ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:565/1378)

Ciasto Ra-barbarrr 189

Pierwsze majowe ciasto to ciasto sezonowe J Pora na rabarbar! Kruchutki przekładaniec z warstwami kwaskowego nadzienia, słodkiego, waniliowego kremu i miodowych orzeszków… Wyważone w swojej słodyczy. Nie chciałam robić typowego kruchego z rabarbarem, gdyż , szczerze mówiąc dla mnie kruche pieczone jedynie z rabarbarem jest za kwaśne. Znalazłam więc inną drogę zastosowania tego sezonowego warzywa(!). W połączeniu ze słodkim, mlecznym kremem(...)kruche: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 12 dag prawdziwego masła 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy do blaszki 22 x 26 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy

Domowe ciasta
Ciasto kokosowe kapitańskie 215

Ciasto w wersji dla dorosłych. Krem delikatny i puszysty z dodatkiem alkoholu, a do tego jasny biszkopt dobrze nasączony herbatą z rumem. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę kokosową: 200 g białej czekolady(...)Jeżeli macie przekrojony na pół, to smarujemy cienką warstwę na spodzie, nakładamy górny i całą resztę smarujemy na górze. Jeżeli macie nie przekrojony biszkopt, to całość kremu należy rozsmarować równomiernie na górze. Gotowe ciasto posypać kokosem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny

Passions hobbies life
Miodownik z kremem mascarpone 406

Miodownik to drugie ciasto po pierniku, które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko!Biszkopt miodowy:100 g masła1/3 szklanki miodu1/2 szklanki cukru3 jajka1,5 szklanki mąkipół łyżeczki sodyKrem:250 g mascarpone4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich(...)masę - mascarpone ubijamy odrobinę, po czym dodajemy miód. Dla wzbogacenia konsystencji możemy wsypać garść drobno posiekanych orzechów.    Biszkopt przecinamy na pół, na spód wykładamy 3/4 kremu miodowego. Przykrywamy drugą częścią ciasta, którą również smarujemy masą. Na wierzch wysypujemy orzechy włoskie, lekko dociskając je do powierzchni. Schładzamy w lodówce.     Zawsze sądziłam, że funkcja odkrywania na Spotify

sama złodycz
Tarta z pistacjami w roli głownej 196

mini tarty:  Mini tarty z cytrynowym nadzieniem    ,    Tarta z morelami i migdałami  . Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła w temp. pokojowej 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Krem: (jeśli robicie dużą tarte to krem zróbcie z podwójnej porcji) 125 g serka mascarpone 125 ml śmietanki 30 % 100 g pistacji(...)średnim ogniu nieustannie mieszając, bardzo zgęstnieje i zrobi się budyń.  Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia.  Za pomocą blendera łączymy budyń z serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy pistacjami i gorzką czekoladą.     Artykuł Tarta z pistacjami w roli głownej pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Owocowa chmurka 312

pieczenia:-) Owocowa chmurka Na bazę ciast bez pieczenia wykorzystuje się głównie ciasteczka herbatniki. Ciasteczka trzeba pokruszyć a kiedy pokruszone, połączyć z roztopionym masłem. Jeśli chodzi o kremy jakie używane są do ciast bez pieczenia to powiem wam, iż spotkałam się z całą gamą różorodnych warjacji. Na pewno bardzo często wykorzystuje się kremy budyniowe, kremy na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone

mecooks
Czekoladowo - limonkowe ciasto bez mąki 201

Przepysznie czekoladowe, wilgotne ciasto z wybornym limonkowo - alkoholowym kremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku.  Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja(...)ciasto z piekarnika, postawić na kratce do ostudzenia. Odczekać 2 minuty i szczelnie przykryć wierzch ciasta ściereczką. Dzięki temu zabiegowi wierzch ciasta pozostanie miękki. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem. Podawać z kremem Margarita. Krem Margarita: 250 g śmietany kremówki 36% 60 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (2 - 3 limonki) 60 g cukru pudru 15 ml tequili

maniapieczenia
Runo leśne czy leśny mech a może arbuz? 200

właściwie zabawić się tematem podwójnie, bo w moim nowym i autorskim przepisie nie tylko ciasto stanowi interpretację!  Zresztą, zobaczcie sami! :) Propozycja samego podania jest idealna jako wersja piknikowa, grillowa i lunchowa. Dwie dolne warstwy stanowi dwukolorowe (jaśniejsze i ciemniejsze) Runo Leśne, górna warstwa to krem arbuzowy. A całość deseru naśladuje właśnie arbuza. I całkiem nieźle mu to wychodzi. :) Przepis(...)połączenia się składników. Jeśli chcesz, aby Twoja galaretka miała bardziej intensywny kolor, dodaj do całości odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Aby uzyskać jaśniejszą barwę ciasta wystarczy zmniejszyć w przepisie ilość szpinaku do 200 gramów. Środkowa warstwa kremu jest biała (nie zawiera galaretki). Proponuję także nie dodawać do niej dodatkowego cukru - samo ciasto jest wystarczająco słodkie. Na wierzchu posyp deser groszkami

Garniec Magalie
Torty dobre na każdą okazję 186

Imieniny, urodziny, okrągły jubileusz, pierwsza komunia i w końcu wesele. Żadnej z tych uroczystości nie wyobrażasz sobie bez pięknego i smacznego tortu. Ciasta, biszkoptowego, przełożonego kremem, przyozdobionego toną kalorycznej śmietany, które już na stałe wpisało się w tradycję polskiego świętowania. Skąd wzięła się ich tradycja i kiedy tak naprawdę pojawiły się w Polsce? Pierwsze torty, a raczej okrągłe ciasta chlebowe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i wielkanocną dekoracją 184

kogo: dla zastanawiających się jak uczcić Dzień Czekolady dla chcących spróbować wspaniałego kremu-musu czekoladowego dla szukających inspiracji na prostą i efektowną dekorację Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków 3/4 szklanki kakao 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej szklanka maślanki (lub kefiru) pół szklanki oleju(...)być widoczne białe smugi. Ostawić masę do lodówki do stężenia.  Wykonanie dekoracji: Przełożyć ciasto masą, a następnie posmarować także jego wierzch i boki. Wyrównać krem. Posypać górę posypką waflową (można także obsypać boki ciasta). Udekorować czekoladowymi jajeczkami i czekoladową figurką zająca.      Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z książki "Barefoot contessa at home" Iny Garten

Mania Wypiekania
Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo-krówkowym 557

lekka i puszysta. Czekolada psuje do bitej śmietany i czekolady idealnie, nie mogło więc obyć się bez polewy. :-) Ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330g śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru 4 łyżki kremu krówkowego, u mnie Bonne Maman od De Care(...)środku. 6. Kiedy rolada ostygnie przygotowujemy krem. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Ubijamy do sztywności. Dodajemy krem krówkowy, miksujemy jeszcze chwilę. 7. Krem rozsmarowujemy równo na całym cieście. Zwijamy w roladę.  8. Do rondelka wlewamy odrobinę mleka i wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewą oblewamy roladę. Ja posypałam ją dodatkowo startą

Szefowa kuchni
Słodkie grzybki z kremem 255

zrobić wgłębienie na nóżki grzybka.  Resztę ciasta rozwałkować, wycinać niewielkie trójkąty, nakładać po odrobinie ulubionej gęstej konfitury. Zwinąć w rulon. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku.  Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek.  Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st. Krem: 1 l mleka, 5 żółtek,  2 duże

Z miłości do słodkości
pyszny, łatwy truskawkowy torcik... 284

BISZKOPT: jajka 2 sztuki, woda ciepła 3 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 80 dag, mąka ziemniaczana 80 dag, proszek do pieczenia - szczypta KREMY: galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 150 ml, kakao 2 łyżki, truskawki 1 kg, kolorowa posypka - ile potrzeba, woda 3/4 szklanki do nasączenia BISZKOPT(...)papierem do pieczenia, boków nie smarować, do blaszki dać ciasto piec w 200 C około40 minut, do suchego patyczka i ciasto wystudzić w blaszce ciasto jak jest już dobrze wystudzone przekroić na 3 blaty KREMY: zimną śmietanę 250 ml 30% ubić na sztywno, w trakcie wsypać galaretkę i ubijać do sztywności zimną śmietanę 150 ml 30 % ubić na sztywno

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto kajmakowo-czekoladowe z malinami 145

piec ok. 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. (Ciasto można upiec dzień, a nawet dwa dni wcześniej.)  Wafelki rozdrobnić w malakserze, ale nie na całkowity "piasek", ponieważ nie będą wtedy chrupać w kremie. Mascarpone połączyć z kajmakiem i zmiksować razem robotem ręcznym. Kiedy składniki się połączą dodać rozdrobnione wafelki i wymieszać

Świat Ciasta
Klasyczny tort z kremem czekoladowym 265

urodziny tatuś zażyczył sobie zwykły, klasyczny tort z kremem - bardzo czekoladowym:)) Musiałyśmy więc z mamą spełnić życzenie solenizanta i wspólnie przygotowałyśmy taki oto zwykły, ale naprawdę bardzo smaczny!!    Biszkopt: 7 jajek,  1 i 1/3 szklanki cukru,  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić(...)pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm. Piec ok. 40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Nasączyć 1/4 szklanką wody oraz 1/2 szk. likieru czekoladowego. Krem czekoladowy:  400g masła,  7 jajek,  szklanka cukru,  150g gorzkiej czekolady

Z miłości do słodkości
Ciasto szampańskie 224

Bardzo delikatne i puszyste ciasto z szampanem. Można upiec wersję z owocami ,polecam truskawki, jest pyszne. Doskonała propozycja dla smakoszy ciast suchych bez kremów. Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki szampana 1 łyżka soku z cytryny 250 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie świeże owoce cukier … Czytaj dalej Ciasto szampańskie

gotuj ze mną
Biszkopt z kremem cytrynowym w polewie czekoladowej jako słodki akcent świątecznego obżarstwa. 142

produkcji urodzinowego torciku dla Męża upiekłam drugi biszkopt. Doskonale urozmaicił urodzinowe menu słodkościowe. Myślę, że i świąteczny stół może z powodzeniem wzbogacić. Oto pomysł na proste i szybkie ciasto z lekkim kremem. Składniki (na 2 wąskie blaszki):   biszkopt (z 1/2 porcji) pieczony z dodatkiem kakao  200 ml śmietany 30% 100 gram serka mascarpone sok z 1 cytryny(...)cytryny i esencję cytrynową (ilość również wg uznania). Chwilę mieszamy i krem gotowy. Przekładamy nim biszkopt. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki. Szykujemy polewę wg przepisu, który znajdziecie tu (trochę bardziej gorzką i z dodatkiem startej gorzkiej czekolady). Kiedy wystygnie i zaczyna gęstnieć polewamy nią ciasto. Na koniec oprószamy skórką cytryny. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godzinki

Kuchnia po mojemu
Fale Dunaju 366

opakowaniu dodając jednak mniej mleka, ostudzić mieszając od czasu do czasu. Do miski włożyć masło, wsypać cukier puder i utrzeć na krem. Dodawać stopniowo ostudzony budyń miksując. Gotowym kremem posmarować górę ciasta. Do garnuszka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę, mieszać na wolnym ogniu do momentu połączenia się składników. Ostudzić i polać górę ciasta. Dla ozdoby można zrobić widelcem fale

Passions hobbies life