ciasta wigilijne - 1052 przepisów (strona:23/71)

Ekspresowy piernik. 138

Ekspresowy piernik ma głęboki smak i pięknie pachnie. Można go przygotować w wigilijny poranek, tak jak ja to zrobiłam, a wieczorem zajadać.  Nie potrzebuje długiego dojrzewania, jak to z piernikiem zazwyczaj bywa. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g miodu (płynnego) 75 g masła 3 jajka eko 150 g cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku(...)proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao, wymieszać i dodawać po łyżce do płynnych składników i dokładnie mieszać. Daktyle i orzechy pokroić na niewielkie kawałki. Bakalie wsypać do ciasta, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy 12 x 30 cm) Piekarnik nagrzać do 175 stopni i piec ciasto 45 minut. Roztopić czekoladę w kąpieli

Codziennik Kuchenny
Świąteczny makowiec 108

Makowiec nieodłącznie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie może go więc zabraknąć na wigilijnym stole. Dlatego też dziś mam dla Was przepis na pyszny świąteczny makowiec z cytrynowym lukrem. Puszyste ciasto, słodki mak, bakalie – czego chcieć więcej? 😉 Spróbujcie sami! Składniki: Składniki na jeden, duży makowiec Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 żółtka

Mostek w kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki) 68

chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz! Inspiracja na ciasto drożdżowe: Moje wypieki Składniki Składniki na ciasto na paszteciki Mąka pszenna 560g Świeże drożdże 20g M The post Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pierogi z kapustą,grzybami i kaszą gryczaną 191

Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa potrawa na nasz wigilijny stół. W tym roku postanowiłam wzbogacić je kaszą gryczaną.  Do pierogów użyłam kaszy gryczanej prażonej Kupiec ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów leśnych listek laurowy kilka kulek czarnego pieprzu

Kolorowa kuchnia Elki
MAK 119

maku wykorzystywany jest przez Francuzów do celów kulinarnych jako substytut oliwy z oliwek. W kuchni polskiej mak wykorzystuje się do wypieku ciast i słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. W kuchni wielkopolskiej mak słynie jako dodatek do tradycyjnych Rogali

Ciastka - domowe słodkości
Wigilijny kompot z uszkami z suszoną śliwką 174

wigilię podam kompot z uszkami z suszoną śliwką, zawsze kompot był z kluskami. Uszka są bardzo smaczne i idealnie pasują do wigilijnego kompotu. Składniki: 0,5 gram mieszanki suszonych owoców na kompot Miód do smaku Sok z cytryny Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 50 gram roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka letniej wody Szczypta soli Dodatkowo; 200 gram suszonych

Bajeczna Kuchnia
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1018

Uwielbiam wigilijny barszcz, dlatego podczas planowania świątecznych przepisów musiałam wymyślić jakieś fajnie paszteciki ze śródziemnomorskim twistem. Paszteciki z ciasta filo są proste i szybkie w przygotowaniu. Chrupiące na zewnątrz, w środku kryją pyszny farsz zrobiony z pieczarek, szpinaku i czerwonej soczewicy, który doprawiłam nieco po arabsku. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam sprzęt kuchenny, który otrzymałam od marki Ambition . We wpisie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z makiem i bakaliami 167

poniedziałkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne pierogi z farszem makowym. Pierogi to doskonała propozycja na wigilijny stół. Zawsze podaję je polane masełkiem i posypane cukrem. W tej postaci smakują mi najbardziej. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1,5 łyżki oleju, woda, Farsz makowy: 200g maku mielonego MAKAR , 50g orzechów włoskich MAKAR , 50g rodzynek, 3 łyżki cukru, 50g masła

Tradycyjna kuchnia Kasi
Waniliowa szarlotka. 130

ciastem mojej córki. I wcale się temu nie dziwię, bo jest przepyszna. Niesamowite kruche ciasto, a do tego nadzienie jabłkowe o wyraźnie waniliowym aromacie. Jak dla mnie ideał, a dodam, że jabłeczniki wcale nie należą do moich ulubionych wypieków. Ostatnio upiekłam ją na spotkanie wigilijne w przedszkolu i tam też cieszyła się powodzeniem :) Było mi niezwykle miło z tego powodu

zadanie-gotowanie
Makowiec 122

Dzisiaj nie będziemy odkrywać Ameryki – oto przepis na jedną z naszych narodowych wigilijnych potraw – makowiec. Jak podaje wikipedia według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś „dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż”. W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju(...)snu.Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam. Makowiec – składniki:Ciasto:3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1/4 szklanki maki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki kakaoMasa makowa:1 puszka masy makowej z bakaliami1 kostka masła

UgotujmyTo.pl
Fińskie wigilijne smakołyki 110

Przepisy na fińskie wigilijne smakołyki specjalnie dla naszych Czytelników przygotował Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce. Więcej informacji na

Cztery Fajery
Uszka wigilijne 633

U nas produkcje uszek już ruszyła...a u Was??Składniki;Ciasto;150 g mąki,jajko,ciepła woda,sól,Farsz;80 g suszonych grzybów,30 g czerstwej

Anioły w kuchni
Piernik staropolski 168

Święta Bożego Narodzenia u mnie w rodzinie wyglądają baaaardzo tradycyjnie. Obowiązkowo na wigilijnym stole znajduje się 12 potraw, jedno z nakryć czeka na nieznanego gościa a w powietrzu unosi się zapach.. piernika! Nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Przepis jest dość znany, ale mimo to postanowiłam go umieścić na blogu z moimi urozmaiceniami- dodaję do niego dwie łyżki ciemnego(...)kakao, które można pominąć oraz zamiast połowy szklanki mleka dodaję pół szklanki kawy zaparzonej w mleku. Taka wersja bardziej odpowiada kubkom smakowym domowników. Przyprawy korzenne mielę tuż przed robieniem ciasta, przepis na mieszankę świąteczną podawałam TUTAJ . Dzięki temu aromat jest naprawdę niesamowity. Ciasto powinno długo oczekiwać na pieczenie, końcówka listopada to naprawdę ostatni dzwonek, żeby je przyrządzić. Piernik dojrzewający piecze

Wrzosowa Polana
Uszka, czyli w kręgu świątecznych inspiracji 91

Nadszedł czas na poświąteczne podjadanie, na przykład ciast i ciasteczek, ale też potraw obiadowych. Agata poczęstowała mnie właśnie uszkami własnej roboty, z dodatkiem pieczarek i cebulki. Iście wigilijne danie, które można zamrozić i zaserwować przez cały rok, m.in. na Nowy Rok i na noworoczne przyjęcie. Gotowanie dla zaradnych Kończący się rok zachęca do podsumowań i do robienia planów na przyszłość(...)uszkami trzymać w zamrażalniku do momentu, aż uszka całkowicie się zamrożą. Potem przełożyć je do woreczka i ponownie włożyć do zamrażalnika. Uszka z pieczarkami i cebulką Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej (600 g) 1,5 szklanki gorącej wody (1500g=1500 ml) 2 łyżki oleju (30 g) 1 żółtko ½ łyżeczki soli (5 g) Składniki na farsz

KulinarneImpresje.pl
Uszka, czyli w kręgu świątecznych inspiracji 100

Nadszedł czas na poświąteczne podjadanie, na przykład ciast i ciasteczek, ale też potraw obiadowych. Agata poczęstowała mnie właśnie uszkami własnej roboty, z dodatkiem pieczarek i cebulki. Iście wigilijne danie, które można zamrozić i zaserwować przez cały rok, m.in. na Nowy Rok i na noworoczne przyjęcie. Gotowanie dla zaradnych Kończący się rok zachęca do podsumowań i do robienia planów na przyszłość(...)uszkami trzymać w zamrażalniku do momentu, aż uszka całkowicie się zamrożą. Potem przełożyć je do woreczka i ponownie włożyć do zamrażalnika. Uszka z pieczarkami i cebulką Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej (600 g) 1,5 szklanki gorącej wody (1500g=1500 ml) 2 łyżki oleju (30 g) 1 żółtko ½ łyżeczki soli (5 g) Składniki na farsz

KulinarneImpresje.pl