ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1657/3191)

Ciasto owsiane z borówkami, malinami i jagodami 166

Straszny dylemat miałam piekąc to ciasto. Naprawdę potężny! Pytacie dlaczego? Znacie ludzi, którzy są na wiecznej diecie? Jeśli odpowiedź jest pozytywna - co przygotowujecie, jak przyjeżdżają? ;) To ciasto jest bez cukru (oprócz odrobiny cukru pudru, którym zostało posypane). Jest z mąką, którą z powodzeniem można zastąpić bardzo drobno startymi orzechami. Zawiera również masło, na którego nijak nie potrafię znaleźć (jeszcze ;)) zamiennika(...)odstawić. Masło ubić mikserem na białą masę. Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jajko i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i nasączone płatki owsiane oraz te 2-3 wcześniej odlane łyżki mleka. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
ciasto z truskawkami 113

cukrem. Te gnieciuchy później dodaję do sernika na zimno albo makaronu. Po rozmrożeniu wcale nie czuć, że to były mrożone owoce. Znalazłam czas, żeby w końcu coś upiec. Ciasto smaczniutkie i nie wymagające wiele pracy. Niespodziewani goście nas nie zaskoczą, to raczej my ich zaskoczymy :D Składniki: * 2 szklanki mąki * 4 jajka * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki(...)masę, dodałam żółtka. Potem już kolejno: przesiana mąka z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej. Utartą masę wylałam do blaszki wyłożonej pergaminem. Na wierzch wyłożyłam połówki truskawek - brzuszkami do dołu. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 45 minut. W tym cieście owoce nie opadają na spód...jakaś magia :D Mam jeszcze jedno ciasto z truskawkami w głowie

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 156

dodatki wydają mi się zbędne, ale kto co lubi. Nie podaję szczegółowej ilości cukru, bo przyznam się, nie mierzyłam jej. Dodajcie tyle cukru, aby otrzymać odpowiednią konsystencję lukru. Drukuj Ciasto jogurtowe z rabarbarem Składniki 375 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 125 ml jogurtu naturalnego ( dałam grecki) 200 g cukru 125 ml oleju ulubiony aromat(...)uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru Sposób przygotowania Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wolnym strumieniem olej. Cały czas miksujemy. Dodajemy po łyżce jogurt. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 3-5 kropli ulubionego aromatu do ciast Białka ubijamy na sztywno z odrobioną soli. Białka delikatnie wmieszamy łyżką w ciasto. Ciasto wykładamy na blaszkę

Mieszam w Garnku
Kluski śląskie z dziurką 191

mąka ziemniaczana sól Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki ostudzić, przeciśnąć przez praskę, dokładnie ugnieść w misce.  Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i odłożone ziemniaki, zagnieść szybko ciasto.  Z ciasta formować kulkę, w środku zrobić wgłębienie.  Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody

Kuchnia Danusi
Sernik karmelowo-orzechowy 240

pół szklanki oleju 1/4 szklanki mleka garść orzechów włoskich Sernik: 400 g sera 300 g masy krówkowej 100 g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g orzechów włoskich 3 czubate łyżki miodu 80 g masła      Przygotowujemy spód ciasta - ciasteczka łamiemy na mniejsze kawałeczki, żeby ułatwić sobie miksowanie, dodajemy orzechy i płynne składniki. Można(...)oddzielnej miseczce jaja, dokładnie ze sobą łączmy. Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do masy serowej. mieszamy delikatnie. Wylewany na spód i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Warto wstawić miseczkę z wodą na niższą półkę piekarnika, dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne i kremowe w smaku.      Masło rozpuszczamy na małym ogniu z dodatkiem miodu

sama złodycz
pyszna, łatwa, puszysta drożdżowa babka z rodzynkami i nutą pomarańczy... 161

szklanki mąki, przykryć talerzem i odstawić na 20 minut do podrośnięcia żółtka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości, masę dodać do misy z podrośniętym zaczynem wsypać przesianą mąkę, sól i hakiem robota wyrabiać, w trakcie wyrabiania wlać letnie mleko, ciasto wyrabiać z 5 minut następnie wlać stopione i wystudzone masło z olejem, wyrabiać z 4 minuty następnie dodać starte

W Mojej Kuchni Lubię
Malinowe buły z czekoladą 121

najmniej szklanka malin szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki poza mąkami, proszkiem do pieczenia i malinami utrzeć na gładką masę. Dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając, pod koniec trzeba już użyć dużej łyżki Posiekać drobno czekoladę i wymieszać dokładnie z ciastem. Na koniec dodać maliny i delikatnie przemieszać. Buły wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp

greenscarf
Orkiszowy murzynek z malinami i orzechami (i z czekoladą!) 214

sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z kefirem/jogurtem, syropem z agawy, aromatem i oliwą. Suche składniki mieszamy. Miksujemy ponownie masę z żółtkiem i stopniowo dodajemy mąkę. Pod koniec wrzucamy dżem malinowy i posiekaną gorzką czekoladę. Delikatnie łączymy z białkami. Ciasto przekładamy do sylikonowej formy (lub metalowej wylożonej papierem lub obsypanej mąką). Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 stopniach

Czarnawisienka
Ciasto czekoladowe z owocami. Moje Brownie. 137

Moje brownie. Czekoladowe ciasto na smutki i smuteczki, które potrafi zdziałać cuda. Godny konkurent starego dobrego murzynka . Wiem co mówię… koniecznie spróbujcie, pokrzepi każdego, zwłaszcza miłośników czekolady. Składniki (forma 21 cm x 27 cm): 1 i 1/2 tabliczki (150 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady z jak największą zawartością kakao 3/4 szklanki (90 g) mąki 1/2 – 3/4 szklanki(...)misy miksera dodać jajka oraz cukier trzcinowy i wymieszać. 3) Cały czas miksując na małych obrotach, do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym. 4) Następnie dodać przesianą mąkę z kakao oraz solą i wymieszać. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 6) Na wierzch ciasta nałożyć łyżeczką masło orzechowe i za pomocą wykałaczki

Fitsweet.me
Ciasto czekoladowe z owocami. Moje Brownie. 133

Moje brownie. Czekoladowe ciasto na smutki i smuteczki, które potrafi zdziałać cuda. Godny konkurent starego dobrego murzynka . Wiem co mówię… koniecznie spróbujcie, pokrzepi każdego, zwłaszcza miłośników czekolady. Składniki (forma 21 cm x 27 cm): 1 i 1/2 tabliczki (150 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady z jak największą zawartością kakao 3/4 szklanki (90 g) mąki 1/2 – 3/4 szklanki(...)misy miksera dodać jajka oraz cukier trzcinowy i wymieszać. 3) Cały czas miksując na małych obrotach, do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym. 4) Następnie dodać przesianą mąkę z kakao oraz solą i wymieszać. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 6) Na wierzch ciasta nałożyć łyżeczką masło orzechowe i za pomocą wykałaczki

Fitsweet.me
Tarta z rabarbarem i kremem 113

kwaśną śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, aby się nie ogrzało od rąk.  Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 45-60 min.   W między czasie robimy nadzienie. Trzepaczką ubijamy jajka, cukier i kwaśną śmietanę. Do tak powstałej masy przesiewamy mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy.  Rabarbar kroimy w podłużne paski o długości proporcjonalnej

Kuchnia Łukasza
Ciasto jabłecznik zaparzany 154

puder do posypania Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto jabłecznik zaparzany? Jabłka obrać, pokroić na mniejsze cząstki i wymieszać z sokiem z cytryny. Roztopić masło, powinno być bardzo gorące. Jajka ubić z cukrem na puszystą i prawie białą masę, pod koniec miksowania stopniowo dodawać szklankę mąki i miksować na minimalnych obrotach miksera. Nie przerywając

Kuchcik gotuje
Snikers trochę inaczej 942

koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto przełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25-30 minut. Placek z orzechami: Orzechy posiekać ale nie za drobno. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier a potem pozostałe składniki. Masę przełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić(...)nasączyć ponczem (ja użyłam herbaty z odrobinką rumu). Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Jeden nasączony biszkopt posmarować połową kremu. Przykryć plackiem z orzechami. Wyłożyć druga połowę kremu i przykryć drugą połową biszkoptu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami

Monia miesza i gotuje
JOGURTOWE CIASTO POMARAŃCZOWE 283

nagiąć tradycyjny przepis i upiekłam włoskie ciasto jogurtowe z dodatkiem pomarańczy :) Wyrosło piękne i puszyste!  Do dekoracji użyłam roztopionej białej czekolady, maku i świeżej otartej skórki z pomarańczy. Ciasto w prawdzie wygląda bardzo Wielkanocnie, ale można upiec je na każdą okazję !  Zapraszam po przepis: SKŁADNIKI : 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. oleju  2 łyżeczki proszku(...)waniliowy, sok z pomarańczy, pół łyżeczki soli. Miksujemy na gładko. Masę delikatnie mieszamy z pianą(mieszamy krótko aby masa nie straciła "puszystości") Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok.35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia. Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować

Marcepanowa kuchnia
Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką 156

zamrażarki. Ja tak właśnie robię. Lubię małe pojemniczki, bo dzięki temu rozmrażam taką ilość, jaką akurat potrzebuję, a reszta serwatki czeka na swoją kolej. Dzisiaj zużyłam kolejny pojemniczek :) Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką forma 17 x 23 cm (mierzona po dnie) lub okrągła 22- 23 cm 2/3 szkl. serwatki 2 jajka 60g oleju skórka starta z pół cytryny(...)trzepaczką. Tylko do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę wlać do formy (będzie go niedużo), na górze ułożyć truskawki w rzędach. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 45 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Posadzone i zjedzone

Proponowane wyszukiwania