nowe wpisy. Ten przepis trochę sobie czekał na publikację, bo zapomniałam o nim całkowicie i dopiero przeglądając zdjęcia się na niego natknęłam. To propozycja dla miłośników wilgotnego czekoladowego ciasta i kremu truskawkowego, moi domownicy byli nim zachwyceni więc może i Wy się skusicie? Składniki: 6 jaj 300 ml mleka 250 ml oleju 1 i 1/2 szklanki cukru 300 g mąki(...)jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok godziny w 180 st. C - do tzw suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 3 blaty. Krem truskawkowy: 500 g. truskawek (mogą być mrożone) 3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej rozmieszane z 1 łyżką wody 500 g serka mascarpone
Cynamonowe szczęścieprzepisem na tarte i tak oto powstała tarta śliwkowa. Przepis zaczerpnięty z „Życia na gorąco” z małymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 kostki masła - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli Krem: - 1,5 szklanki mleka - 2 budynie waniliowe - 1 szklanka cukru pudru - 3 jajka - 1 opakowanie śmietanki 30% Śliwki Tartę rozpoczniemy od przygotowania ciasta(...)chwilę gotujemy. Gotową masę budyniową wykładamy na ciasto i układamy śliwki. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 min do momentu kiedy krem i ciasto będą lekko brązowe. Smacznego
Kuchenne WariacjeDelikatne i bardzo smaczne ciasto owocowe przekładane kremem czekoladowym na bazie nutelli i mascarpone. Następną warstwą jest krem śmietankowy o delikatnym posmaku malinowym, a całość zwieńczona jest galaretką z owocami. Bardzo proste w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi. 🙂 Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)łyżki masła Dno blachy o wymiarach 36×20 wykładamy papierem do pieczenia. Przeczytaj cały przepis - Ciasto owocowe z galaretką i kremem czekoladowym at AleTorcik
AleTorcikcynamonu 2 łyżki miodu + do posmarowania 3 łyżeczki domowego dżemu niesłodzonego (ewentualnie np. Łowicz 100% owoców) - najlepiej kwaskowatego dla zrównoważenia słodkiego kremu Dekoracja: 2 łyżki migdałów w płatkach 10 pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i ugnieć. Wstaw do lodówki na godzinę. 2. Wyłóż ciastem formę na tartę, bardzo dokładnie ugnieć i wyrównaj. 3. Piecz(...)Orzechy wrzuć do blendera (jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu, rozkrusz je bardzo drobno za pomocą młotka). Dorzuć do nich wystudzoną kaszę, miód, mleczko kokosowe i cynamon. Zmiksuj/zblenduj na krem. 7. Wystudzone ciasto posmaruj dżemem. Na to połóż krem, następnie posyp orzechami i migdałami. Przechowuj w lodówce. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 471 kcal
Powiedz dietom niekruchych ciasteczek i dlatego też nie wymaga ona pieczenia.Wypełniona po brzegi fantastycznym kokosowym kremem. Słodka, ale zarazem niesamowicie delikatna … rozpływająca się w ustach … obłędna! Jest fantastycznym pomysłem do kawki. Zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * herbatniki zwykłe – ok. 100 g * ciastka kruche w czekoladzie(...)takie ). * By ułatwić wałkowanie możemy zrobić to przez drugi kawałek folii aluminiowej. KREM KOKOSOWY: Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. CAŁOŚĆ: Przygotowanym kremem smarujemy ciasto i bardzo delikatnie, ale ciasno zwijamy roladę. Całość zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej noc! ). Smacznego
Ostra na Słodkocentymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 180 stopnich Celsjusza. Masa. Śmietanę kremówkę ubić na półsztywno. Dodać mascarpone a następnie krem z kasztanów, cukier puder i sok z cytryny. Ubijać chwilę aż masa zgęstnieje. Złożenie ciasta(...)Biszkopt przekroić wzdłuż, na dwie połowy. Pierwszą połowę posmarować połową kremu kasztanowego. Na krem położyć blat serowy. Blat posmarować pozostałym kremem a następnie przykryć biszkoptem. Można odłożyć trochę kremu do dekoracji ciasta. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce co najmniej trzy godziny. Smacznego! Serniko-biszkopt z kremem kasztanowym Wskazówki. Kupując puree kasztanowe zauważyłam, iż każde miało w sobie dodatek rumu
mecookslimone PRZYGOTOWANIE Ciasto kruche Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni i wyłożenia papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 20 cm. W mikserze miksujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy jajko; szybko wyrabiamy ciasto. **** PREPARAZIONE Pasta frolla(...)zucchero, i semi di una bacca di vaniglia e la scorza grattugiata di limone. Formę wyk ł adamy 3/4 ciasta, dociskając je do dna. **** Versate 3/4 della pasta frolla, livellandolo con una spatola. Na ciasto wykładamy krem z ricotty, który przykrywamy pozosta ł ą kruszonką . **** Distribuite sul fondo di frolla la crema di ricotta e copritela
La grande e la piccola cuocajabłka 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 250 g bakalii cynamon na krem: 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% poncz: 1 szklanka herbaty posłodzonej 2 kieliszki syropu rumowego Ciasto: Miękkie masło utrzeć do białości najpierw samo a następnie dodając cukier puder i żółtka. Powoli ucierając dodawać mąki (należy(...)Krem: Miękkie masło utrzeć na biało z cukrem pudrem. Powoli ucierając dodawać po łyżce śmietany Blaty ciasta naponczować. Na jednym rozsmarować połowę kremu, przykryć wkładką jabłkową, rozłożyć pozostały krem i przykryć ciastem. Dowolnie udekorować z wierzchu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajka. Całość dokładnie zagnieść. 5. Jeśli ciasto po kilku minutach jest zbyt lepkie można wstawić je do lodówki na kilka minut. Jeśli jest dość plastyczne i da się je rozwałkować to można już wykonywać blaty. 6. Ciasto rozwałkować (cienko) między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinać koła o tej samej średnicy (można(...)krem osiągnie jednolitą konsystencję. 14. Na wystudzone blaty nakładać po kilka łyżek kremu (my obliczyłyśmy, że u nas były to 3 spore łyżki na każdą warstwę). 15. Całość zawinęłyśmy w duży worek i wstawiłyśmy do lodówki na minimum 3 dni aby blaty miały szansę zmięknąć. Kilka łyżek pozostałego kremu zamknąć szczelnie w pudełku. 14. Po kilku dniach wyciągnąć ciasto, resztą
Candy Pandasmoja rodzinka uwielbiamy różnego rodzaju ciasta z kremami, ale czasami mam ochotę na proste ciasto, które można zjeść zaraz po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu. Takim ciastem jest Wiewiórka. Przygotowanie jego zajmuje kilka chwil, a jest ono aromatyczne, pachnące bakaliami i zachowujące długo świeżość. Składniki na blaszkę o wymiarach 30×23 cm. Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej
Danka Pichciwymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 6. Chałwę wyjąć z opakowania i pokruszyć ją rękoma, jak najdokładniej. Dobrze pokruszoną chałwę wsypać do kremu, dodać 2 łyżeczki pasty waniliowej i wymieszać dokładnie mikserem. Krem chałwowy spróbować, jeśli będzie za mało słodki wtedy dodać 1 łyżkę cukru pudru. Składanie tortu: 7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia(...)brzegów tortownicy powinien być odstęp około 5-8mm). 10. Przycięty biszkopt położyć na ciasto w blaszce i nasączyć go pozostałą kawą. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na cała noc. Wierzch: 9. Schłodzone ciasto wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Torcik położyć na paterze, brzeg tortu można wyrównać nożem, patrz FILM
Mała CukierenkaZawsze piernik piekłam w keksówce. Dzisiaj zrobiłam z ciasta piernikowego tort. Przełożyłam kremem z kaszy manny i posmarowałam powidłami śliwkowymi. Wyszło maga pysznie no i bardzo efektownie(wg mnie). Składniki: 0,5 szkl wody 4 łyżki kakao 1 przyprawa do pierników Kamis 1i3/4 szkl cukru 4 łyżki miodu 25 dkg margaryny lub masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu(...)małe kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, mieszać. Gdy polewa zacznie tężeć i będzie letnia polać ciasto. Ciasto przekroić 3 razy, uzyskując 4 placki. Warstwy ciasta: placek, połowa kremu, placek, powidła śliwkowe, placek, druga połowa kremu, placek, cienko posmarować powidłami, polać polewą czekoladową i udekorować
Ala piecze i gotujeciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto na 3 mm. Ciasto zwijamy na wałek i przekładamy na blaszkę do tarty (26cm).Ciasto przyciskamy do formy aby ładnie przywarło. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Nakłuwamy widelcem aby ciasto nam nie urosło(...)najniższych obrotach, dosłownie chwilkę, w drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy ją do serka i znów miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Krem wykładamy na wystudzone (!) ciasto i układamy na nim owoce. Gotowe! Można zajadać
Pelusiowa Kuchniamożna dać też wiśnie lub jabłka albo zrobić wersję bez owoców. składniki: ciasto 250 g miękkiego masła 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 3-4 nieduże gruszki krem 2 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka(...)gruszkami. Wierzch też wyrównać zwilżoną łyżką. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka, funkcja góra dół. Upieczone ciasto wystudzić. Przygotować krem. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Przygotować polewę. Do rondelka wlać
Monia miesza i gotuje