granulowanego Mięso cienko ubić i obficie posypać solą i pieprzem. Wlać mleko do garnka, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajko, czosnek granulowany, sól i pieprz. Zmiksować na masę gęstszą od ciasta naleśnikowego. Rozgrzać olej na patelni, zamaczać kotlety i smażyć do zarumienienia
Karola gotujechili. Dusimy aż cała botwinka zmięknie. Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tartę wypełniamy botwinka i zalewamy masą. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy orzechami. Podajemy na ciepło lub zimno. Inspiracja: klik
Atlas SmakówFajna, zdrowa alternatywa dla zwykłych ciast! Polecam serdecznie! Myślę, że taka koncepcja zaskoczy niejednego! :) Składniki ( mała tortownica) : -> 150g s uszonych daktyli -> 75g płatków owsianych -> 1 serek mascarpone -> 1/2 opakowania jogurtu greckiego -> 1 łyżeczka miodu -> Sok z połowy cytryny -> 1 pomarańcza Wykonanie ; Daktyle kroimy na drobniejsze kawałki żeby ułatwić pracę blenderowi(...)wstawiamy do lodówki. Serek mascarpone wrzucamy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz miód i mieszamy przy użyciu miksera. Kolejno dodajemy jogurt i dokładnie ze sobą łączymy. Otrzymaną masę wylewamy na ciasto. Na górę układamy obrany i pokrojony pomarańcz. Schładzamy w lodówce około 2 godzin
Jedz zdrowo żyj zdrowo!cukru, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy po kolei jajka mieszając wszystko trzepaczką.Dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy aż masa będzie gładka. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem i na wierzch wsypujemy jagody i pokrojonego w drobną kostkę banana. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wymieszać, przykryć i odstawić mąki na 30-60 minut. W tym czasie nasz zaczyn urośnie. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać ok. 5-7 minut. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypywać mąką. Przełożyć ciasto chlebowe do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośniecie
Delicious Titbitskroimy w grube półplastry i rumienimy na patelni.Suchą bułkę moczymy i odciskamy.Grzyby, cebulę i namoczoną bułkę mielimy w maszynce.Dodajemy jajko, przyprawy i tartej bułki tyle, aby masa była zwarta. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki w dwóch rozmiarach. Małe napełnione farszembędą imitowały nóżkę grzyba a większe, też wypełnione farszem będą "udawały" kapelusze. Uformowane grzybki smarujemy roztrzepanym
Maminek kulinarnySKŁADNIKI: spód: - 200 gram mąki - 100 gram masła - 50 gram cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: - 3 jaja - 2 łyżki masła - 2/3 szklanki cukru - 1,5 szklanki mleka - 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo: - jagody do wyłożenia Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą masło, mąkę, cukier, wbijam jajo, dodaję proszek do pieczenia. Szybko wyrabiam, tworząc kulę i wykładam(...)cienkim strumieniem jajeczną masę, cały czas mieszając, aby nie powstały żadne grudki. Gotuję przez 2-3 minuty i odstawiam z ognia. Dodaję masło i energicznie mieszam. Chłodną masę wykładam na wystudzone ciasto, posypuję jagodami i wkładam do lodówki na minimum 3-4 godziny (lub też na całą noc, gdy tartę przygotowuję późnym wieczorem). Gotowe! SMACZNEGO
Wielopokoleniowowysmarowanych olejem metalowych foremek na muffiny. Silikonowe nie są za dobre bo ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało do foremek. Odrobina luzu spowoduje fatalne zniekształcenia. I robimy masę(...)mleka, cukru i jajek. I wyskrobujemy również do masy środek wanilii (od biedy pewnie mogą być ze dwie łyżeczki ekstraktu). I mieszamy wszystko na gładką masę. Masą tą wypełniamy formy wyłożone ciastem francuskim. Nie wypełniamy do samej góry, musimy zostawić 0,5-1 cm luzu, bo inaczej w trakcie pieczenia masa wypłynie. I wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego
Marder&Marder ManufactureRobiłam już marchewkową karpatkę, teraz przyszedł czas na biszkopta z masą z budyniu na bazie soku i bitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza(...)wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę i ubijamy. W czasie ubijania wsypujemy cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna wlewamy powoli zimną żelatynę i miksujemy, aż składniki się połączą. Masę śmietanową nakładamy na biszkopt i wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki
e-PrzepisyKulinarnejabłek 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu Wierzch: cukier puder do posypania (opcjonalnie) Składniki na ciasto przesypać do miski. Wbić jajko i dodać pokrojone masło. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Uformować kulę i zawinąć w folię, a następnie wsadzić do lodówki. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pozbawić skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na patelnię i dodać cukier
Karola gotujejest ich wiele gatunków. Kuszą swoim wyglądem. No i jak tu nie upiec pysznego ciasta z jabłkami. Tym razem postanowiłam upiec ciasto pełne jabłek z małą ilością ciasta w środku. Mało masy i aż 2 kg jabłek. Do tego orzechy włoskie... ach, to był dobry pomysł. Nie raz pisałam, że najlepsze przepisy powstają pod wpływem chwili. Tak też było(...)podczas mieszania masa powinna oblepić wszystkie cząstki jabłek. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Dużą foremkę (40x26 cm) wyścieliłam papierem do pieczenia. Masę przełożyłam do foremki, wyrównałam wierzch i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 50 minut. Ciasto piekłam do momentu aż się z wierzchu zarumieniło. Sprawdziłam również patyczkiem. Po upieczeniu wyjęłam ciasto z piekarnika. Po wystudzeniu obsypałam cukrem
Kuchnia u Krysiistnieje, więc postanowiłam upiec ciasto. Dyniowy chlebek, nieskromnie mówiąc, to cudowna sprawa, jak dla mnie jest po prostu idealny. Lekko pikantny i słodki jednocześnie, wilgotny, oscylujący między puddingiem a ciastem. I do tego jeszcze rozpływające się w ustach kawałki czekolady… Robiłam go po raz pierwszy ale z pewnością nie ostatni! Po wyjęciu z piekarnika i spróbowaniu go od razu pobiegłam(...)szkl. pasty daktylowej (zastępnik cukru) 3 łyżki jaja z siemienia lnianego (1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego wymieszaj z 3 łyżkami wody i poczekaj, aż powstanie gęsta masa – polecam do ciast) 1 laska wanilii 1 ½ szkl. mąki owsianej (myślę, że z inną też możesz spróbować) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli ¾ tabliczki posiekanej ( nie za drobno
Roślinna - blog wegańskigorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz gałka muszkatołowa tymianek Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Z makreli usunąć ości i skórę, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć(...)Dodać pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz gruszki, posypać tymiankiem. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smakównoc.Następnego dnia masę włożyć na sito, aby ewentualny alkohol odcedzić. Alkohol ten smakuje jak likier kokosowy i można go wypić ;-) Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce masy. Składniki na ciasto mieszamy, szybko ugniatamy i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim dwie identyczne foremki, posmarować dżemem i piec przez
Jadło i czytadłoCiasto, które chciałam wam dzisiaj zaproponować, to dość klasyczny świąteczny mazurek kajmakowy, bardzo prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Wersja masy kajmakowej nie jest jednak super zdrowa niestety, ale w końcu to są święta! Na co dzień raczej tego ciasta nie polecam, ale raz w roku można się pokusić i dać kawałek nawet roczniakowi. Postaram się też wrzucić wersję grzeczną(...)zapasu. Garnek postawić na gazie i gotować 2-3 godziny, sprawdzając co jakiś czas, czy puszka ciągle jest dokładnie zanurzona. Odstawić w chłodne miejsce na dobę. Gotową masę kajmakową wyłożyć na upieczone ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkokoniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać i delikatnie szpatułką połączyć z masą jajeczną. Dużą blachę (ja wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć. Gorący(...)miski z ciastem przyłożyć talerz i odwrócić miskę wykładając ciasto na talerz. Krem 200 g śmietany kremówki 36% 2 płaskie łyżki cukru pudru Całość ubić na sztywną masę. Ubitą śmietaną posmarować całość ciasta, wygładzając na gładko. Polewa 200 g mleka skondensowanego bez cukru 70 g glukozy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 100 g czekolady gorzkiej Żelatynę zalać odrobiną wody
O kuchni z uczuciemskórka i sok z jednej pomarańczy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 banan 100 g brązowego cukru Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Po czym zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut W międzyczasie przygotować masę serową. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki, sok wycisnąć. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie razem wymieszać. Formę(...)ciastka wysmarować olejem i wylepić ją ciastem, a ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec około 30 minut. Spód ciasta po upieczeniu wystudzić po czy wypełnić masa serową. Całość piec około godziny w temp. 180 C. Smacznego
greenscarfsolą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego(...)smarujemy następną częścią masy orzechowej a następnie wykładamy pozostałą część masy kokosowej. Ostatni biszkopt również smarujemy od spodu masą orzechową i układamy na masie kokosowej. Na wierzchu wylewamy plewę czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto schładzamy w lodówce. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzenia