już tej pisaniny. Życzcie mi kolejnych 5 lat w blogosferze (a potem jeszcze więcej) a ja Was zapraszam na tort śliwkowo-czekoladowy :) W każdą kolejną rocznicę zawsze pojawiało się ciasto lub coś słodkiego ze śliwkami. I tym razem nie mogło być inaczej, bowiem w torcie wylądowały oczywiście śliwki. Powiedzmy, że to taki znak rozpoznawczy moich rocznicowych wpisów hehe(...)wlać tężejącą masę śliwkową. Odstawić ją do lodówki aby stężała. Gdy to nastąpi możemy tort wyjąć z formy i przełożyć na paterę. Na wierzch nałożyć drugą część ciasta. Na nią wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować i przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Cały tort posmarować kremem. Boki tortu udekorować posiekanymi orzechami a wierzch ozdobić rozetkami z kremu. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce
My simple kitchennależy schłodzić, a przechowywać - ze względu na obecność kremu i polewy czekoladowej - w lodówce. Z poniższych proporcji składników wychodzi 10 dość sporych ciastek (czyli 20 przed przełożeniem kremem). Ciasteczka Bounty Składniki: CIASTO KRUCHE 150g mąki pszennej 80g masła 80g cukru pudru 50g śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KREM KOKOSOWY 80ml śmietanki 30% 40g białej czekolady 30g masła(...)śmietanę oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - schłodzone ciasto umieścić na papierze do pieczenia, wałkować przykryte folią spożywczą, dzięki temu unikniemy klejenia się ciasta do wałka i dodawania mąki - ciasteczka wykrawać foremką lub wąską szklanką w niedużych odstępach od siebie i razem z papierem przenieść na blachę do pieczenia lub delikatnie przełożyć
Smakołyki Berenikibiałkowym. Krem piankowy w tych ptysiach jest bardzo słodki i smakuje jak za dawnych lat w kultowych cukierniach. Jego słodycz jednak złamałam odrobiną limonki. PTYSIE z PIANKOWYM KREMEM LIMONKOWYM Składniki: (ok.10 szt) ciasto: 2 jajka 75 g mąki 125 ml wody 63 g masła szczypta soli krem piankowy: 120 g cukru 2 białka 1 łyżeczka soku z limonki(...)jednym jajku i miksujemy,aż ciasto je wchłonie. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na blachę robiąc 3-4 cm odstępy. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczone ptysie studzimy, a potem przecinamy na połówki. krem piankowy: Do wykonania kremu będzie potrzebny termometr cukierniczy. Białka ubijamy
Bon appetit mon amieCiasto na zdjęciu raczej za dobrze się nie prezentuje, to dlatego, że nie miałam dość ostrego noża żeby je ładnie ukroić, ale zapewnia, że co do smaku nie ma się zastrzeżeń ;) Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm): biszkopt: 4 jajka 6 łyżek otrąbów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku(...)wykładmy środek folią spożywczą, żeby smak metalu nie przeszedł w ciasto wkładamy do formy spód ciasta, a następnie smarujemy go mix-em owocowym na to wykładamy krem, a potem górę ciasta wstawiamy do lodówki, żeby zastygło SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpolewa nie będzie się łamać podczas krojenia. Czy ganasze wykorzystujemy tylko jako polewę? Nie koniecznie, gdyż jak schłodzimy naszą mieszankę, a następnie ubijemy to powstanie nam aksamitny krem do wielu ciast i ciasteczek. Jakie zachowujemy proporcje ? Prawidłowo to 2:1 lub 3:1. Wszystko zależy do czego będziemy wykorzystywać nasz ganasze. Jakiej jakości powinna być czekolada? Oczywiście jak najlepszej. Najlepiej
Ciasta z tradycjamiłyżek) 2 łyżeczki cynamonu (+ do posypanie ciasta) 2 słoiczki powideł śliwkowych każde 290 g 50 ml likieru Amaretto lub innego (ja nie dałam) kako 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód), układamy warstwę ciastek. 2. Do misy miksera dajemy śmietanę kremówkę i zwykłą, oraz cukier. Ubijamy do momentu, aż powstanie gęsty krem, wtedy dodajemy cynamon, mieszamy, żeby składniki(...)następnie ma powidła krem. Teraz znowu ciasteczka i na nie krem, ponownie ciasteczka, teraz znowu powidła i na powidła krem i ostatnia warstwa ciasteczek. Na wierzchu ostatnia warstwa kremu. Tak przygotowane ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy dość obficie cynamonem wymieszanym z kakao. Smacznego
kruche babeczkidłuższego czasu przymierzałam się do ciasta z zapiekanym kremem, a gdy zobaczyłam ostatnio te tartatelki na blogu Crispy Biscuits wiedziałam, że muszę je zrobić. Tym razem nie było żadnych wymówek. Wszystkie składniki miałam w domu, więc wystarczyło wziąć się do pracy. Efekt – wyszły pyszne ciacha do kawki i książki. Składniki na 7 tartaletek Kruche ciasto: 2 żółtka 3 łyżki zimnej
Fabryka pomysłówSkładniki na ciasto: 750 g mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 szklanka gęstej śmietany Składniki na krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy kostka masła Wykonanie: Ciasto(...)Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy dosyć cienko, kroimy w paski. Foremki do rurek natłuszczamy, obwijamy ciastem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Krem: Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i około 0,5 szklanki gorącego mleka z garnka
Czerwona Porzeczkabułkę tartą. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Budyń gotujemy na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki namaczamy(...)cukru, krem dosładzamy cukrem pudrem i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Biszkopt przekrawamy na pół, przekładamy kremem, dekorujemy rodzynkami i drobno posiekanymi orzechami, następnie przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch tortu dekorujemy reszta kremu i dekorujemy według uznania. Tort schładzamy ok. 2-3 godzin przed podaniem. **** PREPARAZIONE Cuocete i semi di papavero in acqua bollente per alcuni minuti, quindi lasciateli
La grande e la piccola cuocanajbardziej udanych. Kaszę jaglaną powinniśmy łączyć z granatem, który często też występuje w połączeniu z orzechami włoskimi. Tak też stworzyłam przepis na tartę, w której skład wchodzi ciasto z mąki jaglanej, krem na bazie kaszy jaglanej i mleka orzechowego oraz granat. Zapraszam do obejrzenia dokładnego przepisu // Składniki: Ciasto: 250 g mąki jaglanej (mąkę możemy zrobić z kaszy) 100 g oleju
Via Gustocukrem zagotować, kiedy zawrze, wlać mleko z mąką, gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Do gorącego budyniu dodać 15 dag masła i mieszać, aż budyń wchłonie cały tłuszcz. Gorący krem wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem miodowym i lekko docisnąć. 4. Ciasto odstawić przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Można wierzch posypać cukrem pudrem lub oblać polewą
Kuchnia domowa Aninastępnie zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie dodać roztrzepany budyń i ubić tylko przez moment. 5. Na każdy krążek ciastka wyłożyć łyżkę kremu, posypać rozdrobnionym ciastem i włożyć truskawkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem
Jadło i czytadłoKażde ciasto ma u mnie ogromnego plusa za świeże owoce sezonowe – są pyszne i wyglądają przepięknie na talerzach :) Dziś idealny letni tort z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na 1 spód biszkop tu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki(...)jest jednolity, lepiej dokończyć mieszanie szpatułką. Spody biszkoptowe przekrawamy wzdłóż na 4 blaty. Kładziemy pierwszy z nich na paterze lub talerzu i nasączamy musem malinowym omijając brzegi ciasta. Na górę nakładamy krem, dla wygody można przełożyć go sobie do worka cukierniczego. Rozsmarowujemy krem przy pomocy noża lub szpatułki. Na krem nakładamy połówki malin, zostawiając wolne brzegi – dzięki temu łatwiej
Ciastkozercybarwniki spożywcze, akurat zbliżała się w rodzinie urodzinowa fala, więc już nie było wymówek :-). Natomiast jeśli będę go robić drugi raz to nieco go zmodyfikuję: do nasączenia ciasta dodam alkohol, natomiast do kremu dodam jakiś akcent smakowy, np cytrynę. Jak dla nas tort był trochę za mdły. Dobrze też jest przygotować sobie do pieczenia blatów 3 tortownice (pożyczyłam od sąsiadki(...)stopni i pieczemy po 3 blaty na raz przez 15-20 minut. Po upieczeniu ściągamy obręcze i gorące ciasto przekładamy do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Zimny serek i zimna śmietanę ubijamy w misce na sztywną, puszystą masę. Pod koniec dodajemy cukier puder. Układanie blatów zaczynamy
Kulinarne przygody Gatity