ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:522/3191)

Sernik z rabarbarem 107

mąkę, kakao, cukier puder i sól. Dorzucamy pokrojone w kawałki zimne masło i zagniatamy dokładnie do momentu połączenia składników. Dorzucamy jajko i dalej ugniatamy tworząc jednolitą masę. Można podsypać troszkę mąką, chociaż ciasto pomimo tego pozostanie lekko klejące. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (najlepiej przez folię) i przekładamy(...)waniliowego (proszek około 60 g) – 2 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki przekładamy do miski i bardzo krótko miksujemy. Tylko do momentu połączenia składników. Następnie przelewamy masę serową na spód kakaowy. Na wierzchu ciasta ściśle układamy kawałki rabarbaru. Wstawiamy foremkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60-70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. A ostudzone ciasto wstawiamy

Relaxtime
Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką-szybkie, pulchne i pyszne :) 213

ubijamy z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy maślankę i wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia,  oraz mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę bez grudek. Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście układamy truskawki pokrojone w połówki. (ciasto jest gęste , truskawki pozostaną na górze po upieczeniu) KRUSZONKA wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rogaliki francuskie z czekoladą 282

Składniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego lub z tego przepisu: Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE lub: – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu(...)czekoladowego np. OVOMALTINE. Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy do 40 ᵒC. Zdejmij z ognia i dodawaj czekoladę i masło (50g) miksując wszystko do uzyskania gładkiej masy. Następnie przygotowujemy ciasto: Wersja szybka i łatwa: Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy formując rogaliki. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku

I LOVE LIFE
Przepis #79 Domowe wafelki z kremem kakowym 178

pozostawiamy na 10 minut do wystudzenia. Jajko roztrzepujemy. Następnie wlewamy do niego bardzo powoli przestudzoną masę. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy składniki na jednolitą masę.  Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę ( ja użyłam takiej o wymiarach 24x24 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15 minut. Wyciągamy wafle z piekarnika i dzielimy

Health-Fit-Life
Tarta z figami, serem pleśniowym i boczkiem 205

plastry fig, dodać pokrojony w kostkę ser i boczek. Posypać listkami bazylii. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą i porządnie pieprzymy. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno

Atlas Smaków
Quiche z białymi szparagami 173

śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tartę wypełniamy szparagami i zalewamy masą. Na wierzch układamy przepołowione pomidorki. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy rukolą. Podajemy na ciepło lub zimno

Atlas Smaków
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 182

mozarellę w doś ć drobną kostkę. Gdy fasolka przestygnie, mieszamy ją w miseczce z serem, doprawiamy jarzynką bądź solą i doś ć sporą ilością pieprzu, po czym gotową masę wykładamy na ciasto. Boki ciasta zawijamy nieco do góry, z resztek, które zostały nam po wykrawaniu wycinamy paseczki i układamy na górze. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Kulinarne zapędy Kokosa
Sernik z brzoskwiniami 109

Był już zwykły sernik (link) , był także sernik z wiśniami (link) , czas na wersję z brzoskwiniami. SKŁADNIKI: Ciasto: - 7 dag margaryny do pieczenia - 7 dag cukru - 1 jajo - 1 mały cukier waniliowy - 15 dag mąki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka - 10 dag cukru - 1 cukier waniliowy - 2 jaja - 2 żółtka - 1/2 szklanki(...)blaszkę. Przygotowuję masę serową: Do sera dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję ze sobą. Stopniowo dodaję pozostałe składniki, tj. jaja, żółtka, mleko, olej oraz budyń waniliowy. Masę serową wykładam na ciasto, układam na niej pokrojone na drobne kawałki brzoskwinie, na to wykładam pianę ubitą z dwóch białek, niewielkiej ilości cukru oraz szczypty soli. Piekę ok. 1 godz. 20 minut

Wielopokoleniowo
Rogaliki kokosowe 150

ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. W dużym naczyniu (np. plastikowa miska) miksujemy jajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto(...)Ciasto  i nadzienie dzielimy na 4 równe części. Rada: ciasto cały czas powinno znajdować się w misce przykryte ściereczką. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy ok. 30 cm, nakładamy masę kokosową, równomiernie ją rozprowadzamy i dociskamy palcami do ciasta. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części

Moniki Smakołyki
Krówka 108

łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 2 łyżki masy kajmakowej kostka masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej (użyłam gotowego kajmaku marki Gostyń) 70 g płatków migdałowych Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Blachę lekko natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Ciastem równomiernie wylepić blachę. Wstawić je do piekarnika(...)wierzch drugi. Przykryć ściereczką i obciążyć (np deską i książkami) na kilkanaście godzin, aby placki nieco zmiękły. Płatki migdałowe zrumienić na patelni na złoty kolor. Pozostałą masę kajmakową rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Ponownie odstawić na kilka godzin

My simple kitchen
Kotlety schabowe w cieście czosnkowym 202

granulowanego Mięso cienko ubić i obficie posypać solą i pieprzem. Wlać mleko do garnka, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajko, czosnek granulowany, sól i pieprz. Zmiksować na masę gęstszą od ciasta naleśnikowego. Rozgrzać olej na patelni, zamaczać kotlety i smażyć do zarumienienia

Karola gotuje
Tarta z botwinką 143

chili. Dusimy aż cała botwinka zmięknie. Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tartę wypełniamy botwinka i zalewamy masą. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy orzechami. Podajemy na ciepło lub zimno. Inspiracja: klik

Atlas Smaków
Ciasto z daktyli bez pieczenia 122

Fajna, zdrowa alternatywa dla zwykłych ciast! Polecam serdecznie! Myślę, że taka koncepcja zaskoczy niejednego! :)  Składniki ( mała tortownica) : -> 150g s uszonych daktyli -> 75g płatków owsianych -> 1 serek mascarpone -> 1/2 opakowania jogurtu greckiego -> 1 łyżeczka miodu -> Sok z połowy cytryny -> 1 pomarańcza  Wykonanie ;  Daktyle kroimy na drobniejsze kawałki żeby ułatwić pracę blenderowi(...)wstawiamy do lodówki. Serek mascarpone wrzucamy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz miód i mieszamy przy użyciu miksera. Kolejno dodajemy jogurt i dokładnie ze sobą łączymy. Otrzymaną masę wylewamy na ciasto. Na górę układamy obrany i pokrojony pomarańcz. Schładzamy w lodówce około 2 godzin

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Ciasto z białej czekolady z bananem i jagodami 130

cukru, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy po kolei jajka mieszając wszystko trzepaczką.Dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy aż masa będzie gładka. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem i na wierzch wsypujemy jagody i pokrojonego w drobną kostkę banana. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chleb pszenny codziennny 137

wymieszać, przykryć i odstawić mąki na 30-60 minut. W tym czasie nasz zaczyn urośnie. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać ok. 5-7 minut. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypywać mąką. Przełożyć ciasto chlebowe do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośniecie

Delicious Titbits
Grzybki faszerowane grzybkami 129

kroimy w grube półplastry i rumienimy na patelni.Suchą bułkę moczymy i odciskamy.Grzyby, cebulę i namoczoną bułkę mielimy w maszynce.Dodajemy jajko, przyprawy i tartej bułki tyle, aby masa była zwarta.   Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki w dwóch rozmiarach. Małe napełnione farszembędą imitowały nóżkę grzyba a większe, też wypełnione farszem będą "udawały" kapelusze.   Uformowane grzybki smarujemy roztrzepanym

Maminek kulinarny