Bezowy torcik składający się z jednego blatu bezowego, bitej śmietany i dużej ilości świeżych owoców. Łatwy w przygotowaniu, lekki i pyszny Blat bezowy najlepiej upiec 1
cool and mintyTo tradycyjna narodowa polska zupa kojarzona głównie z niedzielnym rodzinnym obiadem w naszych domach. W mojej wersji podana z pierożkami wonton z farszem z wątróbek i
Szalona Kuchnia Ewelinymłodszych gości stwierdził, że wcale nie smakują tak dobrze jak wyglądają, to zaręczam Wam, że tak do końca nie jest. Jak się dowiedziałam, on po prostu nie lubi ciast marchewkowych. Ja Wam gorąco polecam je wypróbować a tym samym przekonać się jak smakują Składniki na 12 muffinek: 160 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą papilotkę napełniamy do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Wyciągamy i studzimy na kratce kuchennej. Krem: 400 g serka kremowego typu Philadelphia 6 łyżek cukru pudru (lub wiecej do smaku) Serek z cukrem umieszczamy w misie miksera i ucieramy na puch. Rękaw cukierniczy zakończony tylką
Made By Mom And Sonjuż ostatni przedświąteczny post :) Jedną ręką mieszając kolejne ciasto, wrzucam pomysł na świąteczne śniadanie :) W Wigilię mamy (przynajmniej teoretycznie) troszkę więcej czasu, warto więc wstać wcześniej i przygotować coś wyjątkowego dla naszych bliskich. Podane poniżej składniki wystarczą na jedną porcję puszystego omleta. Dekoracja jest oczywiście dowolna, ale zachęcam do wykorzystania dekoracyjnych końcówek do szprycy :) Jest taki czas, co łzy(...)ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać aromat i mąkę. Wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Krem: 4 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego skórka i sok z połowy cytryny miód do smaku Składniki zmiksować o udekorować omleta. Gwiazdkę wycięłam za pomocą foremki do ciasteczek :) Smacznego
Chocolate Muffin BlogPrzyznam szczerze że tort ten był często zamawiany przez rodzinkę z cukierni, absolutnie najbardziej smakowała nam wersja z gruszkami, teraz już nie zamawiamy, a pieczemy sami
Kuchenne aromatyBezy nie są ulubioną moją słodkością, ale mam w domu ich smakoszy. Dlatego dziś skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Iwony i zrobiłam bezowy torcik. SKŁADNIKI: 250g
Kuchnia BeatySkładniki: 250 g mascarpne biszkopty Zaparzona kawa espresso z dodatkiem alkoholu Cukier wanilinowy 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżeczki wody 2 jajka Czekolada biała i
The Sweet DamselTaki tort w kształcie motyla wymarzyła sobie na urodziny moja córka. Choć urodziny były w połowie marca, to nie mogłam się zebrać i opisać tego tortu
Ewusiowe SmakiHello Spring! sezonowe przepisy na wiosne Budźmy się! Jest wiosna! Idealna pora dla spóźnialskich, co swoje noworoczne postanowienia porzucili już w styczniu, a chcą jednak coś
Pink EnvelopeIdealny deser dla wielbicieli połączenia cytrusów i czekolady oraz idealne śniadanie dla lubiących posiłki z pomysłem :) Ciasteczka z kubeczka cieszą się dużą popularnością nie tylko na
Chocolate Muffin BlogOd kilku tygodni miałam straszną ochotę na bezę, ale jeszcze większego lenia... Dziś robiąc zakupy, rzucił mi się w oczy serek mascarpone i bez zawahania włożyłam
The Sweet Damselpiankowe w środku. Całość przełamałam kwaśnym smakiem domowej porzeczkowej konfitury. Przygotowanie takiego tortu jest proste, choć receptura może wydać Ci się pracochłonna, jednak wierz mi na słowo, że to ciasto robi się bardzo szybko i sprawnie. Zachęcam do wypróbowania! PRZEPIS Blaty bezowe: - 6 białek - 4 łyżki skrobi ziemniaczanej - łyżeczka soku z cytryny - 380 g cukru (zmiel w młynku na cukier(...)piekarnika i piecz 5 minut w temp. 150 °C, kolejne 2 godziny i 20 minut w temp. 100°C. Blaszkę wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego wystudzenia. KREM : - 500 g serka mascarpone - 500 g śmietanki 36% - 1 laska Wanilii z Wysp Pacyfiku DR.OETKER - ½ buteleczki naturalnego ekstraktu z Migdała z MarokaDR.OETKER - 2 łyżki cukru pudru - 8 łyżek konfitury
SMYKWKUCHNIpieczonym batatem Pieczone faszerowane bataty Pikantne frytki z batatów Pizza z batatów z kurczakiem Kurczak z batatami Bataty z sosem z awokado Sałatka z batatem i jajkiem na miękko Krem z batatów Frytki z batatów Chipsy z batatów GNOCCHI Z BATATÓW Przygotowanie : 20 minut + pieczenie batatów około 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 500 g puree z batatów(...)miseczki, dodaj mąkę, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i wymieszaj na początku łyżką. Jak składniki się wstępnie połączą zagnieć już ręką, krótko, jedynie do połączenia i stworzenia jednolitej kuli. Ciasto podziel na mniejsze porcje, na blacie podsypanym odrobiną mąki roluj porcje ciasta, a następnie pokrój rulony podobnie jak kopytka. Możesz ugotować już takie gnocchi lub zdecydować się na zrobienie
nietylkopasta.plkolei, nie będzie to już dla nas problem :). Tak przygotowane ciasto na makaroniki przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Na specjalną matę do makaroników wyciskać okrągłe porcje ciasta mieszczące się w tych mniejszych kołach wyodrębnionych na macie. Po wyciśnięciu wziąć blaszkę do rąk i stuknąć nią kilka razy o blat, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza oraz(...)uroczo unoszą się do góry, a od spodu tworzy się charakterystyczna falbanka. Upieczone makaroniki wyjąć z piekarnika i dopiero po całkowitym wystudzeniu ostrożnie odrywać od maty. Ja swoje przełożyłam kremem czekoladowo-orzechowym typu Nutellą. Świetnie sprawdzi się również kwaskowaty lemon curd , który zrównoważy słodycz makaroników. Smacznego! Rady: - napiszę to raz jeszcze > białka powinny być w temperaturze pokojowej. - termometr
Nastoletnie Wypiekaniepierwszy raz ubrałam jesienną kurtkę. Jesień oznacza też, że do menu wracają rozgrzewające zupy, dania jednogarnkowe i zapiekane w piekarniku. Aż boję się pomyśleć, że to też czas ciast z cynamonem ;) Zupa nie jest fotogeniczna... ale czy być musi? Ma smakować, a smakuje również dzięki sporej dawce żółtego sera. Najlepsza będzie z cheddarem (uwielbiam ten ser), ale równie dobrze(...)zalewamy wywarem z jarzyn, dodajemy brokuły, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż brokuły będą miękkie. Dodajemy starty żółty ser, ugotowaną marchewkę,śmietanę i gorącą zupę miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową. Smacznego
bistro mamakoniec, kiedy z ciasta zaczyna formować się kula dodajemy łyżkę lodowatej wody. Ponownie zagniatamy. Kiedy ciasto uformuje się w zwartą kulę to znaczy ze jest gotowe. 4. Wałkujemy ciasto na placek o grubości około 0,5 cm. Przekładamy na foremkę wysmarowaną masłem. 5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 minut (do czasu(...)pieczemy przez około 40 minut (do czasu, aż masa całkowicie się zetnie). Tartę podajemy na ciepło lub na zimno. Doskonale smakuje w towarzystwie mieszanki różnych sałat skropionych kremem balsamicznym :) Smacznego
W kuchni Katie