Pięknie rosnący, puszysty biszkopt bez cukru i glutenu. Można przygotować z niego pyszny tort, ponieważ w smaku nie różni się od tradycyjnego biszkoptu. Można także przygotować
Mienta blogSłodkie zapiekanki z pieczywa, czyli Bread Puddings, zazwyczaj są kojarzone z Wielką Brytanią, jednakże potrawa ta jest popularna także w takich krajach, jak Argentyna, Kolumbia, Belgia
Kocham Czekoladęplacki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste z jabłkami – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW Przygotowanie : 20 minut + czas gotowania ziemniaków Ilość porcji: 2, około 10-13 placuszków Składniki placuszki(...)poprzedniego) dodaj mąkę, jajko, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek, po sporej szczypcie soli oraz pieprzu. Wszystko wymieszaj i rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju. Na patelnię nakładaj porcje ciasta – mniej więcej czubata łyżka na 1 placuszek, a następnie je rozpłaszczaj tworząc zgrabne placuszki. Smaż placki po kilka minut z każdej strony aż się pięknie zazłocą i usmażą. Po usmażeniu
nietylkopasta.plserem czy owocami. (...) Jak pisze Elżbieta Kensy w książce pt. Kuchnia Podkarpacka, Księgarnia Akademicka LIBRA, 2004 r., s. 26: W okolicach Rzeszowa (…) popularne były też pierogi z owocami: pokrojonymi jabłkami, borówkami, śliwkami, itp. Od lat pierogi z borówkami znane były także w Pilźnie. Dziś potrawa ta przeżywa prawdziwy renesans. Gmina Pilzno niemal w całości znajduje się w granicach obszaru(...)www.minrol.gov.pl/ W zawartych na stronie informacjach możemy przeczytać, że pierogi powinny mieć kształt półkolisty z charakterystyczną falbanką w miejscu zlepienia, zaś w przekroju widoczne powinny być borówki otoczone ciastem pierogowym. Kształt powinien być półkolisty, kolor pierogów jasnokremowy, aż po kremowy z widocznymi granatowo-fioletowymi prześwitami owoców. Osobiście uwielbiam te pierogi :-) Robiłam dzisiaj na obiad i skrycie liczyłam
Passions hobbies lifeZłociste placki ziemniaczane możemy podać w wersji „na słodko” ale również bardziej klasycznej, chociażby z gulaszem. Danie przygotujemy bardzo szybko i dodatkowo będzie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatnio usłyszałam, pierś kaczki to produkt drogi i nie osiągalni, wręcz tylko jadalny w wyższych sferach. Hmmm to dziwne bo ja nie zaliczam się
Niezły Młynekkażdym wydaniu, ale ostatnio najchętniej zajadamy się plackami z kaszy manny, grubymi i puszystymi, a jednocześnie bardzo pożywnymi. Podczas smażenia wystarczy dodać plaster ulubionego owocu (np. pomarańczy, kiwi, jabłka czy ananasa) na wierzch i uzyskamy pyszne, zdrowe i kolorowe placki. Do podania ulubiony sok Hortex (u Nas to pomarańczowy) i jest komplet :) Jeszcze jednym plusem przygotowania takich placków jest(...)pomarańcze Kaszę ugotować na mleku. Gdy przestygnie dodać żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i utrzeć na gładko. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą. Porcję ciasta nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. Na wierzchu ułożyć- lekko wciskając- plasterek pomarańczy, a kiedy ciasto od spodu się zetnie, przewrócić placki na drugą stronę. Podawać z sokiem pomarańczowym
Kraina Miodem Płynącaprosty ale ciekawy pomysł na urozmaicenie obiadu. Do tego jaglana z białą kaszą i mix surówkowy: szpinak, żurawina, orzechy włoskie, małe kostki sera żółtego, mały kawałek cebuli, starte jabłko z jogurtem naturalnym. Składniki: 1 duży seler bulwiasty 2 jaja sól, pieprz kilka plastrów sera żółtego 3-4 łyki kaszy manny/bułki tartej/mąki kukurydzianej olej do smażenia Pokrój seler(...)serwuje głównie kebaby mięsne. Oprócz falafli, dla wegetarian znajdą się tutaj sałatki. Falafel jest bardzo smaczny: 3 kotlety, dużo surówek, sos (do wyboru: mieszany, ostry, łagodny). Wszystko zawinięte w cieście. Cena: 7 zł. S makuje dobrze z ajranem (turecki napój, przygotowywany z jogurtu naturalnego i wody, który można kupić na miejscu). My mum’s celeriac cutlets
Qlinarnie i Qlinarniemoim blogu walory wypieków gotowanych. Znajdziecie u mnie sporo przepisów na babki gotowane w różnych smakach. Na Wigilię był nawet piernik gotowany, a jakiś czas temu migdałowo - czekoladowe ciasto gotowane. Aby nie było nudno, tym razem postanowiłam ugotować muffinki. Nie są to jakieś nadzwyczajne muffinki, bo zrobiłam je z resztek produktów pozostałych po świętach. Ale są smaczne i pięknie pachną(...)jajecznej. Pomarańczę sparzyłam wrzątkiem i wyszorowałam. Otarłam z niej skórkę i wrzuciłam ją do ciasta. Daktyle pokroiłam na mniejsze kawałki i również wrzuciłam do ciasta. Ciasto wymieszałam łyżką. Silikonową foremkę na muffinki wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nałożyłam do foremek ciasto (nie używałam papilotek!). Formę Nakryłam szczelnie formą aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka
Waniliowe Improwizacjemałą mama zawsze robiła mi naleśniki na słodko na ciepło z jabłkiem i śmietaną. Od tej pory pokochałam te danie, że stało się ono częścią mojej codziennej diety. Nie przesadzam z kaloryką w postaci litra bitej śmietany na nich, a skupiam się na farszu. Najczęściej są to właśnie jabłka z cynamonem starte na tarce, tak jak robiła mi zawsze(...)jajo ▪ ok. 1 szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej ▪ 1 łyżka oleju masa ▪ 400 g truskawek ▪ 200 g twarogu ▪ 2 łyżki jogurtu naturalnego ▪ dosładzamy wedle uznania Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misce i miksujemy (masa ma być lejąca). Odstawiamy na 10 minut, następnie smażymy naleśniki (wyszło mi 8 sztuk). 2. Truskawki kroimy w drobną kostkę, twaróg rozdrabniamy widelcem
zdrowo i aktywniemałą mama zawsze robiła mi naleśniki na słodko na ciepło z jabłkiem i śmietaną. Od tej pory pokochałam te danie, że stało się ono częścią mojej codziennej diety. Nie przesadzam z kaloryką w postaci litra bitej śmietany na nich, a skupiam się na farszu. Najczęściej są to właśnie jabłka z cynamonem starte na tarce, tak jak robiła mi zawsze(...)jajo ▪ ok. 1 szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej ▪ 1 łyżka oleju masa ▪ 400 g truskawek ▪ 200 g twarogu ▪ 2 łyżki jogurtu naturalnego ▪ dosładzamy wedle uznania Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misce i miksujemy (masa ma być lejąca). Odstawiamy na 10 minut, następnie smażymy naleśniki (wyszło mi 8 sztuk). 2. Truskawki kroimy w drobną kostkę, twaróg rozdrabniamy widelcem
Zdrowie i pysznie na talerzuwege. Wystarczy wykorzystać do tego… białą fasolę. Potrzebne będą: 2 puszki białej fasoli konserwowej, 2 duże cebule, małe jabłko, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opcjonalnie majeranek, olej. Zacznij od posiekania cebuli, a następnie podsmaż ją na patelni. Stopniowo dodawaj potarte jabłko i czosnek. Fasolę zblenduj na gładką masę, wrzuć do niej zarumienione składniki z rondelka i dopraw według uznania(...)możesz kupić hummus, ale uważnie czytaj jego skład. Najlepszym rozwiązaniem będzie hummus naturalny, np. http://www.primavika.pl/hummus-naturalny . Następnie ugotuj kalafiora al dente i rozdziel na różyczki. Całość obtocz w cieście z 2 jajek, 4 łyżek mąki pełnoziarnistej i przypraw. Całość posyp płatkami kukurydzianymi i piecz w temp. 180°C na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Skrzydełka przed podaniem posmaruj cienką
Kuchcik gotujeJeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy. Nie wiem czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!