można oczywiście użyć dżemu lub świeżych owoców, albo po prostu zjeść naleśniki z samym twarogiem - takie też będą pyszne. NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI (składniki na 5-6 naleśników) Masa twarogowa: - 100 gram twarogu chudego lub półtłustego - około 2-3 łyżki jogurtu naturalnego - cukier (ja użyłam brązowego) - wg uznania Ciasto naleśnikowe: - 1 jajko - szklanka mąki pszennej - około
Zgrabne Gotowanie
Melba z truskawkami 615Melba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 małe opakowanie herbatników 1 galaretka o smaku truskawkowym truskawki lub inne owoce Mleko zagotowujemy. W tym samym czasie jajka ubijamy krótko ze śmietaną, aż dokładnie się połączą. Wlewamy masę na gotujące się mleko. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż masa się
Poezja smaku
Pancakes – prosty przepis na amerykańskie naleśniki 196skomplikować przepis na te puszyste naleśniki. Może dodanie maślanki, albo wymieszanie proszku do pieczenia z sodą zmienia ich smak, jednak rzadko jemy je same, najczęściej polewamy je sosami, dodajemy owoce, czy bitą śmietanę, więc te subtelne różnice w smaku pewnie będą niezauważalne. My chcemy przedstawić prosty do bólu przepis na pancakes. Oczywiście zachęcamy do eksperymentowania, ale zawsze warto zaczynać(...)orientacyjne, nam tak wychodzi, ale musicie pamiętać, że każde naleśniki zależą od wielu rzeczy, od mąki, czy patelni na jakiej smażymy, więc ciężko aby proporcje zawsze zachować takie same. Ciasto musi być troszkę gęściejsze niż na naleśniki, czyli gęściejsze od gęstej śmietany, ale takie żeby bez problemu się rozlewało na patelni. Jeżeli ciasto nie jest odpowiednie dodajemy trochę mleka
KasiaiKrzysiu.pl
Kashta - ser śmietankowy do deserów 241Kashta (zwany inaczej kishta lub ashta) to rodzaj kremowego śmietankowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Guacamole - pasta z awokado rodem z Meksyku 247Zachciało mi się w Arabii Saudyjskiej spróbować kuchni meksykańskiej. Zacząłem od chili con carne, ale Małżonka ma Aleksandra oprotestowała to danie jako zbyt pikantne. Wpadłem więc
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kolorowy banan 212Słodkie, małe co nieco, pasuje na deser, małą przekąskę dla dużych i małych łasuchów. Składniki: 2 banany 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki dżemu z wiśni
kgwjanczewo
Syropy owocowe – przyrządzać samodzielnie czy kupować? 210etykiecie dobrego soku znajdziemy jak najmniej składników. Powinien znaleźć się tam jedynie: zagęszczony sok oraz cukier. Należy wystrzegać się produktów, które w składzie występuje mnóstwo cukru, znikome ilości owoców, różnorakie regulatory kwasowości, barwniki czy sztuczne aromaty. W syropach owocowych marki Poltino nie znajdziemy konserwantów i innych niewłaściwych dodatków, które mają negatywny wpływ na zdrowie. Dlatego też, produkty tej firmy(...)cukru. Niskosłodzony syrop jest jego trafionym zamiennikiem. W upalne dni można dodawać go do wody, zaś zimą do gorącej herbaty. Ponadto, świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkich deserów, ciast, koktajli bądź nalewek. Pyszny smak pozwala na rezygnację z dodatku tradycyjnego cukru. Jak wybrać wartościowy syrop owocowy? Większość producentów soków i syropów owocowych jednoznacznie wskaże, że mając do wyboru wysoko
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Blok czekoladowo bakaliowy 365Propozycja Ciasta na niedzielę , tym razem niezwykła. Nie będzie ciasta, ale raczej deser… jak za dawnych lat. Dziękuję Bożence za zaproszenie i przypomnienie tego smakołyku. W mojej wersji… blok czekoladowo bakaliowy. Składniki: - 170g masła - niepełna szklanka cukru - 4 łyżki ciemnego kakao - ½ szklanki wody - ekstrakt waniliowy - aromat rumowy - 250g mleka w proszku - 110g herbatników Petit Beurre - 100g białej czekolady(...)125g wiśni suszonych - 80g płatków migdałowych - 160g mieszanki bakaliowej ( owoce kandyzowane, orzechy, suszone banany, płatki kokosowe) Do rondelka przekładamy masło, cukier, wodę, kakao i aromaty. Podgrzewając rozpuszczamy, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do przestudzenia. Do większej miski dodajemy pozostałe składniki – mleko w proszku, pokruszone herbatniki (nie za drobno, wystaczy na ćwiartki), pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie. Całość dokładnie
mojewypiekiinietylko
Ciasto z cieciorki z bakaliami 201Pyszne, wilgotne ciasto z ciecierzycy bez dodatku cukru i tłuszczu. Można przygotować je w wersji bezglutenowej dodając np. mąkę gryczaną. Można zrezygnować z bakalii i podać z ubitą śmietanką 30% lub kokosową. Smaczne w każdej wersji :) Składniki na małą prostokątną/kwadratową blaszkę: 280 g suchej ciecierzycy 5 pełnych łyżek gorzkiego kakao 8 pełnych łyżek ksylitolu 4 łyżki dowolnej mąki(...)jajka 150 g jogurtu 150 ml mleka kokosowego (lub więcej jogurtu) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 0,5 szklanki posiekanych bakalii (u mnie suszone owoce, orzechy) Przygotowanie: Ciecierzycę namocz i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w świeżej wodzie. Po ugotowaniu odcedź, przestudź i zblenduj na gładką masę. Kakao, mąkę, proszek
Ze smakiem i z pasją
Sernik na zimno z porzeczkami 179możliwe owoce, ekologiczna owsianka, domowo pieczony chleb na mące z Gambii oraz herbatę, którą własnoręcznie osuszyli. Potem do pracy na 8h, w czasie przerwy na lunch oczywiście joga, tudzież choćby rowerek lub bieżnia. Po pracy sprzątają całe mieszkanie, zapraszają znajomych na obiady, robią sobie maratony filmowe i piją wieczorne piwka z przyjaciółmi w różnych miejscach. Pieką wymyślne ciasta, dekorują(...)niż teraz. A ostatnio w całym moim zaganianym życiu znalazłem czas na rewelacyjny sernik na zimno. Ja akurat zrobiłem go z czerwonymi i czarnymi porzeczkami, ale możecie użyć dowolnych owoców, swoich ulubionych. Porzeczki akurat dają fajny kwaskowy smak. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture
Szarlotka z prażonymi jabłkami 178połowa. Mimo tych zmian szarlotka wyszła świetna i niestety z dużym trudem udało mi się uratować kawałek żeby zrobić zdjęcie. Użyłam foremki 21x21x7 cm. Polecam! Składniki ciasto: 390 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 50 g ksylitolu 1 jajko szczypta soli prażone jabłka - porcja na 1 słoik(...)laski wanilii lub 2 - 3 łyżeczki zmielonego cynamonu - opcjonalnie 1 łyżka masła Przygotowanie Jeżeli nie mamy prażonych jabłek należy je przygotować. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych odkrawając kawałki owocu. Jabłka pokroić w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem wlać wodę, dodać sok z cytryny, ksylitol ( jeżeli używamy). Dodać połowę pokrojonych jabłek. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień, dodać
Stare Gary