Ostatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA , potem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole. Składniki(...)dosypywać cukier. Dodać ekstrakt waniliowy i ucierać ok. 5 minut (co jakiś czas zebrać masło ze ścianek misy). Na koniec w kilku partiach dodać roztrzepane jajka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dosypywać mąkę, miksując tylko do połączenia składników. W małej miseczce wymieszać kakao, cukier i kawę rozpuszczalną. Wlać zaparzoną kawę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej
Domowa Cookierenka Agiprzetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu większą kruchość niż standardowa mąką pszenna, dlatego jest też idealnym rozwiązaniem do wszelakich ciasteczek kruchych. A dlaczego "Zdrowo ucierane'? A to już się dowiecie niżej ;-)))))))) Sprawdźcie listę składników co będzie Wam potrzebne do przygotowania BABECZEK ZDROWO UCIERANYCH Z JAGODAMI. SKŁADNIKI(...)miski, dodaj mąki, żółtko. Ucieraj dokładnie masę. Jak? Najlepiej -ZDROWO-;-) -wykorzystać do tego taką drewnianą łyżkę - kulę, i mocno okrężnymi ruchami dobrze połączyć składniki. Zobaczycie jak mięśnie pracują na rękach, tak jak to kiedyś nasze babie robiły, bo nie było mikserów, blenderów itp. ;-). Następnie dodaj pianę z białek i wymieszaj. Kokilki, bądź formę do ciasta wysmaruj olejem kokosowym, wylej masę
SMYKWKUCHNIzimnego masła 60 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 10 g kakao 2 łyżeczki kawy Inki 30 ml likieru kawowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli Jasne ciasto - masło ucieramy z jajkami, dodajemy mąkę, sól, cukier i cukier wanilinowy, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Podobnie postępujemy z ciemnym masłem, dodając jeszcze kakao, likier
Słodka Kraina WypiekówPleśniak to ciasto popisowe mojej babci, które zrobione przez nią smakuje wyśmienicie. Babcia uciera idealne ciasto kruche, przekłada je kwaśną konfiturą a na wierzchu kładzie chrupiącą i słodką bezę. Mój przepis jest inny, zdaję sobie sprawę, że nigdy nie dorównam babcinemu pleśniakowi i dobrze, zawsze będzie dla mnie wyjątkowy. Nie mniej jednak moja wersja została zaakceptowana przez mistrzyni słowami: "Umiesz
Mango PapajaUtrzeć margarynę/masło z cukrem, dodać po jednym jajku oraz sok. 2. Przesiane mąki połączyć za pomocą trzepaczki z proszkiem i skórką pomarańczową. Dodać do ciasta i ucierać ok 4 min. 3. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 45-55min. w temperaturze 175°C, do "suchego patyczka". 4. Wyjąć z piekarnika i pozostawić
Kuchnia Prezydentowejżółtko 4 łyżki mleka Nadzienie: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej 1/2 - 1 łyżeczka cynamonu bakalie (opcjonalnie) Beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Dodajemy jedno jajko i żółtko i nadal ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Ciasto stanie się bardzo gęste
My simple kitchenBlachę wykładamy papierem do pieczenia- u nas była to standardowa blacha na duże ciasto, ale następnym razem użyję mniejszej, żeby warstwa pianki była grubsza. Na papier ucieramy na grubej tarce większą cześć ciasta, wyrównujemy dłonią i pieczemy 15-20 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia. My na szczęście piekliśmy chłodnym wieczorem i wystawienie(...)opadnie i z pianki nici. Na podpieczony spód wykładamy pianę, na niej układamu opłukane i pokrojone na mniejsze cząstki truskawki i lekko wciskamy je w pianę. Na wierzch ucieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w 190*C około 30-40 minut. Jemy (smutek) po wystudzeniu. Muszę przyznać, że to bardzo przyjemne ciasto. Trochę przypomina sernik, ale jest znacznie lżejsze
les mirabellestortownicy. U mnie w foremce keksówce. Ciasto jest mocno cytrynowe, pięknie pachnie i pysznie smakuje. Jest bardzo żółciutkie. Uwielbiam używać mąki kukurydzianej do słodkich wypieków. Kto nie próbował to bardzo polecam. Ciasto bardzo polecam, nie tylko na świąteczny stół, ale też na podwieczorek, poczęstunek dla gości. Upieczcie. Słodkich wypieków. Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka 15 dag masła lub margaryny(...)wyciśnięty z jednej cytryny Wykonanie pysznego cytrynowego ciasta: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę. Wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i sok z cytryny i dokładnie ucieramy. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około
IzabelawkuchniPomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym
Kuchnia MagdaLenyWłaściwie lubię jesień. Najbardziej oczywiście tą kolorową, słoneczną, z chłodnymi już porankami, ale wciąż jeszcze ciepłymi popołudniami, które z przyjemnością … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniW sobotę mieliśmy gości. Mąż zapowiedział, że ciasto kupi w cukierni.Zanim dokończył artykułować myśl głośno, już stałam w kuchni i sprawdzałam w lodówce i w szafkach
bistro mamaTo bogate w bakalie ciasto piekę regularnie od kilku lat. W zeszłym roku miałam nie robić i nie wytrzymałam :) W tym roku upiekłam dwa. Jedno czeka
bistro mamaTak naprawdę miałam w planie zupełnie inne ciasto (na które rabarbar już czeka w lodówce, więc niedługo je przygotuję - zafascynowało mnie bowiem połączenie rabarbaru i marcepanu
Pożeraczka, czyli raz adobrzePoradaJak uratować zważoną masę do ciasta Jakaś pani niedawno pytała jak uratować zważoną masę do ciasta.Odpowiadam:Jeśli podczas ucierania masy na ciasto, zważy się nam masa to nie panikujmy, taką masę można zawsze uratować.Miskę z masą zważoną wkładamy do kąpieli wodnej tzw: gorącej wody i miksujemy masę na najwyższych obrotach, aż masa będzie gładka i lśniącaZdjęcie przedstawia
Kuchnia DanusiW tym roku lato pożegnałam Lekkim ciastem owocowym z MW (click). Ciasto dobre, choć na kolana mnie nie rzuciło, bo jak każde babkowe ciasto
Mia Cucina Sofieta