ciasta z karmelem - 1000 przepisów (strona:24/67)

Tartaletki karmelowo-czekoladowe 159

Tartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto: szklanka mąki pszennej + do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko Masa karmelowa: 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 40 ml wody 40 g masła 1/4 szklanki śmietany

Bullio
Tartaletki karmelowo-czekoladowe 191

Tartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto: szklanka mąki pszennej + do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko Masa karmelowa: 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 40 ml wody 40 g masła 1/4 szklanki śmietany

Bullio
Jabłkowa jesień. KRUCHA SZARLOTKA. 219

minut w 180 stopniach, "dźgając" je uprzednio widelcem. Na podpieczone ciasto wyłożyłam jabłka, pokruszyłam resztę ciasta i wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 50 minut w 180 stopniach, aż kruszonka ładnie zezłocieje.  Kiedy wystygło, polałam lukrem. Smacznego! Pozdrawiam mgliście i jesiennie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Serniko – Brownie z Jabłkami, Karmelem i Kruszonka 199

filmie… Dlatego nas ostatnio tutaj mniej niż więcej ale pasja do wspólnego pieczenia zawsze wygrywa Mamy dla Was wspaniałe ciasto. Idealne na tą porę roku. Serniczek na czekoladowym brownie spodzie, z jabłkami, z cynamonem i gałką muszkatołową, polane karmelem i posypane kruszonką. Czego chcieć więcej? Dla mnie bomba, zarówno smakowa jak i ta kaloryczna. Słodkości pod dostatkiem. Składniki

Made By Mom And Son
Tort Chałwowe-Karmelove 139

MasterChef'a  - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli lubicie nieprzesłodzone ciasta to zapraszam. Do przygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii(...)kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem.  By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu  będzie sztywny. W trakcie stygnięcia możecie również

Kuba Gotuje
Tort Chałwowe-Karmelove 133

MasterChef'a  - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli lubicie nieprzesłodzone ciasta to zapraszam. Do przygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii(...)kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem.  By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu  będzie sztywny. W trakcie stygnięcia możecie również

Kuba Gotuje
Banoffee Pie 2213

dorwałam w sklepie ciastka Digestive od razu zapasła decyzja, że zrobię banoffee. Pyszny deser bananowy z karmelem i bitą śmietaną. Ogromną zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga ono pieczenia. Wykonanie jest niezwykle proste, ale uwaga znika z talerza z prędkością światła

Ditecz
KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ. 302

kulkę, taką sypką kruszonką posypuję wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać cukrem. Przygotowane tak ciasto wkładam do piekarnika na 45 - 50 minut. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Na ciepło ciężko się kroi - budyń zimny będzie zwarty i nie sprawi trudności przy podawaniu. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 410

miód, orzeszki i .....sól? Tak! Solony karmel to dla mnie niebywałe, nowe doświadczenie kulinarne. Ale zanim dojdziemy do przepisu na ciasto, to chciałabym Wam opowiedzieć o innym doznaniu. Jakim? Sołecznym /  kulturalnym...Zaczęło się od pomysłu Delimammy, która nas wprost skrzyknęła słowami: " Zróbmy coś takiego w Opolu!!!!!!" A, że Opolska Blogosfera Kulinarna lubi akcje nie tylko kulinarne, od razu zabraliśmy(...)składniki zaczną karmelizować, wlewamy śmietankę. Jeśli zrobią się grudki karmelu (tak się robi w momencie, kiedy wlejemy zimną śmietankę) wystarczy, że będziemy gotować i mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia...Na sam koniec dodajemy orzechy, mieszamy i solimy do smaku. (Studzimy nieco i nakładamy na na ostatni płat ciasta, który będzie na samym wierzchu).Finał: Upieczone placki przekładamy kremem

Bon Appetit Małgorzaty
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 286

rozkruszam na powierzchni jako kruszonkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, wkładam ciasto i piekę 50 minut. Kiedy placek wystygnie, przyrządzam lukier. Cukier puder rozrabiam z niewielką ilością wody (w zależności od preferowanej gęstości lukru). Rozprowadzam po powierzchni kruszonki, zostawiam do stężenia. Następnie kroję dość ostrym nożem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
FITKERS- zdrowa wersja snikersa! 206

fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} PRZYGOTOWANIE: ‘’KARMEL’’ 1) Ugotuj wodę. 2) Zalej daktyle wodą. CIASTO KURYCHE: ROZGRZEJ PIEKARNIK DO 180* 1)Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj do połączenia wszystkich składników. 2) Wysyp odrobinę mąki na blat i rozwałkuj ciasto (dość(...)blachę kawałkami i na   papierze łącz kawałki palcami. 4) Włóż do piekarnika na 15 minut ORZECHY: 1) Posiekaj na mniejsze kawałki (można pominąć) ‘’KARMEL’’ (od 10 minut po zalaniu wodą lub gdy zrobisz ciasto, akurat będzie czas na daktyle) - Odsącz. - ‘’Rozwal’’ je porządnie widelcem! CIASTO PO UPIECZENIU: 1)OPCJA 1 *wszystko na całej powierzchni ciasta -smarujemy masłem orzechowym -kładziemy

fitolarun.blogspot.com
TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. 205

ułatwić sobie życie i nie męczyć się z krojeniem całego ciasta(pianki się strasznie ciągną i kleją do noża), lepiej pokroić tartę przedułożeniem pianek i zapiekać w pojedynczych kawałkach.* Jeśli chcemy sztywniejsza masę pomarańczową, dodajemy 3 paczki budyniu,dla mnie jednak wtedy jest nieco zbyt twarda.SMACZNEGO! Pozdrawiam,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Karmelowe blondie z malinami 163

białej czekolady. Ja posunęłam się nieco dalej nadając nieco karmelowego smaku. Ciasto bardzo wilgotne , aromatyczne, słodkie z lekką kwaśną owocową nutą. Składniki : 3/4 szklanki cukru (160g) 200 g masła 150 g białej czekolady 3 jajka 3/4 szklanki mąki (130g) pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli (karmel kocha sól ) 300 g malin Wykonanie : Do garnka (lub na patelnię) wsypujemy cukier(...)odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wbijamy kolejno jajka ucierając całość trzepaczka , bądź łyżką ( nie potrzeba tutaj miksera) Wsypujemy mąkę z proszkiem i solą. Łączymy wszystkie składniki , Wylewamy ciasto do formy wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia (ciasto dość mocno przykleja się do formy) Posypujemy po wierzchu malinami. Pieczemy ok 35 minut w 180'C. Staramy się nie przedłużać pieczenia

Malinowa Kawiarenka