ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:553/3191)

Babka Jogurtowo Cytrynowa W Polewie Mlecznej 405

suchy ! 4. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji polewy, Polewamy nią wystudzone ciasto. Smacznego! Ps. masę trzeba bardzo dokładnie rozetrzeć ponieważ ma tendencję do tworzenia grudek

Gotowanie...to proste !
Migdałowe z nutą pomarańczy 131

utrzeć z cukrem na gładką masę.  Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Miksować aż powstanie gładka masa. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki (11×30) wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Normal 0 21 false false

kulinarnyswiatdomi
Pizza z chorizo, serem kozim i rukolą 159

najniższych obrotach, wlać oliwę i mieszać, aż do połączenia składników.  Następnie, stale miksując na najniższych obrotach, wlać wodę z drożdżami i miksować całość, aż ciasto połączy się w lepką, błyszczącą masę (przez około 5 minut). Zagniecione ciasto na pizzą uformować w kulę,  przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce

Gospodyni Miejska
Kopytka z fioletowych ziemniaków 144

Odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski dodaj ziemniaki, mąkę pszenną, jajko, dopraw solą. Całość zagnieć i uformuj gładką kulę. Przygotuj stolnicę i podsyp ją mąką. Odcinaj po kawałku ciasta, formuj z masy wałki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj

Moja pasja smaku
Oreowa tarta 169

Moja propozycja kruchego, lekkiego ciasta wypełnionego delikatną masą serową o smaku charakterystycznych ciasteczek. W sam raz do niedzielnej kawusi. Składniki: Spód: 24szt ciasteczek Oreo 70g masła Masa serowa: 540g waniliowego serka homogenizowanego 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 120g masła 4 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki mleka 2 łyżki soku z cytryny Dekoracja: kilka ciasteczek Oreo Wykonanie: 1.  Spód

Szalona Kuchnia Eweliny
Słonecznikowiec - ciasto ze słonecznikiem 1675

Proste ciasto, biszkopt przekładany masą kajmakową z uprażonym na maśle słonecznikiem.  Na wierzchu puszysta bita śmietana. Polecamy bo dobre! 👍 Biszkopt:  7 jajek  7 łyżek cukru  6 łyżek mąki ( pół na pół ze skrobią)  1 łyżka gorzkiego kakao  Płaska łyżeczka proszku do pieczenia  masa: 20 dag masła  12,5 dag Kasi  Kajmak

Takie tam pichcenie
Pączki pieczone 358

bąbelki. Margarynę topimy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka oraz żółtka ucieramy ze szczyptą soli oraz cukier. Wlewamy partiami zaczyn, a następnie mąkę. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy masę na gładkie ciasto. Jest gotowe, gdy zacznie odstawać od ręki. Jeśli wygniatamy ciasto robotem, powinno to zając nie dłużej niż 10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę

Kuchnia od dwojga
Bezglutenowe oponki serowe – przepis krok po kroku 234

mieszamy ze sobą. 2. Ser przecieramy przez sitko o drobnych oczkach. 3. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sodę oraz alkohol i mieszamy. 4. Z tak powstałej masy wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki ryżowej. 5. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na grubość ok. 0.7 cm-1 cm. 6. Przy pomocy szklanki wykrawamy krążki na oponki

Okiem Blondynki by McBlondi
Bezglutenowe placuszki na mące kokosowej 124

białka ze szczyptą soli na śnieżnobiałą sztywną pianę. Dodać do niej mieszankę z żółtek, króciutko zmiksować tylko do połączenia składników. Na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem kokosowym nakładać porcje ciasta (1 łyżka masy = 1 placuszek). Smażyć na małym ogniu z obu stron do zarumienienia. Uwaga! Placuszki szybko nabierają kolorku, więc bądźcie czujni. Są bardzo delikatne, przewracanie ich na drugą stronę musi

Nastoletnie Wypiekanie
MICHAŁKOWA BAJADERKA 140

niejednokrotnie każdemu z nas zostały jakieś resztki. Smak za każdym razem może być inny, ale to zależy od rodzaju ciast, jakie zostaną dodane. Nie nadają się na nie ciasta z owocami, masami i galaretką. Bajaderki z mojego przepisu smakują cudownie! Składniki: 200 g biszkoptu 2/3 tabliczki deserowej czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka masła 3 łyżki powideł śliwkowych 2 garści

Słodki Zakątek
Świąteczne proste pierniczki 110

Masło, miód, cukier i mleko podgrzać do rozpuszczenia mleka. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodaj przestudzone mokre oraz jajka. Wyrabiaj ciasto na gładką masę, rozwałkuj i wykrawaj ciastka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 8 -9 minut. Studź na kratce. Udekoruj. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Makowiec na kruchym spodzie 305

kawałku i wyklejać dno formy, ugnieść na płasko Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 min., a przed samym pieczeniem w temp. 190*C przez 15 min.- nakłuć ciasto. Składniki na masę makową: 600 g maku 500 g jabłek 200 g masła 250 g drobnego cukru 5 duzych jaj, osobno białka i żółtka 70 g kaszy manny po 50 g rodzynek

Proste Potrawy
Tarte kluski 244

płyn. Odciśnięty sok odstawiamy na bok. Ugotowane ziemniaki dodajemy do surowych. Z soku zlewamy wodę a skrobia która pozostała przekładamy  do ziemniaków, wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy by ciasto było za rzadkie dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Z ciasta formujemy kulki, wrzucamy na osolony wrzątek i  gotujemy przez 5-7 minut

magiczna kuchnia Kasi
Piernikowe babeczki 124

Ucierając dodajemy żółtka, jogurt i miód. Mąkę mieszamy z kakao i sodą, dodajemy do masy i ucieramy dokładnie. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, aż masy się połączą. Ciasto przekładamy do kokilek i pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut. Babeczki można udekorować wedle uznania

Kucharzyca
PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM 162

Dodać do mąki razem z resztą składników. Zagnieść w mikserze ze specjalnym hakiem do ugniatania lub ręcznie w dużej misce. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.  Kiedy ciasto podwoi swą masę, zagnieść i podzielić na kilka mniejszych części. Każdą rozwałkować po kolei na niewielkie prostokąty. Prostokąt podzielić na pół. Na jednej połówce nakładamy w niewielkich odstępach dżem. Przykrywamy drugą

Kuchnia Paulettes