ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:1038/1378)

Tiramisu ze słomką ptysiową 265

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój).  Tiramisu - czyli włoski deser, o którym chyba słyszał każdy. Podobno we Włoszech, w zależności od

Di gotuje
Mini babeczki czekoladowe 212

piekarniku, kolejne dwanaście może spokojnie czekać w papilotkach na swoją kolej. Po wyjęciu pierwszego wypieku, wymieńcie upieczone babeczki (tylko najpierw dajcie im chwilkę ostygnąć) z papilotkami wypełnionymi nieupieczonym ciastem i …do piekarnika Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki(...)delikatnie palcami. Czekoladowe babeczki smakują świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak chcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym bądź pomarańczowym. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Mini babeczki czekoladowe pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
rolada cytrynowa 191

ciasto. Piec w  180*C około 20 minut aż ciasto będzie ścięte ale niezbyt wysuszone ( bo będzie się łamać). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zdjąć papier, rozłożyć ciasto na wilgotnej ściereczce i zwinąć jak roladę razem ze ściereczką. Odstawić.  Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody, przelać do prostokątnego naczynia i odstawić. Kiedy stężeje pokroić na paski grubości(...)skórkę z cytryny umieścić w rondelku. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajko i żółtko. Cały czas mieszając zagotować, kiedy zacznie gęstnieć dodać masło. Gotować aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić. Przygotować krem cytrynowy: Drugą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.  Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Zmiksować z mascarpone i budyniem cytrynowym. Na końcu powoli wlewać galaretkę. Biszkopt rozwinąć, usunąć ściereczkę. Kiedy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wiśniowa fanaberia 188

Pyszne ciasto na piegowatym biszkopcie, z moją ulubioną masą mascarpone i wiśniami. Bardzo podobne do Czerwonego Kapturka , tyle że troszkę inaczej ułożone i z dodatkową wiśniową warstwą - taka moja Fanaberia ;) SKŁADNIKI: (na formę 25x35cm) Biszkopt z makiem:   4 jajka   2/3 szkl cukru   2/3 szkl mąki   2/3 łyżeczki proszku do pieczenia   1/2 szkl suchego maku Warstwa(...)wiśniowa: dżem wiśniowy lub 1 szkl świeżych wiśni ( wydrylowanych) 1 galaretka wiśniowa 1 szkl wrzątku Krem z mascarpone:   375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania)   330 ml śmietanki 30% 2 śmietan fix-y 6 łyżek cukru pudru Ponadto:   2 op. delicji wiśniowych 2 galaretki wiśniowe 3,5 szkl wrzątku 1. 2 galaretki rozpuścić w 3,5 szkl

Kto ugości moich gości?
Tort kajmakowy 307

          Jeśli pojawia się tort to wiadomo, że wiąże się z tym jakaś uroczystość. Tort przygotowany na specjalną

Pan i Pani Smith w kuchni
Delikatne babeczki z bitą śmietaną i owocami 192

bitą śmietaną, borówkami i jeżynami :) Czy Wy macie swoje ulubione przepisy na babeczki? Jeśli tak, to bardzo chętnie je poznam, możecie śmiało pisać w komentarzach :) Składniki na ciasto: 150 g cukru 150 g miękkiego masła  190 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie(...)łyżki masy. (nie możemy dodać za dużo, ponieważ babeczki rosną i ciężko nam będzie je udekorować :) Pieczemy około  15 - 20  minut w 180 stopniach.   Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% cukier wanilinowy odrobina ekstraktu z wanilii W upalne dni proponuję dodać 1 śmietan-fix, ponieważ bita śmietana nie utrzyma się zbyt długo. Zanim zdążyłam zrobić

The Sweet Damsel
Tort-rolada o smaku truskawkowym 205

cukier. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Sypkie produkty przesiać do piany i wymieszać delikatnie łyżką. Na blachę od piekarnika położyć papier do pieczenia i wylać ciasto. Rozprowadzić równomiernie. Piec około 30min w 160C. Po upieczeniu zaraz wyciągnąć, przełożyć na ścierkę kuchenną i zwinąć w rulon. Galaretki rozpuścić w około 120ml gorącej wody. Śmietanę ubić z łyżka(...)Wymieszać (ja zrobiłam to mikserem na małych obrotach) Okrągły biszkopt nasączyć (ja nasączyłam czarną herbatą z cukrem). Biszkopt na roladę przekroić na 6 pasków. Każdy pasek posmarować dżemem i kremem ze śmietany. Pierwszy pasek zwinąć w rulon i położyć go przy brzegu drugiego i znowu zwinąć łącznie z tym drugim paskiem. Postępować tak aż wszystkie paski zostaną zawinięte jeden

Amatorka kuchenna
Lato zimą | Łatwe ciasto bez pieczenia z musem truskawkowym 412

Odrobina lata zimą Ciasto, które swym smakiem przypomina mi lato, na które z takim utęsknieniem czekam. SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:  1 duży jogurt naturalny 1 opakowanie mrożonych truskawek 5 łyżek cukru pudru 4 łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie galaretki truskawkowej) 1/3 szklanki wrzącej wody WYKONANIE Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę/galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej(...)wodzie, a następnie schłodzić. Formę wyłożyć biszkoptami. Jeszcze, jak jest płynna wymieszać z kremem truskawkowym , a następnie przełożyć na biszkopty

Zofiana
Muffinki sowy :) 193

przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok 15 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasze czekoladowe muffinki na pewno się upiekły (ciasto nie powinno kleić  się do patyczka). Gdy babeczki są w piekarniku zabieramy się do przygotowania polewy na wierzch naszych babeczek. Do rondelka wlewamy mleko zagęszczone i dosypujemy 100 gram(...)czekamy kilka minut, aż masa trochę zgęstnieje. Dodajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści.  Zgęstniałą polewą, posmarować babeczki, grubszą warstwą. Markizy rozdzielić na pół: na część z kremem i część bez kremu. Część bez kremu przełamać na pół. Na jeszcze nie zastygniętą do końca czekoladę przykleić oczy sówek i powieki. Dzióbki i źrenice zrobić z kolorowych pastylek. Źrenice można

W kuchennej krainie
Kombinowanie: co zrobić z ubitą kremówką? 178

pączków jesteśmy zgodni, przejdźmy do tego, co jednak sama przygotowałam. Otóż, po zrobieniu sernika, została mi ubita kremówka. Nie byłam pewna, ile mi będzie potrzeba do ozdobienia ciasta, zmiksowałam więc wszystko, co miałam. Wepchnięcie w siebie kilku kopiatych łyżek kremówki 38% oczywiście jest możliwe, ale... Przypuszczam, że po takiej dawce nie mogłabym już nawet na mój sernik spojrzeć. W związku(...)tutaj zrobić... Przypomniało mi się, że kiedyś robiłam deser z owsianą kruszonką, który bardzo nam smakował. Niewiele myśląc, postanowiłam przygotować coś podobnego. Ilość kruszonki nieco zmniejszyłam, a zamiast twarożkowego kremu wymieszałam śmietanę z jogurtem - akurat miałam w lodówce bananowo-jagodowy, który nadał deserowi słodyczy i słodkiego, różowego koloru (który nie jest, niestety, za dobrze widoczny na zdjęciach). Oczywiście możecie użyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki marmurkowe. 204

Składniki na 12 babeczek: 1,5 kubka mąki pszennej 125g masła 100g jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 kubka cukru 0.5 kubka mleka 1,5 łyżeczki proszku

Kuchnia Łukasza
Piernikowe serca z lukrem 513

dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki w kształcie serca. Piernikowe serca układamy na papierze do pieczenia w niewielkich(...)piernikowych serc posypujemy karmelem z wanilią. Pieczemy ok. 8 minut w 160 stopniach na złocisty kolor, lepiej niech pierniczki będą bledsze, niż by miały się przypalić. Przestudzone pierniczki ozdabiamy kremem dekoracyjnym i srebrnymi perełkami Dr. Oetkera. Zostawiamy aby lukier zastygł, następnie przekładamy pierniczki do metalowego pudełka, a jeśli chcemy by świąteczne pierniczki szybciej zmiękły, wkładamy do puszki skórkę od jabłka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada z Malinami 278

Bawiąc się w malinowe przetwory grzechem byłoby nie upiec czegoś z malinami. Z malinami pracy było dużo, bo i malin było nie mało. Pomyślałam, że najszybciej

Blondynka Gotuje
Czekoladowa pianka ze Smerfami 289

żółtka - 3 białka - 2 łyżki cukru - ½ szklanki płynu( może być sama woda lub pół na pół z z rumem) 50 g czekoladowego groszku Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z rozpuszczon ą Kasi ą/mas ł em . Wykładamy nimi spód tortownicy(18/20cm) i dobrze ugniatamy. Całość schłodzamy w lod ó wce przez około 15 minut. Rozpuszczamy(...)odstawiamy do całkowitego wystygnięcia( nie możne stężeć). Ubijamy śmietanę i wstawiamy do lodówki, ubijamy białka i te ż wstawiamy do lodówki, następnie ubijamy żółtka z cukrem na puszysty biały krem. Do ubitych żółtek po trochu dodajemy rozpuszczon ą czekoladę, ubite białka, śmietanę i czekoladowy groszek. Nakładamy piankę na czekoladowy sp ó d, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki najlepiej na cał

Mia Cucina Sofieta
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 477

łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody (około 2-3 łyżki) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki z cytryny ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie) KREM KOKOSOWY: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 36 % 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml) 1,25 szklanki wiórków kokosowych 2-3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie(...)łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania