Makowca japońskiego zapewne już poznaliście (to taki z dodatkiem startych jabłek), ale ten jest trochę inny. W przeciwieństwie do wersji podstawowej, jego spód i wierzch stanowi kruche ciasto orzechowe. To wyjątkowo udane połączenie. Czytaj dalej
Arabeska waniliowajabłko, 1 brzoskwinia 2 łyżki kropelek czekoladowych WYKONANIE Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Za pomocą miotełki roztrzepujemy jajko z mlekiem i margaryną, dodajemy resztę suchych składników, Jabłko i brzoskwinię obieramy, kroimy na kawałki, Dodajemy do ciasta, mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę (o wymiarach 10x 30 cm) wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 40 min. w 175 stopniach - do suchego patyczka
słodki bratekDziś przez świrniętego profesora miałam tak stresujący dzień, że po powrocie z uczelni tak pękała mi głowa, że musiałam położyć się spać. Kiedy ludzie planują sobie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkolejny pyszny jabłecznik już upieczony a nawet prawie zjedzony. Tym razem z dużymi kawałkami jabłek, w których schowała się słodka niespodzianka a także z zielonym ciastem i aromatycznym lukrem. Niby prosty a jednocześnie dość niezwykły. Nam bardzo smakował więc mam nadzieję, że także Wam przypadnie do gustu. Mam nadzieję, że tak i polecam. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabyć nie może. Racuchy z jabłkami to bardzo smaczna klasyka, do której wraca się z uśmiechem na twarzy. Mi kojarzą się z babcią, a moja babcia to najlepsze skojarzenia. Niech i mojej córce rodzicielka się dobrze kojarzy. Przynajmniej z jedzeniem. Składniki: 500 ml zsiadłego mleka 350 g mąki pszennej tortowej 3 jabłka 2 łyżki cukru pudru 2 jajka(...)składniki, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem. Artykuł Racuchy z jabłkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyDziś zapraszam na pyszne i bardzo popularne nie tylko w Polsce ciasto, czyli Fale Dunaju. U mnie z wiśniami, ale pasują do niego również jabłka lub brzoskwinie. Mój przepis nie jest tradycyjnym przepisem, ale zdecydowanie szybszą i łatwiejszą jego wersją. Zamiast tradycyjnego ciasta biszkoptowego postawiłam na lżejsze, wilgotne i dłużej zachowujące świeżość ciasto, które jest moim sprawdzonym, uniwersalnym przepisem
Lekcje w kuchniDodajemy olej nie przestając mieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i dodać delikatnie do placuszków. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć sok i dodać do ciasta. Placuszki smażyć na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami
Ania i Marcin gotująciasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z Wami przepisem. Biszkopt: 8 jaj 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta z soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo(...)wlewamy mieszaninę mąki i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej. Złożenie ciasta: Biszkopt rozkrajemy na pół, na połowie rozsmarowujemy ostudzone jabłka, gdy zgęstnieją pokrywamy je równomiernie masą budyniową i przykrywamy drugą częścią biszkopt. Wierzch można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Cynamonowe szczęścieśmiało można w większej bo ciasto wychodzi wysokie Składniki: na ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 250 g płynnego miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 250 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej na wkładkę: 4 jabłka 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka(...)sodą i przyprawa do piernika i przesiać) na zmianę z miodem. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w temperaturze 170*C przez około 30 minut. Wkładka: Jabłka obrać, pokroić w kostki, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, żółtka oraz bakalie i wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazrumienione cukier cynamonowy Przygotowanie: Jabłko obrać i zmiksować na puree. Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę krupczatkę, jajko, puree z jabłka, cukier i część mąki pszennej. Zagnieść i jak ciasto się mocno klei stopniowo dosypywać mąki pszennej. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować część ciasta pokroić w paski a następnie w kwadraty albo ukośnie. Wrzucać(...)wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać zrumienionym masłem i oprószyć cukrem cynamonowym. Można posypać samym cukrem lub cynamonem. *Ilość mąki pszennej jest zależna od wielkości jajka i jabłka
Ala piecze i gotujepuszysty z jabłkami. Mój mąż za sernikami nie przepada, ale ten posmakował mu bardzo właśnie za sprawą jabłek. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), troszkę zmieniony, bo na większą blaszkę. Polecam Wam bardzo i miłego piątku życzę :-) Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto kruche: 130 g masła 250 g mąki pszennej 90 g cukru 3 jajka (żółtka osobno(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w 190 stopniach około 15 minut. Ser: 1,4 kg sera 80 g masła (temp. pokojowa) 4 jajka (białka osobno + 3 z ciasta) 250 ml śmietanki 30% 250 - 300 g cukru drobnego do wypieków 2 budynie waniliowe (40 g bez cukru) 1 laska wanilii (ziarenka) 1 Ser mielimy dwa razy. Masło miksujemy z cukrem
kruche babeczkiprzekroić na dwie części, pierwszą przełożyć do formy, rozsmarować chłodny mus jabłkowy, gdyby jabłka były zbyt rzadkie włożyć do lodówki, żeby lekko stężały, na jabłka delikatnie rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć, schować do lodówki do schłodzenia, na schłodzone ciasto rozprowadzić polewę czekoladową
KUCHNIA POLSKAIdealne pierogi dla dzieci. Ciasto robimy tylko z mąki pszennej i gorącej wody. Farsz możemy zastąpić innymi owocami ale ja dziś polecam starte jabłko (bez cukru). Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml 3 jabłka łyżka soli do gotowania Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw(...)odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans. W tym czasie obieram jabłka. Najlepsze są twarde i słodkie. Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach. Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę łyżkę farszu, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem. W sporym garnku gotuję
prawdziwe jedzenieNormal 0 21 CIASTO: Mąka krupczatka – 3 szkl Drożdże – 3 dag Mleko – 1 szklanka Cukier – 1/2 szkl Jajka – 3 szt Sól – szczypta Margaryna – 13 dag Cukier waniliowy – 1 łyżeczka NADZIENIE: Jabłka – 50 dag Cynamon – 1 łyżeczka DODATKOWO: Cukier puder Normal(...)Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, rozpuszczoną przestudzoną margarynę, jajka i zaczyn z mleka letniego i drożdży., wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć je na natłuszczona blachę. Posmarować jajkiem Obłożyć jabłkami obranymi ze skórki i pokrajanymi na cząstki. Posypać cynamonem. Odstawić na 20 minut jeszcze do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika
Camilla w kuchni