składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 6 żółtek 1 jajko 40 g drożdży 125 g masła 250 ml mleka 150 g rodzynek
Domowy Smak Jedzeniaświątecznymi wzorkami : jajo, kurczak, baranek i królik. Ciasteczka są banalnie proste w wykonaniu. Masę wyrabia się identycznie jak na ciasto kruche. Efekt końcowy nie jest zbyt słodki, można spokojnie udekorować ciastka ulubioną polewą czy lukrem - u mnie glazura limonkowa . A wielkanocne kształty, dodają uroku świątecznemu stołowi :) Składniki na 3 duże blachy ciastek: CIASTKA: 2 wafle Grześki w czekoladzie - razem(...)łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić ziarenkami z laski świeżej wanilii LUKIER: 1/2 szkl. cukru pudru sok z 1/2 limonki 1 łyżka gorącej wody Masę na ciastka wyrabiać jak ciasto kruche, dla przypomnienia kilka przydatnych trików poniżej. Kluczowe zasady przygotowywania ciasta kruchego: Schłodzone składniki - masło, jaja, śmietana muszą być prosto z lodówki Jak najkrótszy czas zagniatania - składniki siekać szerokim nożem
Grunt to przepis!Dziś przepis na najlepsze pod słońcem, ekstra kruche i bardzo maślane ciasteczka! Ciasto kruche, z którego je wykonałam, jest właściwie uniwersalne i będzie również świetną bazą do wielkanocnych mazurków, kruchych babeczek lub tart na słodko. A od tych ciasteczek, zapewniam, nie będziecie mogli się oderwać. Tutaj w wersji z domowymi konfiturami: pomarańczową, morelową oraz powidłami węgierkowymi. Do tego migdały
Analiza Smakuwykrawać za pomocą foremek kurki. Ułożyć na blaszce, przepędzlować białkiem. W każdą kurkę lekko wcisnąć jajeczko cukrowe i przylepić wąski paseczek ciasta. Piec w temp.180stop.około 8min. Takie kurki lub ptaszki będą ładną, jadalną ozdobą stołu wielkanocnego. Uważać na jajeczka cukrowe, ponieważ niektóre zbyt długo pieczone niestety rozpuszczają się
Kulinarny karnet ChristopheraSzukając w starych książkach kulinarnych pomysłu na wielkanocne baby, znalazłam przepis na babkę migdałową na drożdżach, w książce Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. 250 g mąki, 40 g drożdży, 250 ml mleka, 100 g masła, 150 g cukru pudru, 100 g migdałów, 1 laska wanilii, 3 jajka, sól, Do oryginalnego przepisu dodałam większą ilość(...)wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, wanilię (wanilię przekroić wzdłuż na pół i wyjąć miąższ), resztę mleka, sól i porządnie wyrabiać (ciasto wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło i migdały. Dalej wyrabiać. Białka ubić na sztywną masę z dodatkiem szczypty soli. Wymieszać ciasto z ubitą pianą. Wyłożyć ciasto do formy
królestwo garówBaba to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Baba musi być i kropka. Dlatego dzisiaj propozycja świetnej świątecznej baby drożdżowej z migdałami i pomarańczami, którą wykonacie szybko i bezproblemowo. Pyszna, aromatyczna, miękka i wilgotna – nie żartuję. Przepis oczywiście „z wąsem” ze starych notatek Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 cukier waniliowy 4 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 jajka(...)łyżkę cukru, całość mieszam. Tłuszcz rozpuszczam. Mąkę mieszam z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym, jajkami, zaczynem drożdżowym, solą. Dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam na gładką masę. Do ciasta dodaję migdały i otartą skórkę z pomarańczy i ponownie mieszam. Ciasto przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę do baby (około 3 litrów) smaruję tłuszczem. Ciasto mieszam
Słodki sentymentBaba to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Baba musi być i kropka. Dlatego dzisiaj propozycja świetnej świątecznej baby drożdżowej z migdałami i pomarańczami, którą wykonacie szybko i bezproblemowo. Pyszna, aromatyczna, miękka i wilgotna – nie żartuję. Przepis oczywiście „z wąsem” ze starych notatek Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 cukier waniliowy 4 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 jajka(...)łyżkę cukru, całość mieszam. Tłuszcz rozpuszczam. Mąkę mieszam z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym, jajkami, zaczynem drożdżowym, solą. Dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam na gładką masę. Do ciasta dodaję migdały i otartą skórkę z pomarańczy i ponownie mieszam. Ciasto przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę do baby (około 3 litrów) smaruję tłuszczem. Ciasto mieszam
Słodki sentymentkawy rozpuszczalnej. Muszę przyznać, że jestem zachwycona tym mazurkiem. Jeden z najlepszych jakie jadłam! Mazurek kawowy w kształcie pisanki zapewne ozdobi wielkanocny stół, a miłośnikom kawy na stałe wpisze się w świąteczne menu. Bardzo polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 180 g masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
Oryginalny smakpyszny, że ciężko jest się powstrzymać od wyjadania go prosto ze słoiczka ;) Polecam! Kochani! Życzę Wam radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, mokrego dyngusa i bogatego zajączka :-) Wszystkiego co najlepsze na ten szczęśliwy czas! :* Składniki na ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko Składniki na ciasto przełożyć do miski
Domowa cukiernia EwyMazurki to ponoć nieodłączny element Świąt Wielkanocnych! Ja postanowiłam je zrobić w wersji mini. Wyszły smaczne .... Składniki; 30 dag mąki pszennej 5 dag cukru pudru 20 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie; 5 dag masła ok.50 ml mleka 30 dag krówek 30 dag suszonej żurawiny bakalie do dekoracji (migdały, pistacje, suszone morele(...)Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto a następnie wylepiamy foremki na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi około 10 tartaletek. Wszystko zależy od tego jak grubo nakładamy ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C około 20 min. Najlepiej sprawdzać czy się rumienia. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło i krówki. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się krówek
Radość kipiąca uśmiechem.Przed wojną mazurki były podstawowym wypiekiem wielkanocnym. Były kruche i zarazem lekkie. Podczas komuny tradycja pieczenia mazurków zaczęła zanikać, gdyż podobno były obrzydliwe. Nic dziwnego zatem, że ludzie przestawali je piec i kupować. Prawda jest taka, że zrobienie mazurka nie wymaga dużo - poza pomysłem. Pole do popisu jest ogromne! Można wypełnić kajmakiem, czekoladą, powidłami, dżemami, kremami, mogą być owocowe, kokosowe(...)przygotowaniu. ... I co najważniejsze - jest obłędny! Słodki, kwaśny, kremowy, orzeźwiający... no po prostu dla mnie bajeczny! Nic więcej nie będę opisywać... po prosu zachęcam do spróbowania :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 150 g zimnej margaryny lub masła Wszystkie składniki dokładnie i szybko zagnieść. Jak ciasto będzie już jednolite uformować kulkę i schować
Jedzeniomaniatych dziwnych czasach... O ile rok temu myśleliśmy, że to na chwilę, tak coraz częściej zastanawiamy się co dalej i jak długo. Zostawiam wielkanocne zajączki, które zdaje się całą sytuację mają gdzieś. Są z gotowego ciasta francuskiego, roboty przy nich tyle co nic. A uśmiechu dostarczą, zapewniam :) Tego akurat bardzo potrzebujemy. Kalorii trochę mniej. Składniki: 2 rulony ciasta
bistro mamaGalaretkowiec to ciasto na zimno, które uwielbiają dzieci. Kolorowe galaretki otulone białą masą zachęcają do jedzenia 😋 Aby galaretkowcowi dodać nieco wielkanocnego charakteru, przygotowałam go w formie do pieczenia babki (z kominem). Oczywiście możecie wykorzystać inne smaki galaretek - ważne, aby kolory lekko ze sobą kontrastowały. Jestem pewna, że takim ciastem na zimno zaskoczycie gości. Zachęcam do przygotowania. Składniki
UgotowaćChyba Was troszkę zaskoczyłam taką formą babki wielkanocnej, ale co tam! Jest pyszna, kremowa, cytrusowa i ma truskawki! To co lubię najbardziej! Babka ucierana na oleju kokosowym i mące z płatków owsianych, no bo jak może być choć odrobinę zdrowiej to czemu nie? I niech Was nie zwiedzie miały krem! To absolutnie nie bita śmietana! Zresztą poczytajcie sami! ;-))) Dzień dobry(...)wysokich obrotach, dodaj mleko, olej, mąką i proszek, całość wymieszaj na gładką masę. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy. formy wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto i piecz na złoty kolor około 35 minut w temp 180 stopni C. Babki studzimy całkowicie. KREM : - 8 łyżek serka śmietankowego, twarogowego (taki w wiadereczku, ja użyłam marki Piątnica, o zawartości
SMYKWKUCHNIKolejny pyszny przepis na babę Wielkanocną. Ta baba jest na dużo szybsza w przygotowaniu niż babka maślana lub drożdżowe, ale to nie oznacza, że prostsza w smaku. Składniki: 5 białek 5 żółtek szklanka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 150 g mąki pszennejlukier Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i miksujemy do powstania pierwszej piany(...)trzy podejścia dodajemy ubite białka, mieszamy bardzo ostrożnie, aby masa pozostawała nadal bardzo pyszna. Formę na babę smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki, nadmiar mąki możemy dodać do ciasta (jeżeli to będzie łyżeczka lub dwie, a nie cała szklanka :D). Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min, aż wbity
Kuchnia Łukasza