ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:493/762)

placek salceson 429

pieczenia oraz kakao, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy równomiernie do formy (ok. 21cm x 25cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia, boki natłuszczone. Pieczemy w 170 st. C. przez ok 45 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z formy i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem

Domowy Smak Jedzenia
Czoko dżem ze śliwek i jabłek 66

sztuk) jabłek 1 szklanka (230 g) cukru 4 łyżki ciemnego kakao Przygotowanie dżemu ze śliwek, jabłek i kakao: Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez(...)minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na czoko dżem ze śliwek i jabłek: 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu 2. Od czasu do czasu

KuchniaWeDwoje.pl
Crumble z jabłkami 126

180ᵒC. Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodajemy zimne pasło pokrojone w kostkę. Jeśli kruszonka jest zbyt miękka, wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie powinny powstać charakterystyczne grudki z ciasta czyli tzw. kruszonka. Owoce mieszamy z cukrem i cynamonem i wrzucamy do miseczek (u mnie małe ramekiny o średnicy ok. 10 cm i wysokości(...)naszą kruszonką tak aby w całości zakryć owoce. Tak przygotowany deser pieczemy w piekarniku ok. 30 minut. Crumble podajemy ciepłe najlepiej np. z gałką lodów waniliowych. Artykuł Crumble z jabłkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Crumble z jabłkami 118

180ᵒC. Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodajemy zimne pasło pokrojone w kostkę. Jeśli kruszonka jest zbyt miękka, wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie powinny powstać charakterystyczne grudki z ciasta czyli tzw. kruszonka. Owoce mieszamy z cukrem i cynamonem i wrzucamy do miseczek (u mnie małe ramekiny o średnicy ok. 10 cm i wysokości(...)naszą kruszonką tak aby w całości zakryć owoce. Tak przygotowany deser pieczemy w piekarniku ok. 30 minut. Crumble podajemy ciepłe najlepiej np. z gałką lodów waniliowych. Artykuł Crumble z jabłkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Czoko dżem ze śliwek i jabłek 116

czasu do czasu. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować, dodać przetarte jabłka i gotować przez minimum 30 minut. Pod koniec gotowania dodać 1 szklankę cukru oraz kakao i całość dokładnie wymieszać. Słoiki umyć(...)przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na czoko dżem ze śliwek i jabłek: 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu

KuchniaWeDwoje.pl
Bułeczki drożdżowe z budyniem, karmelizowanymi owocami i kruszonką 140

budyń: 500 ml mleka laska wanilii 4 żółtka 100 g cukru 20 g masła 40 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej Składniki na karmelizowane owoce: 2 duże jabłka (około 450 g) 3 – 4 duże śliwki 100 g cukru 2 łyżki wody ½ łyżeczki mielonego cynamonu Ponadto, składniki   na kruszonkę: 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)rozczyn drożdżowy,   wymieszałam i zaczęłam wyrabiać ciasto. Na koniec wlałam mleko z masłem. Wyrobiłam elastyczne ciasto, które przestało się kleić. Przełożyłam do dużej miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam żeby wyrosło i podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość. Teraz czas na karmelizowanie owoców Śliwki umyłam, wypestkowałam i pokroiłam na małe paseczki. Jabłka obrałam ze skórki, pokroiłam na ósemki

Kuchnia u Krysi
Muffinki z jabłkiem i cynamonem 137

filiżanek i dopiero w tak przygotowane foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy stopień upieczenia przy pomocy patyka (może być patyk do szaszłyków), który po wyjęciu z ciastka, nie powinien być oblepiony nim. Po upieczeniu muffinki są przyjemnie wilgotne, dzięki jabłku :) Smacznego

Taste Of My Day
jabłka pieczone z płatkami owsianymi 117

składniki: 2 jabłka 4 – 5 łyżek płatków owsianych 1 łyżka posiekanych migdałów 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki miodu wykonanie: Jabłka

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto kruche - nie tylko dla początkujących 111

takiej ilości ja dodaję 2 żółtka.  Dlaczego nie całe jajka? Ponieważ białko zmniejsza kruszenie ciasta a to przecież ciasto kruche czyli musi się kruszyć . Czasem w starych przepisach znajdziecie  żółtko gotowane - można dodać poprzez przetarcie przez sito ale wtedy ciasto jest mniej plastyczne.  Najlepszą mąką jest mąka krupczatka. Dla początkujących lub młodych czytelników to jest mąka typ.500(...)typie świetnie nadają się na ciasta drożdżowe i chleby czyli wszędzie tam , gdzie ciasto lubi rosnąć. O cieście drożdżowym - moim osobistym ulubionym rodzaju ciasta ,będzie następny post o przepisach podstawowych. Teraz jeszcze przed przepisem ważna sprawa. Do ciasta kruchego nie dodajemy proszku do pieczenia. Jeśli chcecie dodać proszek wtedy dodajecie mniej tłuszczu i ciasto jest rodzaju półkruchego. Przynajmniej ja zostałam

Kuchnia Pełna Emocji
Syrniki z tartym jabłkiem (placki twarogowe) 130

Pomysł na wykorzystanie twarogu w kostce - syrniki z jabłkiem, czyli smażone placki twarogowe nadziane startym jabłkiem. Placuszki są wilgotne, a zarazem miękkie i delikatne w konsystencji. Uwag: syrniki należy smażyć na małym ogniu (szybko się przypalają) i bardzo delikatnie obracać na drugą stronę. Po ostudzeniu zachowują swoją konsystencję i nie łamią się ani nie rozpadają.  Składniki na około(...)sztywną pianę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski przełożyć twaróg, dodać żółtka, jabłko, wsypać mąkę, szczyptę cynamonu oraz cukier wanilinowy. Za pomocą trzepaczki składniki wymieszać ze sobą. Na sam koniec dodać ubite białka. Składniki delikatnie połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 łyżka = 1 placek) . Smażyć

Ugotować
Wegański mazurek daktylowy. 122

pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy.Przykryj wierzch papierem do pieczenia i obciąż, wykorzystuję do tego fasolę (wielokrotnego użytku). Piecz w temp. 190-200 C przez 20 minut, następnie zdejmij papier z wierzchu (wraz z obciążeniem) i podpiecz jeszcze z 10 minut. Składniki ma masę: 400 g daktyli 1-2 duże jabłka szklanka wody *jeżeli(...)masz to woda różana 50 ml sok z połowy cytryny Jabłka zetrzyj na tarce, jak widać ja nie obrałam ze skórki. Umieść wszystko w garnku i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu prze 20-30 minut. Następnie zblenduj całość na gładką masę. Upieczony spód ciasta wypełnij masą i dowolnie udekoruj. Tu znajdziesz przepis na kandyzowane plasterki

greenscarf
CYTRYNOWY SERNIK Z RICOTTY NA CHRUPIĄCYM ORZECHOWYM CRUMBLE + test robota kuchennego Electrolux Assistent Pro 258

Królowa serników znów wkracza do akcji! Na blogu są już klasyczne , z orzechami , jabłkami , czekoladą , owocami a nawet bezą ! Dziś mam dla Was przepis na kolejną petardę – tym razem zapraszam na genialny Cytrynowy sernik z ricotty na chrupiącym orzechowym crumble, z paloną bezą włoską. Niesamowicie delikatny, wspaniale orzeźwiający, ale nie kwaśny, cudownie kremowy. Sernik, który mogłabym jeść nieustannie(...)innego. No i tutaj tak jest – nic nie muszę trzymać, podpierać, pilnować. Duża, wbudowana misa o poj. 5,7 l umożliwia.czemu robienie w nim nawet dużej ilości ciasta bez najmniejszego problemu – serniki, ciasta ucierane i ukochane drożdżówki dla całej rodziny – mieszczą się bez problemu! Plusem jest też Programowany wyłącznik czasowy z funkcją Auto Stop, który zlicza

Ostra na Słodko
Placek z agrestem 191

Placek jest przepyszny... puszysty i wilgotny. Doskonale smakuje z owocami kwaśnymi np. rabarbarem, agrestem, kwaśnymi jabłkami. Można go dowolnie modyfikować wykorzystując dostępne aktualnie owoce. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Gwarantuje, że bardzo szybko zniknie ze stołu :) Składniki: (na blachę o wymiarach 25cm x 25cm) 20 dkg masła 25 dkg cukru pudru 15g cukru waniliowego 4 jajka 320g(...)pieczenia i budyniem a na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać owoce ściśle obok siebie lekko wciskając w ciasto. Opcjonalnie posypać kruszonką. Masło ugnieść z cukrem i płatkami owsianymi do otrzymania konsystencji mokrego piesku. Posypać wierzch ciasta. Piec ~50min. w temp. 180 stopni do tzw. „suchego patyczka

Pyry na Gaz
Ciastka z jabłkiem i cynamonem 138

sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać masło pokrojone w kostkę ,połączyć ,dodać jabłka wymieszane z cynamonem. W osobnej misce wymieszać jajka, wanilię i sok jabłkowy .Połączyć suche składniki z mokrymi. Jeśli jest za mokre to podsypać garstkę mąki. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części. Każdą część rozwałkować na grubość

w mojej kuchni