sprawdzi się na świątecznym stole. Każdy chyba doskonale zna to nieprzyjemne uczucie przejedzenia, a ze świąt przecież można korzystać jedząc lekko i zdrowo! Warto więc zastąpić chociażby "ciężkie" ciasta z toną kremu, czymś delikatnym i smacznym, ale z karpia proszę nie rezygnować pod żadnym pozorem! ;) Zapraszam: http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
peanutbuttermonsterPrzepis na 12 babeczek. Składniki Mleko 300ml Cukier 175g (100g do kremu, 75g do ciasta) Budyń śmietankowy 1 opak. Czereśnie z kompotu 24 sztuki Masło 250g o temperaturze pokojowej Cukier waniliowy 1 opak. Jajko 3 jajka Mąka 150g Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Papierowe foremki Kakao w proszku 1 łyżka Wiśnie kandyzowane 12 sztuk do […] The post Babeczki Fale
Kulinarne Przebojewidelcem - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełniać je w 2/3 ciastem - muffiny piec przez 18-23 minuty w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Powyższe muffiny to po cieście karmelowym z kremem fistaszkowym kolejny przepis z dodatkiem masła orzechowego. Wypieki z jego wykorzystaniem wspaniale łączą w sobie smak słony i słodki, a uzupełnione o chrupiące orzeszki, zadowolą niejednego maniaka orzechów
Smakołyki BerenikiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Eklerki to wypiek z ciasta parzonego z kremem budyniowym. Najlepiej smakują schłodzone w lodówce. Dla mnie o niebo lepsze niż z cukierni, z potwierdzeniem od moich bliskich smakoszy Post Eklerki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWielkanoc za pasem, pewnie każdy z was myśli już o świątecznych wypiekach. Ja proponuje tym razem mini babeczki, o delikatnym cieście z pysznym kremem cytrynowym lemon curd. Takim babeczkom żaden łasuch się w święta wielkanocne nie oprze. Z podanej porcji wychodzi 12 babeczek. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota
W kuchni Karmel-itkinagrzanego do 180 o C piekarnika i piec do zrumienienia, około 16-20 minut. Jeśli na środku powstanie bąbel, otworzyć piekarnik, przekłuć i piec dalej. Wystudzić. Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem. Cytrusy wyparzyć a następnie porządnie wytrzeć. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (również z pomarańczy). Dodać żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko rózgą. Przelać do garnuszka
Pudełko rozmaitościciasteczka są bardzo wyraźne w smaku i przyjemnie chrupiące. Swój smak zawdzięczają nie tylko pysznemu kremowi ale także bardzo delikatnemu i kruchemu ciastu z dodatkiem gotowanych żółtek z przepisu Siostry Anastazji. Są dość kaloryczne ale tak smaczne, że tym nikt się nie przejmuje i ciasteczka znikają w mgnieniu oka. Najlepiej smakują na 2-3 dzień ale trzeba je porządnie schować(...)Cukier puder jeżeli ma grudki również przesiać. Dodać sól, żółtka surowe, masło i żółtka gotowane przetarte przez sitko. Wszystko razem zagnieść szybko aż ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować krem: masło utrzeć na puch najpierw samo a potem dodawać po trochę chałwy, na końcu wódkę. Orzechy posiekać drobno i uprażyć na suchej patelni
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamożna mikserem). Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć, rozwałkować na grubość 3- 4 mm i wyłożyć nim dno i boki formy do tart. Nadmiar ciasta usunąć i np. zamrozić na następny raz. Krem: Żółtka z cukrem ubić na parze na gęsty krem. Temperatura kremu powinna osiągnąć około 80°C . Zdjąć z palnika i wlać wanilię. Zamieszać. Żelatynę zalać(...)dokładnie. Teraz małym strumieniem wlewać wrzącą śmietanę cały czas mieszając żółtka z żelatyną. Gdy żelatyna dokładnie połączy się z resztą składników, odstawić krem do ostudzenia mieszając co jakiś czas. Gdy zacznie tężeć, wlać na spód kruchego ciasta i ułożyć połówki truskawek. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia
Posadzone i zjedzoneKolejne warstwowe ciasto z wyglądu zwyczajny biszkopt, dżem, krem i czekolada. Banalne prawda? Otóż nie, bo ten krem jest z dodatkiem chałwy i idealnie łączy się z dżemem wiśniowym, do tego biszkopt nasączony wiśniówką i obowiązkowo polewa czekoladowa. Elegancko i pysznie, idealnie pasuje do niedzielnej kawy i na specjalne okazje również się nada. Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka(...)minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Krem chałwowy: 2 budynie śmietankowe bez cukru 600 ml mleka 200 g masła 400 g chałwy (u mnie winogronowa, ale może być np waniliowa) Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego ( u mnie Stovit) kieliszek wiśniówki do nasączenia (lub kompot wiśniowy jeśli ciasto będą jadły dzieci) 100 g czekolady mlecznej 2-3 łyżki mleka Budynie
Cynamonowe szczęścietabliczki czekolady białej Dodatkowo: sezonowe owoce - jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować krem. Rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę. Ubić śmietanę kremówkę. Dodać mascarpone i l i lekko zmiksować(...)mamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, następnie zdejmujemy dociążenie i wkładamy z powrotem na następne około 10 minut. Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Dodajemy krem na wierzch i dekorujemy owocami wedle uznania. Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoCiasto wiśniowe na makowym biszkopcie jest proste w przygotowaniu i bardzo pyszne. Krem wiśniowy na bazie śmietany i mascarpone świetnie się łączy z makowym biszkoptem i dżemem wiśniowym. Dzięki tak dobranym składnikom możemy przygotować pyszne ciasto wiśniowe poza sezonem, bo nie wymaga ono od nas posiadania wiśni. Oczywiście jeżeli posiadacie mrożone wiśnie, to możecie przygotować z nich frużelinę wiśniową zamiast(...)ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować. Na koniec wlać lekko już tężejącą galaretkę i zmiksować do połączenia składników. Krem wiśniowy wyłożyć równomiernie na wierzchu ciasta i włożyć je do lodówki na co najmniej dwie godziny do stężenia. Ciasto udekorować wedle uznania, najlepiej wiśniami lub marcepanowymi liśćmi
Passions hobbies lifejednym żółtku. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie mieszamy z masą z białek i żółtek łyżką lub szpatułką. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy25 minut w temperaturze170 stopni. Upieczone studzimy i kroimy na pół krem: Melko zagotowujemy(...)cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Margarynę z temperaturze pokojowej (ważne) ucieramy dodając ostudzone mleko. Na koniec do may dodajemy mleko w proszku i mieszamy Kremem przekładamy biszkopt. polewa: Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy ciasto. Odstawiamy do stężenia polewy
Bon appetit mon amiePyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Nazwałam je Krówką jabłkową, ponieważ składa się z warstwy kremu kajmakowego i masy z jabłek i galaretki. Całość wieńczy warstwa bitej śmietany. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą i równoważą. Dzięki kwaskowej masie jabłkowej ciasto nie jest mdłe, ale i zadowoli amatorów kajmakowej słodyczy ;). Naprawdę warte przygotowania; moi domownicy pałaszowali(...)razie potrzeby przycinając je ). Masa krówkowa: Miękkie masło ucierać kilka minut mikserem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie porcjami dodawać masę krówkową, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i umieścić w garnku. Wymieszać z cukrem i podgrzewać
Opowieści z piekarnikajeśli chcecie mieć mniej alkoholowy posmak ciasta :)) Po wyznaczonym przez siebie czasie odcedzamy śliwki i pozostały alkohol zostawiamy do nasączenia biszkoptu. Na ciasto mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubijamy z cukrem na krem. Dodajemy mąkę z dodatkami i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy(...)wymieszane ciasto . Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 180 C ( czas pieczenia zależy od piekarnika) Ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Nasączamy spód ciasta pozostawionym alkoholem ze śliwek. Na to wykładamy połowę kremu czekoladowego, drugi blat biszkoptu , poncz i resztę kremu. Na kremie układamy śliwki zamoczone w polewie czekoladowej. Całość dekorujemy polewą i wkładamy do lodówki by stężało
Różne smaki w kuchni