ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:82/762)

Makaron z dynią i boczkiem 83

dynią i kalafiorem Sałatka z pieczoną dynią i serem feta Pasta z dyni i koziego sera Bruschetta z dynią i kozim serem Pierogi z dynią Krem z dyni z jabłkiem Ciasto dyniowe z czekoladą Sernik dyniowy Dyniowe gnocchi Dyniowe latte Dynia marynowana w occie Szakszuka z dynią Placuszki z dyni Zupa krem z dyni Zupa dyniowa z pomidorami MAKARON

nietylkopasta.pl
Jabłkowe zawijane drożdżówki 191

Bułeczki, drożdżóweczki, ja wszystkie was uwielbiam bezgranicznie i dlatego dziś kolejna propozycja drożdżowych wypieków. Drożdżówki z jabłkami, idealne do zabrania do pracy, albo na piknik. Delikatne ciasto, mnóstwo jabłek i odrobina cynamonu - po prostu niebo w gębie. :) Ciasto drożdżowe: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie wrocławska) 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka(...)jaja, drożdże wymieszane z mlekiem. Wyrabiamy ciasto, gdy składniki już się połączą wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy dłuższą chwilę, im dłużej tym lepsze ciasto (można wyrobić je w robocie). Jeśli ciasto lepi się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki pszennej. Przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę i mieszamy

Cynamonowe szczęście
Mini Apple pie 204

właśnie charakteryzuje. Ja przedstawiam Wam dzisiaj wersje mini- w postaci uroczych babeczek. Przepis na każdą porę roku, bo przecież jabłka mamy przez cały rok!     Składniki: (na ok. 10 sztuk)   Ciasto kruche: 150 g zimnego, schłodzonego masła szczypta soli 1 łyżka zimnej wody 240 g mąki pszennej 110 g cukru pudru   Nadzienie(...)dobrze docisnąć i w razie potrzeby jeszcze dołożyć jabłek.    Z pozostałego ciasta wyciąć szklanką kółka o górnej średnicy gniazd muffinkowych. Umieścić je na jabłkach lekko dociskając, by ciasta skleiły się ze sobą. Widelcem zrobić kilka nakłuć. Mnie sporo ciasta zostało, więc wycięłam z resztek kwiatuszki i umieściłam na górze. Tak przygotowane szarlotkowe babeczki

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną 214

Dzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)aromat, płatki migdałowe i wymieszać. Następnie pianę rozsmarować na cieście w tortownicy. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa jabłkowa: 5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić na kawałeczki. 6. Zagotować 1/4 szklanki

Mała Cukierenka
SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU 938

Szarlotka to moje ulubione ciasto i dobrze o tym wiecie. Lubię ją za prostotę, za kwaskowatość jabłek, za kruche ciacho, za dodatek cynamonu. Zawsze kojarzy mi się z ciepłem schroniska wysoko w górach, z taką bezpieczna przystanią i z jabłkami - malinówkami z sadu od babci. Zbieraliśmy je późną jesienią, do dużych starych wiklinowych koszy i drewnianych skrzynek(...)minut bez pokrywki! Do rondelka dodajemy połowę jabłek nieduszonych, mieszamy razem. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i dzielimy na dwie części, jedna będzie stanowiła 60% całości druga 40%. Czyli jedna mniejsza, druga większa ;-) Tą większą ilością ciasta wylepiamy tortownicę, brzegi i dno.  Wykładamy wymieszane jabłka. Drugą część ciasta wałkujemy na blat i wycinamy z niego równe paski najlepiej

SMYKWKUCHNI
Ciasto z cukinii 371

Ciasto z cukinii to miękki, wilgotny chlebek, który mnie, amatorce dość ciężkich ciast ucieranych, bardzo zasmakował. Ciasto urozmaiciłam o dodatek owoców sezonowych - śliwek i jabłek. Cukinia starta na drobnej(...)tarce nie jest wyczuwalna w smaku ciasta, nadaje mu jednak dużej wilgotności, a dodatek pokrojonych drobno owoców świetnie komponuje się ze smakiem i aromatem cynamonu. Aby owoce, a zwłaszcza śliwki, nie puściły zbyt wiele soku podczas pieczenia, należy wybrać egzemplarze mięsiste, mało soczyste, a pokrojone kawałki przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką. Ciasto z cukinii upiekłam w dwóch małych foremkach

Smakołyki Bereniki
Ciasto maślankowe z jabłkami wg Aleex 127

szklanki cukru • ½ szklanki oleju • 1 cukier waniliowy 16 g • 3 łyżeczki proszku do pieczenia • 2,5 szklanki mąki pszennej • 10 dag wiórków kokosowych • 2 duże lub 3 małe jabłka • cukier puder z wanilią do posypania Sposób przygotowania: 1. 2 całe jajka i 3 żółtka utrzeć mikserem z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym na gęstą, jasnokremową masę. 2. Dodać(...)Obrane jabłka kroić na cząstki, układać je na wierzchu ciasta, niektóre lekko wcisnąć w głąb ciasta. 7. Z 3 białek ubić pianę. Dodać pozostałe ½ szklanki cukru. Miksować do rozpuszczenia kryształków, aż piana będzie lśniąca i sztywna. 8. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. 9. Pianę rozłożyć na jabłkach. Rozsmarować po całym wierzchu. 10. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego

W mojej kuchni
Ciasto z jabłkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 121

Szybkie i łatwe ciasto z jabłkami Składniki: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody pół szklanki oleju słonecznikowego 3/4 szklanki mleka ryżowego 3 łyżki miodu 4 małe jabłka Mąkę wsypałam do miski, dodałam proszek oraz sodę. Następnie dodałam olej, mleko i miód. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleka, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąkę. Jabłka obrałam i pokroiłam w plasterki. Przygotowane jabłka dodałam do ciasta, wymieszałam za pomocą łyżki i całość przelałam do keksówki silikonowej

nietadieta
Szarlotka 377

cytryną po prostu rewelacja  Ciasto: 4,5 szkl mąki 3/4 szkl cukru 3 jajka   3- 4  łyżki śmietany 1 margaryna mały proszek do pieczenia cukier waniliowy Wszystko razem zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki , druga będzie na wierzch Nadzienie:  1,5 kg jabłek 2-3 łyżki cukru(...)cienkie półplasterki, dodajemy do smaku cukier, cynamon i trochę bułki tartej żeby ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy na spód ciasta, obduszamy jabłka i na wierzch wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Sklejamy dobrze brzegi i robimy kilka nakłuć na wierzchu placka. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drożdżówki z jabłkami 188

wtedy piekłam pyszne, sezonowe drożdżówki z serem i jagodami . Wszystkie drożdżówki ostatnio piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale z makiem , czy bułki . Drożdżowe ciasto jest bardzo proste do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z jabłkami to nic trudnego, wałkujemy i kroimy, a potem jemy z apetytem… Polecam! Ciasto na drożdżówki jest(...)drożdże zaczną się pienić. Do mąki dodajemy jajko wraz z jogurtem greckim i mleko z drożdżami, wyrabiamy ciasto kilka minut, aby ciasto było elastyczne. Ciasto podsypując delikatnie mąką rozwałkowujemy na prostokąt, wykrawamy kwadraty, w które wciskamy po 2 plastry jabłka, które posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Układamy drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nastawionego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prosta szarlotka na kruchym, pełnoziarnistym cieście 230

reneta) 1 łyżka cynamonu 3 łyżki ksylitolu  Przygotowanie: Wysypać wszystkie składniki na ciasto na stolnicę. Masło pokroić w kosteczkę i rozcierać z mąką i reszta składników. Dodawać stopniowo zimna wodę i ugniatać przez chwilę. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 1h. Jabłka pokroić w talarki. Po upływie godziny jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć(...)wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nałożyć jabłka, posypać cynamonem i ksylitolem. Następnie rozwałkować druga część ciasta i przełożyć na wierzch lub powycinać gwiazdki/serduszka i ułożyć na wierzchu.  Piec ok. 50 min w 170/180 stopniach.  NIESPODZIANKA! Odsyłam Was do filmiku gdzie dowiecie się jak nietypowo pokroić ciasto  (link) #beko #ciastojakzobrazka

Czarnawisienka
Racuszki z jabłkiem na kefirze 90

i mieszajcie ciasto na kefirze, sprawiając sobie odrobinę dziecięcej radości Racuszkami z jabłkiem! Racuszki z jabłkiem na kefirze Potrzebujesz: 3 jabłka 1 jajko 1 szklankę mąki 200ml kefiru 1 łyżkę cukru szczyptę soli olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: 1. Jabłka umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w niewielką kostkę. 2. W misce połącz(...)jajko z kefirem, następnie dodaj mąkę z cukrem i solą - połącz na jednolite ciasto. 3. Do ciasta dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj. 4. Smaż racuszki ( ok. 1-1,5 łyżki ciasta na 1 racucha) na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. 5. Podawaj oprószone cukrem pudrem. Smacznego! Apple & kefir beignets Ingredients: 3 apples

Kuchnia w Słońcu Skąpana
SERNIK Z NADZIEWANYMI JABŁKAMI 195

innego , ale coś równie pysznego! Dziś mam dla Was przepis na jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Niesamowicie delikatny , kremowy …. na kruchym cieście …. z dodatkiem nadziewanych żurawiną jabłek! Połączenie słodkiego sernika z kwaskowatym smakiem żurawiny tworzy nieziemską całość , której trudno się oprzeć! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna(...)Całość wkładamy do większej formy – będziemy piec w kąpieli wodnej! Tortownicę wylepiamy rozwałkowanym ciastem ( zarówno spód jak i boki ), widelcem dziurawimy. Jabłka myjemy , wydrążamy środki. Na cieście układamy wydrążone jabłka , a następnie każde nadziewamy żurawiną. Zalewamy masą serową. Blachę zalewamy wrzącą wodą ( do połowy wysokości ). Wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 55-60 minut. Dokładnie studzimy! Smacznego

Ostra na Słodko
Szybkie ciasto z owocami na maślance (bez miksera) 114

przygotować. Nie potrzeba żadnych zdolności kulinarnych, aby je zrobić. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Do jego przygotowania można wykorzystać przeróżne sezonowe owoce: truskawki, jagody, śliwki, wiśnie czy jabłka. Ciasto wychodzi puszyste, mięciutkie i wilgotne, a do tego ładnie wyrasta mimo dużej ilości owoców (które opadają na dno w trakcie pieczenia). Jest idealne do popołudniowej kawy, kiedy nagle najdzie

e-PrzepisyKulinarne
Najprostsza, najpyszniejsza szarlotka orzechowa (wegańska, bez glutenu) 105

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, ale przez kilka ostatnich miesięcy nie robiłam jej wcale - jakoś szkoda mi było czasu na męczenie się z zagniataniem ciasta, prażeniem jabłek i... chyba wolałam wymyślać nowe przepisy niż wracać do tradycji.  Ostatnio jednak naszła mnie ogromna ochota na odtworzenie tego smaku w nieco innej, świeższej i przede wszystkim prostszej odsłonie(...)migdały. Wszystkie składniki rozcieramy przy pomocy palców na orzechową posypkę a'la kruszonkę. KROK IV: W wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie oprószonej mąką ryżową keksówce układamy stopniowo: ciasto jaglane (wyrównujemy po bokach), jabłka z cynamonem, a na koniec posypujemy kruszonką. KROK V: Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika

Kuchnia Ellie