Jesień to zdecydowanie czas dyni. Ciepłej, krągłej, przytulnej i we wszystkich odcieniach jesiennego słońca i rdzawych, szeleszczących liści. Na stołach królują dyniowe zupy krem, ciasta, pieczona dynia i wszelkie dyniowe wspaniałości, które po brzegi potrafią wypełnić wnętrze troską i ciepłem, sprawiając, że jesień staje się bardziej znośna dla tych, którzy nie koniecznie są z nią na bakier. Wśród całego dyniowego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaRolada z bitą śmietaną Witajcie moi drodzy Dziś mam dla Was prosty przepis na pyszną roladę z bitą śmietaną. Do tego oczywiście aromatyczna herbata i…
Słodkie okruszkiaromatycznym owocem, które sprawdza się nie tylko w daniach słodkich, ale również i w tych wytrawnych. I tak, będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju koktajli i sałatek owocowych, deserów, kremów, ciast i lodów. W daniach wytrawnych jest wykorzystywane między innymi do przygotowania curry, a w przystawkach będzie pysznym dodatkiem do sałatek, szynki parmeńskiej czy do krewetek. Mango w moich przepisach
Kulinarne przygody Gatitywyłącznie dopracowane receptury, mnóstwo wskazówek, by smakołyki które zobaczymy na zdjęciach można było zrobić we właśnej kuchni. Nie znajdziemy tu przepisów które zawierają produkty zwierzęce, jest za mnóstwo kremów, ciast, ciasteczek, które zostały przygotowane nie tylko bez mąki pszennej, ale też bez jaj czy mleka. Książka podzielona jest na pory roku, każdy rozdział na podrozdziały ( na co dzień
kruche babeczkiPuree dyniowe to mój stały punkt programu w jesiennych wyrobach. Nie może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie przygotować zarówno zupę - krem, ciasto, a także placuszki i wiele innych specjałów. Pieczenie dyni jest proste i wcale nie trzeba jej obierać - co jest bardzo trudne i żmudne! Pamiętam ile się namęczyłam
Mania Wypiekaniadodatki do pieczenia. Teraz sama przygotowuję ekstrakt waniliowy , czy cukier waniliowy , nie mówiąc już o przyprawie do piernika . Również Was do tego zachęcam. Ekstrakt z powodzeniem możecie wykorzystać do ciast, kremów czy deserów. Dla kogo: dla fanów domowych dodatków do pieczenia dla posiadających w domu zbędną cytrynę dla ceniących produkty bez konserwantów Składniki: skórka z cytryny wódka
Mania Wypiekaniasmak. Wystarczy wiórka przelać 1 szklanką ciepłej wody zblendować i wycisnąć. Tak przygotowane mleczko kokosowe można przechowywać do kilku dni w lodówce. Dodawać je można do owsianki, zup, kremów, ciast
KukuleczkiPrzepis dostałam od znajomej rodziców. Trafił na stałe do mojego menu :) (Napoleon cake) Składniki / Ingredients: ciasto: / pastry: 3 szklanki mąki / 3 cups flour 1 kostka masła
czarrna od kuchniłyżkami miodu pitnego. Pozostały sok przelewamy do małych buteleczek i zakręcamy. Zarówno sok jak i wiśnie pasteryzujemy ok 5 minut. Wiśnie doskonale nadają się do ciast, kremów oraz lodów
Kuchnia w czekoladziepełni. W poszukiwaniu tegorocznych inspiracji na jej wykorzystanie zawitałam do domowej cookierenki Agi , w której dzieli się sposobem na przygotowanie miętowego ekstraktu. Gotowy produkt można wykorzystać do deserów, ciast, kremów, lodów, drinków jak również do zabiegów kosmetycznych. Jego sklepowa cena nie należy do najniższych a domowe przygotowanie jest banalnie proste - a chyba najistotniejszym składnikiem jest czas;) Składniki: liście świeżej mięty
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazawiera glutenu. A najbardziej lubię ją za neutralny smak, dzięki któremu można ją przyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Mi do głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki i mnóstwem świeżych ziół. Wyszła
DefinicjaSmakuFasolowe placki czekoladowe; z kremem banan-kakao i jogurtem naturalnym Były i kremy, ciasta i nawet pralinki, a o dziwo jeszcze placków nie było, swoją drogą może tego nie widać, ale jedne z najgrubszych jakie kiedykolwiek zrobiłam
More food, love and dreamsKarmel, karmelki, czekolada z nadzieniem karmelowym, cały ogrom słodkości, ciast, kremów z udziałem karmelu to moja zguba! Zguba, z która nie walczę, lecz systematycznie ulegam i dzielę się z Wami przepisem na sos karmelowy :) Składniki: szklanka cukru 200 ml tłustej śmietany (min 30%) 50 g masła szczypta soli Wykonanie:Do rondelka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu
Taste Of My Dayszklanki nalewki z czarnej porzeczki, 1/3 szklanki wody, 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!) Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu. Krem(...)masła, 500g sera z wiaderka, 5 łyżek cukru pudru. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem.Naponczować i posmarować resztą dżemu.Wierzch: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki serka mascarpone, 50 g startej czekolady. Śmietankę ubić
Z miłości do słodkościdzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego. Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem chałwowy: 500 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 150g chałwy waniliowej Dodatkowo: 300 g konfitury(...)ostygł. Po wystudzeniu kroimy na trzy blaty. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu oraz cukru pudru. Na końcu dodajemy bardzo mocno pokruszoną chałwę. Złożenie ciasta: Na pierwszym blacie rozkładamy mniejszą połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Na środkowej części rozkładamy konfiturę wiśniową (zostawiamy jedną łyżkę do dekoracji. Przykrywamy ją ostatnim biszkoptem. Na górze i po bokach rozsmarowujemy resztę kremu
VioletoweKucharzenieprzyszła kolej na deser. Lekki biszkopt, waniliowa masa serowa i spora porcja truskawek... Można też upiec większy biszkopt i przełożyć go kremem i truskawkami. Poza tym truskawki możecie zastąpić np. bardziej dostępnymi już malinami, będzie równie smacznie:) Ciasto najbardziej zasmakowało naszemu synkowi, który uwielbia truskawki pod każdą postacią. Biszkopt:3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki(...)sokiem z 1/2 cytryny. Wlać rozpuszczoną żelatynę i wstawić na 15minut do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół. Połowę kremu wyłożyć na ciasto, rozłożyć połowę truskawek. Przykryć resztą kremu. Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku, tężejącą wymieszać z truskawkami. Rozłożyć na wierzchu ciasta. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościteż doskonały sposób na wykorzystanie dużej ilości białek. Skorzystałam z tego przepisu . Genialny! W małej blaszce napoleonka wychodzi baaardzo wysoka, na dużą blaszkę polecam 2 opakowania ciasta francuskiego, kremu myślę, że nie zabraknie. 1 opakowanie ciasta francuskiego 8 białek 3 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki wody 1/4 limonki 100 ml syropu malinowego Ciasto francuskie podzielić na dwie części(...)patelni wodę. Postawić na nim miskę z białkami tak, aby nie dotykała wody. Ubijać na parze przez kolejne 10 minut. Pod koniec dodać parę kropel z limonki. Krem wyłożyć na ciasto francuskie i przykryć drugim blatem. Włożyć ciasto do lodówki. Zjeść niedługo po wykonaniu, przed podaniem posypać cukrem pudrem. marcelina
Czerwony Gupikmojprzepisna.pl | Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym Dziś mam dla was przepis na ptysie w lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je kremem lekko adwokatowym. Krem jest wam już znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę(...)jest mniej stabilny niż krem do nadziewania pączków. Łabędzie robiłam pierwszy raz, więc proszę się ze mnie nie śmiać za głośno ;). Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Inspiracja na ciasto i krem pochodzi z strony Moje wypieki. [:Listonic] Składniki na 12 dużych łabędzi: 1 szklanka wody 125 gr masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka W garnuszku z grubym dnem wlać
moj przepis napozostałe składniki mieszamy w oddzielnej misce miksując na najmniejszych obrotach powoli dodajemy białka przekładamy ciasto do małej prostokątnej foremki (25x15cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut (wszystko zależy od piekarnika) w tym czasie możemy przygotować krem, w niecałej szklance wrzątku zaparzamy (przez około 10 minut) 3 torebki herbaty doprowadzamy herbatę(...)następnie przekrawamy wzdłuż 13. przekładamy spód ciasta z powrotem do formy (jeśli mamy metalową musimy wyłożyć ją folią spożywczą) 14. wykładamy na ciasto lekko już zgęstniały krem (zostawiamy około 3-4 łyżki) 15. nakładamy na krem górę ciasta 16. rozsmarowujemy na górze cienko pozostały krem 17. wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpłynnej żelatyny dodajemy łyżkę kremu i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty kremu i mieszamy energicznie aż całość dobrze się połączy. Do gotowego kremu możemy dodać jeszcze wiórki czekoladowe (lepiej nie tak dużo jak widzicie u mnie na zdjęciu, bo krem zrobi się bardzo słodki). Cienką warstwę kremu nakładamy do wydrążonego wcześniej ciasta. Kroimy banany na plasterki, układamy(...)kremie i skrapiamy sokiem z cytryny. Banany przykrywamy kremem. Na krem nakładamy wydrążone wcześniej kawałki ciasta (jeśli są za duże można je dodatkowo pokruszyć w palcach). Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercywzględu na kruche ciasto z dodatkiem miodu pewnie bardziej pasowałoby na listę ciast na Boże Narodzenie. Tak czy inaczej ciasto okazało się baaaaaardzo pyszne! Kruche ciasto wspaniale pasowało do delikatnego, puszystego kremu. Całości smaku dopełniała masa krówkowa o smaku kukułki i chrupiące orzechy. foremka 24x24cm Ciasto: 250g mąki pszennej, łyżeczka sody oczyszczonej, 100g cukru
Z miłości do słodkościTakie szybkie i pyszne ciasto powstało ze składników jakie miałam w domu. Polecam wyszło rewelacyjne :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM: MURZYNEK: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru kopiata łyżeczka sody 2 łyżki kakao szczypta soli 3 jajka 3/4 szklanki powidła lub kwaśnego dżemu szklanka mleka 0,5 szklanki oleju KREM: 400 g serka naturalnego(...)chwilę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy kilka łyżek masy, mieszamy i wlewamy do masy. Miksujemy i odstawiamy na chwilkę do lodówki aż lekko stężeje. Zimne ciasto smarujemy dżemem, wlewamy tężejący krem. wyrównujemy i chowamy do lodówki. POLEWA: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Składniki polewy umieszczamy w garnku, rozpuszczamy. Na koniec dodajemy żelatynę i już wyłączamy
Pani na desercieście kokos i ananas to duet doskonały. Do tego krem maślany z domowym budyniem i delikatny biszkopt. Ciasto zrobione na imprezę i muszę powiedzieć, że wszystkim smakowało. Składniki: Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej ekologicznej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 700 ml mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki(...)Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoto około 20-25 minut. Ostudzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Warstwy ciasta: Biszkopt, krem, blat kokosowy, czekolada. Złożone ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki
Ala piecze i gotujemasy kokosowej, warstwę krakersów i resztę masy kokosowej.Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi (50 g).Tak przygotowane ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm (przy takiej blaszce wystarczy 1,5 paczki krakersów). Ciasto można także upiec w tortownicy o średnicy(...)odłożone na minimum 6 godzin do lodówki, a najlepiej to na całą noc, aby krakersy miały czas nasiąknąć kremem.Masło w kremie można zastąpić margaryną.Smak kremu kokosowego można wzbogacić o kilka kropel olejku migdałowego.Krem w cieście jest bardzo słodki, więc można śmiało zmniejszyć ilość cukru.Ciasto, z uwagi na dodatek masła do kremu, jest dość ciężkie.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskarazem ciasto czekoladowe z cukinią i kremem z owocami – ciasto z samych składników najlepszej jakości, które dotarły pod moje drzwi ze sklepu Ekoj.pl. W tym poście chcę się z Wami podzielić nie tylko przepisem na to cudo, ale właśnie także … Artykuł CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ I KREMEM I ZAKUP W SKLEPIE EKOJ pochodzi z serwisu
FlymetothespoonKrem Giotto do tortu to pyszny krem o smaku pralinek Giotto. Krem ma delikatny orzechowy smak. Warto przełamać do żelką lub frużeliną z lekko kwaśnych owoców
Słodki Pomysł