Ricottowy muffin, nadziany kremem dynia-masło orzechowe; maliny, kawa Cieszę się takim porankiem, mimo, że pogoda już nie taka, mimo, że szaro i pochmurno, ale akurat dzisiaj mi to nie przeszkadza. Pokój po kilku dniach totalnego wywrócenia go do góry nogami, meble na środku zawsze fajne, w końcu wraca do stanu użytku, pomalowane, poprzesuwane z dużą pomocą(...)porządna łyżka pure z dyni hokkaido (z 50g) szczypta soli, ew. coś do posłodzenia, cynamon (wszystko porządnie wymieszać) Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy mokre i miksujemy, przekładamy ciasto do foremki/papilotki, wypełniając ją do połowy, nakładamy farsz(ew. wtykamy kilka malin)* i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.35min. * mi cały farsz się
More food, love and dreamssię idealnie nie tylko do popołudniowej kawy, ale również na zimowe wieczory z książką w ręce. Tymi aromatycznymi babeczkami uwielbia się zajadać mój półtoraroczny syn. Muffinki można dodatkowo udekorować kremem, np. pomarańczowym lub śmietaną. SKŁADNIKI 125 g masła szczypta soli 170 g cukru trzcinowego 3 jajka 180 g jogurtu naturalnego 2 pomarańcze 200 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki(...)proszek do pieczenia, sodę, cukier z prawdziwą wanilią i mielony kardamon. Do składników mokrych wsypać składniki sypkie i zmiksować. Następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy i krótko zmiksować. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości, po czym włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczone muffiny wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Chcę Wam zaproponować również krótki film, dzięki któremu
Passions hobbies liferegularnego ciasta. Wystarczy upiec ciasto, które rośnie „z górką” :) A ponieważ sukienka musi być proporcjonalna, dodatkowo dobrze jest upiec drugie ciasto, rosnące „równo”. W przypadku tego tortu ciasto z górką było ciemne i zostało podzielone na 3 części, natomiast pomiędzy warstwami ciemnymi znalazły się 2 warstwy jasnego biszkoptu. Lalka Barbie czasowo została pozbawiona nóg i na torcie znalazł się(...)jeszcze raz dobrze zmiksować. Na jasne dekoracje odłożyć ¼ masy. Do pozostałej części dodać barwnik i zmiksować. Na przodzie suknie duży zaznaczyć trójkąt w miejscu, na które trzeba nanieść biały krem. Pozostałą część tortu obłożyć różową masą. Pozostałe dekoracje wykonane są za pomocą trzech rożnych tylek. Tylką do spirali (Wilton 32) i różową masą wykonane są falbanki na połączeniu białej
Trzeci talerzrozwiązaniem, gdy na szybko musisz przygotować coś słodkiego… dla siebie …dla rodziny …dla gości …na święta. Dla jeszcze smaczniejszego efektu, przed pieczeniem możesz dodać do ciasta garść siekanych orzechów, wiórki kokosowe lub kawałki czekolady. Pomysły na słodkości… ** Sałatka owocowa z malinowym sosem ** Koktaj bananowo-kakaowy ** Ciasteczka serowe z jabłkiem ** Domowe wafle cytrynowe (adsbygoogle(...)możesz użyć formy stalowej lub dodatkowo włożyć w nie papierowe papilotki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone muffiny możesz udekorować kremem do tortów, posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięsne dania… Rolada z mięsa mielonego Włoski sos bolognese Kalafiorowy MÓZG Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe
Kulinarne S.O.S.Witajcie kochani! Dzisiaj zapraszam na pyszny, fantastyczny tort bezowy. Uważam, że jest prosty w przygotowaniu, wszystko dokładnie opisałam i pokazałam na filmie . Tort jest chrupiący od
Mała CukierenkaPrzepis na ser mozzarella na ciepło na aksamitnym kremie z kalafiora inspirowany warsztatami kulinarnymi we Włoskiej Akademii Kulinarnej. Ostatnio trochę marudziłam, że brakuje mi spotkań, warsztatów kulinarnych i różnego typu eventów, w których brałam udział przed pandemią. Dlatego Tomek zrobił mi niespodziankę. Dostałam od niego zaproszenie na warsztaty kulinarne do Włoskiej Akademii Kulinarnej (do niedawna Akademii Kulinarnej Whirpool). Jako(...)się tylko przy stole na czas konsumpcji przygotowanych na warsztatach dań. Będę szczera. Tym razem menu zupełnie nie trafiło w mój gust, bo opierało się na ziemniakach, chlebie i cieście z serem, beszamelem i pod serem. To wszystko oczywiście było bardzo smaczne, jednak dużo węglowodanów, dużo tłuszczu, no i ser na serze pod serem – połączenia trudne dla osoby
Dietologkoniecznie podajcie je ułożone jeden na drugim oblane sporą ilością syropu klonowego. Jeśli jednak wolicie odrobinę bardziej „polską” wersję to możecie je podać z musem owocowym, kremem czekoladowym, albo cukrem pudrem. Składniki 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru pudru 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 4 łyżki masła 1 łyżeczka sody 1,5 szklanka mleka kilka kropel(...)czyli masło, mleko, jajka, ekstrakt z wanilii. Następnie mieszamy składniki suche z mokrymi. Ważne jest aby suche składniki dodać do mokrych. Następnie na patelni z odrobiną tłuszczu wylewamy łyżkę ciasta i smażymy ok. 1,5 minut z każdej strony. Następnie przekładamy je na talerz i przykrywamy folią aluminiową aby nie ostygły. Pancakesy w stylu amerykańskim podajemy ułożone jeden na drugim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: - biszkopt: 160 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki) 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: zasmażka: - 3 łyżki margaryny - 3 łyżki mąki - ¾ szklanki gorącego mleka 300 g masła sok z cytryny kakao - do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny wódka lub spirytus - masa cukrowa(...)delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto przełożyć do tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika
Mama GotujeBardzo lubię Raffaello, a przyznam, że to domowe bardzo mi smakuje. Dzisiaj bardzo proste ciasto. Atutem tego deseru jest to, że przygotowuje się go bez pieczenia. Dzisiejsza wariacja smaków to kokos, masa puddingowa i najzwyklejsze herbatniki. Z prostych składników możemy w kilka chwil wyczarować takie bajeczne cudo :) Mam nadziej,ę że i Wy lubicie to połączenie :D Domowe Raffaello(...)wykładam folią aluminiów (można spożywczą), wykładam dno herbatnikami. Następnie warstwą masy budyniowej, kolejno warstwę herbatników i masę budyniową z wiórkami, którą przykrywam trzecią warstwą herbatników. Wierzch smaruję pozostałym kremem, oprószam obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiam na minimum 3h do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSezon na maliny trwa, więc korzystam ile tylko mogę. Pięknie pachną, nieziemsko smakują i w dodatku działają leczniczo. Doceniam je przede wszystkim za dostępność w moim
Niezły MłynekKakaowe scones z kremem awokado-daktyle */nutellą i bananem *awokado-daktyle-kakao-cynamon-gorzka czekolada Takich jeszcze nie jadłam ;) Bo czasami można "wziąć sobie wolne od szkoły" ;) (kalkulacja, dojazd, a czas tam spędzony.. nie w żaden sposób to nie wychodziło xd :) Czasami wystarczy zwykły uśmiech, by było jakoś tak raźniej. Czasami wystarczy po prostu dobra myśl(...)łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia do posypania płatki owsiane/starta czekolada/ surowe kakao Mąkę przesiewamy, rozgniatamy z zimnym masłem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy bułeczki, smarujemy je mlekiem, można czymś posypać. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.25min
More food, love and dreamspołowie grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów(...)Polsce ale mam nadzieję, że to się szybko zmieni. Do poszczególnych win szef kuchni proponował dania MANICARDI – “Vigna Ca’ del Fiore” DOC Lambrusco Gasparossa 2012 Crostino Toscano z kremem truflowym COLLE SANTA MUSTIOLA - „Poggio ai Chiari” IGT Toscana Sangiovese 2005 BOSCARELLI - Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2010 GIACOMO FENOCCHIO – „Bussia” Barolo DOCG 2009 TAVERNA – Aglianico del Velture DOC 2009 Roladki
królestwo garówowoców morza. Do rybnego rosołu pasuje zarówno makaron, grzanki jak i pierożki tortellini, które wzbogacą jego smak. Takie pierożki można przygotować też jako dodatek do innych zup. Mój krem z dyni z takimi właśnie pierożkami podbił serca i podniebienia Jurorów w finale konkursu dla blogerów A jak ciebie inspiruje Almette. Jeśli macie ochotę skosztować mojego zwycięskiego dania, to zapraszam(...)listki bazylii drobno siekamy i umieszczamy w kielichu blendera, wlewamy ciepłą wodę i miksujemy blenderem. Na stolnicy mieszamy mąkę z żółtkiem, stopniowo dodajemy zieloną wodę i wyrabiamy ciasto aż składniki zaczną się łączyć. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto, aż nabierze jednolitej, elastycznej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.Farsz: Dorsza gotujemy
Smakowity Blog KulinarnySONKO - Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu. Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską, będącąźródełem błonnika pokarmowego. Do ciasta wyrobionego z mąki pszennej zostałdodany mprawdziwy miód. Dzięki temuu maca jest słodka, delikatna, z wyczuwalnym, subtelnym smakiem i zapachem miodu. 100g produktu zawiera 344 kcal ( 1462 kJ ) 1 kromka to zaledwie(...)Kupicie tutaj MOJA OPINIA: Pieczywo Maca miałam okazję jeść pierwszy raz. Przyznam szczerze, że posmakowało mi :) Świetnie sprawdza się jako przekąska, nie koniecznie posmarowana czymś słodkim, jak miód, krem czekoladowy czy dżem. Ja chrupię ją do kawy - zamiast ciasteczka. Dietetycznie i pysznie :D Polecam A miodoczekoada? Urzekła mnie swym smakiem. Lubię miodek,czekoladę również :) Dlatego to połączenie
kolorowotorcikowopowstał dużo później. Tak czy owak, tiramisu zrobiło zawrotną światową karierę. 17 stycznia 2013 r. deser został nawet ogłoszony oficjalnym daniem VI Międzynarodowego Dnia Włoskiej Kuchni jako najbardziej znane ciasto we włoskiej tradycji oraz najbardziej rozpowszechnione w ciągu ostatnich trzydziestu lat. Podsumowując, nadszedł ten dzień, kiedy to ja zrobiłam swoje tiramisu, niby nic takiego, ale podstawowym założeniem jest jego wegańska(...)dżem/konfitura Przygotowanie: Zacznij od dokładnego wymieszania serka z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Biszkopty nasączaj w kawie i układaj na dnie naczynia, na to wyłóż warstwę kremu z serka, a jeżeli zdecydujesz się na dodatek dżemu, to na biszkopty dżem, a dopiero na dżem serek. Dołóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i samego już serka, całość posyp kakao
greenscarf