Murzynek – przepis tradycyjny – to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które uda się każdemu! :) Murzynek z tego przepisu jest puszysty, a zarazem wilgotny i delikatny. Wręcz rozpływający się w ustach! Jeśli chcecie możecie go przekroić wzdłuż i posmarować np. powidłami, dżemem lub ulubionym kremem. Podane składniki dotyczą blaszki 24×24 cm lub okrągłej o średnicy 26cm. Inspiracja(...)dodać szczyptę soli i kolejno ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy kakaowej, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy – będzie to polewa ciasta. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy. Piekarnik nagrzać do 180 st.C
Kulinarne Przebojejajek Bita śmietana: 1/2l śmietany słodkiej 30% (u mnie łaciata) 5 łyżek cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) Dodatkowo: cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Wodę gotujemy wraz z masłem i szczyptą soli. Do gotującej się dodajemy przesianą mąkę i mieszamy cały czas na małym ogniu aż do połączenia i zeszklenia się masy. Jak zaczyna odchodzić(...)długie na ok 8cm paski. Wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na 20 minut (grzałka górna i dolna). Studzimy. 3. W czasie studzenia eklerków przygotowujemy krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Przekładamy do szprycy z założoną długą, a cienką końcówką i wbijając w środek eklerka nadziewamy je do pełna. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Eklerki
Kuchnia w czekoladzieznaczenie - inaczej nie zwróciłabym na niego uwagi. A! I muszę przyznać, że na jednym cannolo trudno poprzestać :) No dobra, dosyć tych żartów :) Czym się tak zachwycam? Ano rurką z kremem, ale nie byle jaką - chrupiącą, kakaową, wypełnioną pysznym nadzieniem z domowego serka ricotta. Polecam :) Składniki: Rurki: 1 i 3/4 szklanki (230 g) mąki 1 łyżka cukru 2 łyżeczki tradycyjnego kakao(...)przy pędzelka zanurzonego w lekko roztrzepanym białku - posmarować jedną stronę ciasta, przykryć drugą i docisnąć. 5. Wrzucać rurki na rozgrzany olej i smażyć jak faworki - do zrumienienia. 6. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na ręcznik papierowy - do odsączenia. Zanim całkowicie ostygną usunąć metalowe rurki. 7. Rurki nadziewać kremem po ich całkowitym ostudzeniu, tuż przed podaniem - wtedy zachowają swoją
Domowa Cookierenka AgiWiększość z nas zna to Ciasto, jest lekkie, pyszne i zdrowe :) Są na niego różne sposoby jedni używają mascarpone inni śmietany fix, tak samo ze szpinakiem ja wole mrożone rozdrobnione inni wolą blendować aby kolor był jednolity , moim zdaniem ta wersja jest najlepsza :* <3 PRZEPIS NA BLACHĘ : 25cm x 25 cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1 szkl cukru(...)SKŁADNIKI NA KREM: 400g śmietany 30% 2 szt fix do śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 1 mały granat WYKONANIE: 1. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, na sam koniec rozmrożony szpinak. (szpinak zawsze wyciągam dzień wcześniej i pozostawiam na sitku aby woda dobrze się odsączyła) 2. Ciasto wykładamy na formę
Dziś Ja gotujekrólowa jesieni, a świeża żurawina - nieomylny znak zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Tę pierwszą uwielbiam za neutralny, delikatny smak, który pasuje niemal do wszystkiego; cudowne kolory - od bladożółtego, przez krem i aż po intensywny pomarańcz, i za możliwość wycinania z niej lampionów na Halloween. Żurawina z kolei zdobyła moje podniebienie swym lekko cierpkim smakiem, a w oko wpadła dzięki wyjątkowej(...)mnie, że będą dla siebie doskonałym towarzystwem. Dorzuciłam jeszcze białej czekolady dla zrównoważenia smaku żurawin, i muszę przyznać, że wyszło mi coś niesamowicie pysznego. Cudownie wilgotne, o pięknym kolorze ciasto, naszpikowane kwaśnymi żurawinami i słodkimi kawałkami białej czekolady. Całość pod polewą z tej ostatniej, żeby wyglądało już troszkę świątecznie... Dodałam też odrobinę tonki - pięknie pachnie i nadaje ciastu zupełnie wyjątkowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest puszyste, delikatne i smakuje rewelacyjnie. Każdy kęs rozpuszcza się w ustach - a kokos z cytryną tworzą idealny duet. (Tortownica o średnicy 16-18 cm) Masa: 260 serka homogenizowanego o smaku kokosowym (użyłam Danio z kawałkami kokosa) 200g śmietany (22-30%) 50 mleczka kokosowego (w tym do namoczenia(...)Ciastka delikatnie posmarować kremem kokosowym. Przygotować masę. Ubitą śmietanę (nie musi być idealnie na sztywno) wymieszać z cukrem i i nadal miksując - z serkiem waniliowym, sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową. Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z mleczkiem kokosowym.) Masę rozsmarować na biszkoptach i ułożyć na niej resztę ciastek. Ciasto schłodzić w lodówce
Di gotujeekstraktu kokosowego ** Frużelina malinowa 250 g malin *** 75 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1½ łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżki cukru 5 łyżek wódki Krem do tynkowania tortu 400 g masła 82% 200 g czekolady białej Ganache 100 g czekolady gorzkiej 120 ml śmietany kremówki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól(...)papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty. Krem orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Wędrówki po kuchnilodówce przez całą noc. Tuż przed podaniem posyp krem mieszanką białego i brązowego cukru, opal za pomocą palnika aby cukier rozpuścił się i stworzył piękną skorupkę. Polecam Ci także inne moje słodkie przepisy: – przepis na chałwę – ciastka brownie – truskawki z kruszonką – jabłka w cieście – róże z ciasta francuskiego – drożdżówki z truskawkami Artykuł
nietylkopasta.pllodówce przez całą noc. Tuż przed podaniem posyp krem mieszanką białego i brązowego cukru, opal za pomocą palnika aby cukier rozpuścił się i stworzył piękną skorupkę. Polecam Ci także inne moje słodkie przepisy: – przepis na chałwę – ciastka brownie – truskawki z kruszonką – jabłka w cieście – róże z ciasta francuskiego – drożdżówki z truskawkami Artykuł
nietylkopasta.plżelazo, sód, fosfor, wit. C, beta - karoten). Jest również niskokaloryczny. Dzisiejsze ciasto ucierane z rabarbarem jest lekkie i puszyste. Możemy je przygotować również z truskawkami lub morelami. Polecam! Ciasto z rabarbarem Składniki na tortownicę 25cm: 150g miękkiego masła lub margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 200 g drobnego cukru z wanilią łyżeczka ekstraktu(...)szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Formę wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy, na wierzch wykładamy rabarbar
Smak mojej kuchniSkładniki na domowy karmel Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 mocno dojrzały banan Jak zrobić babeczki bananoffee? Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Nakłdamy ciasto do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami. Muffinki pieczemy(...)wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie karmelu . Upieczone babeczki odstawiamy do przestudzenia na kratkę lub jeśli nie mamy kratkę, ustawiamy na talerzu do góry nogami. W misie
CiastkozercyCynamonowo-kawowe tiramisu z pysznym, lekko słodkim i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. Deser jest o tyle ciekawy, że znajduje się w nim chrupki element, który zazwyczaj w tiramisu się nie pojawia. Cynamonowe tiramisu -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikLekkie jak puch , pyszne różowe ciasto, które ozdobi nasz stół i będzie ucztą dla podniebienia:) Składniki Biszkopt 8 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju odrobina różowego barwnika Krem 3 szklanki mleka 1 kostka masła 250 g 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 4 łyżki … Czytaj dalej Różowy torcik
gotuj ze mnąBardzo lubię wykorzystywać cytrynę do ciast i deserów – dzięki temu uzyskuję pyszne, świeże i bogate w witaminę C przepisy Jeśli również uwielbiasz smak cytryny, to ten deser na pewno przypadnie Ci do gustu. Połączyłam galaretkę i krem cytrynowy na bazie mleczka kokosowego. Zapraszam Cię do obejrzenia filmiku z przepisem // Składniki (na 2 duże desery): twarda część
Via Gustodekoracji:. Delikatnie wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 C. Piec ok. 25 minut. Serka waniliowego użyłam do wyłożenia na wierzch babeczki. Rada: Można takie muffinki przygotować z kremem z serka waniliowego. 10 dag masła 1/2 szkl. cukru pudru2-3 łyżki serka waniliowego Masło
Różne smaki w kuchnitruskawką Di gotuje – koktajl truskawkowy na mleczku kokosowym Di gotuje – Ciasto migdałowe z truskawkami Życie zaczyna się w kuchni – tort truskawkowo kokosowy Różowa kuchnia – bułeczki drożdzowe z truskawkami Marcepanowy Kącik – Miętowy biszkopt z musem truskawkowym Dorota Legec – tarta z truskawkami i kremem budyniowym Moje małe czarowanie – Bananowe brownie z truskawkami Mojewypiekiinietylko – Truskawkowo
mojewypiekiinietylkoKOSTKA MIGDAŁOWA BEZ PIECZENIA Lubicie migdały? To te ciasto jest dla Was :) Jest delikatne, bez pieczenia i łatwe w przygotowaniu. Idealne na imprezy, święta i nie tylko. Robi furorę i jest pyszne, ale uprzedzam ! bo słodkie też jest :) ~~SKŁADNIKI~~ KREM: mleko 3 szklanki cukier 1/2 szklanki cukier waniliowy 1 opakowanie jajko 1 sztuka żółtka 4 sztuki mąka ziemniaczana
Kuchnia Pauletteswszystkie inne blendery, parowary i garnki, które mamy w domu. Można w nim wyrobić ciasto na bułeczki i zjeść je z ubitym w nim domowym masłem rano. Można ugotować zdrowy obiad na parze gotując w jednym urządzeniu warzywa i pulpety na parze. Zrobimy też zupę krem, a właściwie maszyna zrobi, miksując warzywa i gotując je w jednym urządzeniu. Najlepsze
Ugotowane pozamiataneminut, aż kasztany całkowicie zmiękną. Wyjąć laskę wanilii, zmiksować kasztany blenderem na gładki krem, w razie potrzeby dolewając więcej mleka. Smacznego! Przepisów widziałam kilkanaście; różnią się od siebie proporcjami i dodatkami smakowymi. Ja postawiłam na najprostszy, z dodatkiem wanilii, bez cukru. Już przy przygotowywaniu ciasta czy deseru dosładzam tak, żeby pasowało
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżurawinowym musli; zielona herbata Gyokuro GOFRY ŻYTNIO-OWSIANE Z MANGO /przepis własny/ Składniki: Ciasto: 45g mąki żytniej razowej 25 g mąki owsianej 1 jajko łyżka stewii w kryształkach 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oleju rzepakowego ekstrakt z migdałów szczypta soli 80 g kremu owocowego "Zaczarowane mango" Do podania: * sos czekoladowy bez cukru: łyżka kremu kakaowo-orzechowego ze stewią
Poranek na słodkoSkładniki suche wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy banana. Następnie ciasto przekładamy do blaszki z wyłożonymi foremkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy je ok 20 min. Kiedy wystygną wyjmujemy babeczki z blaszki, dekorujemy bitą śmietaną/ ulubionym kremem i dekorujemy wedle naszego gustu
Malinowe Pocałunkiposypka Przygotowanie : Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Czekoladę posiekać, śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę. Rozpuścić, przestudzić i ubić na krem. Udekorować babeczki i posypać kolorową posypką
Magiczne Życie Martybasen? Jako była pływaczka muszę utrzymać formę :) Propozycja na zdrowy i nietypowy w smaku krem, którym można smarować chleb, można dodawać do jogurtu, twarogu, owsianki.. Pewnie można dodawać go do innych pysznych rzeczy na które nie wpadłam. Awokado świetnie nadaje się do koktajli, sałatek, ciast, wręcz do wszystkiego, a w szczególności do różnego typu smarowideł, dzięki dużej zawartości tłuszczu
Be Fit Be Strong