ANANASEK – MAKOWO KOKOSOWY BISZKOPT Z KREMEM ANANASOWYM, DELICJAMI I GALARETKĄ 664Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto , które zagościło ostatnio na Mamy urodzinowym stole!Delikatny makowo-kokosowy spód …. lekka , kremowa masa … chrupiące delicje
Ostra na Słodko
Brownie z buraczkami i kremem z awokado 231Upieczenie ciasta z buraczkami i ciasta z fasolą miałam w planie od dawna. Myślałam jeszcze o marchewkowym, ale mniej, bo za marchewką nie przepadam, co widać
Zdrowa Kuchnia Sowy
Niemieckie ciasto ze śliwkami 220śliwek lub moreli; 2 łyżki cukru pudru; Wykonanie: Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać stopniowo po jednym całym jajku, następnie dodać esencję waniliową i przesianą przez sito mąkę pszenną oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia (28x20 cm), wierzch ciasta lekko wyrównać. Śliwki
In my kitchen
Pączki pieczone. Przepis krok po kroku. 190najlepszym przepisem udadzą się na 100%. Wypełnić możecie swoją ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym. My użyliśmy dżemu truskawkowego, a wierzch obsypaliśmy cukrem pudrem. Pączki pieczone. Składniki: Rozczyn: 20 g drożdży świeżych 10 g cukru 50 ml letniego mleka Ciasto: 400 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 200 ml letniego mleka
kuron.com.pl
Ciasto marchewkowo-pomarańczowe Moni. 225wierzę, że kto je upiecze nie będzie zawiedziony. Zdjęcia również wykonane przez młodą kucharkę. Składniki na ciasto : 2 szklanki startej marchewki 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru brązowego po 2 łyżeczki sody i cynamonu Składniki na krem : 300 g śmietany kremówki 200 g serka mascarpone cukier puder do smaku Składniki na krem marchewkowy
Proste Potrawy
Słonecznikowiec 273Słonecznikowiec Połączenie chrupiącego skarmelizowanego słonecznika ze słodką masą krówkową. Ciasto to upodobała sobie moja mama i najchętniej gościłaby go na stole przy każdej rodzinnej uroczystości. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na I biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wyłożyć połowę kremu, na to ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w wódce (lub kawie/herbacie). Wyłożyć pozostałą część kremu i przykryć drugim biszkoptem. Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta i posypać pozostałym słonecznikiem. Chłodzić w lodówce. * Smak wódki jest ledwo wyczuwalny, jednak dobrze przełamuje słodycz
My sweet a life
Torcik kakaowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną 245rozmiar L, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki naturalnego kakao Składniki na krem: 600 ml śmietany 30% schłodzonej w lodówce przynajmniej przez 12 h 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach zimnej wody 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, ja nie dodawałam(...)formą zrzuć na podłogę z wysokości około 60 cm (dzięki temu biszkopt będzie płaski i stabilny). Ciasto wstawić do stygnącego piekarnika, lekko uchylonego. Zimny biszkopt nożykiem oddzielić od formy, przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Przygotować krem. Żelatynę umieścić w szklance, zalać zimną wodą, odstawić na 4 min do napęcznienia, umieścić w mikrofalówce, podgrzewać na niskiej
moj przepis na
Pączki, a raczej ich blady zamiennik. 198szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mąki do podsypania Krem: 400 g gęstego serka 0,5 szklanki adwokata szklanka mleka w proszku Polewa: 50 g gorzkiej czekolady łyżka masła 2 łyżki mleka łyżeczka oleju 2 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę, sól i proszek przesiewamy razem. Drożdże rozkruszamy do miski
Dieta moja pasja
Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween 242jeśli macie kokosowy wystarczy użyć kokosowego i pominąć dodawanie aromatów) mleko (trochę mniej niż połowa podanego na opakowaniu budyniu) 4 łyżki wiórków kokosowych 1 kieliszek likieru kokosowego aromat kokosowy Krem: 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 kostki masła o temperaturze pokojowej 3-4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki wiórków kokosowych ekstrakt lub aromat kokosowy barwnik zielony Dodatkowo: ½ gorzkiej czekolady cukierki(...)mieszamy. Napełniamy papilotki do ok 1/3 ich wysokości ciastem, następnie na ciasto kładziemy łyżkę budyniu i dopełniamy papilotkę ciastem, tak aby przykryło budyń. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ubijamy na puch, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy do powstanie gładkiej masy. Dodajemy po łyżce serka mascarpone
Mania Gotowania
CIASTO Z WIŚNIAMI I CIASTECZKAMI OREO 210pozostałej frużelinę wiśniową. Poncz: Do przegotowanej wody dodać cukier oraz sok z cytryny. Na ciasteczkowy spód wykładamy krem wiśniowy. Przykrywamy do namoczonymi w ponczu biszkoptami, na które kładziemy masę z ciasteczkami oreo. Schładzamy. Schłodzoną 36% śmietankę miksujemy i wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy malinami. Ponownie chłodzimy przed podaniem. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego
Słodki Zakątek
Ciasto marchewkowe 2 199już drugi przepis na ciast o marchewk owe na m oim bl ogu. Lubie eksperyment ować i cały czas szukam czeg oś n oweg o. Wilg otne, miękkie i bardz o ar omatyczne. Krem zastąpiłam p olewą z białej czek olady jeśli jednak macie odr obinę więcej czasu zapraszam d o drugieg o przepisu klik . M ożecie je też
Biały fartuszek
Ciasto królowej 248blaszka Składniki Ciasto: * 2,5 szklanki mąki tortowej, * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 4 żółtka, * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100g masła * 100g margaryny np. Kasi * 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18% Beza: * 8 białek, * 20 dag orzechów włoskich, * 5 dag płatków migdałowych, * 3/4 szklanki cukru * opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g) Krem: * opakowanie kremu karpatkowego(...)Delekta w 5 minut * mleko do przygotowania kremu ok. 400 ml * Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki. Ja zrobiłam klasyczną masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach
sierotka maRysia w kuchni
Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków 284lekkim cieście z kiszoną kapustę, np. wigilijną Przygotowanie: Krok 1 Jeśli zostały Wam ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowę roboty macie już za sobą, bo podstawa do ciasta na gnocchi jest już prawie gotowa. Jeśli nie, masę ziemniaczaną robimy od zera. Ziemniaki myjemy i bez obierania, w łupinkach gotujemy do miękkości, najlepiej na parze. Ugotowane odstawiamy do ostudzenia, następnie(...)tarce się nie obejdzie. Rozgniatanie tłuczkiem czy widelcem zawsze zostawi grudki, a kluski muszą być gładkie jak krem. Ziemniaki przepuszczajcie od razu na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, nie w jedno miejsce zbite w kupkę, ale w jedną warstwę jakbyście robili spód do ciasta. Krok 2 Bierzemy dwa jajka. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je by się połączyły. Żółtka wylewamy
Niedzielny kucharz
Urodzinowe Nutella Cake 273Ciasto upieczone na okoliczność moich dzisiejszych urodzin:) Przepis od Dorotus76 . Ciasto: * 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka), szczypta soli * 120 g miękkiego masła * 400 g nutelli (1 słoiczek) * łyżka rumu lub wody – dałam rum * 100 g zmielonych orzechów laskowych * 100 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej(...)sztywno 6 białek ze szczyptą soli. Masło z nutellą utarłam w makutrze do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Dodałam pozostałe składniki czyli: rum, żółtka, zmielone orzechy, czekoladę. Wymieszałam dokładnie łyżką. Na końcu dodałam ubitą pianę i też dobrze ją wmieszałam w masę. Ciasto wlałam do tortownicy o średnicy 21cm, wyłożonej papierem do pieczenia, piekłam w nagrzanym do 180* piekarniku przez
Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto przekładane z jabłkami 219cukrem na jasny krem. Na koniec po łyżce dodawać budyń, miksując aż otrzymamy puszysty krem. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka zalać szklanką wody, gdy lekko zmiękną, ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Do tortownicy włożyć jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa
magiczna kuchnia Kasi