Pierwsze majowe ciasto to ciasto sezonowe J Pora na rabarbar! Kruchutki przekładaniec z warstwami kwaskowego nadzienia, słodkiego, waniliowego kremu i miodowych orzeszków… Wyważone w swojej słodyczy. Nie chciałam robić typowego kruchego z rabarbarem, gdyż , szczerze mówiąc dla mnie kruche pieczone jedynie z rabarbarem jest za kwaśne. Znalazłam więc inną drogę zastosowania tego sezonowego warzywa(!). W połączeniu ze słodkim, mlecznym kremem(...)kruche: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 12 dag prawdziwego masła 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy do blaszki 22 x 26 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy
Domowe ciastaCiasto w wersji dla dorosłych. Krem delikatny i puszysty z dodatkiem alkoholu, a do tego jasny biszkopt dobrze nasączony herbatą z rumem. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę kokosową: 200 g białej czekolady(...)Jeżeli macie przekrojony na pół, to smarujemy cienką warstwę na spodzie, nakładamy górny i całą resztę smarujemy na górze. Jeżeli macie nie przekrojony biszkopt, to całość kremu należy rozsmarować równomiernie na górze. Gotowe ciasto posypać kokosem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny
Passions hobbies lifeMiodownik to drugie ciasto po pierniku, które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko!Biszkopt miodowy:100 g masła1/3 szklanki miodu1/2 szklanki cukru3 jajka1,5 szklanki mąkipół łyżeczki sodyKrem:250 g mascarpone4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich(...)masę - mascarpone ubijamy odrobinę, po czym dodajemy miód. Dla wzbogacenia konsystencji możemy wsypać garść drobno posiekanych orzechów. Biszkopt przecinamy na pół, na spód wykładamy 3/4 kremu miodowego. Przykrywamy drugą częścią ciasta, którą również smarujemy masą. Na wierzch wysypujemy orzechy włoskie, lekko dociskając je do powierzchni. Schładzamy w lodówce. Zawsze sądziłam, że funkcja odkrywania na Spotify
sama złodyczmini tarty: Mini tarty z cytrynowym nadzieniem , Tarta z morelami i migdałami . Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła w temp. pokojowej 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Krem: (jeśli robicie dużą tarte to krem zróbcie z podwójnej porcji) 125 g serka mascarpone 125 ml śmietanki 30 % 100 g pistacji(...)średnim ogniu nieustannie mieszając, bardzo zgęstnieje i zrobi się budyń. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. Za pomocą blendera łączymy budyń z serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy pistacjami i gorzką czekoladą. Artykuł Tarta z pistacjami w roli głownej pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkpieczenia:-) Owocowa chmurka Na bazę ciast bez pieczenia wykorzystuje się głównie ciasteczka herbatniki. Ciasteczka trzeba pokruszyć a kiedy pokruszone, połączyć z roztopionym masłem. Jeśli chodzi o kremy jakie używane są do ciast bez pieczenia to powiem wam, iż spotkałam się z całą gamą różorodnych warjacji. Na pewno bardzo często wykorzystuje się kremy budyniowe, kremy na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone
mecooksPrzepysznie czekoladowe, wilgotne ciasto z wybornym limonkowo - alkoholowym kremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku. Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja(...)ciasto z piekarnika, postawić na kratce do ostudzenia. Odczekać 2 minuty i szczelnie przykryć wierzch ciasta ściereczką. Dzięki temu zabiegowi wierzch ciasta pozostanie miękki. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem. Podawać z kremem Margarita. Krem Margarita: 250 g śmietany kremówki 36% 60 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (2 - 3 limonki) 60 g cukru pudru 15 ml tequili
maniapieczeniawłaściwie zabawić się tematem podwójnie, bo w moim nowym i autorskim przepisie nie tylko ciasto stanowi interpretację! Zresztą, zobaczcie sami! :) Propozycja samego podania jest idealna jako wersja piknikowa, grillowa i lunchowa. Dwie dolne warstwy stanowi dwukolorowe (jaśniejsze i ciemniejsze) Runo Leśne, górna warstwa to krem arbuzowy. A całość deseru naśladuje właśnie arbuza. I całkiem nieźle mu to wychodzi. :) Przepis(...)połączenia się składników. Jeśli chcesz, aby Twoja galaretka miała bardziej intensywny kolor, dodaj do całości odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Aby uzyskać jaśniejszą barwę ciasta wystarczy zmniejszyć w przepisie ilość szpinaku do 200 gramów. Środkowa warstwa kremu jest biała (nie zawiera galaretki). Proponuję także nie dodawać do niej dodatkowego cukru - samo ciasto jest wystarczająco słodkie. Na wierzchu posyp deser groszkami
Garniec MagalieImieniny, urodziny, okrągły jubileusz, pierwsza komunia i w końcu wesele. Żadnej z tych uroczystości nie wyobrażasz sobie bez pięknego i smacznego tortu. Ciasta, biszkoptowego, przełożonego kremem, przyozdobionego toną kalorycznej śmietany, które już na stałe wpisało się w tradycję polskiego świętowania. Skąd wzięła się ich tradycja i kiedy tak naprawdę pojawiły się w Polsce? Pierwsze torty, a raczej okrągłe ciasta chlebowe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakogo: dla zastanawiających się jak uczcić Dzień Czekolady dla chcących spróbować wspaniałego kremu-musu czekoladowego dla szukających inspiracji na prostą i efektowną dekorację Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków 3/4 szklanki kakao 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej szklanka maślanki (lub kefiru) pół szklanki oleju(...)być widoczne białe smugi. Ostawić masę do lodówki do stężenia. Wykonanie dekoracji: Przełożyć ciasto masą, a następnie posmarować także jego wierzch i boki. Wyrównać krem. Posypać górę posypką waflową (można także obsypać boki ciasta). Udekorować czekoladowymi jajeczkami i czekoladową figurką zająca. Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z książki "Barefoot contessa at home" Iny Garten
Mania Wypiekanialekka i puszysta. Czekolada psuje do bitej śmietany i czekolady idealnie, nie mogło więc obyć się bez polewy. :-) Ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330g śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru 4 łyżki kremu krówkowego, u mnie Bonne Maman od De Care(...)środku. 6. Kiedy rolada ostygnie przygotowujemy krem. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Ubijamy do sztywności. Dodajemy krem krówkowy, miksujemy jeszcze chwilę. 7. Krem rozsmarowujemy równo na całym cieście. Zwijamy w roladę. 8. Do rondelka wlewamy odrobinę mleka i wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewą oblewamy roladę. Ja posypałam ją dodatkowo startą
Szefowa kuchnizrobić wgłębienie na nóżki grzybka. Resztę ciasta rozwałkować, wycinać niewielkie trójkąty, nakładać po odrobinie ulubionej gęstej konfitury. Zwinąć w rulon. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st. Krem: 1 l mleka, 5 żółtek, 2 duże
Z miłości do słodkościBISZKOPT: jajka 2 sztuki, woda ciepła 3 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 80 dag, mąka ziemniaczana 80 dag, proszek do pieczenia - szczypta KREMY: galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 150 ml, kakao 2 łyżki, truskawki 1 kg, kolorowa posypka - ile potrzeba, woda 3/4 szklanki do nasączenia BISZKOPT(...)papierem do pieczenia, boków nie smarować, do blaszki dać ciasto piec w 200 C około40 minut, do suchego patyczka i ciasto wystudzić w blaszce ciasto jak jest już dobrze wystudzone przekroić na 3 blaty KREMY: zimną śmietanę 250 ml 30% ubić na sztywno, w trakcie wsypać galaretkę i ubijać do sztywności zimną śmietanę 150 ml 30 % ubić na sztywno
W Mojej Kuchni Lubiępiec ok. 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. (Ciasto można upiec dzień, a nawet dwa dni wcześniej.) Wafelki rozdrobnić w malakserze, ale nie na całkowity "piasek", ponieważ nie będą wtedy chrupać w kremie. Mascarpone połączyć z kajmakiem i zmiksować razem robotem ręcznym. Kiedy składniki się połączą dodać rozdrobnione wafelki i wymieszać
Świat Ciastaurodziny tatuś zażyczył sobie zwykły, klasyczny tort z kremem - bardzo czekoladowym:)) Musiałyśmy więc z mamą spełnić życzenie solenizanta i wspólnie przygotowałyśmy taki oto zwykły, ale naprawdę bardzo smaczny!! Biszkopt: 7 jajek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić(...)pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm. Piec ok. 40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Nasączyć 1/4 szklanką wody oraz 1/2 szk. likieru czekoladowego. Krem czekoladowy: 400g masła, 7 jajek, szklanka cukru, 150g gorzkiej czekolady
Z miłości do słodkościBardzo delikatne i puszyste ciasto z szampanem. Można upiec wersję z owocami ,polecam truskawki, jest pyszne. Doskonała propozycja dla smakoszy ciast suchych bez kremów. Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki szampana 1 łyżka soku z cytryny 250 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie świeże owoce cukier … Czytaj dalej Ciasto szampańskie
gotuj ze mnąprodukcji urodzinowego torciku dla Męża upiekłam drugi biszkopt. Doskonale urozmaicił urodzinowe menu słodkościowe. Myślę, że i świąteczny stół może z powodzeniem wzbogacić. Oto pomysł na proste i szybkie ciasto z lekkim kremem. Składniki (na 2 wąskie blaszki): biszkopt (z 1/2 porcji) pieczony z dodatkiem kakao 200 ml śmietany 30% 100 gram serka mascarpone sok z 1 cytryny(...)cytryny i esencję cytrynową (ilość również wg uznania). Chwilę mieszamy i krem gotowy. Przekładamy nim biszkopt. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki. Szykujemy polewę wg przepisu, który znajdziecie tu (trochę bardziej gorzką i z dodatkiem startej gorzkiej czekolady). Kiedy wystygnie i zaczyna gęstnieć polewamy nią ciasto. Na koniec oprószamy skórką cytryny. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godzinki
Kuchnia po mojemuopakowaniu dodając jednak mniej mleka, ostudzić mieszając od czasu do czasu. Do miski włożyć masło, wsypać cukier puder i utrzeć na krem. Dodawać stopniowo ostudzony budyń miksując. Gotowym kremem posmarować górę ciasta. Do garnuszka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę, mieszać na wolnym ogniu do momentu połączenia się składników. Ostudzić i polać górę ciasta. Dla ozdoby można zrobić widelcem fale
Passions hobbies life