ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:461/762)

Jabłecznik w biszkopcie 136

iść i na łatwiznę.Moje ciasto również jest z dodatkiem bitej śmietany , takiej w sprayu..więc dodatek tej śmietany "lądował" na cieście tuż przed podaniem..ale w przepisie podaję jak zrobić śmietanę samodzielnie. biszkopt  2 kg jabłek  3-4 łyżki cukru  2 op. galaretki np.agrestowej  Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Udusić

Moje domowe kucharzenie
50 tygodni - Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 110

crumble jakie jadłam, a crumble obok sernika to moja wielka miłość i słabość. W końcu crumble to esencja wszystkiego, co w cieście najlepsze, czyli owoców i kruszonki. W wypadku tego przepisu kruszonka jest chrupka i wyśmienita, jabłka natomiast są delikatne i leciutko skarmelizowane. Idealny sposób na dopełnienie leniwego, niedzielnego popołudnia, gdy za oknem świeci wczesnowiosenne słoneczko. Kochana Yoru

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jabłecznik bez jajek 136

margaryny, a na to warstwę jabłek. Na jabłka wysypujemy drugą część sypkich produktów a na to kładziemy drugą warstwę jabłek  i kolejną trzecią warstwę sypkich produktów. Na wierzch ciasta2/3 margaryny pokrojonej w cienkie plastry. Ciasto pieczemy około 50 min w temp 180 stopni .Upieczone ciasto  posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Świąteczna nalewka 135

NALEWKA . Przepis wyszperałam w internecie zamierzam wypróbować i mam nadzieję, że będzie super w przedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru

Kuchnia Beaty
Jak przygotować jabłka na szarlotkę? 167

przełożyć do garnka Dodać imbir, cynamon, cukier i zalać wodą Na wolnym ogniu gotować ok. 5-10 minut w zależności od jabłek. Mają być miękkie ale nie rozgotowane! Odstawić do wystudzenia i dopiero wtedy użyć do ciasta Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe 299

bardziej jestem z siebie dumna, że przychodzi mi to z taką łatwością i lekkością a moje dzieci albo mi pomagają albo nie przeszkadzają To tych szybkich i pysznych ciast należy to oto jabłkowo-orzechowe. Jest genialne. Mocno wilgotne, puszyste, przełożone prostym, delikatnym kremem maślano – kremowym. Warte polecenia i wypróbowania. I pamiętajcie nie zajmie Wam dużo czasu Składniki(...)cukier umieszczamy w misie miksera. Mieszamy łyżką. Dodajemy olej i jajka. Na niskich obrotach miksera łączy składniki razem. Dodajemy jabłka i orzechy i ubijamy jeszcze chwilę. Dwie formy i średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto rozdzielamy na dwie blaszki, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut

Made By Mom And Son
Pierożki serowe z jabłkami 109

jabłek) cukier puder cukier waniliowy Twaróg mielimy albo kupujemy gotowy. Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp

Słodkości i nie tylko
Makowiec japoński 173

przepis na to ciasto krąży wśród moich znajomych, odkąd pamiętam:) Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie, lekkie i gdyby nie parzenie i mielenie maku, to piekło by się je szybko:) Składniki: 40 dkg maku; 20 dkg masła; 20 dkg cukru pudru; 20 dkg kaszy manny; 80 dkg jabłek; 10-15 dkg rodzynek (sparzonych); 8 jajek; kilka kropli olejku migdałowego(...)dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie dodać mak, obrane i starte na tarce na grubych oczkach jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać do masy ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia ( 20cm x 30 cm). Piec w temperaturze

In my kitchen
Tort z patelni 145

wody, cukru i jabłka startego na tarce. Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień  (z cukru powstaje w ten sposób karmel) i  dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko podsmażamy w karmelu przez chwilę. W occie rozpuszczamy sodę. Dokładnie mieszamy z cukrem, mąką i jajkami. Przekładamy ciasto na skarmelizowane jabłuszko

prawdziwe jedzenie
Sakiewki drobiowe z jabłkiem w sosie słodko-kwaśnym 188

ulubione danie - pizze na cienkim cieście. Ale, ale, wróćmy do obiadu :) Oczywiście na słodko, inaczej u mnie nie ma :) Sakiewki drobiowe z jabłkiem podawane z ryżem pełnoziarnistym w sosie słodko-kwaśnym z ananasem. Uff, długi tytuł, ale kurcze! Wyszły świetne - tak przynajmniej stwierdził eM. Według mnie, były delikatne, no i soczyste dzięki dodatkom jabłka i ananasa.  Ale oczywiście

Słodkie Przyjemności
Wytrawne drożdżówki z jabłkiem, cebulą i gorgonzolą 190

ciasto po czym przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na około 10-12 części, formujemy bułeczki i odstawiamy na 15 minut. Wyrośnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłko i cebulę. Posypujemy odrobiną gorgonzoli i pieprzem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Jajko roztrzepujemy

Mienta blog
Japoński makowiec z musem jabłkowym 181

Idealne ciasto dla fanów makowca pod każdą postacią. W mojej odsłonie w połączeniu z krem śmietanowym oraz orzeźwiającym musem z jabłek z pewnością zachwyci uczestników świątecznego spotkania. Składniki: Makowiec: 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 200g maku 125g masła 350g jabłek startych o grubych oczkach 100g rodzynek 10ml aromatu migdałowego 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia (boki). Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia i zimny przekroić na 2 blaty. 2. Mus jabłkowy: Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać sypkie galaretki i energicznie wymieszać aż do momentu rozpuszczenia, lecz nie gotować. Pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Krem

Szalona Kuchnia Eweliny
szarlotka sypana 137

wykładamy połowę startych jabłek, wyrównujemy i oprószamy cynamonem. Następnie wsypujmy drugą część suchych składników, wykładamy pozostałe jabłka, wyrównujemy, oprószamy je cynamonem i przysypujemy ostatnią częścią suchych składników. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 min. Szarlotkę możemy podawać na ciepło jak i po przestygnięciu

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówka wysoka lub słodkie bułki 256

makiem lub jedną dużą blachę wysokiej drożdżówki z kruszonką. Chyba drożdżówka to takie kultowe ciasto, robione przynajmniej raz w każdym domu. Można ją jeść bez niczego, niektórzy jedzą ją z masłem, a inni wcześniej pod kruszonkę układają owoce sezonowe takie jak jabłka, śliwki czy rabarbar, każdy ma swój własny sposób na drożdżówkę, która smakuje mu najbardziej, a wiadomo(...)drożdżówka najlepiej smakuje na ciepło! :) Składniki (na dużą blachę drożdżówki lub na około 25 dużych, słodkich bułeczek): *Ciasto: 1 kg mąki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 1 szklanka mleka 1 kostka drożdży 8 jajek *Dodatkowo: Do drożdżówki na kruszonkę:  mąka, margaryna lub masło i cukier w proporcji 2:1:1, czyli np. 200 g mąki, 100 g margaryny

Piekę, bo lubię